Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.29. 15:24

Hozzászólás a témához  [ 1296 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 87  Következő
 Régi zenék - amiket feltétlen ajánlanál. 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Régi zenék - amiket feltétlen ajánlanál.
Sixfeet írta:
Ezt a véleményt mint olyat nem annyira hangoztattam külföldi közegben sem, de nekem ki van már a tököm ezzel a szabályozgatással, mert rengeteg helyen hallom.

A legtöbb sample police/sample snitch/e-dig shaming producer általában mindig valami felső középosztálybeli csávó, aki a szüleik generációs vagyonát használja arra, hogy elitistáskodjon és másokat szidjon azért, ahogyan mintáznak és dokumentálnak dolgokat a zenéről. Ez egy kibaszott drága hobbi ahhoz, hogy csak úgy a szabadidődben random helyeket fedezz fel (ha nincs a környezetedben használható akkor a fél világot körberepülve, a helyi embereknek fizetni hogy ne basszanak át, helyi producerekkel networkölni) és random felfedezetlen lemezeket találj, amiket nem fogsz egy blogspot posztban vagy a Soulseek-re feltöltve berippelve megtalálni, még azt sem feltételezve, hogy jó az amit találsz, vagy egyáltalán bemintázhatóak, vagy ha mégis, hogy nem nyúlt hozzájuk egyetlen egyszer sem senki ezelőtt.

Az anyagi háttér meg nem játszik szerepet a tehetségben: vannak olyanok, mint Alchemist vagy Madlib, akiknek azért ügyesen vannak a mintái is meg a dobjai tekergetve másokhoz képest, de simán lehetsz balfasz producer úgy, hogy a legjobb, melegítős burzsuj köcsögök által jóváhagyott pénzpazarló gyűjtő vagy, amiért meg majd jól megpaskolják a kis válladat, és ugyanúgy kajli lesz minden amit csinálsz mert szar a füled zenéléshez. A hip-hop, mint műfaj történelmileg úgy indult, hogy a rendelkezésre álló, jellemzően kevés dologból csinált valami újat, így ezek a pitiáner Northface-Carhartt-Starter Cap-Dickies munkaruházatot viselő-újgazdag fehér csicskák amikor másokat baszogatnak azért hogy hogyan csinálják a zenéjüket, meg honnan mintáznak, számomra akkora bagatel picsogás hogy valami hihetetlen.

Nicolas Craven meg úgy általában középszerű.

Erre az egész koordináta rendszerre visszakézből olyan kilométereket vernek kis zoomer sample maker gyerekek mint a rohadt isten, VST-kkel DAW-ban crackelt meg warezolt szoftverrel kisujjból rekreálva olyan gitár toneokat Kontakt könyvtárokból bemidizve amiket 70-es évekbeli Piero Piccioni meg Alessandro Alessandroni dalokon hallasz, hogy közben egyetlen lemezt sem vettek életükben, meg Spotifyon szocializálódtak. Nekem az utóbbi nagyobb mesterség mint az előbbi, és amúgy meg jóval közelebb is áll a hip-hophoz mentalitásban.

nicholas cravent azert hoztam fel, mert pont az o twittere hozta fel bennem ezt a temat ujra.
nem is kovetem :lol: es sztem sem jo.

koszonom a kifejtesed.
dub is irta mamr, de dobokat nem tudnak "lenyomozni" nem? azon csavar az ember aztan senki nem mondja meg h honnan van.

2023.02.28. 23:31

jól esik, hogy ezek szerint nemcsak olvassátok miket írok, de még gondolatokat is ébreszt bennetek. :oops:

Scarface: Emeritus
.
Face tizedik lemeze, 2008-ból, az utolsó visszavonulása előtt. "becsülendő", hogy 7 évig is eltartott ez a visszavonulás ami rapkörökben ha nem is rekorder, de előkelő helyet foglal ez az biztos. N.O. Joe mellett más producerek is helyt kaptak ezen az albumon, de ennek ellenére mégis egységes, a vendégekkel együtt (még Lil Wayne se zavar, idegesít a verzéjével) is tiszta south anyag lett. A nem déli producerek is tudtak olyan beateket, zenéket pakolni Scarface alá, hogy meg nem mondanád, hogy nem helyiek. Összességében korrket lemez, de a visszatérő deeply rooted köröket ver rá szerintem. Valahol a def james the fix környékén van a lemez nekem, mondjuk a közepén, alján az életművének. Egyedül az album borítójával nem vagyok kibékülve, valahogy nagyon gagyi ez a címeres megoldás nekem. Az UGK is ezzel operál, valami texasi dolog lehet ez úgy tippelem. :lol:

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2023.03.01. 09:06

doggfather írta:
jól esik, hogy ezek szerint nemcsak olvassátok miket írok, de még gondolatokat is ébreszt bennetek. :oops:

Annyira inspiralo h raneztem az emlitett biz markie lemezre, mert eddig kimaradt o nekem es mondom ez zeneileg is tetszik.
Szoval atporgetten par 91es reppes listat es vannak olyan lemezek amik nem az a pattogos kaotikus ami nekem sok.talaltam egy gyongyszemet is.
5 preemo es 2 easy mo bee track
J rock - streetwize
https://www.discogs.com/release/1596221 ... Streetwize

https://youtu.be/ugla1KeW7ow

2023.03.01. 10:30

Zoli, MP írta:
dub is irta mamr, de dobokat nem tudnak "lenyomozni" nem? azon csavar az ember aztan senki nem mondja meg h honnan van.

Szerintem dobokat amúgy könnyebb hang alapján. Jellemzően nem az szokott lenni a probléma, hogy magára a soundra jöjj rá, hanem hogy sokan előre feldolgozott név nélküli break lemezekből dolgoztak amiknek a nagyrészéről a mai napig is megy a listázgatás hogy vajon mi micsoda (mivel előre feldolgozott sokszor már alapból tekertek már rajta és nem úgy szól mint a lemezről). Felismersz egy dobot amit használtak pl. producerek többször is, maga a break is megvan egy ilyen könyvtárból, de a címe pl. nincs meg.

Vannak amúgy nagyon szétlofizott-kompresszált-tekergetett dobok is, de elég okosan kell velük bánni ahhoz, hogy ne szóljon kajlin és ne veszítsék el a karakterüket, vagy a karakterük egyedi legyen. Ha lofi akkor a snare le van tekerve rimshotnak, a kickből minden magas, ha kompresszor akkor meg 2000-es évek korai 9th Wonder kaptafa beat hangokká válik. Mondjuk ahhoz tényleg fül kell egyrészt, másrészt meg a Whosampled az utóbbi években nagyon behódolt a zeneiparnak, ami miatt nagyon önkényesen tudnak visszamenőlegesen mintákat törölni amik nem egyértelműen ugyanazok egy zenénél.

De van két nagyon hírhedt dob ami annyira széjjel lett tekerve meg új karaktert adott az eredetinek hogy rengeteg más producer is szimplán csak lenyúlta és felhasználta tekerés nélkül. Ilyen pl. Q-Tiptől a Nas: One Lovenak a dobja, a másik meg a Premiertől a Group Home: Livin' Proof, amit szerintem amiatt sem hagyták jóvá hogy a Top Billin'-ből van mert annyira el lett tekerve, mert nem teljesen egyértelműen kivehető (függetlenül attól hogy vájtabb fülűek kihallják). Viszont óriási abból a szempontból hogy már a Top Billin' is az Impeach The Presidentet játssza fel másképp meg tekerte át (amit ugye amikor Premier szimplán csak egyenesen mintázott be, az így hangzott), és Premier fogta azt a felhasznált dobot, és úgy mintázta be hogy annyira a magáévá tette hogy rengeteg máshol is lehetett hallani (ami amúgy egy nagyon jó szokása volt más zenéknél is).

Mondjuk ez már kicsit tényleg az a kategória, hogy kb. ha nem dob hangoknak a textúráján kattog az embernek az agya már az első pillanatban amikor meghallgat egy zenét, akkor vita tárgya tud lenni, ha pedig bejönnek a képbe a szerzői jogi szarakodások olyankor meg pláne.

