dub7
Adminisztrátor
|
 A Hip Hop és Te. - Archív
Júl. 06, 2012 14:14 [n/a]k!ngp1n írta: No, legyen egy körkérdés, a fórum "fórum" mivoltát erősítve, és kicsavarva kicsit a topik címét.
Tagjaink fejlődése. Avagy mivel kezdődött nálad a hip-hop szerelem, mi volt az a szikra, ami a tüzet begyújtotta.
Nem verseny, ki milyen régóta hallgat rapet, nem kell undergroundoskodni (elvégre törvényszerű, hogy mainstrem-el találkozik először az ember), életkorunkra sem kell utalnia semminek (lehetsz 13 éves is, meg 23 is amikor megtetszik). Tehát egy-egy tetsző szám TVből, kaziról nem játszik, az legyen a kérdés lényege, hogy mi volt az, ami után azt mondtad, hogy "nekem ez az album kell", "sőt, az összes tőle", "meg más hasonló zenét is keresek", tehát elkezdted (feltehetőleg) kazettáidra másolni az albumokat, és egyre mélyebbre ástad magad a hip-hopban. Nem lényeg, ki hány éves csak hogy mikor és mi indított el. (Bár egy maximális életkort azért lehet sejteni, hiszem nincs több száz éves múltja a "zsanré"-nek.)
Kezdem én. Nem az utcán hallottam meg, nem breaktáncosokra figyeltem föl, nem diszkzsokéskodtam, tisztán zenehallgatási múltról van szó nálam. Mára viccesnek tűnhet, de kb 13 évesen Ganxsta és Dopeman volt az, aki nálam ezt indította (bár a generációra gondolom többnyire igaz). Hát annyi évesen gondolom nem mozgatott volna meg gengsztergettólyukashordós amerikai hordó. Már csak az angol nyelv miatt sem, őket meg TÖBBNYIRE értettem. Aztán jöttek tőlük az albumok sorra, hibásan átmásolt kazik (pl pár éve hallottam meg egy-egy számból a hibás sorokat mp3ban), pár hónap múlva jött a külföld. Már fogalmam sincs miért, de a CH volt az első, már a IV. albumnál tarthattak, legalábbis azokban az években jelenhetett meg. Szinte egyből utána jött a Wu-Tang, Cappadonna Pillage, onnantól már visszafordíthatatlan volt a tetszés bennem. Valami nagy nyomtatott listáról választottam, de nem tv, nem bravó újság, hanem fogalmam sincs mi alapján. Lehet ismerősek voltak a nevek. Nálam tehát ők indították el ezt, ez a sorrend (CH-Wu nem biztos), ők az okai, hogy most írom soraimat. Meg gondolom a CH-hoz is ezért húz a szívem, és persze angolt is akkoriban kezdtem el már valamelyest érteni. Ettől tovább nem mennék bele, azért is lett ilyen a kérdés, mert a köztes időre nem emlékszem:) És bár Zolee meg Pityinger akár mit is csinál ma, és akár mi is a véleményem róla, azért hazai viszonylatban én mindenképpen meghatározónak tartom a korai munkásságukat. Ahogy jött nálam külföld, őket már nem hallgattam, és azóta sem. Egyszer bepótoltam, de nem kellett volna.... Ettől függetlenül nem álszenteskedek, a régebbi albumjaikra most sem tudok (nem is akarok) rosszat mondani, mai napig fülemben csengenek a dallamok, kívülről tudom a szövegeket. De aztán arról a hatalmas listáról a rap szekcióból jópár albumot beszereztem, többnyire random, vagy feat, vagy ismerős név, esetleg albumok száma alapján. Mára már csak ámerikai rap maradt, magyar nuku, egyéb nyelvből meg egy szót sem értek. Már nem érdekel a füves, gengszter, pimp, vagy bármilyen téma, én is felnőttem, az az ízlésem is. De nem is ez volt a kérdés.
És ÖN hogy áll ezzel?
(bocsesz, ha elírtam valamit / nem érthető) Pént. Júl. 06, 2012 15:08 rapguruz írta: Én 2002 környékén kezdtem el, középsulis éveim alatt hallgatni....Nálam Dopeman-nal kezdődött ez az egész, az Országház fantomját hallGattam egy csomószor naponta....Utána jött Eminem (aki a mai napiG kedvenc) 2Pac és a többiek...A zenék beszerzése nagyon nehézkes volt nethiány miatt...Nálam úgy működött, hoGy ment az MTV és a felvevős maGnó...a zenéket így vettem fel kazira....
