Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.08.06. 00:39

Hozzászólás a témához  [ 2444 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 163  Következő
 Shady Records 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Shady Records
Én meg válaszul a Minimál Csabi kijelentésére azt mondom hogy dehogyisnem.

Mindenki amiatt reflektál egy adott zene felé mert az előadó tartalma, a hangja, a rappelési stílusa, de akár éppen a megnyilvánulásai, a személyisége tükröződik a rapben. Ezt lehet akárhogy támadni, de tudat alatt a legnagyobb zeneorientált magasan képzett zenésznek is be kell ismernie hogyha rap zenén szocializálódott, akkor ez bizony a központi elem ami miatt ő a kedvenceivel reflektált, mivel ott volt egy adott sajátosság ami átfedésben volt a saját személyiségével. Az vonz be embereket, hogy a rap szövegisége megkövetel valami véleményt, valami egyéniséget vagy egyediséget vagy képességet hogy hallgassanak egyáltalán.

Ha csak a zenéről szólna a hip-hop akkor a mai napig breakbeatek szólnának a hip-hop hallgatók között, meg instrumentális albumokat hallgatnának a rap hallgatók 90%-a. Ebben a műfajban a sikerességet az egyéniség határozza meg első sorban, és bár baromi fontos a zene is, az utóbbi években mint külföldi mind magyar viszonylat láttunk olyan feltörekvő rappereket ismertté válni akik type beateket lopkodtak, vagy bootlegeket vettek fel, vagy a zenéjük produkciós szempontból nulla volt. A producerek se a zenéik miatt lesznek híresek, hanem azokon keresztül akik rárappeltek az ő zenéire.

De igazából még az UG vonalon belül is ugyanúgy a középhíres UG előadók is egytől egyig ezek miatt lesznek híresek, és ugyanilyen publicisztikai dominálják uralkodnak az UG, indie rap közegeket, hogy amiatt lesz valaki ismertebb a közegen belül mert kiemelkedik valamivel ahelyett hogy szimplán csak zenét csinál kedvtelésből.

Nem azt mondom, hogy szeretem ezt a részét a műfajnak, főleg zenészként hogy amúgy magával a mentalitásoddal egyetértek. Talán lehet ez az ami miatt bizonyos részeitől inkább az utóbbi időben egyre jobban érzem a késztetést hogy távolodjak. De önámítás és tündérmese úgy csinálni hogy az ilyen dolgok ecsetelése egy idegen dolog a műfajtól, hogy felülkerekedhet ezen akárki, hiszen vagy az van hogy ha benne van önkéntelenül részt vesz benne, vagy egyszerűen nem vesz részt benne egyáltalán sehogy.

2019.06.30. 19:37

ertem, hogy mit irsz.

en ugy ertelmezem, hogy igen van a zene, amiben tukrozodik egyfajta szemelyiseg, amivel azonosul az ember , aztan ha eljut oda hogy szemelyesen talalkozik az emberrel akkor vagy csalodik benne vagy nem, de alapjaraton az osszes eladomuvesz, zenesz egy szinesz. Nehol az egesz egy hazugsag es nem is nagyon tudunk igazan velemenyt kialakitani vkirol akirol csak olvasunk, latjuk a tv-ben stb...Lehet tok meg vagyok vezetve en is egy melanin9-nal peldaul.
Kb a zenen kivul mas forrast nem is "hasznalok" twittert, fb , ilyen-olyan oldalakat nem olvasok, tehat hogy ez csunyan nezett , meg beszolt ,szar a rimpar , hogyan hordjad az ovtaskadat a nyakadban stb.. ezek azok amire ertem en hogy a "zene kore kitalaltak"

Az evek soran sokat valtoztam es rajottem nem szabad ennyire komolyan venni semmit sem, meg a hip hop-ot sem, amivel kelek es fekszem.

2019.06.30. 20:11

Zoli, MP írta:
ertem, hogy mit irsz.

en ugy ertelmezem, hogy igen van a zene, amiben tukrozodik egyfajta szemelyiseg, amivel azonosul az ember , aztan ha eljut oda hogy szemelyesen talalkozik az emberrel akkor vagy csalodik benne vagy nem, de alapjaraton az osszes eladomuvesz, zenesz egy szinesz. Nehol az egesz egy hazugsag es nem is nagyon tudunk igazan velemenyt kialakitani vkirol akirol csak olvasunk, latjuk a tv-ben stb...Lehet tok meg vagyok vezetve en is egy melanin9-nal peldaul.
Kb a zenen kivul mas forrast nem is "hasznalok" twittert, fb , ilyen-olyan oldalakat nem olvasok, tehat hogy ez csunyan nezett , meg beszolt ,szar a rimpar , hogyan hordjad az ovtaskadat a nyakadban stb.. ezek azok amire ertem en hogy a "zene kore kitalaltak"

Az evek soran sokat valtoztam es rajottem nem szabad ennyire komolyan venni semmit sem, meg a hip hop-ot sem, amivel kelek es fekszem.

Arany középút a legjobb és a legnehezebb mindenben :)

2019.06.30. 22:25

rapguruz88 írta:
Zoli, MP írta:
ertem, hogy mit irsz.