Mondjuk érdemes megfigyelni visszatekintve 9th Wonder, meg Alchemist karrierjét, akik a 2000-es években beálltak abba a sorba hogy szarrá kompresszált pirosba klippelő boombap aminek semmi tailje nincs, majd az utóbbi 10 évben csináltak jó pár fajsúlyos dalt ami ezt a technikát elhagyta, és előtérbe került náluk is a textúra manipuláció, mintsem hogy a felismerhetetlenségig torzított mintázással az legyen a lényeg hogy csak kopogjon (függetlenül hogy félreértés ne essék, még mindig jobban kopognak pl. az Alchemist dobjai így is). A lényeg, hogy ezek miatt gyakran ki lehet hallani hogy mit használtak eredeti breaknek jellemzően.

Mondjuk ez az ív is nagyon érdekes a számomra, hogy Premier meg 2010-ig bezárólag kvázi legalább annyira, szoftveres módon utánozhatatlan atomfizikát vitt be már a dob soundok bemintázásába is (MPC60 sequencer, S950 pre-processing), mint amit mostanság Alchemist csinál (valakivel pont a napokban beszéltem, hogy valószínű amúgy az MPC3000 az csak sequencer nála, és stúdió felvételek alapján az SP404-en tekergetheti a dobjainál). Ezzel szemben Premier beatjeit 2010 után az MPC Rennel, miután elhagyta a hardver használatot, le lehet húzni a WC-n.

2023.03.01. 12:09

doggfather írta:

Scarface: Emeritus
.
Face tizedik lemeze, 2008-ból, az utolsó visszavonulása előtt. "becsülendő", hogy 7 évig is eltartott ez a visszavonulás ami rapkörökben ha nem is rekorder, de előkelő helyet foglal ez az biztos. N.O. Joe mellett más producerek is helyt kaptak ezen az albumon, de ennek ellenére mégis egységes, a vendégekkel együtt (még Lil Wayne se zavar, idegesít a verzéjével) is tiszta south anyag lett. A nem déli producerek is tudtak olyan beateket, zenéket pakolni Scarface alá, hogy meg nem mondanád, hogy nem helyiek. Összességében korrket lemez, de a visszatérő deeply rooted köröket ver rá szerintem. Valahol a def james the fix környékén van a lemez nekem, mondjuk a közepén, alján az életművének. Egyedül az album borítójával nem vagyok kibékülve, valahogy nagyon gagyi ez a címeres megoldás nekem. Az UGK is ezzel operál, valami texasi dolog lehet ez úgy tippelem. :lol:

Can't Get Right óriási erről a lemezről. Sokat ment. Videóklipjét is imádom.

2023.03.01. 13:16

Sixfeet írta:
Zoli, MP írta:

Szerintem dobokat amúgy könnyebb hang alapján. Jellemzően nem az szokott lenni a probléma, hogy magára a soundra jöjj rá, hanem hogy sokan előre feldolgozott név nélküli break lemezekből dolgoztak amiknek a nagyrészéről a mai napig is megy a listázgatás hogy vajon mi micsoda (mivel előre feldolgozott sokszor már alapból tekertek már rajta és nem úgy szól mint a lemezről). Felismersz egy dobot amit használtak pl. producerek többször is, maga a break is megvan egy ilyen könyvtárból, de a címe pl. nincs meg.

Vannak amúgy nagyon szétlofizott-kompresszált-tekergetett dobok is, de elég okosan kell velük bánni ahhoz, hogy ne szóljon kajlin és ne veszítsék el a karakterüket, vagy a karakterük egyedi legyen. Ha lofi akkor a snare le van tekerve rimshotnak, a kickből minden magas, ha kompresszor akkor meg 2000-es évek korai 9th Wonder kaptafa beat hangokká válik. Mondjuk ahhoz tényleg fül kell egyrészt, másrészt meg a Whosampled az utóbbi években nagyon behódolt a zeneiparnak, ami miatt nagyon önkényesen tudnak visszamenőlegesen mintákat törölni amik nem egyértelműen ugyanazok egy zenénél.

