Mary J. Blige - Good Morning GorgeousMindig is kedveltem Mary J. Blige zenéjét, de nem szoktam meghallgatni minden albumot, amit kiad. Most a Superbowl hype miatt meghallgattam az új lemezét, és jól tettem. Egyébként a 2000-es évek első felében kiadott lemezei a kedvenceim, azok meg is vannak (No More Drama, Love & Life, The Breakthrough). A többiből is hallottam néhányat, de nem az összeset.
Voltak jobb lemezei Mary J-nek, de nagyon jó lett ez is, és segített továbbépíteni az egyébként sem alacsony szinten lévő lelkesedésemet a Superbowl-ra.

Éles váltást lehet felfedezni az album felénél a GMG Interlude-dal, amit a címadó dal követ. Előtte jóval jazzesebb a zenék hangzása, mint utána: ez főleg Bongo-nak köszönhető, akit én The Game The Documentary 2 és 2.5 lemezein ismertem meg producerként. Ezek a zenék nagyon jók is, viszont MJB énekével nem vagyok kibékülve rajtuk. Arra az RnB trendre ült rá, amit talán Beyoncé talált ki az elmúlt évtizedben, de ha nem is ő találta ki, én leginkább hozzá kötöm: arról van szó nevezetesen, hogy az ének kicsit olyan, mintha félúton lenne a rap és az ének között. Néha kicsit énekbe hajlik, néha kicsit rapbe, de legtöbbször mindkettő egyszerre (vagy éppen egyik se...). Anderson .Paak is ezt csinálja egyébként a férfiaknál, de tőle úgy érzem, hogy ösztönösen jön ez, mert ő egy olyan zseni, aki nem szívesen zárja be magát műfaji határok közé. Mary J. Blige nem ilyen: ő egyértelműen egy RnB énekesnő, ezért neki szerintem nem áll jól, hogy felült erre a "rap és ének között félúton" trendre. Még akkor sem, ha Bongo jazzes alapjaira ez passzol, és még akkor sem, ha Anderson .Paak feat-je, valamint Dave East feat-je is tök jól megy hozzá a Here with Me és a Rent Money című számokban. Mary J-nek a klasszikus, nagyobb ívű RnB dallamok állnak jól, amikkel ki tudja ereszteni a hangját, de az album első felének dalai nem adnak neki lehetőséget erre, hiába nem rossz számok.
Egészen más a helyzet az album második felében, a GMG Interlude után. Bár olyan igazi nagy hangkieresztős ária nincs a lemez második felén sem, de itt már nincs ez a félig rap, félig ének dolog, hanem klasszik RnB dallamok vannak, amiket a tőle megszokott magas színvonalon énekel el MJB. A zenék sem annyira jazzesek, azok is inkább a klasszik RnB vonalat támogatják. Igaz, az utolsó két zene kicsit újvonalasabb, de azokra is rendesen énekel Mary J.
A lemez második felének zenéit a Cool & Dre producerduó dominálja nagyon kellemes, igényes RnB zenékkel, de pl. Anderson .Paak is producerként jegyzi a kiváló Love without the Heartbreak című számot.
Az album fénypontja egyértelmű a címadó dal, a Good Morning Gorgeous, ami nem véletlenül kerülhetett a lemez feléhez. Topigényes zenét rakott hozzá össze D'Mile, aki Bruno Mars állandó szerzőtársa, és a Silk Sonic album munkálataiban is masszívan részt vett. Illetve HER is producerként jegyzi a számot, aki az egyik legmenőbb fiatal RnB énekesnő az utóbbi években: azt gondolom, hogy ő írhatta a dallamot. Így kerülhetett bele az a frissesség és jó értelemben vett újszerű dallamvezetés, ami miatt egy ilyen klasszik RnB alapú szám is ennyire emlékezetessé tudott válni.
A címadó dalon kívül további kiemelkedő számok: No Idea (ez a lemez első felében van, konkrétan az első szám, de nagyon erős kezdés), Come See about Me, On Top, Love without the Heartbreak.