Régi zenék - amiket feltétlen ajánlanál.
Szerző |
Üzenet |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8702 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
 Re: Régi zenék - amiket feltétlen ajánlanál.
Snoop Doggy Doggy - Doggystyle Nem akarok itt nagy elemzést írni, mert ezerszer beszéltünk már a lemezről, de tegnap valahogy kedvet kaptam, hogy jónéhány év után újrahallgassam. Változatlanul minden idők egyik legjobb raplemezének tartom, viszont feltűnt valami, ami eddig ennyire élesen. Mennyire primitívek tartalmilag Snoop szövegei!  Még a későbbi önmagához képest is. Flowban, technikában ez a legjobb teljesítménye Snoop-nak, a stílusa már itt is tök egyedi, és ez bőven elég egy klasszikus albumhoz (a megfelelő zenei háttérrel), de basszus: a szöveg nagy része arról szól, hogy "én vagyok Snoop Doggy Dogg", "itt jövök", "keményen nyomom", stb. Főleg a Tha Shiznit, a Gz and Hustlas, esetleg a Who Am I? tipikus példák erre. A Murder Was the Case pozitív irányba lóg ki. Sose a mélyen szántó szövegeiért szerettük Snoop-ot, de szerintem ezeknél sokatmondóbb szövegeket ír 7-10 évvel később. Dr. Dre produceri munkájáról viszont nemhogy változatlan a véleményem, még talán javult. A '90-es évek G-Funk stílusában egyértelműen ez a legjobb munkája.
|
2023.04.06. 15:42 |
|
 |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15405 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
Nekem a b please az abszolút kedvencem. Az egész egy monstre taranga. Egy épkézláb mondata sincs benne. 
|
2023.04.06. 17:07 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8702 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
doggfather írta: Nekem a b please az abszolút kedvencem. Az egész egy monstre taranga. Egy épkézláb mondata sincs benne.  Valóban, jó példa az is.  De ott is adott egy első osztályú zene, top flowk, hatalmas karakterek: és ebből látszik, hogy ha ezek megvannak, akkor már nem is nagyon számít, miről reppelnek...
|
2023.04.07. 14:23 |
|
 |
Zoli, MP
|
https://youtu.be/YSWwWdAw-h8Yoda, ezt lattad a dead prez lets get free rol? 2000. Az ilyen notak miatt gondolom azt h a repbiznisz 90% csak megelhetesi.komoly dolgokrol irnak, beszelnek. Az ilyen dalok miatt erzem az h ez a lemez nagy alulertekelt. Ez meg a masik veglet.pozitiv uzenet https://youtu.be/VwTNOxJXMYM
|
2023.04.10. 09:57 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: https://youtu.be/YSWwWdAw-h8 Yoda, ezt lattad a dead prez lets get free rol? 2000. Az ilyen notak miatt gondolom azt h a repbiznisz 90% csak megelhetesi.komoly dolgokrol irnak, beszelnek. Az ilyen dalok miatt erzem az h ez a lemez nagy alulertekelt. Ez meg a masik veglet.pozitiv uzenet https://youtu.be/VwTNOxJXMYMNem hallgattam még meg a lemezt, sajnos nem hiszem, hogy lesz rá időm rövid távon. Mindkét szám nagyon jó, igényes a zenét és a szöveget tekintve is. Azzal együtt mondom ezt, hogy az első tartalmilag számomra túl radikális, a második viszont nagyon jó kis fricska a sok szexista rapszámnak. 
|
2023.04.10. 14:57 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: https://youtu.be/YSWwWdAw-h8 Yoda, ezt lattad a dead prez lets get free rol? 2000. Az ilyen notak miatt gondolom azt h a repbiznisz 90% csak megelhetesi.komoly dolgokrol irnak, beszelnek. Az ilyen dalok miatt erzem az h ez a lemez nagy alulertekelt. Ez meg a masik veglet.pozitiv uzenet https://youtu.be/VwTNOxJXMYMNem hallgattam még meg a lemezt, sajnos nem hiszem, hogy lesz rá időm rövid távon. Mindkét szám nagyon jó, igényes a zenét és a szöveget tekintve is. Azzal együtt mondom ezt, hogy az első tartalmilag számomra túl radikális, a második viszont nagyon jó kis fricska a sok szexista rapszámnak.  Alairom,de lesz tobb nota is ami igen radikalis.mar a borito sokat sejtet, de ettol fuggetlenul nalam ez a top h lehet nem egyeterteni vele de megis kimondja a velemenyet. Itt a full cover https://images.app.goo.gl/FGkBiF72svYMrkV48Illetve a cd alatti reszen van ez a kis vmi https://images.app.goo.gl/JabfzDugCt5YoLEe9
|
2023.04.10. 23:22 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: https://youtu.be/YSWwWdAw-h8 Yoda, ezt lattad a dead prez lets get free rol? 2000. Az ilyen notak miatt gondolom azt h a repbiznisz 90% csak megelhetesi.komoly dolgokrol irnak, beszelnek. Az ilyen dalok miatt erzem az h ez a lemez nagy alulertekelt. Ez meg a masik veglet.pozitiv uzenet https://youtu.be/VwTNOxJXMYMNem hallgattam még meg a lemezt, sajnos nem hiszem, hogy lesz rá időm rövid távon. Mindkét szám nagyon jó, igényes a zenét és a szöveget tekintve is. Azzal együtt mondom ezt, hogy az első tartalmilag számomra túl radikális, a második viszont nagyon jó kis fricska a sok szexista rapszámnak.  Alairom,de lesz tobb nota is ami igen radikalis.mar a borito sokat sejtet, de ettol fuggetlenul nalam ez a top h lehet nem egyeterteni vele de megis kimondja a velemenyet. Itt a full cover https://images.app.goo.gl/FGkBiF72svYMrkV48Illetve a cd alatti reszen van ez a kis vmi https://images.app.goo.gl/JabfzDugCt5YoLEe9Ja, a kedvenc albumaim mondanivalójának nagy részével nem értek egyet, de ez semmit sem csökkent a művészi értékükből, úgyhogy nem probléma nálam, ha túl radikális a mondandó, csak megjegyeztem. 