Utána jötteK a külföldi ug arcok és a többi... Pént. Júl. 06, 2012 15:30 bazger írta: 1990-ben költöztem kaposvárra ... ekkor láttam elöször MTV-t .. ...93 körül a kosárlabda pályán két menő csávó érdeklődött mivan velem... és akkor megmutatták ezt:
BDP NWA KING SUN
+ egy kis maris meg kevert
..mondanom se kell betojtam a gatyába ... ezután a yO Mtv Raps volt az isten, tv-ről vettem fel kazira a rappeket, és egy átírótömben vezettem a listát az együttesekről és a megjelenésekről ... 94-ben volt az első fellépésem egy középsulis rap bulin ahol a DAS EFX they want efx -et nyomtam és összedőlt a ház !!! Ekkoriban nekem is a cypress az isten ... főleg az első album (továbbra is tartom, hogy a legjobb lemezük) ... ugyanebben az évben reppeltem bélatelepen egy buliban ahol az "action" (zolee) is felléptek ... utána megkerestek és zolee elmondta, hogy egy rapbandán gondolkozik és mi lenne ha ... mivel elég részeg voltam és szemtelen kis csicska ... elég annyi, hogy többet nem kerestek ... Ezután RAP, RAP, RAP és RAP ... buli hegyek, töménytelen pia és hakni a bulikban ... 94-95 vagy 96 már nem emlékszem, nyarán szinte minden szombaton balatonlellén az üvegházban egy cypress ... Aztán kicsit keményedünk és elöször hardcore (Biohazard, Madball...) később a RAP mellé bejön a Trash metal (Sepu, Pantera és társai) majd a végszóra már Napalm Death is megy ......nem tudom mikor, hogy, de 97-től elér a Trance, House, techno láz és jönnek a drogok vagy 5 évig !!! OFF OFF OFF 2003-ban már lenyugodva, térek vissza a RAP-hez és azóta az egyik legnagyobb és legritkább mp3-kat tartalmazó gyüjteményem van Oldschool és Gangsta rap-ből...
BOOM !!! Pént. Júl. 06, 2012 17:33 99misii írta: Még anno áltlalános suliba kezdtem cypress hill, bone thugs, kriss kross,stb 92 környékén. Ott ismertem meg az egyik spanomat (rakimot) akitöl rengeteg lemezt írtam. Ezután késöbb jött az internet és onnantól kezdve nincs meg állás.kizárolag csak is amcsi underground rapot gyüjtök 1980-1996 közötit vagyis 2pac háláig mert után már nagyon elkurvultak a zenék. Pént. Júl. 06, 2012 20:45 kz funkadelic írta: Érdekes,hogy a Cypress-t írja majdnem mindenki,nekem is elsők között volt kb 94-ben.Aztán jöttek a többiek,ahogy egyre több zenét megismertem.Das Efx,Onyx,Black Moon,Krs,Heltah Skeltah,Cella Dwellas stb.Aztán kicsit később a nyugati zenék Dove Shack,Domino,Twinz,Foesum, délről a Rap-a-lot-os áruk nagy kedvencek mai napig.Sokan elkurvultak,az tény ,sajnos Pént. Júl. 06, 2012 20:53 [n/a]k!ngp1n írta: Valószínű a CH híre jutott el legjobban hazánkba a (volt) laikusokhoz, elvégre is a csúcson voltak a 90-es években... Viszont én semmi sorrendre nem emlékszem azóta, azt sem tudom pontosan kik, mely trackek vezettek el a mai ízlésemig... Talán KRS volt nagy hatással rám, ő mutatta meg az utat... Pént. Júl. 06, 2012 21:02 kz funkadelic írta: Az Insane in the brain-be nem volt nehéz beleftni,az biztos.Kb ,mint a Jump around .A Yo Raps,aztán a német viván a freestyle,utána a word cup ,meg az mcm-en a blah blah rap nagyon komoly francia zenékkel Pént. Júl. 06, 2012 21:37 Gaben87 írta: Nos én nálam úgy kezdődött ez az egész,hogy olyan 1999-2000 környékén egy haveromnak a bátyja walkman-en zenét hallgatott volt rajta több fajta zene is,de viszont rap-ből volt,a legtöbb.Method Man,House Of Pain,Naughty By Nature,Das EFX kb ennyire emlékszem a kaziból.Utána rá 2-3 évre jött az igazi át törés nálam,mikor egy másik haverom,akkor már dvd-n terjedt a zene.ÉS írt nekem 3 DVD-t és azon meg Lordz Of Brooklyn,Lords Of The Underground Public Enemy meg még rengeteg album van rajta,ez a 3 DVD a mai napig is meg van És innentől kezdve kezdtem el aktívabban hallgatni,a rap zenét.