Arany középút a legjobb és a legnehezebb mindenben :)

Igy igaz,
Amugy helyesbitenek es igaza van Sixfeetnek, hogy kellenek melle dolgok, foleg interjukra gondolok, mert mas kontakt nagyon nincs a kedvenc eloadoinkhoz, viszont a kattintas novelesre hasznalt "dolgok " amik foleg vmi negativ dolog kihangsulyozasa , mint pl valakit bebeefelsz az mar a "Zene kore kitalalt dolgok" Attol fuggetlenul, hogy a hiphophoz szervesen hozzatartozik a parbaj ,de en azt mondom inkabb ugy gyozz le vkit, hogy megalazod , hanem csak technikasabb szoveget, jobb zenet stb krealsz.

2019.07.01. 08:40

https://www.youtube.com/watch?v=qj5ON_IMRLc
OLD SCHOOL EMINEM BE LIKE (2018) :)

2019.07.01. 14:38

Zoli, MP írta:
https://www.youtube.com/watch?v=qj5ON_IMRLc
OLD SCHOOL EMINEM BE LIKE (2018) :)

Crank Lucas szokás szerint zseniális. :lol:

Az Eminem diskurzushoz pedig csak egy dolgot reagálnék még Sixfeet-nek, mert úgy érzem, kicsit talán félreértettél: nem gondolom azt, hogy Eminem azért fényezi magát, mert UG értékeket vagy utcai mentalitást akarna képviselni. Sőt, szinte biztos vagyok benne, hogy nem ezért csinálja. Azt viszont gondolom, hogy az önfényezés kulturális gyökerei innen erednek, és ebbe a kultúrába beleszocializálódsz, ha rappeléssel kezdesz foglalkozni, ha akarsz, ha nem. Ezért akaratlanul, indirekt módon Eminem is ezt a kultúrát képviseli. Az egész beefelés meg az "én király vagyok, te meg szar" típusú szövegek innen erednek (javíts ki, ha tévedek), hogy utcai srácok, akiknek semmijük nem volt, úgy próbáltak valakinek tűnni, hogy rapszövegekkel próbálták beoltani a többieket, és aki jól csinálta, az kapta a respektet a többi utcagyerektől. Aki nem, az meg kulloghatott haza. Ez az utcai kultúra él tovább a mai rapszámokban is, még akkor is, ha ez ma már egyáltalán nem tudatos, és szerintem Eminem részéről sem az.
Na most, a lényeg az, hogy lehet a kultúrának ezt az oltogatós-beefelős elemét nem szeretni (én se mindig szeretem), de elvárni szerintem egy rappertől sem szabad, hogy a kultúrának erről az eleméről mondjon le, mert azzal éppen a demokratikus jellegét veszíteni el a műfaj. MC Jóska Pistának szabad oltani másokat és szabad fényeznie magát, de Eminem-nek nem? Csak azért, mert ő a legnépszerűbb, és ezért erőfölényben van? (Ami egyébként tök igaz.) Ebben hol a szólásszabadság? Mondja csak, amit szeretne, aztán majd a közönség eldönti, tetszik-e neki. Ha sokan gondolják úgy, mint Te, akkor majd elfogy a közönsége (igazi hip-hop körökben legalábbis), elveszik a respektje, és meg van oldva a probléma.

A további általánosabb fejtegetéseitekkel pedig nagyon egyetértek. Annyit tennék csak hozzá, hogy szerintem Minimal Csabinak nem mond ellent az, amit írtatok, mert amikor a Csabi azt mondta, hogy "nem érdekel a sok szar amit a zene köré kitaláltok ", akkor a zenébe szerintem pongyolán fogalmazva beleértette a szöveget is (hiszen hogyne érdekelné már a szöveg? :) ), körítés alatt pedig biztosan a beefelgetést, a sztárallűröket, bulvárügyeket és hasonlókat értette, nem a normális interjúkat, merch cuccokat és hasonlókat.

2019.07.01. 21:12

Az UG értékes meg utcai mentalitást a Zoli említette meg, én főleg csak arra reflektáltam. Nyilván az UG érték alatt ő úgy általában az ős hip-hopos mentalitást értette, csak kicsit lehet összemosta a kettőt, ami manapság a régi meg újvonalas polarizálódás miatt elég gyakran előfordul, de gondoltam nem hámozom külön, mert gondoltam hogy magától értetődő volt mindenkinek a threadben hogy főleg itt az ilyen battle mentalitás amiről mi beszélni próbálunk.

Eminem esetében, egy műfaj, meg zene, meg minden meg nemzetközi szintén sokak által kb. zene meg emberek felett álló entitásként bírált előadóként - mindezt úgy, hogy már az amerikai zenei közeg elég vegyesen a 20 éves pályafutásába meg abba hogy neki lassan jobban fejet kell hajtani minden lépésében mint pl. akár egy Snoop vagy Dre esetében akin ő szocializálódott (arról nem is beszélve hogy ők még lehet nem is követelik ezt meg annyira izzadságszagúan), szerintem a hip-hop kultúráról beszélni meg párhuzamot vonni továbbra is baromság.

