Szerző |
Üzenet |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8713 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
 Re: Hírek a nagyvilágból
Ha igaz, az nyilván nagyon gáz. A zenéjét én egyébként bírom, csinált néhány nagyon igényes anyagot. Azt a fajta RnB-t, ami a '90-es évek második felét és a 2000-es évek nagy részét jellemezte, ő alapozta meg Mary J. Blige-al együtt, ez mindenképp nagy dolog. Már amennyire értek hozzá: azért az RnB történetében nem vagyok annyira otthon, mint a rapzene történetében. Apropó: szerintetek az RnB az hip-hop?  Mert szerintem az, mégsem szokták így emlegetni. Érdekes kérdés amúgy, régebben gondolkodtam rajta.
|
2019.01.10. 21:48 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Ha igaz, az nyilván nagyon gáz. A zenéjét én egyébként bírom, csinált néhány nagyon igényes anyagot. Azt a fajta RnB-t, ami a '90-es évek második felét és a 2000-es évek nagy részét jellemezte, ő alapozta meg Mary J. Blige-al együtt, ez mindenképp nagy dolog. Már amennyire értek hozzá: azért az RnB történetében nem vagyok annyira otthon, mint a rapzene történetében. Apropó: szerintetek az RnB az hip-hop?  Mert szerintem az, mégsem szokták így emlegetni. Érdekes kérdés amúgy, régebben gondolkodtam rajta. Nem Az RNB gyokerei sokkal regebbre nyulnak vissza viszont szerintem szorosan osszefonodott a rappel. En sem ismerem annyira az rnb multja, hogy meg tudjam mondani, hogy kik voltak a korszakalkotok... Mar nem is hallgatok annyit, neha-neha Joe porog nalam akik klasszikus rnb-t tol. Sajnos a klaszzikus hangzas eltunoben. Nalam meg Angie Stone, India Arie , de Jill Scott isszol, de ok nem klasszikus rnb eloadok (India Arie a nagy kedvencem, a korai lemezeim. https://www.youtube.com/watch?v=-cRDFo3 ... IP&index=3klasszik Joe track https://www.youtube.com/watch?v=p7Q2Fkm ... sPDqlRf6JOIndia Airie Nature https://www.youtube.com/watch?v=9PWz-NubVpMAngie Stone - Wish I Didn't Miss You https://www.youtube.com/watch?v=4QCXr79RkcwJill Scott "Golden"
|
2019.01.11. 20:21 |
|
 |
dub7
Adminisztrátor
|
Yodaragorn írta: Apropó: szerintetek az RnB az hip-hop?  Mert szerintem az, mégsem szokták így emlegetni. Érdekes kérdés amúgy, régebben gondolkodtam rajta. Alapvetően nem hip-hop. A rhythm and blues elnevezés arra utalt, hogy olyan blues, ahol a ritmus nagyobb szerepet kapott, táncolhatóbb volt. Ez olyan '40-es évek. Később, ahogy egyre nagyobb különbségek lettek a zenékben úgy váltak szét (vagy keveredtek) a stílusok és ez már az elnevezésükben is megjelent - Rock, soul, funk - '60-70-es évek. Hatalmas időszak! A R'n'B itt már inkább a soul, funk, disco zenék. '80-as évek - gagyi szinti pop hatás, kevés jó momentum R'n'B téren, DE jött a hip-hop, megjelent a new jack swing, ami megadta az új irányt. '90-es évek - hip-hop alapú R'n'B. Kábé 2000-es évek közepéig születtek olyan zenék, amik számomra hallgathatók. Mai R'n'B = trashpop. Főként. Mondjuk egy másik generáció ugyanígy lehetett a new jack swinggel is. De azért egy-két jó cucc van. Amit ma R'n'B-nek hívnak azt hívják hiphopnak is. Amióta ez a '90-es évekbeli eurodance hangzás megjelent az amcsi zenékben, azóta nekem inkább érdektelen. Jó kis playlist: Classic Rhythm & BluesEgy szösszenet new jack swing: The 30 Greatest New Jack Swing Songs (1987-1993)És, amik nekem leginkább: Mary J. Blige - Family AffairBlu Cantrell - Hit 'Em Up StyleTruth Hurts feat. Rakim - AddictiveAlicia Keys - Fallin'Blackstreet - No Diggity ft. Dr. Dre, Queen PenAaliyah - Try Againstb... + nemcsak a hip-hop tett jót az R'n'B-vel, hanem fordítva is igaz: Dr. Dre - Keep Their Heads Ringin'Method Man - All I Need (Razor Sharp Remix) ft. Mary J. BligeGuru's Jazzmatazz Featuring Angie Stone - Keep Your WorriesDe La Soul - All Good feat. Chaka KhanGuru Featuring Baybe - Lifesaver...