|
2023.04.12. 21:36 |
|
 |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15405 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
Ugly Duckling – Down The Road . Bár a nagy nyilvánosság elé 2021-ben került, ez mégsem egy 2 éves lemez, hanem 1995-ös kazettán koncerteken árult demó/home made kiadvány! Ezt pedig hallani is, először is zeneileg sokkal közelebb áll a 90-es évekhez, semmint az első 2001ben kiadott lemezükhöz (még úgy is, hogy erről több számot ott is felhasználtak, átdolgoztak) vagy a 2020-as rap hangzáshoz! Illetve a minősége is demósabb, mint illene, tényleg olyan kazettáról feljátszott, átmentett fílingje van a számoknak, nem olyan tiszta, mint egy mai digitális anyagnak. Mindezek után, előtt azonban maga az anyag! Első lemezes, kísérletező, hangzás, csapatkeresős, stíluskialakító anyag ahol már hallani a későbbi jegyeket, az irányt fel lehet idézni, de még sok oldalhajtással, később elvetett megoldásokkal zenében is, flow-ban is, szövegekben is. Rajongóknak kötelező anyag, hiphopheadeknek több, mint érdekesség ami megmutatja a csapatot is, illetve a korának LA hangzását is, bizonyítja, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem csak death row meg gengszerrap volt a 90-es évek nyugati partján!
|
2023.04.20. 11:44 |
|
 |
Zoli, MP
|
doggfather írta: Ugly Duckling – Down The Road . Bár a nagy nyilvánosság elé 2021-ben került, ez mégsem egy 2 éves lemez, hanem 1995-ös kazettán koncerteken árult demó/home made kiadvány! Ezt pedig hallani is, először is zeneileg sokkal közelebb áll a 90-es évekhez, semmint az első 2001ben kiadott lemezükhöz (még úgy is, hogy erről több számot ott is felhasználtak, átdolgoztak) vagy a 2020-as rap hangzáshoz! Illetve a minősége is demósabb, mint illene, tényleg olyan kazettáról feljátszott, átmentett fílingje van a számoknak, nem olyan tiszta, mint egy mai digitális anyagnak. Mindezek után, előtt azonban maga az anyag! Első lemezes, kísérletező, hangzás, csapatkeresős, stíluskialakító anyag ahol már hallani a későbbi jegyeket, az irányt fel lehet idézni, de még sok oldalhajtással, később elvetett megoldásokkal zenében is, flow-ban is, szövegekben is. Rajongóknak kötelező anyag, hiphopheadeknek több, mint érdekesség ami megmutatja a csapatot is, illetve a korának LA hangzását is, bizonyítja, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem csak death row meg gengszerrap volt a 90-es évek nyugati partján! van olyan LA, west coast album ami inkabb 90-es evek eleje, de nem gangszterrap? szoval mint az ugly, puts, j5, csak korabbi? ami inkabb az east coasthoz van kozel? jo, 93 elso SOM, de az bay area
|
2023.04.20. 21:53 |
|
 |
doggfather
|
hogyne lenne. csak a dr annyira dominált, hogy majdnem elsikkadtak. pár cím így fejből akik nwa deathrow family tree-től függetlenek, hogy nem gengszter az előfordulhat csak, mert akkor ugye az ucca erős volt: cypres hill és a soul assassins kollektíva (mellow man ace, kid frost külön, ha latinók is) ice t és a rhyme syndicate kollektíva too short és a komplett bay area (kiemeltem a hiero crew, illetve a digital underground) mc hamer, mint intézmény coolio, mint intézmény vanilla ice (lehet röhögni, de volt 2-3 nagyon erős éve világszinten) boo-yaa tribe mc eiht vs dj quik the pharcyde (ők talán a legjobb példa amilyet kértél) tone loc likwit crew (ugye king t még a rhyme syndicateből eredeztethető) és tuti kimaradt még pár. 