Egy olyan emberről beszélünk, aki felül emelkedett a kultúrán, alig vesz részt annak tényleges emberi tényezőiben a státusza miatt, a zenéire konkrétan a hip-hop hallgató közeg mondja hogy többségében nem is azonosulnak vele már jó ideje, és még ezek után is párhuzamban vonni akármilyen hip-hop meg utca mentalitással, még abban a tekintetben is ha esetleg valami zenei szocializálódottsági reflexre utalnánk vissza, szerintem részben naív, részben ellentmondó, 2019-ben meg a rendelkezésre álló információk tudatában akár pedig még nevetséges is kissé.

Nyilván lehet a rappereket úgy általánosságban úgy bírálni mint ember feletti személyiségek, meg valamennyire nem is tagadom hogy ez jelen van a műfajban, mondjuk ez szerintem inkább egy afféle közszereplős dolog, mert énekeseken, rappereken, művészeken túl más közszereplők és akár politikusok is megnyilvánulnak ilyesmikről, így nem tartom jellemzően hip-hopra jellemző vonásnak. Arról nem is beszélve, hogy a közösségi média világa egyre jobban dönti le ezeket a határokat, ha nem egy olyan előadóról beszélünk aki tényleg baromira egyedi dolgokat visz véghez, és tényleg van egy egyedi mitikus személyisége ami különlegessé teszi mint pl. MF DOOM vagy a Madlib esetében, szerintem ezek eléggé megdőlni látszanak.

A beef részben én amúgy igenis azt szeretem, amikor valaki tényleg leviszi ezt a mindennapok színterére, és könyörtelenül képes megpróbáltatni valakinek pont ezt a perszónás, magáról alkotott személyi kultuszos baromságát amit a híresség és az érinthetetlenség illúziója miatt hisz magáról, és belemennek akár tényleg keményebb részletekbe. Amellett hogy szórakoztató, tényleg ez az ami sportszerűvé meg érdekessé teszi a beefet, és az Eminem esetében annyira az egésznek a tetején állt régen is és még most is követettség és anyagi vonzat tekintetében, hogy egy olyan versennyé teszi az egészet amiben így is úgy is ő nyer,
mivel messze a leghíresebb, és messze a legjobban tud mozgósítani embereket (már csak olyan példát felhozva hogy ha csak az FB-s követettségét figyeljük, ott őt 80 millió felett követik, míg mindenki más, a rappen belül baromi nagy név aki vele dolgozott pl. Snoop, Dre, Jay, 50, közülük egyikük se haladja meg ennek a -felét sem- ).

És ha ez nem lenne elég, az általa beoltott Trump, aki mind Snoopnak, mind Jaynek reagált Twitteren, Eminem volt kb. az EGYEDÜLI rapper aki miután kritizálta Trumpot, Trump nem válaszolt neki és ő személyesen nem tette szóvá a dolgot egyáltalán. (pontosan azért mert lehet akármennyire Trump ellenes Eminem, Trumpnak fontosak a bizonytalan támogatók akik közül lássuk be, Eminem hallgatói között bizony van meg lehetősen sok, és mivel nem került a dolog megemlítésre, lesz is bőven mérsékelt Trump támogató bőven a hallgatói között)

A szólásszabadságnak ehhez szerintem köze amúgy sok nincs. Nyilván mindenki mondhat, és mond is olyan dolgokat amiket akar. De Eminem státusza igenis a vízfej jelenleg, ami miatt ha szerepel is a versenyben, nem másnak kellene korlátolnia a helyzetét, hanem saját magának kellene ennyi idősen, a körülötte lévő emberek által látni, hogy már baromi erőltetett szerepelnie, és a produkciós döntései is meg lehetősen gyakran satnyán sülnek el. És mivel a hip-hop esetében a sporttal ellentétben tényleges pontok helyett a közönség percepciója az ami eldönti hogy ki a nyerő, a legnagyobb közönségének az istenségszerű visszajelzése miatt kb. 70 évesen kerekesszékesként még simán előfordulhat hogy meg lesz a versenyelőnye. Már pedig így magára a versennyel van olyan hatással amiben ő ha részt is vesz, meg lehetősen kellemetlen, meg abban részt hitelesen részt nem vevő szereplőként teszi azt.

Ha meg már kultúra ezt már csak lábjegyzetként említem meg mivel kissé eltér, de szerintem a követettségén túl szerintem Dre az Aftermath-el, és Jay a Roc Nation-el kilométerekkel sikeresebben és messzebb elhaladva gondoskodott az utánpótlás kitermeléséről, a verseny elősegítéséről, előadók támogatásáról mint Eminem bármennyire valaha a Shadyvel ami főleg az előző 10 évben csak afféle házi labelként szolgált ahol az előadók inkább szolgálnak afféle trófeaként az előszobaszekrényében, mintsem hogy karrierjük olyan szintre kerüljön mint egy Dre vagy Jay által támogatott előadó (Kendrick meg Cole ennek elég jó példája, míg Eminem in-house előadóiról évek óta nem lehet elmondani hogy jutottak volna valahova).

