Szerző |
Üzenet |
Zoli, MP
|
 Re: Hazai előadók zenéi.
Persze, portisheadtol mintazott mar RZA es keszult pont ebbol a mintabol egy Guru , Hanmibal Stax Afu-ra nota is Trilogy of terror cimen. Szoval ahogy irtam feljebb egyeni preferencia es izles kerdese, hogy kik mihez es mikor nyulnak.
|
2019.09.02. 10:42 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8733 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Teljesen valid álláspont szerintem az, amit írsz, Sixfeet, és becsülöm is. Én sajnos képtelen vagyok ilyen magas standardet állítani, pedig tényleg becsülendő elvárás, hogy a mintázós hip-hop is tegyen hozzá minél nagyobb valódi, új művészeti értéket a mintához. De ha ezt várnám el, rengeteg jó szám hallgatásától zárnám el magam. Ott van pl. a Biggie-től a Juicy, amit már említettem, és tényleg a "Puff Daddyism" mintapéldája. A nullánál minimálisan több hozzáadott érték van csak a zenei alapban: egy az egyben ki van vágva egy dallam az eredetiből, alá van téve egy ütem és annyi. Nem egy extrém teljesítmény... Na de basszus, ettől még kurvajó a szám! Magával ránt, elkap a feelingje, tehát mégis sikerült valami pluszt hozzátenni ahhoz a mintához annak ellenére is, hogy technikailag nem egy nagy teljesítmény. Úgyhogy szerintem a legtöbb, amit tehetek, az az, hogy hallgatok mindent, ami tetszik, és persze ettől még pontosan tudom, hogy melyik zenét volt komolyabb teljesítmény összerakni, melyiket volt kisebb. De ettől még tetszhetnek azok a zenék is, amikről tudom, hogy nem olyan nagy a teljesítményértékük. Nem tudom megállni, hogy ne tetsszenek.
|
2019.09.02. 21:27 |
|
 |
Sixfeet
|
A Juicy példája amiatt nem annyira helytálló szerintem mert szánt szándékkal készült dal a rádióban történő lejátszásra. Nagy kiadós szokás volt ugyebár a 2-3 lead single ami pörgette az album eladásokat annak idején. Meg a nyilvánvaló alacsonyan függő gyümölcs könnyű haszon alapon történő sample felhasználás nyilván elég gyakori azok között akik viszonylag felszínes megközelítéssel közelítik meg a műfajt. Ezek nyilván vegyes érzelmeket válthatnak ki belőlünk, de ha kicsit piszkálja az ember orrát is a dolog, szerintem nem szúr annyira szemet a körülmények alapján az ő esetük, mint az amikor a nagybetűs underground ami a szövegorientált odamondásra, a tartalomra, a mélységre, az odafigyelésre való propagálással, meg a rádióbarát zenék antitéziseként kicsit ugyanolyan kaptafa hozzáállást visznek mint a pop zenésznek akiket fikáznak - vagy esetleg még ráadásul az érték megőrzés szellemében közreműködnek is elvileg saját magukkal teljesen szemben álló előadókkal, de nyilván csak azért hogy "megmutassák hogyan is kell csinálni" mindegy ez már másik téma... 
|
2019.09.02. 23:08 |
|
 |
Zoli, MP
|
a 97 mentality cappadonatol..meg dobot sem raktak ra anno ha jol hallom 
|
2019.09.03. 09:22 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8733 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Sixfeet írta: A Juicy példája amiatt nem annyira helytálló szerintem mert szánt szándékkal készült dal a rádióban történő lejátszásra. Nagy kiadós szokás volt ugyebár a 2-3 lead single ami pörgette az album eladásokat annak idején. Meg a nyilvánvaló alacsonyan függő gyümölcs könnyű haszon alapon történő sample felhasználás nyilván elég gyakori azok között akik viszonylag felszínes megközelítéssel közelítik meg a műfajt. Ezek nyilván vegyes érzelmeket válthatnak ki belőlünk, de ha kicsit piszkálja az ember orrát is a dolog, szerintem nem szúr annyira szemet a körülmények alapján az ő esetük, mint az amikor a nagybetűs underground ami a szövegorientált odamondásra, a tartalomra, a mélységre, az odafigyelésre való propagálással, meg a rádióbarát zenék antitéziseként kicsit ugyanolyan kaptafa hozzáállást visznek mint a pop zenésznek akiket fikáznak - vagy esetleg még ráadásul az érték megőrzés szellemében közreműködnek is elvileg saját magukkal teljesen szemben álló előadókkal, de nyilván csak azért hogy "megmutassák hogyan is kell csinálni" mindegy ez már másik téma...  Jó, ezt teljesen adom én is, de ez tényleg másik téma. A Juicy csak arra volt példa (és szerintem erre jó példa), hogy pontosan tudom, hogy művészi szempontból nem egy nagy teljesítmény az a zenei alap, de mégis nagyon tetszik. Szóval csak arra akartam példát hozni, hogy ha valami ösztönösen tetszik nekem, akkor nem tudom megállni, hogy ne tetsszen. (Független a produkció tényleges értékétől.)
