ZoliZoltán írta:
Amúgy én sosem tudtam ,hogy pontosan mi a mixtape.
Az régi trekkekből akapella,új instrukra?
magamat idézve:
dub7 írta:
Gyakorlatilag mára a mixtape a klasszikus, eredeti értelmezését elvesztette. Amit ma mixtape-eknek hívnak azok inkább kis költségvetésű albumok, demók, album előtti beharangozók, "még én is aktív vagyok" üzenetű megmozdulások.
Tulajdonképpen nincs is ezekkel gond csak az új generációnak fogalma sincs, hogy tulajdonképpen mi is az a mixtape, tehát tényleg nem szerencsés ezeket mixtape-nek hívni..., de hát nyilván ez már így marad.
Én úgy látom, hogy a vinyl maxik eltűnésével (na jó (drasztikus) lecsökkenésével) maradt űrt igyekeznek ezek a "mixtape-ek" kitölteni.
Anno ugye az általam fent említett okokból kijött egy vinyl single, ma meg egy mixtape. A zenék is azért voltak színvonalasabbak, mert egy új előadónak elég volt egyszerre egy A oldal meg egy B oldal trackkel foglalkozni, ma meg ott a kényszer, hogy ki kell tölteni egy legalább egyórás anyagot. Bár a utóbbi időben egyre többen megelégednek a digital single megjelenéssel, ami tényleg jót tett a színvonalnak + hallgatói részről sincs semmi értelme napi 4-5 mixtape-et végigpötyögni.
Klasszikus értelemben a mixtapek DJ-k által készített kazettára felvett mixek voltak (ugye innen a név is), az "evolúciós folyamat" következő lépése, mikor a DJ-k instrukat pakoltak és egy (vagy több) MC tolt rá főként freestyleokat. Aztán az idő előrehaladtával kiszorult a DJ (ez tényleg nevezhető értékvesztésnek) és mára eljutottunk oda, amit fent is fejtegettem (meg a többiek is). És tényleg szerencsésebb ezeket a cuccokat street albumoknak nevezni, ahogy Dogg is írta, az egy közelibb meghatározás rájuk.
+ egy kis kapcsolódó egy nem túl régi Big Noyd interjúból:
"...So I wound-up putting out Stick-Up Kid and a couple of mixtapes. A lot of stuff that I put out was mixtapes but people consider it as albums because it was coming out on our own label. It was a big difference. Sometimes you’ll do 40 songs, you’ll keep the best twelve for an album. The rest? You don’t want to throw ‘em away, so you put out a mixtape, start building some hype. Only the DJ’s really did mixtapes – you would all original songs but then you would have a DJ hosting it. I didn’t have time to do all that, I would just put out music to get some firecrackers popping off before the big bomb drops.
So which of your CD’s do you consider official Big Noyd albums?
Only The Strong, On The Grind and Illustrious is the only three solo albums I’ve had. Everything else is street albums or mixtapes or whatever you call it."