De van két nagyon hírhedt dob ami annyira széjjel lett tekerve meg új karaktert adott az eredetinek hogy rengeteg más producer is szimplán csak lenyúlta és felhasználta tekerés nélkül. Ilyen pl. Q-Tiptől a Nas: One Lovenak a dobja, a másik meg a Premiertől a Group Home: Livin' Proof, amit szerintem amiatt sem hagyták jóvá hogy a Top Billin'-ből van mert annyira el lett tekerve, mert nem teljesen egyértelműen kivehető (függetlenül attól hogy vájtabb fülűek kihallják). Viszont óriási abból a szempontból hogy már a Top Billin' is az Impeach The Presidentet játssza fel másképp meg tekerte át (amit ugye amikor Premier szimplán csak egyenesen mintázott be, az így hangzott), és Premier fogta azt a felhasznált dobot, és úgy mintázta be hogy annyira a magáévá tette hogy rengeteg máshol is lehetett hallani (ami amúgy egy nagyon jó szokása volt más zenéknél is).

Mondjuk ez már kicsit tényleg az a kategória, hogy kb. ha nem dob hangoknak a textúráján kattog az embernek az agya már az első pillanatban amikor meghallgat egy zenét, akkor vita tárgya tud lenni, ha pedig bejönnek a képbe a szerzői jogi szarakodások olyankor meg pláne.

Mondjuk érdemes megfigyelni visszatekintve 9th Wonder, meg Alchemist karrierjét, akik a 2000-es években beálltak abba a sorba hogy szarrá kompresszált pirosba klippelő boombap aminek semmi tailje nincs, majd az utóbbi 10 évben csináltak jó pár fajsúlyos dalt ami ezt a technikát elhagyta, és előtérbe került náluk is a textúra manipuláció, mintsem hogy a felismerhetetlenségig torzított mintázással az legyen a lényeg hogy csak kopogjon (függetlenül hogy félreértés ne essék, még mindig jobban kopognak pl. az Alchemist dobjai így is). A lényeg, hogy ezek miatt gyakran ki lehet hallani hogy mit használtak eredeti breaknek jellemzően.

Mondjuk ez az ív is nagyon érdekes a számomra, hogy Premier meg 2010-ig bezárólag kvázi legalább annyira, szoftveres módon utánozhatatlan atomfizikát vitt be már a dob soundok bemintázásába is (MPC60 sequencer, S950 pre-processing), mint amit mostanság Alchemist csinál (valakivel pont a napokban beszéltem, hogy valószínű amúgy az MPC3000 az csak sequencer nála, és stúdió felvételek alapján az SP404-en tekergetheti a dobjainál). Ezzel szemben Premier beatjeit 2010 után az MPC Rennel, miután elhagyta a hardver használatot, le lehet húzni a WC-n.

Tehat ha jol ertem meg a dobokert is lehetne perelni?mondjuk hulye kerdes azis nyulas
Es ha pl minden hangot, snare, kick, hihat mashonnan van?akkor 3 helyrol johet a felszolitas :D

2023.03.01. 23:57

Das EFX: Straight Up Sewaside
.
Második lemezük követi az első új stílusát, de talán valamivel kevesebb a chigidi-check, mint abban volt, vagy nekem szokja a fülem eddigre, de nem tűnt fel, és nem is zavart annyira. Koszos New Yorki utcazene és az azokra elszövegelt underground témák. Jó cucc, korai 90es évek mindenkinek aki szereti!

Kép

2023.03.02. 09:42

Zoli, MP írta:
Tehat ha jol ertem meg a dobokert is lehetne perelni?mondjuk hulye kerdes azis nyulas
Es ha pl minden hangot, snare, kick, hihat mashonnan van?akkor 3 helyrol johet a felszolitas :D

Talán egyenkénti hangok mintázásáért nem, a terjedelem jobban hatással van ezekre, hosszabb esetében már jobban felmerül - bár ott is azért nagykiadónál történhet meg hogy azt érdemesebb clearelni. De olyanról hallottam már hogy ismertebb major label kiadványnál ahol egyértelműen kihallható volt a loop, a Whosampled valószínű pont azért nem hagyta jóvá mert belsős megegyezés alapján nem akarták publikussá tenni hogy a labelnek ne kelljen a clearing miatt aggódnia, technikailag a kiadó ami a maszter felvétel jogaival rendelkezik, előfordulhat hogy perel miatta.