2019.07.01. 23:34

Annyit tudok mondani, hogy más a percepciónk egész egyszerűen Eminem-ről. Én úgy gondolom, hogy Eminem baromira képben van a hip-hop kultúrával, tiszteli az old school gyökereket, és az aktualitásokat is fullban követi. Ez gyakorlatilag akármelyik vele készült interjúból átjön, amiben ezekről a dolgokról kérdezik. Most hirtelen az a nem olyan régi interjú ugrik be, amit LL Cool J csinált vele: https://www.youtube.com/watch?v=jgfGwxdg7ss
Ezt ha meghallgatja az ember, szerintem süt belőle, hogy Eminem annyira beágyazott a hip-hop kultúrába, amennyire csak lehet. Lehet arról beszélgetni, hogy te máshogy érzékeled, én viszont így érzékelem a megnyilvánulásaiból.

Nyilván abból a szempontból nehezebb dolga van ezt kimutatni Eminem-nek, hogy összehasonlíthatatlanul népszerűbb még a híresebb rapperek többségéhez képest is, és ez tényleg egy ilyen "kultúrán felüli" (vagy aluli, attól függ, honnan nézzük :D ) benyomást kelt, de szerintem ez egy fals kép. Maga Eminem szokta elmondani interjúkban, hogy nagyon szeretne időnként elmenni csak úgy emberek közé, megnézni egy filmet moziban úgy, hogy ne kéne előtte lefoglalnia a mozit, de egyszerűen nem teheti meg, mert lerohannák az emberek. Ilyen kaliberű sztároknál ez benne van. Ezért sajnos nem is tud olyan szintű közvetlenséggel, olyan szintű "emberi" hozzáállással és jelenléttel részt venni a kultúrában, ahogy az egyébként a hip-hop alapmentalitásából következne, de ez szerintem nem a szándék hiányából fakad, hanem magából a szupersztár státuszból. És ahogy te is írtad: ez nem a sztárrapperek sajátossága, ezzel minden szupersztárnak (színésznek, politikusnak, stb.) szembesülnie kell. Úgyhogy Eminem esetében sajnos ez a helyzet, ő ennyire tud részt venni a kultúrában, ezt el kell fogadni. És szerintem nem fair cserébe elvárni tőle, hogy ne fényezze magát, ne játssza a battle rappert, mert ehhez mindenkinek joga van függetlenül attól, hogy mennyire híres.

Én egyébként azt is másként érzékelem, hogy hip-hop körökben már nem tartják sokra az újabb Eminem cuccokat. Valaki tényleg nem tartja sokra, valaki meg sokra tartja, én nem általánosítanék. Sőt, én azt érzékelem, hogy a Kamikaze albumot olyan kőkemény hip-hop fanok is újra elkezdték dicsérni, akik előtte már évek óta szidták Eminem-et. Úgyhogy az én érzékelésem szerint Eminem megítélése mostanában javult hip-hop körökben, de elfogadom, hogy te máshogy érzékeled.

Amiben egyetértünk: a beefet én is nagyjából ugyanazokkal a feltételekkel szeretem, mint te. A Shady Records történelme pedig most már hosszú évek óta szerintem is terített betli... Valószínűleg Eminem-nek nincs is komoly céljai a kiadójával, csak úgy elszórakozgat vele saját kedvtelésére, de ez egyrészt a hallgatókkal szemben, másrészt a szerződtetett előadókkal szemben is inkorrekt, hiszen a tudásuk alapján sokkal többet érdemelnének, és sokkal többet ki is lehetett volna hozni belőlük.

2019.07.02. 21:40

Yodaragorn írta:
Annyit tudok mondani, hogy más a percepciónk egész egyszerűen Eminem-ről. Én úgy gondolom, hogy Eminem baromira képben van a hip-hop kultúrával, tiszteli az old school gyökereket, és az aktualitásokat is fullban követi. Ez gyakorlatilag akármelyik vele készült interjúból átjön, amiben ezekről a dolgokról kérdezik. Most hirtelen az a nem olyan régi interjú ugrik be, amit LL Cool J csinált vele: https://www.youtube.com/watch?v=jgfGwxdg7ss
Ezt ha meghallgatja az ember, szerintem süt belőle, hogy Eminem annyira beágyazott a hip-hop kultúrába, amennyire csak lehet. Lehet arról beszélgetni, hogy te máshogy érzékeled, én viszont így érzékelem a megnyilvánulásaiból.

Nyilván abból a szempontból nehezebb dolga van ezt kimutatni Eminem-nek, hogy összehasonlíthatatlanul népszerűbb még a híresebb rapperek többségéhez képest is, és ez tényleg egy ilyen "kultúrán felüli" (vagy aluli, attól függ, honnan nézzük :D ) benyomást kelt, de szerintem ez egy fals kép. Maga Eminem szokta elmondani interjúkban, hogy nagyon szeretne időnként elmenni csak úgy emberek közé, megnézni egy filmet moziban úgy, hogy ne kéne előtte lefoglalnia a mozit, de egyszerűen nem teheti meg, mert lerohannák az emberek. Ilyen kaliberű sztároknál ez benne van. Ezért sajnos nem is tud olyan szintű közvetlenséggel, olyan szintű "emberi" hozzáállással és jelenléttel részt venni a kultúrában, ahogy az egyébként a hip-hop alapmentalitásából következne, de ez szerintem nem a szándék hiányából fakad, hanem magából a szupersztár státuszból. És ahogy te is írtad: ez nem a sztárrapperek sajátossága, ezzel minden szupersztárnak (színésznek, politikusnak, stb.) szembesülnie kell. Úgyhogy Eminem esetében sajnos ez a helyzet, ő ennyire tud részt venni a kultúrában, ezt el kell fogadni. És szerintem nem fair cserébe elvárni tőle, hogy ne fényezze magát, ne játssza a battle rappert, mert ehhez mindenkinek joga van függetlenül attól, hogy mennyire híres.

