Szerintem nem rossz disstrack ez egy átlagosan jó MC-től. A gond csak az vele, hogy egy jóval átlag feletti MC-nek címezte.

Úgyhogy Eminem már be is ígérte, hogy érkezik a válasz.

MGK mindenképp jól járt vele, mert pl. én eddig nem nagyon hallottam tőle semmit, és most rákattintottam, szóval a népszerűsége növekedni fog akkor is, ha Eminem felmossa vele a padlót.
A Kamikaze-t azóta végighallgattam alaposan, és hát baromi jó!

Egyetlen szempontból gyengébb szerintem, mint a Revival: nincs olyan szintű tartalmi mélység, nincs olyan komoly üzenet. De ennek az anyagnak nem is ez volt a célja, hanem hogy reppeljen egy jót, kiadjon magából mindent, ami benne van. De minden más aspektusból felülmúlja a Revivalt, és nagyon jót tett neki, hogy kemény kritikákat kapott a Revival, mert ez olyan inspirációt adott neki, aminek köszönhetően létrejöhetett egy ilyen kitűnő anyag, mint a Kamikaze.
A szöveg technikai aspektusát tekintve szerintem ez a valaha volt legjobb Eminem lemez. Ha a Revival-re azt mondtam, hogy a szövegek tartalmát tekintve a legérettebb Eminem anyag, akkor erre azt mondta, hogy a technikát tekintve a legérettebb. Rengeteg teljesen új flowval, ritmikával, rímeléssel kísérletezik. Ez a Relapse-en is megvolt, csak ott úgy kísérletezett, hogy annak tényleg "kísérletezés szaga" volt. Itt viszont úgy kísérletezik, hogy végig totálisan stabil, magabiztos a technikája, ezért nem tűnik kísérletezésnek.
A Revival-el a legnagyobb gondom a zenei része volt. Egyrészt túl sokféle szám volt rajta, nem volt egy kiforrott zenei koncepció. Másrészt semmi olyat nem hallottunk rajta zeneileg, amit ne hallottunk volna már 7-8 évvel ezelőtt is. Na, ezt Eminem is észrevette, és egy teljesen új zenei koncepciót rakott össze a Kamikaze-ra. Ez az anyag már nagyon egységes hangzású. Maga a hangzás nem forradalmi abból a szempontból, hogy Eminem is a trapből merített, de azért nem szimplán lekoppintotta, hanem újraértelmezte a saját szájíze szerint. És sikerült úgy vegyítenie a klasszikus Eminem hangzással, hogy hű maradt a gyökerekhez, miközben korszerű is lett egyben.
Kiemelném én is a Stepping Stone című számot. Végre valahára fény derült a D12 rejtélyre.

Persze nagy rejtély nem volt, nagyjából sejtettük, hogy ez van a háttérben, de jó, hogy végre kimondta, hogy "D12 is over". Kimondottan kulturált hangvételű búcsú, jó hallani, hogy nincs köztük harag. Ezen kívül a Venom emelkedik még ki szerintem + a Fall és a Lucky You.
Szóval most nagyon meg vagyok elégedve. Még nem tudom eldönteni, hogy eddig ez-e az év albuma nálam, vagy a Jay-Z & Beyoncé közös, de legrosszabb esetben is 2. helyen áll egyelőre.

És nagyon jó az az LL Cool J - Eminem interjú, amit rapguruz linkelt, mindenkinek ajánlom! Rengeteg korábban nem hallott érdekes/vicces sztori hangzik el Eminem karrierjének az elejéről. A végén pedig komoly hangvételben is értékeli a Revivalt ahhoz képest, ami a Kamikaze-n hallható.

Érdekes hallgatni, hogy egyfelől benne van az, hogy ő a legjobbját hozta, ezért érződik, hogy van benne indulat, de ugyanakkor valahol érzi ő is, hogy jogos kritika volt az albummal szemben.