|
2019.01.12. 08:31 |
|
 |
Zoli, MP
|
dub7 írta: Yodaragorn írta: Apropó: szerintetek az RnB az hip-hop?  Mert szerintem az, mégsem szokták így emlegetni. Érdekes kérdés amúgy, régebben gondolkodtam rajta. Alapvetően nem hip-hop. A rhythm and blues elnevezés arra utalt, hogy olyan blues, ahol a ritmus nagyobb szerepet kapott, táncolhatóbb volt. Ez olyan '40-es évek. Később, ahogy egyre nagyobb különbségek lettek a zenékben úgy váltak szét (vagy keveredtek) a stílusok és ez már az elnevezésükben is megjelent - Rock, soul, funk - '60-70-es évek. Hatalmas időszak! A R'n'B itt már inkább a soul, funk, disco zenék. '80-as évek - gagyi szinti pop hatás, kevés jó momentum R'n'B téren, DE jött hip-hop, megjelent a new jack swing, ami megadta az új irányt. '90-es évek - hip-hop alapú R'n'B. Kábé 2000-es évek közepéig születtek olyan zenék, amik számomra hallgathatók. Mai R'n'B = trashpop. Főként. Mondjuk egy másik generáció ugyanígy lehetett a new jack swinggel is. De azért egy-két jó cucc van. Amit ma R'n'B-nek hívnak azt hívják hiphopnak is. Amióta ez a '90-es évekbeli eurodance hangzás megjelent az amcsi zenékben, azóta nekem inkább érdektelen. Jó kis playlist: Classic Rhythm & BluesEgy szösszenet new jack swing: The 30 Greatest New Jack Swing Songs (1987-1993)És, amik nekem leginkább: Mary J. Blige - Family AffairBlu Cantrell - Hit 'Em Up StyleTruth Hurts feat. Rakim - AddictiveAlicia Keys - Fallin'Blackstreet - No Diggity ft. Dr. Dre, Queen PenAaliyah - Try Againstb... + nemcsak a hip-hop tett jót az R'n'B-vel, hanem fordítva is igaz: Dr. Dre - Keep Their Heads Ringin'Method Man - All I Need (Razor Sharp Remix) ft. Mary J. BligeGuru's Jazzmatazz Featuring Angie Stone - Keep Your WorriesDe La Soul - All Good feat. Chaka KhanGuru Featuring Baybe - Lifesaver... Yo a szo Teso  New jack swing kar, hogy rovid eletu volt. Ha mar new jack swing, a kedvencem eme stilusban https://www.youtube.com/watch?v=Rciee-oQLoIBoyz II Men - Motownphilly
|
2019.01.12. 10:23 |
|
 |
dub7
Adminisztrátor
|
Motownphilly hatalmas! Akkor már rap őrület volt nálam. Még általános iskolás voltam. Rádióból felvett kazettákról pörgött minden. Magyar rádiók elég sokat játszottak ilyesmiket. Geszti Péter akkor még rádióműsorokat vezetett. Az ő blokkjai kincset értek! 