|
2023.04.21. 06:01 |
|
 |
Zoli, MP
|
doggfather írta: hogyne lenne. csak a dr annyira dominált, hogy majdnem elsikkadtak. pár cím így fejből akik nwa deathrow family tree-től függetlenek, hogy nem gengszter az előfordulhat csak, mert akkor ugye az ucca erős volt: cypres hill és a soul assassins kollektíva (mellow man ace, kid frost külön, ha latinók is) ice t és a rhyme syndicate kollektíva too short és a komplett bay area (kiemeltem a hiero crew, illetve a digital underground) mc hamer, mint intézmény coolio, mint intézmény vanilla ice (lehet röhögni, de volt 2-3 nagyon erős éve világszinten) boo-yaa tribe mc eiht vs dj quik the pharcyde (ők talán a legjobb példa amilyet kértél) tone loc likwit crew (ugye king t még a rhyme syndicateből eredeztethető) és tuti kimaradt még pár.  Ezeket kb mind ismertem..hulye kerdes volt a reszemrol vhogy nem agyaltam tul....
|
2023.04.21. 06:19 |
|
 |
doggfather
|
nem hülye kérdés. a dubcnn fórum erősen nwa/dr family tree központú. Ott rendszeresen kell megírjam, megírjuk, hogy hé, de más is van ám!
annyira, hogy alchemist, madlib, muggs szerintük keleti parti, mert olyan a hangzásuk, nem elég LA.
Ez így nekem vattafakk...
|
2023.04.21. 06:21 |
|
 |
Yodaragorn
|
doggfather írta: nem hülye kérdés. a dubcnn fórum erősen nwa/dr family tree központú. Ott rendszeresen kell megírjam, megírjuk, hogy hé, de más is van ám!
annyira, hogy alchemist, madlib, muggs szerintük keleti parti, mert olyan a hangzásuk, nem elég LA.
Ez így nekem vattafakk... Ez nem olyan hülyeség szerintem, mint amennyire annak hangzik.  Egyszer volt már erről egy vitánk. Hallgatóként nekem elsősorban az a fontos, hogy milyen hangzású egy szám, és nem az, hogy mi a földrajzi kötődése annak, aki csinálta. Pl. lehet tudni rólam, hogy a westcoast zenék állnak a legközelebb hozzám, de nem azért, mert vonzódnék Californiához, hanem mert megfogott a G-Funk és annak különböző elágazásai. Ha valaki New York-ban csinál olyan színvonalú nyugati hangzású zenét, mint Dr. Dre, Warren G vagy DJ Quik, akkor az nekem ugyanannyira tetszik. És fordítva: ha valaki LA-ben csinál nyers, bólogatós boombapet, akkor az nekem kevésbé fog tetszeni, mint a New York-ban készült G-Funk, hiába LA. Ebből a nézőpontból tehát igenis van értelme a hangzás, a zenei stílus alapján kategorizálni azt, hogy valami eastcoast, westcoast vagy dirty south, és nem a földrajzi elhelyezkedés alapján. Ebben a kontextusban ugyanis az "eastcoast" és a "westcoast" nem földrajzi területeket jelölnek, hanem zenei stílusokat, amik el tudnak szakadni a földrajzi származási helyektől. Ezért mondtam azt annak idején, hogy én a Geto Boyst meg Scarface-t a westcoast kultúrkörbe sorolom, hiába south inkább földrajzilag. Persze olyat nem mondanék Alchemistre vagy Muggs-ra, hogy eastcoast, mert nekem is furán hat ilyet mondani los angelesi emberekre, de ha valaki más mondja rájuk, meg tudom érteni a leírtak miatt. @Zoli: szerintem nem volt hülye kérdés, amit feltettél dogg-nak, mert a felsorolt nem DR nyugati előadók nagy része szerintem gangsta rap vagy minimum utcarap, ahogy dogg is jelezte. Szóval nem olyan triviális szerintem se olyan, nagyobb nevű westcoast előadókat találni a '90-es évekből, akik nem gangsta rapet toltak.
|
2023.04.21. 21:06 |
|
 |
doggfather
|
hát hiába a boombap, vagy az east hatás Evidence aki folymatosan venice beach-ről szövegel ami igencsak LA szíve nem tudnám a zenéjét eastcoastnak hívni.
vagy eminem első 2 lemeze se westcoast hiába a 2001 receptje van benne vastagon, és dre stílusa és detroit semmi.
|
2023.04.21. 21:38 |
|
 |
Zoli, MP
|
a east west kifejezest nem volt szerencses a reszemrol 
|
2023.04.21. 22:04 |
|
 |
|