És ez a szeretet meg van,a mai napig,bár mondjuk mostanába a newschool underground vonalra vagyok nagyon rá kattanva. Pént. Júl. 06, 2012 22:15 dub7 írta: Anno volt a Zenebutik című műsor (Juhász Előd műsora ) - klasszikus zene, könnyű zene minden egyben és ott láttam először rap zenét, fogalmam sincs ki volt az előadó, annyi maradt meg, hogy baszottul tetszik és ez teljesen más mint amit én a zene szó alatt addig értettem. Azelőtt fogalmam sem volt, hogy van ilyen (nyolcvanakárhányat írtunk, nameg ált. iskolás voltam), még azt sem tudtam, hogy ezt rapnek hívják. Aztán 89-ben egy iskolai nyári tábor alkalmával találkoztam az első "igazi rapperekkel", kis hugyosok voltunk ők meg a nagy nyolcadikosok és ők csinálták a tábor rádiót plusz az esti bulikat. Baseball sapka, kapucnis pulóverek Wolksvagen jel a nyakban - ilyesmi akkor még nem volt annyira megszokott és nyomatták a Beastie Boys, Fat Boys, Run DMC zenéket. Ja meg Jovanoti Rappers című számát... meg még ki tudja mit, de ezekre konkrétan emlékszem. Kábé innen volt, hogy "rappernek" tartottm magam. Ezután nem sokkal megkaptam az első saját magnóm (kétkazettás, International márkájú, lengyelpiaci - mindenkinek ilyen volt) és onnan indult a rádió mellett kuksolás várva a rapszámokra. A mai viszonyokhoz képest 90 környékén kifejezetten sok rap szólt a magyar rádiókban. Geszti Péternek volt műsora, ő még ehhez képest is sokat tolt. De La Soul: Ring, ring, ring, Ice-T : New Jack Hustler, Public Enemy : Can't Trust It, LL Cool J: Mama Said Knock You Out, A Tribe Called Quest: Can I Kick It... és még sorolhatnám, ezek nekem mind rádióból felvett cuccok voltak. Voltak külön magnósoknak szóló műsorok, ahol a számokat keverés és belepofázás nélkül adták. A Yo! MTV Raps-et egyik osztálytársamnál néztük (ők voltak "a" gazdagok - apjáék hoztak Bécsből parabolát), akkor még hétköznap délutánonként volt, később szombat délelőttönként 2 órában (még vannak felvett klipjeim onnan is). 92-ben felfedeztem egy boltot Szolnokon (Koxi), ahol mindent meg lehetett kapni kazettán, na én oda hordtam az összes pénzem, nagy szó volt akkor komplett albumot beszerezni ilyen előadóktól. Elsőim onnan: 2 Live Crew: Sports Weekend, Beastie Boys: Check Your Head, Eric B & Rakim: Don't Sweat The Technique, Ice Cube: Death Certificate, Cypress Hill, Naughty By Nature... Aztán középsuliban jött a szövegírás is, Boys In Hoods az első banda neve, voltak fellépéseink Cegléd TV, Nagykőrös TV szereplés azt hittük miénk lesz a világ (azt lófasz) Utána Crazy Noize néven sok fellépés az országban mindenhol: Cegléd, Szolnok, Szarvas, Szombathely, Kőszeg, Gödöllő, Kalocsa... (sok helyen rendszeresen plusz Fekete Koktéllal).... Aztán törés, gondok, pénztelenség - meló, külföld=pénz=magánélet nagyjából megoldva. Az itthoni rapéletből pár évre kiestem, de a zene mindig mellettem volt, gyűltek a lemezek, először CD-k, később megengedhettem magamnak a hőn áhított bakelitet is plusz írtam is szövegeket, majd zenét is csináltam, 2005-ben Szükséges Zajok EP, azóta szinte csak saját kedvtelésre reppelgetés, magamban, néha egy-két sráccal... Na meg persze most a fórum hosszú voltam - bocs Pént. Júl. 06, 2012 21:11 kz funkadelic írta: A Syndicate-ben vettem Ant Banks kazettát,mai napig megvan Pént. Júl. 06, 2012 22:10 Cruxz írta: Erről a helyről mesélhetnétek egy kicsit. Már olvastam róla egy Györemix! interjuban, érdekelne milyen élményeitek vannak vele kapcsolatban, meg ha van esetleg képetek. Pént. Júl. 06, 2012 22:35 dub7 írta: Az is egy olyan hey volt ami nagyban befolyásolta a magyarországi hip hop közösség irányát. 