Szerző |
Üzenet |
Sixfeet
|
 Re: Mit hallgatsz most?
Dre igazából kb. olyan mintha Lil Jont akarnád relativizálni a Three 6 Mafia szempontjából. Baromi jó klasszikusokat fésült össze albumokon az NWA-nek, de semmilyen hangzásnak nem a kitalálója, max. népszerűsítője.
Azt követően hogy a Posse albumon kb. egy az egybe a Beastie Boyst, a Run-DMC-t, meg LL Cool J-t majmolták az egész NWA, a késői 80-as, korai 90-es években LA igazából a sample-based kísérletezős hiphop is New Yorkot másolta. DJ Quik mondta hogy ebben az időszakban mindenki kísérletezgetett az SP1200-al miután leszopta magát attól hogy hogyan szól a Paul's Boutique a Beastie Boystól (ld. Cypress Hillből B-Real meséli mindig hogy kirúgták volna a csapatból ha nem kezd úgy rappelni mint a Beastie Boys) meg a Public Enemy albumai (ld. kik producerálták Cube albumát miután ott hagyta az NWA-t), egyúttal hogy a D.O.C meg Rakim mániás volt, amiből adódóan tökre érződik hogy a No One Can Do It Better album kb. olyan mintha West Coastosították volna a Paid In Full-t.
Dre abban emelkedett ki hogy ezeket a dalokat a Yellával meg a Colin Wolfe-ékkal újrahangszerelték, abszolút nem rosszul, helyenként voltak amúgy rendkívül jó próbálkozások is, de konklúziónak el lehet mondani, hogy miután az NWA abbahagyta, kis túlzással és pár apróbb kivétellel pár évre rá az a hangzás ahogyan az NWA-t próbálta Dre megközelíteni, kihalt.
Mielőtt viszont kihalt volna, 89-91-ben már azt a hangzást amibe viszonylag későn érkezett be Dre 92-vel, LA-től a Bay-ig lehetett érezni hogy mindenki a p-funkhoz próbál nyúlni - Oakland illetve részben a korai EPMD hatására - és szándékosan kicsit kejli-kajli midis hangszeres dolgokhoz nyúltak hogy ne olyanok legyenek mint mindenki más aki a nyugati partot majmolja, itt jönnek képbe olyanok mint Too Short (aki amúgy egy adott zenében shadelt is mindenkit amiatt hogy állandóan James Brown mintákhoz nyúlnak), Spice-1, DJ Quik, a Compton's Most Wanted, plusz mindennek a tetejében 91-ben az Above The Law már nagyban pörgött a Black Mafia Life-on ami nagyon nagy trendsetter volt.
A legjobban az érezteti ezt, hogy a korai Snoop a régi NWA felállásába és hangzásába abszolút nem illeszkedik, viszont ha az előző lazább 89-91-es rappereknek a koordináta rendszerében próbáljuk őt értelmezni, akkor teljesen értelmet nyer az az idő amíg Drevel együtt dolgoztak a Chronicon és a Doggystyle-on.
Dre legikonikusabb dolgai ebből származtak: magába szívja az adott időszakból a legerősebb elemeket, alárak egy sokkal nagyobb produkciós infrastruktúrát és projekt menedzseri mentalitást, és addig finomhangolja az egészet hogy a nagyobb közönség számára akik amúgy lakossági szinten ezeket nem hallgatják annyira, mintha ő honosította volna meg ezt az egészet. És ne értsük amúgy félre, rapben ez a mentalitás jóval másabbként van értelmezve, de közben azért Michael Jacksontól a Thriller is hol Donna Summerstől, hol Manu Dibangotól emelt át dolgokat, hol pedig Paul McCartney vagy a Toto által megírt számokat igazították rá az ő személyére.