Nagyobb produkciónál manapság mondjuk viszont amióta a J-Zone meg az A.J. Hall meg egyéb olyan előadók is feltűntek akiknek külön lehet bemintázni a dobjaikat azért hogy ne kelljen egy régi kiadónak a publishingje miatt aggódni, kvázi jóval könnyebben kiküszöbölhetővé válik egy ilyen produkción kicserélni a dobokat mintsem pl. egy teljes mintát újrajátszani ahol az pl. a dalnak gyakrabban adja a központi részét.

2023.03.02. 21:32

doggfather írta:
Das EFX: Straight Up Sewaside
.
Második lemezük követi az első új stílusát, de talán valamivel kevesebb a chigidi-check, mint abban volt, vagy nekem szokja a fülem eddigre, de nem tűnt fel, és nem is zavart annyira. Koszos New Yorki utcazene és az azokra elszövegelt underground témák. Jó cucc, korai 90es évek mindenkinek aki szereti!

Mi zavaróbb? A chigidi-check vagy a a Griselda-féle brrrrr-tututu? :D

2023.03.02. 22:39

jó kérdés. :lol:

Kép

2023.03.02. 23:01

Yodaragorn írta:
Mi zavaróbb? A chigidi-check vagy a a Griselda-féle brrrrr-tututu? :D

:D
Első szavazat:
brrrrr-tututu

2023.03.03. 11:13

Ugly Duckling – The Best Of Ugly Duckling
.
(vallomás, shame on me, de azóta léteznek, hogy én rappet hallgatok, mégse ismertem őket, a nevüket se igazán hallottam, a cd-be a vaterán futottam bele, gondoltam bepróbálom, ha már LBC rap elvileg, mert kigugliztam a nevüket akkor már...)
Nem szoktam válogatásokról írni, de most egyszerűen muszáj! Monstre 17 számos hadjárat, nem kérdéses, hogy a legjobb számaik, de ha csak ezt hallgatja meg bárki már kíváncsi lesz, hogy mik lehetnek, milyenek lehetnek a gyengébbek? Beastie Boys és De La Soul összemixelve, és leöntve egy nagy adag Jurassic 5-val kb így kell elképzelni. Az az igazi őshiphop ami 70-es, 80-as évek elején volt, de nem poros egy pillanatra sem. Rengeteg féle zene összerakva, samplingek mindenhonnan stílustól függetlenül, és azokra könnyebb, pörgősebb rappek, mindenféle szöveggel amiben van mondanivaló is, de a ritmus, a zene üteme fontosabb az viszi előre a számokat. Nagyon megnézném őket élőben, és tuti fogok még lemezeket vásárolni tőlük, mert ma délelőtt hirtelen új kedvenc született meg ezzel a lemezzel!

Érdekes, hogy azt tartom magamról, hogy érdeklődő vagyok, és igyekszem mindent kipróbálni mégis bele tudok futni 25 év hiphophallgatás, és elég masszív hiphopheadeskedés (gondolom én magamról) után is olyan régi el se feledett gyöngyszemekbe amiket sose hallottam, hiába illett volna.

Kép

2023.03.03. 11:26

doggfather írta:
Ugly Duckling – The Best Of Ugly Duckling
.
(vallomás, shame on me, de azóta léteznek, hogy én rappet hallgatok, mégse ismertem őket, a nevüket se igazán hallottam, a cd-be a vaterán futottam bele, gondoltam bepróbálom, ha már LBC rap elvileg, mert kigugliztam a nevüket akkor már...)
Nem szoktam válogatásokról írni, de most egyszerűen muszáj! Monstre 17 számos hadjárat, nem kérdéses, hogy a legjobb számaik, de ha csak ezt hallgatja meg bárki már kíváncsi lesz, hogy mik lehetnek, milyenek lehetnek a gyengébbek? Beastie Boys és De La Soul összemixelve, és leöntve egy nagy adag Jurassic 5-val kb így kell elképzelni. Az az igazi őshiphop ami 70-es, 80-as évek elején volt, de nem poros egy pillanatra sem. Rengeteg féle zene összerakva, samplingek mindenhonnan stílustól függetlenül, és azokra könnyebb, pörgősebb rappek, mindenféle szöveggel amiben van mondanivaló is, de a ritmus, a zene üteme fontosabb az viszi előre a számokat. Nagyon megnézném őket élőben, és tuti fogok még lemezeket vásárolni tőlük, mert ma délelőtt hirtelen új kedvenc született meg ezzel a lemezzel!