Én egyébként azt is másként érzékelem, hogy hip-hop körökben már nem tartják sokra az újabb Eminem cuccokat. Valaki tényleg nem tartja sokra, valaki meg sokra tartja, én nem általánosítanék. Sőt, én azt érzékelem, hogy a Kamikaze albumot olyan kőkemény hip-hop fanok is újra elkezdték dicsérni, akik előtte már évek óta szidták Eminem-et. Úgyhogy az én érzékelésem szerint Eminem megítélése mostanában javult hip-hop körökben, de elfogadom, hogy te máshogy érzékeled.

Amiben egyetértünk: a beefet én is nagyjából ugyanazokkal a feltételekkel szeretem, mint te. A Shady Records történelme pedig most már hosszú évek óta szerintem is terített betli... Valószínűleg Eminem-nek nincs is komoly céljai a kiadójával, csak úgy elszórakozgat vele saját kedvtelésére, de ez egyrészt a hallgatókkal szemben, másrészt a szerződtetett előadókkal szemben is inkorrekt, hiszen a tudásuk alapján sokkal többet érdemelnének, és sokkal többet ki is lehetett volna hozni belőlük.

Mintha én írtam volna, totálisan egyetértek minden szavaddal

2019.07.03. 10:55

rapguruz88 írta:
Mintha én írtam volna, totálisan egyetértek minden szavaddal

Köszi, pacsi! ;)

2019.07.03. 19:26

Kicsit én is úgy érzem hogy tényleg elbeszélgetünk egymás mellett úgyhogy ezt leszögezem aztán igyekszem nem feszegetni a dolgot tovább.

Amiket előbb írtam annak semmi köze nincs ahhoz, hogy Eminem nem lenne tisztába a műfaj történetiségével, annak kialakulásával, nem róná le a tiszteletét olyan előadók előtt akiken felnőtt, akik hatással voltak rá, és akikre felnézett. Ezt a részét én is általában észreveszem abban ahogyan beszél a műfajról, ahogyan megnyilvánul, akikről beszél általában. Ezzel kapcsolatban nincs vita közöttünk.

Mindezt le tudva viszont nem minden ilyen raphallgatónak van érzéke ahhoz, hogy jól rappeljen, jól producerkedjen még akkor is ha tisztába van a kultúrával, még úgy is hogy akár évek óta hallgatja a műfajt. A zenéhez, a stúdiómunkához, az igényes produkcióhoz idő és gyakorlat kell, egyben az hogy azt a kritikus hozzáállást amivel más zenéjéhez viszonyul az ember, beleértve azt hogy amit jónak lát vagy ami inspirálja, az ezzel egyidőben manifesztálódjon abban ahogyan ő saját magának felveszi a zenéjét a stúdiómunkában. Ez a produkciós minőségre való törekvés ugyebár. Ez az egyik első számú dolog amin rengeteg kezdő rapper elbukik mert nem fogja fel hogy nem mindenkinek van ehhez érzéke, vagy hogy ha van is érzéke, ez gyakorlatot igényel hogy kifejlődjön, ahhoz meg nincs meg a munkamorálja.

Arról nem is beszélve, hogy ez olyan mint a fizikai edzettség: bizonyos embereknek könnyebb fenntartani, másoknak viszont idővel hosszútávon elveszhet ha nem tartják magukat edzésben. Ha pedig olyan dolgok is betársulnak mint pl. mindennapi emberi tényezők, vagy az hogy alapvetően rosszul tűri a kritikát, nem tudja hova tenni, meg inkább zokon veszi a dolgot, akkor a konstruktív kritikát is rossz néven fogja venni, és idővel akár ezzel kéz a kézben jár az, hogy a műfajjal való lépéstartásról csúszik le, hogy a műfaj pulzusának a lüktetésével egy hullámhosszon legyen. Marha sok dolog elveszett a régi definíciós hip-hopból, de ami nem veszett el, az a lázadó attitűd, meg az hogy olyan dolgok határozzák meg a hip-hopot amik eltérnek a szokványos dolgoktól, kísérleteznek stb. Ha valakinek van ami ebben nem tetszik, de közben nem észérvekkel kritizál ellene, megértve magát a dolgot, hanem régi-szép-idős zsörtölődéssel, az egy konzervatív hozzáállás ami ellentmond a műfajjal mindenkori szellemiségének.