|
2019.09.03. 18:05 |
|
 |
Yodaragorn
|
Csak hogy postoljak valamit, ami Sixfeetnek is tetszik. Luke Benz - Balansz (Official Music Video)https://www.youtube.com/watch?v=OPhjYlD88UkZseniális ez az ember. Ha minden trapszám ilyen minőségi szintet hozna, hatalmas trapfan lennék.
|
2019.09.05. 19:47 |
|
 |
Zoli, MP
|
erdekes, nem vart feat https://www.youtube.com/watch?v=ArdnsH1qrpYPunnany Massif feat. Bankos - Tovább (Official Music Video)
|
2019.09.20. 19:38 |
|
 |
Yodaragorn
|
Ó, akartam én is linkelni, ezek szerint elfelejtettem.  Szerintem baromi jó, bár én elfogult vagyok a Punnany-val szemben, nálam a hazai mezőnyben ők a top, még a poposabb dolgaikat is szeretem. A legutóbbi klipjüknél (Láv) azért megijedtem, azzal nagyon mellényúltak, rendkívül nyálas lett. Ezzel a nótával viszont megnyugtattak, a 2010-es Shen Kick album óta szerintem nem csináltak ennél hip-hoposabb számot, max. ugyanennyire hip-hoposból néhányat. Maga a feat abból a szempontból tényleg meglepő, hogy a Punnany utóbbi évekbeli munkásságából nem következik, de abból a szempontból nem lep meg, hogy 1. Bankos mostanában szívesen kísérletezget tőle nem megszokott stílusokkal, 2. régóta jóban van a Punnany-val, ha jól emlékszem, a 2006-os B-Oldal című albumán is volt már egy Rendbenman feat. Nagyon jól megtalálták ebben az új számban azt a stílust, ami mindhármuknak jól áll.
|
2019.09.21. 21:25 |
|
 |
Sixfeet
|
Bankos rap megközelítése meg hangszíne valahogy sose rezonált velem, a Punnanynak a zenéjéből én kb. pont úgy az előbb említett Shen Kick időszaka körül ábrándultam ki. Ez a dal viszont mind képileg mind zeneileg elég jó produkciós színvonal, tényleg nem sikerült rosszul még ha nem is feltétlenül az én világom.
Nagyon kevés producer van itthon akire tényleg azt mondom hogy le a kalappal előtte, közöttük viszont Rendbenman elég toronymagasan ott van. Még annak a tudatában is hogy kb. nekem a Shen Kick után olyanok lettek kicsit mint a Chainsmokers magyarra átültetett verziója, afelől semmi kétség nincs hogy a formáció toronymagasan támaszkodik az ő szakértelmére - csak valahol pont emiatt éreztem azt, hogy a szakértelme kissé pocsékba ment ahelyett hogy kiterjesztette volna magát.
|
2019.09.24. 11:21 |
|
 |
Yodaragorn
|
Sixfeet írta: Bankos rap megközelítése meg hangszíne valahogy sose rezonált velem, a Punnanynak a zenéjéből én kb. pont úgy az előbb említett Shen Kick időszaka körül ábrándultam ki. Ez a dal viszont mind képileg mind zeneileg elég jó produkciós színvonal, tényleg nem sikerült rosszul még ha nem is feltétlenül az én világom.
