Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.08.04. 04:45

Hozzászólás a témához  [ 2704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 181  Következő
 Hazai előadók zenéi. 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Hazai előadók zenéi.
A BP underground-hoz:
Az NKS-es kulfoldi cds sztory.
Az ismerosom francia haverja hozott egy lemezt, mondta, hogy ez az egyik legujabb nalunk es kene vmi jo kis magyar cucc neki. Na hat ez 97-ben tortent.
A francia cd az IAM Le' Cole du micro...volt ami minden idok legnagyobb peldanyszamban eladott rep lemeze franciaban es az usa-ban is jol fogyott ha jol tudom.
A magyar "cserelemez" ha jol tudom a fila rap jam 2 volt :lol:

Apropo, erre emlekeztek?
https://www.facebook.com/pg/Phat-Entert ... e_internal

2020.02.09. 16:55

Funktasztikus: Rezonancia nagyinterjú (Progresszor)
https://www.youtube.com/watch?v=S0wRe3_Dg20

2020.02.09. 19:45

Zoli, MP írta:

Én igen! Még létezik jogilag a Phat Entertainment? :o

Magára a brandra emlékszem, meg nagyjából arra is, hogy kik voltak szerződtetve hozzájuk, de ezen kívül nem sok tudok a kiadóról. Annyit tudok, hogy egy ígéretesen induló, de nagyon gyorsan véget ért kezdeményezés volt, de fogalmam sincs, miért lett vége. MC Gőz - Szóló EP, Artoscsaba - A penge élén EP náluk jött ki. A kiadó húzóneveinek egy része rövid úton a Night Child-nál kötött ki. Csak azt nem tudom, hogy azért fuccsolt be a Phat Entertainment, mert ezek elhúztak az NC-hez, vagy fordítva: azért mentek el az NC-hez, mert befuccsolt a Phat Entertainment?
Te tudsz ennél többet, Zoli? Kíváncsi lennék további infókra.

A Funktasztikus interjút pedig köszi, kíváncsi vagyok rá, meg fogom nézni.

2020.02.09. 22:39

Yodaragorn írta:
Zoli, MP írta:

Én igen! Még létezik jogilag a Phat Entertainment? :o

Magára a brandra emlékszem, meg nagyjából arra is, hogy kik voltak szerződtetve hozzájuk, de ezen kívül nem sok tudok a kiadóról. Annyit tudok, hogy egy ígéretesen induló, de nagyon gyorsan véget ért kezdeményezés volt, de fogalmam sincs, miért lett vége. MC Gőz - Szóló EP, Artoscsaba - A penge élén EP náluk jött ki. A kiadó húzóneveinek egy része rövid úton a Night Child-nál kötött ki. Csak azt nem tudom, hogy azért fuccsolt be a Phat Entertainment, mert ezek elhúztak az NC-hez, vagy fordítva: azért mentek el az NC-hez, mert befuccsolt a Phat Entertainment?
Te tudsz ennél többet, Zoli? Kíváncsi lennék további infókra.

A Funktasztikus interjút pedig köszi, kíváncsi vagyok rá, meg fogom nézni.

Nem tudok semmit a phat ent.-rol. Be akartak futtatni a rappet, toltak penzt bele, szerveztek koncerteket: Dj Hona & PMD, Grand Agent, Planet Asia es talan Jeru-t is pecsre
A honlapon volt egy kellemes mixtape is,
erre emlekszem csak.

Sixfeet írta:
Funktasztikus: Rezonancia nagyinterjú (Progresszor)
https://www.youtube.com/watch?v=S0wRe3_Dg20

Koszi az interjut.
Egy-ket dolog mar vilagos abbol, hogy mit miert hogyan ir, gondolo

A gyori temarol eszembe jutott ez:
https://www.youtube.com/watch?v=2bN9ncmOZ94
Kamikaze - Cassus Belli: Knájt Rájdörz feat. Hybrid & Ryzo

2020.02.09. 22:53

Köszi azért az infókat, Zoli, én a koncertszervezésekről se tudtam. :)
Ezt a Kamikaze számot se ismertem: csoda, hogy ezután még egyáltalán elhívták Funkot featelni a Barbárfivérek lemezre. :D És még Ryzo is benne van, az se semmi...