Eminem esetében pedig ez gyakorlatilag körülírja azt ahogyan ő az elmúlt 10 évben zenét csinált azután hogy egyre kevesebbet dolgozott együtt Dre-vel. Just Blaze egyik megnyilvánulásából lehet tudni, hogy szinte sose adtak Eminemnek a stúdióban negatív visszajelzéseket, plusz kiindulva abból hogy vagy 30-szor hallgatta vissza azután hogy passzív agresszívan kiküldte a csávót, összetéve ezt a saját tapasztalataimmal olyan előadókkal akik nehezen veszik a kritikát, ez úgy adódott össze hogy az az idő inkább arra szolgált hogy kb. ebet kötötte a karóhoz hogy ahhoz a ponthoz ő eljusson hogy elismerje azt amit mást mond, de minden más esetben inkább a saját feje után megy, hiszen a Recovery után is olyan dolgokat vitt véghez amik istentelen rosszak voltak sokszor.

Szerintem abszolút nincs szégyen abban, ha megmutatja az ember másnak a demóját, az ötleteit a feedbackért hogy ne csak egy buborékban legyen főleg egy olyan előadó esetében mint ő, hanem kicsit el tudjon vonatkoztatni, mert nyilvánvalóan érződik tőle hogy ez a rész sose volt erőssége. Ehhez baromi sokat hozzásegíthetne egy akármilyen producerrel vagy előadóval való kapcsolattartás akik iránytűként operálnának (kezdve olyanokkal mint Dre, Alchemist, Mr Porter, vagy éppen Royce). De kiindulva hogy ezekkel az arcokkal tartja a kapcsolatot, a dinamika még az őt körülvevő emberek között is valószínű úgy működik, hogy a kritikát nem tűri, az emberek meg nem mernek szólni mert ő a nagybetűs név a rapben a lóvét meg nem akarják kidobni az ablakon.

Ő az a kategória akinek a technikai részével, ahogyan felvesz zenét nincs probléma. De ahogy említettem: a mindenki bassza meg attitűd meg rap sztár vagyok utcamentalitással kitörölheti és a hegy tetején rap istenként csak saját maga paradox képeként él, miközben szerintem nem csak a Revival-al de úgy alapvetően a Revival előtti 10 évben majd minden album hasonlóan ilyen pop produkciós baromkodás volt, majd ha valaki kritizálja, akkor hirtelen ő lesz a rapper aki mindenkire rátojik, és megmutatja azt amit mindenki tudott eddig is, hogy jó tolla van meg tud rappelni, csak ezzel szemben minden más olyan zenéje amiben mást mond azonkívül hogy bassza meg mindenki meg én vagyok az MC, azok nagy többségében csapnivalóak, és csak akkor lehet rábírni arra hogy így rappeljen meg hip-hop legyen ha másokkal közreműködik vagy valaki kritizálni meri aztán felszívja magát.

2019.07.03. 21:18

Talán kezdem érteni, hogy mire gondolsz. Könnyen lehet, hogy ez így is van: lehet, hogy Eminem valóban rosszul tűri munka közben a kritikát, és nem hallgat meg másokat. Nyilván ebbe nem látunk bele, tehát biztosra nem tudhatjuk, de simán el tudom képzelni, hogy így van. Viszont ez nem az én gondom, nem az én dolgom, hogy ezzel foglalkozzak. Ezt oldja meg Eminem, nekem hallgatóként egy dolgom van: a végső produktumot meghallgatni és az alapján kialakítani a véleményemet. És úgy érzem, hogy minden véleménykülönbségünk innen ered: neked a végső produktum nem tetszik, nekem viszont igen. Ezzel nincs is semmi baj, elég alaposan megindokoltad, hogy miért nem tetszik neked, nem csak ész nélkül szarozod. Más kérdés, hogy az én érzékelésem egy másfajta képet alakított ki bennem.

Szóval azzal semmi baj nincs, hogy máshogy vélekedünk Eminem számairól, én inkább azért kezdtem el veled vitatkozni, mert ugyan én is tudnék mondani egy jópár előadót, akiknek a munkássága nem tetszik, mégsem mondom azt, hogy nem csinálhatja ezt vagy azt. Csinálja, amit jónak lát, aztán max. nem hallgatom. Igen, nagyon sok hip-hop fan nem szimpatizál Eminem-mel, de nagyon sok komolyan vehető figura igen, ezért én biztosan nem jelenteném ki, hogy a hip-hop közeg nagy része szerint szar, amit Eminem csinál, még akkor se, ha nekem nem tetszene.

Ami az én véleményemet illeti: nekem nagyon bejött, amit az utóbbi tíz évben csinált Eminem, szerintem a poposabb beütésű zenéi is igényesek voltak. Ha igényes, akkor pedig semmi bajom a poppal. A Revival szerintem is gyengébbre sikerült, főleg zeneileg számított kicsit elmaradottnak, de azt se tartom egy rossz lemeznek, sőt a szövegek mondanivalóját, tartalmát tekintve szerintem Eminem egyik legjobb albuma. (Egyébként a Walk on Water a legjobb példa arra, hogy mennyire kritikus magával szemben Eminem.)