Nagyon kevés producer van itthon akire tényleg azt mondom hogy le a kalappal előtte, közöttük viszont Rendbenman elég toronymagasan ott van. Még annak a tudatában is hogy kb. nekem a Shen Kick után olyanok lettek kicsit mint a Chainsmokers magyarra átültetett verziója, afelől semmi kétség nincs hogy a formáció toronymagasan támaszkodik az ő szakértelmére - csak valahol pont emiatt éreztem azt, hogy a szakértelme kissé pocsékba ment ahelyett hogy kiterjesztette volna magát. Ez egy nagyon korrekt, szimpatikus vélemény, pacsi! Annyit hozzátennék, hogy bár én továbbra is Punnany fan vagyok, és tetszenek az újabb dolgaik is, de tény, hogy nekem is a Shen Kick a kedvencem, a 2. kedvencem pedig a Körkorkép tőlük. Én úgy fogalmaznám meg a különbséget, hogy a Shen Kick-ig bezárólag az érződött a Rendbenman zenéin, hogy azt írta, ami jött neki szívből, a Shen Kick óta pedig azt írja, ami várhatóan sikeres lesz a fesztiválokon. (Azért is jön be ennyire ez a Bankossal közös nóta, mert ennél viszont nem érzem ezt.) Ez lényegesen visszaveti azt a minőségi szintet, ahová a Punnany eljuthatna. Viszont a Máté zsenijét szemlélteti, hogy még mindezzel együtt is nagyon jó zenéket csinál (szerintem). Egyértelműen ő az egyik legjobb zeneszerző a komplett magyar könnyűzenei szcénában - ha nem a legjobb. Természetesen a Shen Kick óta is születtek olyan Punnany számok, amiken az érződik, hogy csak úgy kijöttek belőlük, és nem a fesztiválsikert célozták, de ezek nem tartoznak az ismertebb számaik közé. (Lásd pl. a 2016-os FEL2 lemezen az Az vagy, amit adsz, A vég kezdete, vagy a Máté szólószámát, aminek most nem ugrik be a címe.)
|
2019.09.24. 18:06 |
|
 |
Yodaragorn
|
Saláta 2005.10.18. vendég: Interfunkhttps://www.youtube.com/watch?v=FscuCCMSkV8&t=3048sAz a helyzet, hogy én továbbra is nagyon rajta vagyok ezeken a régi Saláta adásokon, amiket a Fanka folyamatosan töltöget fel YouTube-ra, és ez az adás annyira kimagaslóan jó volt, hogy nagyon ajánlom meghallgatásra. Funk volt a vendég, és baromi jó hangulatban beszélgettek végig a Fankával, miközben a nagy röhögések mellett volt pár nagyon nagy megfejtés a magyar hip-hop közeg problémáiról (amik jelentősen részben máig validak), mind a Funk, mind a Fanka nagyon jókat mondtak, és teljes mértékben egyetértettek mindenben. Ráadásul a Fanka eléggé fényezte is a Funkot az egész műsorban. Úgyhogy ha ez az adás után 2005-ben nekem azt mondta volna valaki, hogy ez a két ember 2019-ben nem lesz jóban egymással, sőt kölcsönös beeftrackek fognak röpködni kettejük között, akkor én nem hittem volna el, és kiröhögtem volna az illetőt.  Az ilyen adások visszahallgatása után döbben le az ember, hogy mennyire változik a világ és mennyire változnak az emberek. (Bár azért a Fanka lényegesen többet változott, a Funk ma is kb. ugyanezt mondja, csak még pesszimistább lett, mint akkor volt.)
|
2019.09.24. 22:58 |
|
 |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15419 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
volt szó janklovicsról erre nemrégen: https://www.youtube.com/watch?v=FS6RJVM2HKEjobb, mint a honi rapperek 90%a...
|
2019.10.08. 14:45 |
|
 |
Yodaragorn
|
Na oké, de nem saját szöveget reppel, úgyhogy nem fair az összehasonlítás.  Nem tudom, láttad-e ezt a videót: https://www.youtube.com/watch?v=G_pAUSe-_4EA hip-hophoz fűződő viszonyáról beszél benne Janklovics, eléggé képben van.
|
2019.10.08. 18:08 |
|
 |
Sixfeet
|
Amúgy igen, ha ez a mérce akkor ennyi erővel a Dopeman is jó rapper mert ő is tud aztán 80-as meg 90-es angol rap szövegeket karaokezni orrba szájba.  Arról nem is beszélve hogy ez igazából akinek valamiféle flowja van, szokott "karaokezni", szerintem hamarabb kezdtem el angol szövegeket olvasni meg együtt rappelni vele mielőtt elkezdtem volna sajátot felvenni valaha.
|
2019.10.08. 18:54 |
|
 |
Yodaragorn
|
Dopeman valóban elég jól tudja hozni az old school flowt, ezt adjuk meg neki!  Ha mást nem is... Más: Eckü indul vasárnap a választáson Pétfürdőn.  Lehet, hogy Baranyai képviselő úr lesz belőle? https://offmedia.hu/aztaaa/kepviselojel ... 8jOjx-0NgM
|
2019.10.08. 23:16 |
|
 |
|