Érdekes, hogy azt tartom magamról, hogy érdeklődő vagyok, és igyekszem mindent kipróbálni mégis bele tudok futni 25 év hiphophallgatás, és elég masszív hiphopheadeskedés (gondolom én magamról) után is olyan régi el se feledett gyöngyszemekbe amiket sose hallottam, hiába illett volna.

Vegre valaki innen.
Mar evek ota probalom becsempeszni oket ide.rendszeresen hallgatom oket.a szolo lemezek toluk volt mar top 10.
Az elso lemezuk meg a az akkori kor szellemet idezik a tobbi meg ahogy dogg irja h uotempo.visz a beat.flowban nem erosek de nem szamit.
Sajna mar szoloznak egyben nemigen lattam toluk cuccot.par honapja linkeltem egy megjelent demojuk a megfelelo topikba.

Ha mar LA es UG.dogg keress ra a people under the stairs-re.mar nem aktivak.az egyik tag elhunyt par eve.nalam mindig porognek.
10 lemezuk van kb
ket klipp
https://www.youtube.com/watch?v=Fw3YnHtn2Oo
https://youtu.be/p54CN9v-eIU

2023.03.03. 12:12

igen, még egy shame on me, hogy láttam a mit hallgatsz topikba nálad, tőled rendszeresen a nevüket mégse csekkoltam eddig.

Ezeket a csillagos emböröket viszont meg fogom figyelni hama, hama!

köszi!

Kép

2023.03.03. 13:07

doggfather írta:
igen, még egy shame on me, hogy láttam a mit hallgatsz topikba nálad, tőled rendszeresen a nevüket mégse csekkoltam eddig.

Ezeket a csillagos emböröket viszont meg fogom figyelni hama, hama!

köszi!

dizzy dustinnak par eve jott ki szoloja
pl masta ace, akil es rakaa is van rajta

https://www.youtube.com/watch?v=Upp8vWDn8gg
DIZZY DUSTIN & PANDAMONIUM FT MASTA ACE & JABBA THA KUT "RAIN DELAYS" (PANDAMONIUM EXCLUSIVE REMIX)

bandcamp oldal. itt megtalalsz mindent
https://therealdizzydustin.bandcamp.com/

andy cooper-nek elotte jott ki cucca, o aktivabb
https://www.youtube.com/watch?v=cCWnzHuNF88
Andy Cooper-LISTEN

ugly duckling bandcamp
https://uglyduckling.bandcamp.com/

itt meg az utolso megjelent UD
Ugly Duckling – Down The Road (2021) - vmi demo cucc a 90es evekbol
https://mega.nz/file/wv4jFbYI#zADn3HtMo ... ApAwxF1yB0
"erdekesseg.cut chemist osztotta meg a bandcamp oldalan
"This is a 1995 demo which was also sold at shows. It was given to me by Young Einstein who was already somebody I took notice to at the record swap meets. He seemed to know a lot about obscure drum breaks and would point them out when we found each other side by side digging at record stalls. This demo is a true testament to his genius as a producer and was a huge inspiration to me. In the mid 90s when the magic of sample based production ala De La Soul, Beatnuts, etc was fading into a more synth based replayed era, this tape brought back the magic that I fell in love with. But it doesnt stop there. Andy Cooper and Dizzy Dustin deliver technical story telling rhymes about things both down to earth and cosmic. For years, I wondered how a demo taken so seriously wasnt picked up and released on a major scale. Well that changed when the record label 1500 signed them and they re recorded some of the songs for the Journey To Anywhere album which came out in 2001.
This is a fun listen and part of LA history that doesnt get enough light.
Enjoy!"
https://cutchemist.bandcamp.com/album/down-the-road"

2023.03.03. 14:16
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1296 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 87  Következő