Nekem ezek voltak a befutók. (szigorúan abc-sorrendben) Nem tudtam 10ben maradni. Voltak 2012-ben csalódások is + olyanok amit nem hallgattam annyiszor, hogy letisztult véleményem lehessen róla ezért lehet, hogy maradt le olyan lemez amit később még ide ítélnék, de nagyjából most nekem ez a top.... 27-em
Alchemist & Oh No (Gangrene) - Vodka & AyahuascaNekem erősebb lett, mint az első - mindenféleképpen itt a helye.
Alchemist - Russian RouletteAlchemist agymenései. Első hallásra sokaknak fura lehet, nálam gyakran visszakéredzkedett a lejátszóba.
Apollo Brown & Guilty Simpson - Dice GameHa csak 10 lemezt említenék ez biztos benne lenne. Az egyik első ami eszembe jutna mint 2012-es legjobb. Tökéletes munka.
Apollo Brown & O.C. - TrophiesEz már a 10-ből kicsúszna, de a 30-ban ott a helye. A kritikát, hogy a zenék kicsit sablonosak helytállónak tartom, ebbe minden felkapott producer belefut. Inkább O.C. miatt került ide.
Beneficence - Concrete SoulAmi Ill Adrenaline az már nálam kötelező. Ez is az.
Big Shug - I.M. 4-EvaSzintén határozottan top10-es. Mint MC nemcsak jó hanem hiteles is (mennyire elfeledett szempont ez...). Tökéletes raplemez.
Bumpy Knuckles & Statik Selektah - AmbitionStatik Selektah miatt féltem a dologtól (nála is a mennyiség a minőség rovására megy), de kellemes csalódás volt. A legjobb SS által készített lemez. Freddie Foxxx meg alapból kötelező!
Craig G - Ramblings Of An Angry Old ManCraig G szintén egy olyan rapveterán, akiben sohasem kell csalódni. Ez a lemez is hozta a várt színvonalat.
DJ Premier & Bumpy Knuckles - KolexxxionNálam Premier + Freddie Foxxx is kötelező. Persze itt is helyt adhatunk annak, hogy sablonos egy-két zene, de legalább önmagára hasonlít és nem mást majmol + nála igazából nem is zavar.
J Dilla - Rebirth of DetroitJ Dilla - szintén kötelező nálam. Bár ettől is féltem kicsit (mint ahogy 2Pac óta minden ilyen halál utáni cucctól), de itt is alaptalan volt. Igazi Detroit.
Journalist 103 - Reporting LiveHa ez top10 lenne szintén benne lenne. A Gas Mask óta tudom, hogy komolyan kell venni az ürgét. Ez a lemez is beigazolt minden várakozást.
Krazy Drayz - ShowtimeJól sikerült a nagy visszatérés. Legalábbis a lemez teljesen rendben van. A gyenge promóció miatt félek, hogy nem kapja meg a lemez a kellő figyelmet.
La Coka Nostra - Masters of the Dark ArtsEverlast hiányzik a csapatból, de ettől függetlenül nekik is sikerült összehozni 2012 egyik legjobb lemezét.
Large Professor - Professor @ LargeLarge Professor szintén kötelező. Szólólemezei egyre jobbak (ez általában fordítva szokott lenni). Tökéletes és hiteles raplemez.
Luv NYHa new yorki rapveteránok összeállnak abból rossz nem sülhet ki. Melankólikus hangulatú, minimál beatek. Nálam betalált.
Melanin 9 - Magna CartaAngol hip hop-ban nem nagyon vagyok járatos, ebbe beleakadtam és szintén betalált. Jó kezdés, ha valaki ismerkedni akar az angol szcénával. (és nem a grime-mal)
MF Doom & Jneiro Jarel - JJ Doom: Key To The KuffsAbsztraktba hajló zenék. Engem nagyon megfogott, sokat is pörög. MF Doom miatt is kötelező...
Oh No - OhnomiteOh No is egyre jobb dolgokat tud kipréselni önmagából. Én már egy ideje ott tartok, hogy jobban érdekelnek az ő cuccai, mint a bátyuskája dolgai.
Pacewon & Mr. Green - The Only Number That Matters Is WonMindkettőjüknek jót tett az egymásratalálás. Jó lemez sok erős trackkel.
Planet Asia - Black Belt TheatrePlanet Asia tökéletes MC. És pont.
Prodigy - H.N.I.C. 3Még ha nem is a legjobb munkája, de mindenféleképpen említésreköteles 2012-ből. Ha pár trackket lehagyott volna a lemezről akkor akár top10-es lemezről is beszélhetnénk.
Rasco - United Fakes of AmericaSzintén tökéletes MC. És szintén pont.
Reks - RebelutionaryMeglepően jó lemez a friss producerrel. A szintén idei Straight No Chaser mellett nálam egyértelműen ez a lemez a befutó. (bár talán annak is itt a helye)
Roc C & Chali 2na (Ron Artiste) - R.I.D.S.A sok félresikerült kombó után ez a lemez igazi felüdülés. Mindkettőjük eddigi anyagaihoz képest előrelépés a lemez.
Sean Price - Mic TysonSzintén egyértelműen top10. Zeneileg és szövegileg is. Sokszor úgy éreztem ez a legjobb szólólemeze. Sajnálnám ha tényleg ez lenne az utolsó.
Vinnie Paz - God Of The SerengetiVinnie Paz is erős lemezt dobott össze 2012-ben. Nála is előrelépésnek értékelem ezt a lemezt.
Wu-Block - Wu-BlockKicsit félve vártam, de így évvégére ez nagyon betalált. Erős lemez - sokat pörög.