|
2019.01.12. 10:49 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8713 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Köszi az építő hozzászólásokat, örülök, hogy gondolatébresztő volt a kérdés.  Annyira azért én is képben vagyok az RnB-vel, hogy a régi RnB-t ne soroljam a hip-hop körébe, és az újat se. (Az új az szerintem inkább pop, mint RnB...) Én kimondottan erre a fajta RnB-re gondoltam: Ezek nagy kedvenceim nekem is, nagyon szerettem ezt az időszakot. Azért gondolom, hogy ez a '90-es évek közepétől a 2000-es évek közepéig tartó időszaka az RnB-nek a hip-hop stílus részének tekinthető, mert gyakorlatilag hip-hop zenékre énekeltek ebben az időszakban az RnB énekesek. Vagy legalábbis olyan RnB alapokra, amiket alapvetően meghatározott a hip-hop hangzás. Tehát ugyanezeken a zenei alapokon nyugodtan el lehetett volna készíteni egy raplemezt is, senki se reklamált volna miatta, hogy ez nem hip-hop. Ráadásul az énekben, a szövegben is visszaköszönt ez az utcai hip-hop szellemiség - igaz, egy erősen popularizált formában. Márpedig ha egy számnak a zeneiségét és még az ének stílusát is ilyen nagy mértékben meghatározza a hip-hop, akkor az szerintem már a hip-hop része. A másik dolog meg az, amit dub is írt, hogy a rap és az RnB oda-vissza hatott egymásra, rengeteg RnB számban feat-eltek rapperek, rengeteg rapszámban feat-eltek RnB énekesek. Elmosódtak a határok a kettő között - jó értelemben. Ez is arra utal, hogy az RnB a hip-hop részébe vált. (Hangsúlyozom, hogy csak a kiragadott időszakban!) És kicsit továbbgondolva a témát: én azért szerettem annyira a 2000-es évek első felének a zenéit, mert azokban az években tényleg a hip-hop dominálta a könnyűzenét. Ha bekapcsoltál egy zenetévét, még az éneklős számoknak is ugyanolyan zenei alapjaik voltak, mint a rapszámoknak. Még a Britney Spears meg a Christina Aguilera is hip-hop alapokra énekeltek. Ezért vagyok meglepve, amikor azt mondják manapság, hogy a hip-hop műfaj népszerűbb, mint valaha. Dehogy népszerűbb... A 2000-es évek első felében szerintem sokkal népszerűbb volt: akkor ugyanis a pop is hip-hop volt. Ma viszont a fordítottja van: a hip-hop is pop. Lehet, hogy többen hallgatnak olyan zenéket, amiket a hip-hop műfajába sorolnak, de azoknak a nagy részét eluralták a popkulturális behatások. 15 évvel ezelőtt viszont a popot uralták el a hip-hop behatások, és ezzel a jelenséggel függött össze az is, hogy az RnB is gyakorlatilag beleolvadt a hip-hopba kb. 10-15 év erejéig. (Az én felfogásom szerint.)
|
2019.01.12. 19:40 |
|
 |
dub7
Adminisztrátor
|
Yodaragorn írta: A 2000-es évek első felében szerintem sokkal népszerűbb volt: akkor ugyanis a pop is hip-hop volt. Ma viszont a fordítottja van: a hip-hop is pop. Lehet, hogy többen hallgatnak olyan zenéket, amiket a hip-hop műfajába sorolnak, de azoknak a nagy részét eluralták a popkulturális behatások. 15 évvel ezelőtt viszont a popot uralták el a hip-hop behatások... Abszolút igaz. Akkor Dre csinált Mary J Blige-nak zenét, Preemo Christina Aguileranak, Timbaland Aaliyah-nak, Justin Timberlakenek, Lil Jon Ushernek stb..., Később David Guetta Snoopnak, Calvin Harris Rihannának... nekem ezek a hangzások, dallamvilág már nagyon stílusidegen.
|
2019.01.13. 00:23 |
|
 |
Zoli, MP
|
dub7 írta: Yodaragorn írta: A 2000-es évek első felében szerintem sokkal népszerűbb volt: akkor ugyanis a pop is hip-hop volt. Ma viszont a fordítottja van: a hip-hop is pop. Lehet, hogy többen hallgatnak olyan zenéket, amiket a hip-hop műfajába sorolnak, de azoknak a nagy részét eluralták a popkulturális behatások. 15 évvel ezelőtt viszont a popot uralták el a hip-hop behatások... Abszolút igaz. Akkor Dre csinált Mary J Blige-nak zenét, Preemo Christina Aguileranak, Timbaland Aaliyah-nak, Justin Timberlakenek, Lil Jon Ushernek stb..., Később David Guetta Snoopnak, Calvin Harris Rihannának... nekem ezek a hangzások, dallamvilág már nagyon stílusidegen. es a The neptunes meg se emlitsuk:britney spears, gwen stefani, justin timberlake,backstreet boys
|
2019.01.13. 00:48 |
|
 |
Yodaragorn
|
Pontosan ezekre a példákra gondoltam, amiket felsoroltatok, teljes az egyetértés. 