És az önkritikusságot ragozva még: az lehet, hogy a munkafolyamat közben nem tűri a kritikát (nem tudjuk, de elhiszem), viszont utólag nagyon is önkritikus szokott lenni Eminem. Meg kell csak nézni, hogy az interjúiban mennyire kritikusan nyilatkozik az Encore és a Relapse albumokról, mennyire nincs velük megelégedve. (Ami azért is durva, mert szerintem a Relapse az egyik legjobb Eminem album, ehhez képest neki magának nem jön be.) Sőt, az előző postomban linkelt LL Cool J interjúban azt is nagyon kulturáltan elismeri, hogy a Revival se úgy jött össze, ahogy szerette volna. Persze eközben a Kamikaze albumon kioszt mindenkit, aki osztotta a Revivalt, de 1. csak azokat, akik a realitásokon túllépve, nem kulturált módon kritizáltak, 2. egy battle rappernek ez a dolga: a rapjeiben támadja be azokat, akik nekimennek, azon kívül pedig nyugodtan elismerheti, ha volt valami jogos alapja a támadásoknak, és Eminem pont ezt csinálta. Így szerintem egyszerre tudott hű maradni a battle rapper szellemiséghez, és egyszerre tudott szerény és önkritikus lenni. Hangsúlyozom, hogy itt az album megjelenése utáni utólagos önkritikáról van szó: az könnyen lehet, hogy a munkafolyamat közben ez nem megy annyira neki.

2019.07.04. 17:18

Az általam fent linkelt Just Blaze interjúban azt meséli hogy Eminem saját elmondása szerint Dre után szinte soha nem kapott negatív kritikát a hozzá közelebb álló emberektől. Nyilván innentől már a te dolgod, hogy te egyetértesz azzal ami következik szerintem ebből az egészből, szerintem nem túlzás levonni a következtetést a saját szövegeiből, a saját zenéiből, mások elmondásaiból. Nekem az a benyomásom, hogy nem tűri jól. Nagyon minimális ember ismeret, meg zenészekkel való munkát szem előtt tartva inkább ez az elképzelhető kategóriába tartozik ez mintsem hogy nem.

Nyilván ez abszolút nem egy diplomatikus vélemény, mint ahogy az sem hogy Eminemről az általad említett nagyobb sztároknak a megnyilvánulásaiból, és az előbb említett producerek között is sokszor látszódik akik közreműködnek hogy nem feltétlenül adnak egyenes válaszokat vele kapcsolatban bizonyos témák kapcsán, ami szerintem ezt szintén alátámasztja.

Hip-hopon belül popba való kimozdulással sincs bajom amíg igényes meg kreatív keretek között történik. De Eminem esetében inkább mellé lőtt vagy gyakran akár a vicckategóriát súroló igénytelen pop zenéket csinálta meg ami szerintem a battle MC-s megközelítését aláássa. Arról mondjuk nem is beszélve, hogy vannak szar albumai, és a Revival-on tűrhető a Walk On Water, de alapvetően minden más azon az albumon messze a legborzalmasabb mainstream rap zenében amit hallottam. Az apuka vicceket súroló sorokat inkább meg sem említem, a country-rock-rap egyvelegtől amúgy is falra mászok, de ha ezek nem lennének, és csak ez a 2 rossz zene lenne, még akkor is azzal a tudattal hogy valaki végigvesz és a létezésbe hoz nagykiadós előadóként az ő kaliberén olyat mint az In Your Head vagy a Remind Me, ahhoz a lemezkiadó ellenes mentalitásommal is kirendelnék felügyeleti célból 5 A&R-t hogy vele legyenek a stúdiójában és otthon is házi őrizetben. (előző beszélgetés alapján szarkazmus, azt mondja amit akar, de a lényeg hogy ettől még borzasztó rossz)

Arról nem is beszélve, hogy explicit módon sose mondta hogy elcseszte a Revival-t: sokkal inkább úgy érződik ebből a "nem úgy sikerült" válaszaiból meg a kerülgetéséből hogy inkább amiatt bukott az egész mert amúgy ő mindent jól csinált, csak hát "az embereknek meg nem tetszett".

Azt mondod, hogy "Realitásokon túllépve, nem kulturált módon kritizáltak", a Kamikaze album dissei 30-40%-ban visszaválaszolgatások kritikára, a maradék nagyrészt zsörtölődés még olyanokkal szemben is mint Drake meg Lil Wayne akikkel ő dolgozott együtt többször. Ami nyilván szintén nem az én dolgom, de egyrészt az indokot nem teljesen értem, másrészt ő csinált velük közreműködést több alkalommal is ami miatt viccesnek is érződik a dolog.

Végül de nem utolsó sorban, battle rap és utca mentalitás ide vagy oda (igénytelen produkciókkal és tenyérbe mászóan konszumer barát pop zenébe beleugorva), hip-hop zene ide vagy oda, kulturális felfújás és kivételezés Eminem tekintetében ide vagy oda amiatt mert ő a nagy név, egy csomó dolgot sorolhatnék, de végszónak inkább idézném a Kamikaze album egyik sorát a rap istentől amit a Tylernek meg az Earlnek címzett, ami felől igazából a relatív ízlés kérdés teljesen tárgytalanná válik, és az előzőek tudatában szerintem elég jól alátámasztja a kritikai hozzáállás meg saját magára való rálátás meg vonatkoztatás teljes mértékű hiányát, arról nem is beszélve, hogy a világ leghíresebb rappereként a csávó értelmezheti ezt úgy is, hogy mivel többen nézik mint a világon bárki mást és tényleg technikás, ezért ő ebből a tekintetben mindig elérhető az hogy valamely szempontból "jobb legyen".