Szigorúan véve a hiphop kultúra nagyapád macskájának az ebbe a csapatba voltunk és a postás az unokatesóm logika alapján minden leeredeztethető mindenkiről, de egy nagyon jó példa erre Del the Funky Homosapien és Ice Cube: unokatestvérek voltak, oda-vissza írogattak egymásnak dalokat, még akár azt is lehet mondani hogy fajsúlyosan lehet érezni 90-93 után azt, hogy hasonlítottak mert Cubenak abban az időben volt egy keleti hangzású kilengése. Mindettől függetlenül ha a 95-től 2005-ig nézzük a dolgokat, Del és Cube egymástól teljesen független hangzásvilágnak számítanak, Delt mindenki egy szövegorientált rappernek gondolj a Hieroglyphics miatt, Cube meg gangsta rap a hangzásban, ami kvázi rövidzárlatot hoz bele ebbe az egész felállásba egészen addig amíg le nem választod az egészet hangzás és hangzás közötti különbségre úgy ahogyan Zoli is írja.
|
2024.03.21. 18:36 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8726 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: Nwa -niggaz⁴life
Micsoda emlekek jonnek elo Na, most akkor mégis tetszik a westcoast?  (Persze ez még nem az full tipikus G-Funk, bár előjelei már vannak neki a lemezen.) azer ez a lemez nem olyan westcoast amikre utaltam.igen van par trekk amiben van sipolas tehat az ut elejet mar halljuk. pl a az elso slageruk a straight outta compton az west coast feeling?egyaltalan nem,nem is nagyon letezett az a stilus. es a west coastot kedvelem csak ezt a gangsta agat nem. Értem, persze, erre vonatkozott a zárójeles megjegyzésem is.  Csak azért furcsa kicsit, amit írsz, mert a teljes westcoast gangsta rap kis túlzással az NWA-ből nőtte ki magát: tehát az "ősforrás" tetszik, de ami később lett belőle, az nem. Ez se kritika részemről, tök valid vélemény, hiszen bármi, ami kezdetben tetszik, vehet olyan irányt, hogy elveszti az ember szimpátiáját. Csak ritka ez a vélemény az NWA és a későbbi westcoast gangsta rap viszonyáról, ezért furcsa.  Még egy megjegyzés: a Straight Outta Compton mint dal, valóban nem különösebben westcoast. De a Straight Outta Compton mint album szerintem már igen. Nem G-Funk még, de Dr. Dre már azon az albumon is azokat a régi funky slágereket mintázta, amik később a G-Funk alapját is megképezték. Olyan számokra gondolok itt, mint az If It Ain't Ruff, a Parental Discretion Iz Advised, vagy az Express Yourself, amikből szerintem már nagyon kihallható a későbbi funkys westcoast gangsta rap. szted hangzasra ugyanaz a dogg pound meg mack10, meg a hasonlo kesobbi albumok? hangzas: zene, flow. sztem tok mas. lehet ez inditotta el de inkabb ez akkori new yorki iz nyugatiasan mint egyedi la hangzas.88,91 rol beszelunk. Hogy ugyanaz-e a hangzás, az attól függ, hogy mennyire, és mihez képest. Nem teljesen értem, hogy a kérdésed a Dogg Pound és Mack10, vagy az NWA és a Dogg Pound-Mack10 közti hasonlóságra vonatkozik-e. Én azt gondolom, hogy mindegyik viszonylatban van hasonlóság, de nem egyforma mértékű. A Dogg Pound és Mack10 között nagyobb a hasonlóság, mert a pályafutások jelentős részében egymással párhuzamosan alkottak, és mindketten westcoast gangsta rapet nyomtak. Az NWA-el kisebb a hasonlóság, mert az NWA egy korábbi időszakban volt aktív, amikor még nem volt annyira kiforrva a nyugati part hangzása. Ugyanakkor azt se lehet mondani szerintem, hogy nincs hasonlóság: ahogy az előző postomban írtam, az NWA lemezein megjelentek már azok a funky minták, amik később a '90-es években a G-Funk hangzását is megalapozták. Hasonló funky mintákat hallhatsz a Dogg Pound és Mack10 albumokon is. Persze egészen máshogy feldolgozva, egy bőven továbbfejlődött formában, de szerintem ennyi bőven elég ahhoz, hogy rokonságról beszélhessünk. És akkor még tovább is vihetjük ám a gondolatmenetet: a Mack10 és a Public Enemy között még az