95-ben nyitott, akkor már járkáltun Pestre és rendszeres helyünké vált az is. Jó kis bolt volt, sok CD-t vettem ott is. Na meg a fekete kapucnisok ami szintén jellemző volt, később az 5C (Uccai Cucc) márka. De volt ott minden ami kapcsolatos volt a hip hoppal. Györemix mindig késett, egy rakás ember meg ott dekkolt a bolt előtt, nekem sok ismerősöm lett ezen emlékezetes várakozások alkalmával is. Jó kis időszak volt az. Pént. Júl. 06, 2012 23:50 CPTCity írta: Gondolom leírom én is, de a sok old-school hip-hop head között nagyon youngennek érzem magam. Főleg, hogy még csak vagyok 16, szóval megkockáztatom a crew legfiatalabbja címet. Nekem volt egy unokatesóm, aki nagyjából egy hosszasabb intervallumon keresztül befolyásolta a zenei ízlésemet, mármint ő nem akarta rámtukmálni, de az se zavarta, hogy majmolom, szóval konkrét probléma nem volt. A legeslegeslegelső korszak amikor a rap így elkezdett érdekelni, az azt hiszem 10-11 éves koromban lehetett, átmeneti időszak, csak így megmaradt a fejemben, hogy akkor nagyon ilyen posztergyűjtögetős időszakok voltak, és Majka meg Gangsta Zolee poszterek díszelegtek a szobám falán, meg talán egyszer előtte rémlik, hogy ilyen Eminemes trikó díszelgett rajtam amikor egyszer valami fürdőben voltunk. Tényleg átmeneti időszak volt, utána egyből valami másra is változott, lényegtelen, a továbbiakban körülbelül 10x, hanem többször változott a zenei ízlés, csak arra emlékszem, hogy mielőtt elkezdtem volna rappet hallgatni, azt hiszem, hogy a trance műfajra voltam ráállva... Ez az időszak általános iskola hetedik osztályára tehető, volt egy tag az osztályban aki a bátyja miatt csípte a Wu-Tanget, hallgatták stb., és valamelyik ismerősöm ekkortájt mutatta meg nekem Eazy-E - Real Muthaphukkin' G'z videóját. Na ekkor ugrott a majom a vízbe, mert úgy voltam vele, hogy hoppá. Ez valami oknál fogva nekem tetszik. Innentől kezdve kezdtem ráállni a West Coast klasszikusokra, N.W.A., Cypress Hill, Pac, DPG, meg ilyesmi, miközben a tagok az osztályban nyomták a Wu-Tanget, úgyhogy elindultak kis idő után az eszmecserék. A lényeg az, hogy összehaverkodtunk, annyi rémlik, hogy 8-ik év elején amikor bementem, balfasz mód kezeltem a srácokkal meg minden, év végén meg már ugyanezzel a három emberrel spanoltam, kifejlesztettünk mindenféle szirszar pacsizást, rá voltunk állva a Crip-Blood gang kultuszra, úgyhogy kék bandanákat szerváltunk meg ilyesmi. Meg el voltunk egy picit a reggae-dancehall zenékkel is, inkább nem részletezem miért ( ), a lényeg az, hogy szép sorban épültek a tudás alapok, rakódott rám a hip-hop mint a mocsok, csak annyi probléma volt, hogy a suli végével felszeletelődött a gang. Persze az a srác, akinek volt az a bátyja még mindig az osztálytársam a gimibe, de ő már kissé máshogy van az egésszel. 8-ik év vége felé kezdődtek a lényegesebb dolgok, akkor kezdtem el azt hallgatni, ami ahhoz áll közel, amit manapság hallgatok. Ráálltam abban az időben nagyon a boombap-es rappekre, leadtuk haverokkal az AOTP Sevenjét, én abban az időben kezdtem ráállni a Gang Starra, és így különböző apró morzsázgatásokkal jutottam el odáig amilyen zenéket ma hallgatok. Manapság már meghallgatok mindenféle Hip-Hopot, és továbbra is hallgatom néha azokat amiket régebben is hallgattam. (ezalatt nem a Majka-Dopeman cuccokat értem ) Nem mondom, hogy olyan sok mindenkivel tudok manapság is dumálni a hétköznapokban a Hip-Hopról, de legalább a régi haverokkal el tudjuk skandálni a Real Muthaphukkin' G'z első versszakát, ha még nem is teljesen korrekt módon. Júl. 07, 2012 09:39 asaRINO írta: Jó ötlet volt ez a topik, már az előző fórumon is kiváncsi voltam hogy