A séf aki odaégeti az ételt, majd azt mondja a vendégnek, hogy akkor lesz érvényes a kritikája és akkor mondhatja meg hogy ízlik vagy rossz e szerinte, ha tud legalább olyan jól főzni mint ő, vagy akár jobban. Ezzel amúgy tényleg elég sok ember kritikája (kvázi mindenkié) invalidálható:
"If you're gonna critique me, you better at least be as good or better"

2019.07.04. 18:39

Eminemnel onkritikusabb zenész nem létezik.. Mondjatok egyet aki kijelenti hogy az előző albumom szar volt?

In fact, let's be honest, that last "Relapse" CD was eh

I almost made a song dissing Lil Wayne
It's like I was jealous of him 'cause of the attention he was gettin'
I felt horrible about myself, he was spittin'
And I wasn't, anyone who was buzzin' back then coulda got it
Almost went at Kanye too,
God it feels like I'm going psychotic, thank God that I didn't do it

Ilyet sose hallottam senkitől sem azóta...

A Revivalrol annyit, hogy az egyik kedvenc EM albumom..
Like Home, bad Husband, Arose.. Ezek a trackek hogy kerulhetik el a nagy kritikusok figyelmet???

2019.07.05. 10:34

Igen, ez a Talkin' 2 Myself idézet is altámasztja azt, amiről írtam. Mindenesetre én nem írtam azt, hogy Eminem rendszeresen kap negatív kritikákat a közvetlen környezetéből, sőt ha ő maga mondja, hogy nem kap, akkor pláne elhiszem, hogy így van. Viszont az, hogy nyilatkozik róla, azt bizonyítja, hogy ezzel a szituációval ő maga sincs kibékülve, és egyébként nyitott lenne a kritikára, csak nem mondják neki. Hangsúlyozom: nem azt akarom mondani, hogy ez így van, nem ismerem Eminem-et, nem tudom, hogyan dolgozik, csak azt akarom mondani, hogy a Just Blaze interjúból számomra nem feltétlenül következik az, hogy Eminem elzárkózna a kritikától, vagy hogy ne lenne önkritikus.

A Revival albumba nem mennék bele bővebben: zeneileg valóban kb. 7-8 éve el volt maradva az aktuális trendektől, én is több számban éreztem a zenei ötlet hiányát, és mint írtam, szerintem is Eminem gyengébb albumai közé tartozik, de összességében így sem érzem olyan rossznak, mint te, sőt én nagyon is jónak érzem (a 2017-es éves top 10-emben 3. helyezett volt). De ez a totál szubjektív része, erről kár vitatkozni.

A Kamikaze dissei valóban válaszok a korábbi kritkákra, de milyen kritikákra válaszolt? Nem olyanokra, amik kulturáltan kritizálták a Revivalt, hanem csak azokra, amik túlléptek egy határt. Pl. Joe Budden azt mondta, hogy a Revival a legrosszabb album, amit valaha hallott. Erre mondta Eminem vagy az LL Cool J interjúban, vagy a Sway interjúban, hogy oké, ha nem tetszik a lemez, azt elfogadja, a korrekt kritikát szintén, de hogy ez lett volna a legrosszabb lemez, amit valaha hallott...? Na, ne szórakozzunk már... Vagy pl. ott volt Lord Jamar, aki azt állította, hogy Eminem nincs képben a kultúrával, ami szintén nonszensz. Úgy emlékszem, Tyler the Creator is valahogy úgy fogalmazta meg a kritikáját, hogy az átlépett egy határt. Ezek a beszólások egy igazi battle rappertől válaszért kiáltottak, és jól is tette, hogy válaszolt. Senki olyannak nem szólt be a Kamikaze-n, aki korrekt stílusban kritizálta volna a Revivalt: ez szintén amellett szól, hogy Eminem amúgy bírja a kritikát. Drake neve nem hangzik el a lemezen, egy szövegrész lehet, hogy őrá utal, de a Sway interjúban ezt cáfolta Eminem. (Ha a ghostwriterek alkalmazása miatt valóban Drake-nek szólt be, az szerintem tök jogos.) Szerintem Lil' Wayne neve sem hangzik el, és nem is emlékszem olyan szövegrészletre, ami rá utalna, de lehet, hogy elkerülte a figyelmem.

Az az idézet pedig, amit hozol a végén, egy hétköznapi vitában nyilván nonszensz lenne meg tök gáz. De basszus, ez egy diss szöveg...! A diss szövegek soha nem az intelligens vitáról szóltak, hanem arról, hogy ha a másik mondott ránk valami túlzó oltást, akkor mi egy még nagyobb túlzó oltással válaszoljunk, amire a közönség eldobja az agyát függetlenül attól, hogy értelmes-e és van-e valóságalapja. Ez nem csak Eminem-nél van így, hanem kb. az összes disstrackben, ami valaha készült. Egy ilyen sorból szerintem kár levonni azt a következtetést, hogy Eminem nem bírja a kritikát, itt egyszerűen csak arról van szó, hogy ha beszólnak egy battle rappernek, akkor ő visszaszól. Nem érdemes ennél többet belelátni.

2019.07.05. 16:59
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2444 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 163  Következő