rapguruz88 írta:
Ez a tendencia most sajnos... Nyilván van ennek oka, el van kenyelmesedve a legtöbb előadó, minek eroltessek meg magukat, felesleges, úgysincs turné, ami a fő bevételi forrás, majd ha lehet újra koncertezni, újra beindulnak.. Legalábbis én így gondolom..
Igen, erre én is gondoltam, de 2020 se volt jobb ebből a szempontból (sőt, még rosszabb volt), és az mégis egy kimondottan erős év volt hip-hop fronton. Persze a tavaly év eleji release-ek valószínűleg már kész voltak a covid előtt, ez magyarázhatja, hogy miért volt erősebb a tavalyi év eleje. De tavaly az év végére se lehetett panasz, pedig akkor már javában benne voltunk a covidban.
Szóval fene tudja, de lehet, hogy tényleg csak ennyi a magyarázat. Ha így van, akkor viszont az év második felére jobbnál jobb albumok dömpingjét várhatjuk, mert ahogy indul újra az élet, mindenki robbantani akar majd.

Zoli: év végén, amikor ténylegesen sor kerül a lista készítésére, akkor természetesen csak azt nézem, hogy az adott évben mi volt a termés. Ilyenkor év közben viszont, amikor még nem teljes a kép, csak annyit lehet tenni, hogy korábbi évekhez viszonyítunk. Ha szeretnénk valamit mondani arról, hogy mennyir erős év eddig 2021, akkor azt kell megnéznünk, hogy a korábbi években hogy álltunk május közepén. És én azt gondolom, hogy jobban álltunk, mint most.
Amikor olyasmit írok egy lemezről, hogy "szinte biztosan top 10-es", vagy "lehet esélye bekerülni a top 10-be", akkor is azt gondolom végig, hogy a korábbi években jellemzően befért-e volna. Ha igen, akkor viszonylag nagy bátorsággal rá merem mondani, hogy ez idén top 10-es lesz. Ha gyengébb években befért volna, erősebb években nem, akkor azt mondom, hogy "lehet esélye bekerülni".
dogg vetette fel tavaly januárban, amikor az Eminem album meghallgatása után azt írtam, hogy tuti top 3-as, hogy mégis mi alapon írok én ilyet januárban, amikor még több, mint 11 hónap hátra van az évből.

Nos, akkor is arra alapoztam, hogy az elmúlt 10 évben bármikor top 3-as lett volna. Persze elméleti valószínűsége volt annak, hogy 2020 annyira kimagaslóan erős év lesz, hogy mégse fog beférni a top 3-omba, de gyakorlatban nagyon kicsi volt ennek az esélye, ezért ki mertem jelenteni, hogy top 3-as lesz. És így is lett: olyanannyira, hogy az lett az 1. helyezett a tavalyi listámon.

Szóval összegezve: év végén, amikor a lista készül, akkor csak az számít, hogy az adott évben mi történt. De amikor év közben próbálja az ember perspektívába helyezni a történéseket, akkor nagy segítséget nyújt az, hogy mi történt a korábbi években.
Én egyébként nem érzek egyértelmű tendenciát, hogy trendszerűen romlana vagy javulna a hip-hop egyik évről a másikra. Vannak jobb évek, gyengébb évek, de olyat nem mondanék, hogy a 2010-es évek során jellemzően egyre gyengébbek lettek az éves listák évről évre. A 2000-es évekhez képest talán kevésbé tetszett a 2010-es évek, de ez is inkább szubjektív: a 2000-es években voltam tizenéves, a 2000-es évek elejének a hangzásvilága áll hozzám a legközelebb, ezért persze, az jobban tetszett, mint ami most megy. De objektíve nem jelenteném ki, hogy most gyengébb lenne a hip-hop.