ki hogyan ismerkedett meg a hip-hoppal! Mondhatni én is "újgenerációs" hallgatónak számítok. Picit más utat jártam be mint ti itt a legtöbben mert igazából eleinte nem is a zene hanem maga a rajzolás vonzott igazán. A középsulis években graffittis "körökben mozogtam" tehát ebből fakadóan nekem kimaradtak az akkoriban eléggé menő Gangxta Dopeman, Eminem féle meg egyéb rádióbarát zenék, szóval leginkább rétegzenéket hallgattunk magyarokat is Hősök- szóhisztéria, Connections, Artos Csaba, Idő Urai de persze korai Wu tang, Gangstarr és még sok más leginkább keleti előadók zenéi voltak vannak rám nagy hatással még most is.. Én rövid voltam szerintem! Szomb. Júl. 07, 2012 10:16 rapguruz írta: Így visszaemlékezve apró filmkockánként jelennek meg előttem a gondtalan gyermekkor pillanatai... Szomb. Júl. 07, 2012 16:21 Zoli, MP írta: Akkor leírom én is:) megpróbálom röviden. A zeneszeretet alap.látnátok fater bakelit gyűjteményét. anno még onnan is mintáztunk, igazi diggin 14-15 éves koromig sokféle zenét meghallgattam aztán vhogy a firkálás került előtérbe onnan meg egy ugrás a repp a hip hop ... másolt kazik, cd-k ( ez kb 97-98 fele ) anno wu forevert igértek egy kazira aztán easy e-t kaptam:) persze belekóstoltam az akkori menő zenékbe. 2pac, cypress hill, jött az euró rap vonal c -block-kal, meg zolee, no meg a syndicate, állandóan vettem a magyar ug kazettákat ( tibbanation 1 .. ) szóval olyan kusza mint ahogy leírom..de arra emlékszem, hogy nas logója tetszett és xzibit at the spedd of life lemeze az amire büszke voltam, mert megvolt - és jó is - !, viszont amitől hanyatt estem és még mindig top nálam az a MOBB DEEP - HELL ON EARTH lp-je. Aztán 2000-2002 fele ráleltem a mostani útra.. WU fanatikus lettem, No meg a viva 2-nek köszönhetően gyűjteni kezdtem a német cuccokat, rengeteg volt. curse, absolute beginner azad, ferris mc, afrob... aztán jegyre jobban megismerkedtem a francia hip hop-pal. French ip op-ból is elég jó nagy gyűjteményem lett.... 2001- fele jött a szövegelés, mivel a graffhez tehetségem nem volt otthon reppelgetés majd megalakult a minimal project ami és lehet nagyképűnek hisztek majd, de újat hoztunk be az akkori mo hip hop-ban. mindenki arról reppelt, hogy anyád anyád én vagyok a legjobb , meg hip hop így meg úgy mi vhogy az emberi oldalát hoztuk be és zeneileg is új volt itthon....pedig nagy dolgot nem csináltunk. Nagyon nagy élményeket adott, sok mindenkivel megismerkedtünk és olyanokkal készítettünk közös nótákat akikre felnéztük. ( gyerekként őket hallgattuk ) erre büszek vagyok--> http://www.youtube.com/watch?v=EBb77K2ZS7o Manapság egyre jobban nyitottam az UK underground felé. A kövér beatek jönnek be nekem. Rengeteg koncerten voltam, 90%-ban külföldön, főleg párizs bécs vonalon mozogtam. Akkor tájt nem volt esélyem látni egy heltah skeltah-t, egy black moon-t ,de lil dap grand agent declaime kombót sem.. stb ( a koncertek vegyesek voltak: német, francia usa előadók ) szerencsére mindenkitől szereztem közös képet és aláírást..ma már nem motivál A CD gyűjteményem egyre jobban gyűlt..mára odajutottam, hogy pár cd-től meg is válnék. 10 előadó akik a top 20-ban benne vannak:) Common Defari Rasco Mobb Deep Azad Soprano Mos Def Verb T Heltah Skeltah Fliptrix 10 album amik a top 20-ban benne vannak Fliptrix-Third_Eye_of_the_Storm - Extra - 2012 soprano - puisquil faut vivre - 2007 azad - leben Chali 2na - Fish Outta Water (2009) Mobb Deep - hell on earth Killah Priest - Heavy Mental Square One - Walk Of Life - 2001 Kno-Death_Is_Silent-2010- group home - a tear for the ghetto DJ Muggs_Presents_The_Soul_Assassins_Chapter_1-1997-MXS_INT kb ennyi__ zéé
|