Funktasztikus interjú: lement nálam is, nagyon jó! Ritka az ilyen mély és színvonalas interjú, és eszméletlen felkészült volt a riporter is, nagyon jól kérdezett. Egyszer egy gimis osztálytársammal csinált egy interjút ugyanez a srác csillagászati témában (az osztálytársam csillagászatból PhD-zott), és abból is hasonlóan felkészült volt.
Szóval kicsit most meglágyult a szívem Funkkal kapcsolatban, nagyon jól tette, hogy vállalta ezt az interjút, de azért maximálisan továbbra sem értek mindent. Az interjú elején, amikor a magyar közállapotokat taglalták, úgy éreztem, hogy Funk minden szavával egyetértek, nagyon jókat mondott, és nagyon intelligens, árnyalt véleményeket fogalmazott meg. Mondta is, hogy sokan azt hiszik a számai alapján, hogy csak szélsőségesen tud fogalmazni, árnyaltan nem, de ez nem így van. Hát az interjú bizonyította, hogy tényleg nem így van, csak azt nem értem, hogy akkor miért nem tud ugyanígy fogalmazni a számaiban is? Sokkal szívesebben hallgatnám, ha így tenne.
Aztán a magyar hip-hoppal kapcsolatban is mondott nagyon jókat. Persze továbbra se látok bele a közegbe, továbbra se tudom ellenőrizni, hogy kinek miben mennyire van igaza, de simán elhiszem, amiket a Funk mond. Ott viszont kezdett kicsit sántítani a dolog, amikor azt mondta, hogy ő nem gyűlöl senkit a hazai hip-hop közegből. Na, ezt nem hiszem el: ha tényleg nem gyűlölne senkit, akkor nem áradna a disstrackjeiből a gyűlölet érzése, és nem mondana olyanokat, hogy pl. "Hirdetik a gőgöt a mondvacsinált hősök / Nem tisztelik az emlékét a mártíroknak / Mint DJ getz, aki kiszart téged a herpeszes anyáddal kekeckedj", vagy pl. "Fankadeli feri zárja rád a koporsó fedelet / egy jamaikai rastafari". Ilyeneket egyszerűen nem írsz olyan embereknek, akiket nem gyűlölsz...
Tehát mondott nagyon jókat ebben az interjúban a Funk, csak az a baj, hogy nem érzem azt, hogy a számai összhangban lennének azzal, amiket az interjúban mond.

Ja, és még egy dolog: ugye az interjúban főként az Animal Cannibals, a Hősök és a Bloose Broavaz kapott tőle negatív megjegyzéseket. Ami szerintem teljesen rendben van: el is hiszem róluk, hogy megérdemlik az oltást, és ők komoly, fajsúlyos nevek, akiknek a zenéje sok emberhez eljut, tehát annak van komoly sportértéke, ha őket beoltja az ember.
Na de a lemezen nem csak ilyen figuráknak ment neki. Ott olyan arcok is kaptak, mint pl. Soul A New, Mocskos Márka, Márkypapa, Geriskillz. Ők mi a francot tudnak ártani a magyar hip-hopnak? Súlytalan figurák. Lehet őket szeretni vagy nem szeretni, én is valakit bírok közülük, valakit nem, de ártalmatlanok. Nem oszt, nem szoroz, mit csinálnak, hiszen nem csak a Hősökhöz meg a BB-hez, Funk-hoz képest is elhanyagolhatóan kicsi a hallgatótáboruk. Nincs sportértéke ilyen figurákkal beefelni egy Funk kaliberű MC-nek.
Úgyhogy ha már beefel, nekem jobban tetszene, ha csak azokra az előadókra koncentrálna, akikről az interjúban is beszélt.