előbbieknél is kisebb a hasonlóság, de nem mondhatjuk, hogy nincs, hiszen mindkettő hip-hop. Britney Spears-szel még ennél is kisebb Mack10 hasonlósága, de nem mondhatjuk, hogy nincs, hiszen mindkettő zene. Pablo Picasso-val még ennél is kisebb, de nem mondhatjuk, hogy nincs, hiszen mindkettő művészet. És így tovább. Nyilván a végén már elvittem abszurditásba az érvelést, de arra szerettem volna rámutatni vele, hogy nem az a valódi kérdés, hogy ugyanaz-e az NWA és a Dogg Pound meg a Mack10, hanem hogy mennyire ugyanaz, és milyen szempontból. Teljesen egyetértek veled abban, hogy baromira más az NWA és a Mack10. Előbbi egy kezdetleges formája a westcoast gangsta rapnek, amelyben még nem voltak kiforrva ennek a stílusnak a megkülönböztető jegyei. Ezzel szemben Mack10 már az érett G-Funk érában alkotott, sőt, azután, a 2001 és a post-2001 érában is. És még az akkor uralkodó nyugati hangzáson belül is létrehozta a sajátos értelmezését. Ezért is írtam az előző postomban, hogy maximálisan megértem a véleményedet.  Csak mellékesen hozzátettem, hogy furcsának érződik, mert aki szereti az NWA-t, az általában szeretni szokta a G-Funkot is. Nem sok olyan emberrel találkoztam, mint te, aki csak az egyiket kedveli a kettő közül: de ettől még full valid vélemény, amit nagyon jól alátámasztottál az érveiddel! Azzal viszont nem értek egyet, hogy ne lenne kontinuitás az NWA és az ezredforduló westcoast gangsta rap előadói között. Dr. Dre már az NWA albumokon is használt funky dallamokat (elsősorban Parliament Funkadelic mintákat). A Chronic-on ezeket még inkább előtérbe helyezte, lelassította az ütemet, hozta a sípolást, stb. Aztán a Doggystlye-on még inkább kiteljesítette, és azt gondolom, hogy egészen 2Pac All Eyez on Me albumáig folyamatosan fejlődött a G-Funk. Utána kicsit kifulladt, de a Chronic 2001-en adott neki egy újabb csavart Dre, ami 4-5 évre elegendő muníciót adott megint a westcoast gangsta előadóknak. Természetesen nem ugyanaz az ezredforduló környékének nyugati gangsta rapje, mint az NWA. De azt se mondhatjuk, hogy ne lenne köztük hasonlóság, hiszen az NWA-től jutottunk el az előbb leírt szerves fejlődésen keresztül a Chronic 2001-hez. Hogy neked egy bizonyos pont (mondjuk 1991-1992) előtt még bejött ez a vonal, utána viszont már nem, az teljesen rendben van, és érthető, de ettől még ugyanannak a zenei fejlődési vonalnak a különböző stációiról beszélünk. @dogg: Pont amiatt írtam azt, hogy "kis túlzással", amit leírtál. De valóban, lehet, hogy "nagy" túlzást kellett volna írnom, és nem kicsit.  Valószínűleg azért írtam mégis kicsi túlzást, mert a westcoast gangsta rap legdominánsabb képviselői a Death Row Records előadói voltak a '90-es években. Ők pedig az NWA-ből nőttek ki Dr. Dre-n keresztül. De természetesen voltak tőlük független előadók is, csak nem ők érték el a legnagyobb mainstream sikereket. @Sixfeet: ugyanezt gondolom én is.  Az NWA még főként a new yorki hip-hopból táplálkozott, de már megjelentek benne olyan elemek, amik később a G-Funkban teljesedtek ki. Az másodlagos kérdés a beszélgetésben, hogy ez Dr. Dre nevéhez fűződik-e. Zolival arról kezdtünk el beszélgetni, hogy az NWA hangzása rokonítható-e a '90-es, 2000-es évek westcoast gangsta rapjével. Ha csak magára a hangzásra koncentrálunk, tulajdonképpen mindegy is, hogy ki volt a producer. Igen, tudom, hogy pl. Cold187um következetesen magának követeli a "G-Funk kitalálója" titulust Dr. Dre-vel szemben. Valószínűleg ő sem volt a kitalálója, hanem ahogy írod is, volt akkoriban egy korszellem, amelynek keretei közt többen is hasonló, funky-alapú hip-hopot kezdtek csinálni. Amit aztán Dr. Dre vitt el mainstream keretek közt is a legnagyobb sikerekig. De mindegy a beszélgetés szempontjából, hogy Dre volt-e a kitaláló, vagy bárki más.
