Szerző |
Üzenet |
dub7
Adminisztrátor
|
 Re: Hírek a nagyvilágból
What the Fuck happened to Hip-Hop?DMC pár gondolata a mai Hip-Hop-ról
|
2018.08.20. 12:37 |
|
 |
[n/a]k!ngp1n
Csatlakozott: 2012.07.13. 21:05 Hozzászólások: 1307 Tartózkodási hely: Puro Losz Ánhelesz
|
Nagyon jó. (bár bevallom, a helyeslésem néha álszentséggel társul)
_________________ I'm the freaker, the one who freaks the funk!
|
2018.08.20. 19:47 |
|
 |
[n/a]k!ngp1n
Csatlakozott: 2012.07.13. 21:05 Hozzászólások: 1307 Tartózkodási hely: Puro Losz Ánhelesz
|
|
2018.08.20. 19:49 |
|
 |
Zoli, MP
|
[n/a]k!ngp1n írta: Nagyon jó. (bár bevallom, a helyeslésem néha álszentséggel társul) ertekes gondolatok vannak benne, de suket fulekre fog talalni.
|
2018.08.20. 22:30 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8713 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
[n/a]k!ngp1n írta: Nagyon jó. (bár bevallom, a helyeslésem néha álszentséggel társul) Hasonlóan vagyok én is, jól megfogalmaztad.  Szerintem eszméletlen jó ez a videó, baromi jókat mond a DMC. Csakhogy az erőszak, a drogok, a szex, stb. annyira beágyazódtak a hip-hop kultúrába, hogy nem hinném, hogy van innen visszaút. Mármint kollektívan a műfajnak. Egyénileg biztos lesznek páran, akiknél érdemi üzenet, építő jellegű tartalom lesz hallható (pl. DMC is említi Kendrick-et), de nehezen tudom elképzelni, hogy újra ez a része legyen domináns annyira a hip-hopnak, mint pl. a 80-as évek végén volt. Az álszentség meg ott jön be részünkről, a hallgatók részéről, hogy ha pl. én tényleg ennyire egyetértek azzal, amit a DMC mond, akkor a gangsta rap műfaj nagy részét nem lenne szabad meghallgatnom. Mégis meghallgatom, mert nem akarom magamtól elvenni a szórakoztató értékét és a művészeti értékét. Mert azt gondolom, hogy mind a zenék, mind a szövegek kidolgozottsága, színvonala indokolja, hogy sok esetben művészeti értékről beszéljünk. Ha ezt az értéket meg akarom tapasztalni, akkor el kell fogadnom, hogy sokszor olyan tartalom jár vele, amivel nem tudok azonosulni. Addig oké, hogy én ezt szét tudom választani így magamban, csakhogy azzal, hogy meghallgatom ezeket a számokat, gyakorlatilag hozzájárulok ahhoz, hogy tovább éljen az a mentalitás, aminek bizonyos elemei ellentétesek az értékrendemmel, és amik ellen DMC is felszólalt.
|
2018.08.21. 15:52 |
|
 |
dub7
Adminisztrátor
|
Egyébként jól látja a dolgokat, de ameddig tőle fogalmazódik meg ez, addig ő lesz az öregember, aki nem érti a mai hiphopot és/vagy akinek savanyú a szőlő. Olyan fiatal előadókra lenne szükség, akik tényleg tisztán látnak, de azokra meg nem biztos, hogy annyian felkapják a fejüket, mint egy botrányelőadóra, akiből jót lehet profitálni. Ez meg ezen a szinten már nagyon régen nem kultúra, hanem biznisz.
|
2018.08.21. 18:19 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8713 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
dub7 írta: Egyébként jól látja a dolgokat, de ameddig tőle fogalmazódik meg ez, addig ő lesz az öregember, aki nem érti a mai hiphopot és/vagy akinek savanyú a szőlő. Olyan fiatal előadókra lenne szükség, akik tényleg tisztán látnak, de azokra meg nem biztos, hogy annyian felkapják a fejüket, mint egy botrányelőadóra, akiből jót lehet profitálni. Ez meg ezen a szinten már nagyon régen nem kultúra, hanem biznisz. Pontosan, már láttam itt-ott a neten, hogy éppen emiatt szólják le. Meg azért, mert milyen alapon kéri számon az üzenetet a mai hip-hopon, amikor a Run DMC szövegek nem a mély tartalmukról voltak híresek? Viszont szerintem egyrészt ő se mondta, hogy ne lenne tere a lazulósabb, bulizósabb zenéknek is, másrészt attól, hogy a Run DMC nem volt mélylíra, a kisugárzása abszolút pozitív volt, nem volt destruktív az üzenet.