|
2019.01.13. 16:26 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Pontosan ezekre a példákra gondoltam, amiket felsoroltatok, teljes az egyetértés.  A vegere: https://www.youtube.com/watch?v=eHG2pq9HRHsDiscover Samples Used On Mary J. Blige's "My Life" kb az osszes instru "reppelehto", mondjuk Puffy egyengette MJB-ot az elejen.
|
2019.01.13. 23:18 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Pontosan ezekre a példákra gondoltam, amiket felsoroltatok, teljes az egyetértés.  A vegere: https://www.youtube.com/watch?v=eHG2pq9HRHsDiscover Samples Used On Mary J. Blige's "My Life" kb az osszes instru "reppelehto", mondjuk Puffy egyengette MJB-ot az elejen. Na, pontosan erről beszéltem: ha az összes instru "reppelhető", akkor az szerintem hip-hop. Persze lehet vitatkozni a definíciókon. De Mary J számaira ez később is jellemző volt szerintem, jóval azután is, hogy a Puffy már "elengedte a kezét".
|
2019.01.14. 21:42 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Pontosan ezekre a példákra gondoltam, amiket felsoroltatok, teljes az egyetértés.  A vegere: https://www.youtube.com/watch?v=eHG2pq9HRHsDiscover Samples Used On Mary J. Blige's "My Life" kb az osszes instru "reppelehto", mondjuk Puffy egyengette MJB-ot az elejen. Na, pontosan erről beszéltem: ha az összes instru "reppelhető", akkor az szerintem hip-hop. Persze lehet vitatkozni a definíciókon. De Mary J számaira ez később is jellemző volt szerintem, jóval azután is, hogy a Puffy már "elengedte a kezét". Az elozo hszt kitoroltem inkabb megosztom azt , hogy tegnap derult ki szamomra, hogy Rockwilder -is- csinalta a Lady Marmalade alapjat Christina A - let's get dirty nyilvanvalo volt, de ez.... 
|
2019.01.14. 21:59 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: Az elozo hszt kitoroltem inkabb megosztom azt , hogy tegnap derult ki szamomra, hogy Rockwilder -is- csinalta a Lady Marmalade alapjat Christina A - let's get dirty nyilvanvalo volt, de ez....  Ezen meglepődtem én is. Azóta megnéztem azt a Mary J Blige-os "Discover Samples" videót, tényleg nagyon jó! Mint ahogy a teljes "Discover Samples" sorozatot ajánlom mindenkinek, nagyon szórakoztató. 
|
2019.01.15. 21:08 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: Az elozo hszt kitoroltem inkabb megosztom azt , hogy tegnap derult ki szamomra, hogy Rockwilder -is- csinalta a Lady Marmalade alapjat Christina A - let's get dirty nyilvanvalo volt, de ez....  Ezen meglepődtem én is. Azóta megnéztem azt a Mary J Blige-os "Discover Samples" videót, tényleg nagyon jó! Mint ahogy a teljes "Discover Samples" sorozatot ajánlom mindenkinek, nagyon szórakoztató.  Egyetertek a "discover samples" egy jo kis "musor attol fuggetlenul , hogy a who sampled is alkalmas erre.
|
2019.01.15. 21:57 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: Az elozo hszt kitoroltem inkabb megosztom azt , hogy tegnap derult ki szamomra, hogy Rockwilder -is- csinalta a Lady Marmalade alapjat Christina A - let's get dirty nyilvanvalo volt, de ez....  Ezen meglepődtem én is. Azóta megnéztem azt a Mary J Blige-os "Discover Samples" videót, tényleg nagyon jó! Mint ahogy a teljes "Discover Samples" sorozatot ajánlom mindenkinek, nagyon szórakoztató.  Egyetertek a "discover samples" egy jo kis "musor attol fuggetlenul , hogy a who sampled is alkalmas erre. De mennyivel szórakoztatóbb így egymás után hallgatni a mintát és az új alkotást, mint bogarászni a Who Sampled adatait. 
|
2019.01.16. 22:49 |
|
 |
|