|
2024.03.21. 21:24 |
|
 |
Zoli, MP
|
tulbeszeltuk. es direkt beletekerten par gangsta reppbe es tartom a west cost kifejezest dobnam mert a dilated, j5, declaime ok is west cost de abszolut kopogos utemekkel. szoval az a nwa lemez se rep flowban se zeneileg (van sajatos west coast drumkit is)nem hasonlit az altalam nem kedvelt gangsta reppre. pl ezektol kiraz a hideg..foleg a dobok... https://youtu.be/5KHxT8RstA0?si=l2FWVGhz5Oxhdem8https://youtu.be/OPvYdnvK9kU?si=SbV2riR07H8Iwi7Mde ha mar minta.jadakiss megcsinalta a regulate mintajat.nate dogg a feat.de nem mondom ra h g funk zene mert a dobok abszolut nem azok https://youtu.be/4c4AfN2Gato?si=1pS2IWEm5P9aOWPV
|
2024.03.21. 23:09 |
|
 |
rapguruz88
|
Természetesen az új Joyner Lucas albumot
|
2024.03.22. 09:39 |
|
 |
Zoli, MP
|
lyrics lounge vol 2
|
2024.03.22. 12:35 |
|
 |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15415 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
Mitchy Slick, Damu, Tiny Doo – Strong Arm Robbery Volume 2
|
2024.03.22. 15:23 |
|
 |
Zoli, MP
|
az elso masta ace - marco polo kozost.
itt mar az elso szam elragad....nem ugy, mint a masodiknal, pedig az is tisztesseges lemez.
|
2024.03.23. 12:46 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8726 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Jó, hát találtunk valamit, amiben nem értünk egyet, semmi gond.  Bár továbbra is van egy olyan érzésem, hogy valójában egyetértünk, csak nem értjük egymást. Ezt a Jadakiss számot amúgy ismertem, de az most derült ki csak számomra a video leírásából, hogy Swizz Beatz a producer!  Nem is gondoltam, hogy ő ilyen zenét is csinált, kellemes meglepetés. Itt amúgy teljesen egyetértünk: ez szerintem se G-Funk, mert az egy komplex hangzás, és a dob valóban kilóg belőle. Viszont azt se mondanám, hogy nincs hasonlóság a G-Funkkal, hiszen hasonló funky minta szól benne, mint a G-Funk számokban (sőt, konkrétan tudunk is egy G-Funk klasszikusról, amiben ez a minta). Ebből a szempontból egyébként nagyon hasonló ez a Jadakiss nóta az NWA-hez: az NWA-re se mondtam egy szóval se, hogy G-Funk, csak annyit állítottam, hogy én érzem a rokonságot a kettő közt. A különbség az, hogy az NWA előzménye a G-Funknak, a Jadakiss viszont "utózmánya".  (Tehát utána következett.) Idevágó kedvenc példám egyébként Notorious BIG-től a Juicy. Az annyira funky, hogy ha mondjuk Ice Cube reppelne rajta Biggie helyett, akkor én már lehet, hogy rámondanám, hogy G-Funk. Pedig a keleti part egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb legendájának száma.
|
2024.03.23. 16:00 |
|
 |
Zoli, MP
|
CunninLynguists - sajat best of.
jo lett az e havi pakkom a lejatszomra. olyan cuccokat raktam fel amiket kb 5+ vagy akar 10+ eve nem hallottam
|
2024.03.24. 08:27 |
|
 |
Zoli, MP
|
Dizzy Wright & Demrick - Blaze With Us 2
|
2024.03.24. 09:43 |
|
 |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15415 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
The rtj2 tour mixtape mixed by trackstar the dj
|
2024.03.24. 15:30 |
|
 |
Zoli, MP
|
Freddie Foxxx / Bumpy Knuckles – Industry Shakedown
|
2024.03.25. 08:49 |
|
 |
Zoli, MP
|
Declaime – Andsoitisaid (2001) west coast ja ,de nem olyan 
|
2024.03.25. 10:37 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: Declaime – Andsoitisaid (2001) west coast ja ,de nem olyan  Na, most akkor szereted a westcoastot, vagy nem??!! (Viccelek csak.  )
|
2024.03.25. 14:42 |
|
 |
doggfather
|
Yo-Yo: Make Way for the Motherlode
|
2024.03.26. 09:05 |
|
 |
|