|
2018.08.21. 18:49 |
|
 |
[n/a]k!ngp1n
|
Yodaragorn írta: [n/a]k!ngp1n írta: Nagyon jó. (bár bevallom, a helyeslésem néha álszentséggel társul) Hasonlóan vagyok én is, jól megfogalmaztad.  Szerintem eszméletlen jó ez a videó, baromi jókat mond a DMC. Csakhogy az erőszak, a drogok, a szex, stb. annyira beágyazódtak a hip-hop kultúrába, hogy nem hinném, hogy van innen visszaút. Mármint kollektívan a műfajnak. Egyénileg biztos lesznek páran, akiknél érdemi üzenet, építő jellegű tartalom lesz hallható (pl. DMC is említi Kendrick-et), de nehezen tudom elképzelni, hogy újra ez a része legyen domináns annyira a hip-hopnak, mint pl. a 80-as évek végén volt. Az álszentség meg ott jön be részünkről, a hallgatók részéről, hogy ha pl. én tényleg ennyire egyetértek azzal, amit a DMC mond, akkor a gangsta rap műfaj nagy részét nem lenne szabad meghallgatnom. Mégis meghallgatom, mert nem akarom magamtól elvenni a szórakoztató értékét és a művészeti értékét. Mert azt gondolom, hogy mind a zenék, mind a szövegek kidolgozottsága, színvonala indokolja, hogy sok esetben művészeti értékről beszéljünk. Ha ezt az értéket meg akarom tapasztalni, akkor el kell fogadnom, hogy sokszor olyan tartalom jár vele, amivel nem tudok azonosulni. Addig oké, hogy én ezt szét tudom választani így magamban, csakhogy azzal, hogy meghallgatom ezeket a számokat, gyakorlatilag hozzájárulok ahhoz, hogy tovább éljen az a mentalitás, aminek bizonyos elemei ellentétesek az értékrendemmel, és amik ellen DMC is felszólalt. Erre gondoltam én is. Nem termesztek semmit, embert sem tervezek ölni, sem fizetni nőknek, se bűnözni, mégis vannak zenék, amik erről szólnak és kifejezetten szeretek. Bár nagy részük akkor is tetszene ha másról szólna. Amúgy nekem tényleg most esett le - ahogy mondja DMC - hogy mennyit vedeltek (rosszul emlékszem hogy narkóztak is?), lecsúsztak, stb, és mégsem erről rappeltek. Ezt szerintem tényleg erényükként írható föl, és teljesen jogosan tolja ebben a stílusban az emberek orra alá. Sok rapper mai énjéről nem is gondolnánk, hogy régen miket pöfögött a mikrofonba, és mennyire (nem) azonos ma is azokkal.
|
2018.08.21. 19:02 |
|
 |
Sixfeet
|
[n/a]k!ngp1n írta: Amúgy nekem tényleg most esett le - ahogy mondja DMC - hogy mennyit vedeltek (rosszul emlékszem hogy narkóztak is?), lecsúsztak, stb, és mégsem erről rappeltek. A vedelés az nem meglepő, az Art of Rap-ben Run pont azt meséli hogy amikor a Run-DMC a csúcson volt akkor gyakorlatilag királyokként éltek, hiszen az első kereskedelmi szinten is nagy sikert elérő rap csapatnak számítottak. Simán volt ott cuccozás is szerintem, egyrészt - bár DMC csak a piálást említi itt joggal - a crack elég nagyot ment annak idején. Egyrészt 80-as évek vége felé tetőzött a crack korszak, másrészt manapság visszatérően hallani több fiatalabb előadótól hogy pl. RZA négyszemközt a Wu-Tang fénykorából crack sztorikat mesélget. Vagy ott van a Juice Crewból az, hogy MC Shan-t baszogatják - mondjuk ő valóban le is csúszott, - de a sikerének tetején a Juice Crewban is lehet tudni hogy Marley Marltól kezdve elég sokan nyomatták a cracket ott is. A mai nyugtatós/pszichedelikus szeres generációs előadók nagyban hangoztatják hogy miket-hogyan-miképp nyomnak, zenékben is és interjúkban is, de ez pont amiatt van mert a 90-es években amikor a hip-hop előadóknak tényleg lehetett akár rocksztár státusza, kb. úgy is viselkedtek gyakran.
|
2018.08.22. 01:03 |
|
 |
Yodaragorn
|
[n/a]k!ngp1n írta: Amúgy nekem tényleg most esett le - ahogy mondja DMC - hogy mennyit vedeltek (rosszul emlékszem hogy narkóztak is?), lecsúsztak, stb, és mégsem erről rappeltek. Ezt szerintem tényleg erényükként írható föl, és teljesen jogosan tolja ebben a stílusban az emberek orra alá. Sok rapper mai énjéről nem is gondolnánk, hogy régen miket pöfögött a mikrofonba, és mennyire (nem) azonos ma is azokkal. Így van, ez nagyon értékes része a videónak. Én pl. azt is furcsállom, hogy Eminem ma is ugyanúgy elreppeli a régi drogos (ami az esetében inkább gyógyszerest jelent, de biztos volt más is) szövegeit koncerten, miközben meg hangoztatja, hogy mennyire jó, hogy már évek óta tiszta. Persze nekem is tetszenek a régi számok, meg nyilván a közönségnek is, de kíváncsi lennék, hogy oldja fel magában ezt az inkonzisztenciát.
|
2018.08.22. 15:19 |
|
 |
rapguruz88
|
|
2018.09.07. 22:49 |
|
 |
nezezon
|
Annyira tudtam, hogy ez lesz vele. Latcot, hogy mar reg nem volt egy tiszta pillanata sem, es ez meglatcott a zeneknek a minosegen is. Nyugodjon bekeben. 
|
2018.09.08. 07:47 |
|
 |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15409 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
Nem ismertem, de legyen neki könnyű a föld.
|
2018.09.08. 09:22 |
|
 |
dub7
Adminisztrátor
|
Nem igazán hallgattam. A szomorú az, hogy sokan el sem jutnak addig az ismertségig, ami neki megadatott és ennyire nem tartotta kézben a dolgokat.
|
2018.09.08. 09:59 |
|
 |
rapguruz88
|
Én is régebben hallgattam, mostanában nem nagyon https://youtu.be/AbV-Q6tz4B8
|
2018.09.08. 10:50 |
|
 |