Mindezzel együtt is inkább pozitív az érzésem az interjú után. :)

2020.02.10. 22:55

Ezzel kapcsolatban talán azt tudom mondani, hogy alapvetően tényleg baromi nagy mértékű frusztráció halmozódott fel a Funkban amihez kapcsolódva az általa említett dolgok is elég nagy hatással voltak rá, a közérzetére, hogy hogyan viszonyult dolgokhoz. Ettől függetlenül egyelőre azt az álláspontot tartja hogy igazából ez az album meg azok a dolgok amik szerepeltek benne tényleg annyira nyomták a vállát, hogy ki kellett írnia magából hogy tovább tudjon lépni.

Nyilván hogy az mennyire hatékony vagy kontraproduktív megteremteni saját magának az ellenszelet, szerintem is egy érdekes helyzet, de ez tényleg olyasmi amit neki kell tudnia kezelnie. Az album nagyrészén az oltósabb dalokból vannak olyanok amik az Ízig-vérig időszaka körülről származnak, ami talán alátámaszthatja azt hogy itt főleg azért egy olyan periódusról volt szó amikor frusztrált volt a témát illetően és úgy érezte ki kellett írnia magából. Ettől függetlenül ő nem is volt sose az aki csak úgy hagyta volna hogy csak ráhagyja amikor kiforgatják az igazát, és erre csak dob egy lapáttal amikor tényleg sportszerűen nézik olyan témákban hülyének a vele szemben álló narratívát valló személyek akik tényleg olyan frusztráló meg emberileg semmirevaló eszközökkel élnek akár személyes támadásokat illetőleg aminek kapcsán nehéz végig tiszta fejjel érvelni, egyúttal megmaradni úgy hogy ne legyen túl indulatos se az ember.

A kisebb közreműködős dolgot meg már igazából beszéltük itt pont a Mocskos Márka kapcsán. Elvileg tervben van hogy ezek a dolgok konkretizálásra kerüljenek, de nagyrészt Funk is említi hogy itt főleg olyan emberek betalálgatása van meg olyanoktól való ilyen-olyan célozgatás ami vagy zenékben történt meg, vagy a közegben zajló interakciók folyamán - trollkodások, szemétkedések, betalálgatások a közösségi médiától az itthoni eseményekhez, rendezvényekhez, fellépésekhez kapcsolódóan.

2020.02.10. 23:20

Ez most nem Funk ellen vagy mellett szol.
En a szakman belul nem voltam egy meghatarozo tenyezo, de orulok, hogy mar nem vagyok resze 100%-ban.

A hip hop kozeg ugyanolyan kozeg, mint egy munkahely.
vannak haverok, baratok, vannak akik alapbol nem szivlelik egymast es vannak furkalodasok, beszologatasok es a legtobb esetben a masik hata mogott tortenik ez, de az a masik valahogy visszahall vmit es mar gerjed a feszultseg. De itt talan tobb az EGO huszar akinek ha megmondod , hogy nem tetszik a reppje akkor az egeszet szemelyesen magara veszi, pedig emberileg nincs vele bajod, csak nem tetszik ahogy reppel aztan jonnek a valaszok, hogy csinalj jobbat.

Ahogy irtam anno, "mint egy falu, mindenki az ablakban, mindenki joban van"

Par tortenet
-Erezhetoen, nem csipett valaki, pedig semmi rosszat nem tettem.
-Valakit hazafuvaroztam autoval, par nap mulva mar visszahallottam, hogy azt mondta ram, hogy milyen szarul vezetek :lol: :lol: terjedt a hir
-Kaptam par sort en is mar (fikat), de arra is azt mondom, merges voltam es hangosan szidtam az illetot amit vagy meghallott vagy meghallottak es besertodott, hogy miert a hata mogott (persze, hogy no volt a dologban :lol: ) tudod mi lett a vege? 1-2 ev utan mikor volt alkalmam talalkozni vele megkerdeztem, hogy nekem szol...a vegen nevettuk es ittunk egy felest.
- anno felkert egy nagy nevu eloado h legyen feat. a tobbiek nem akartak , en meg igen. elkuldtem egy "szolot". megjelent a cucc nelkulem. Azt mondtak, hogy nem jott meg a posta vagy hogy kesett.... bla bla. de lehet csak szar volt a cuccom es nem akartak megmondani.
- Valaki egy diss track utan inkabb lekevert egy erosebb pofont es lezarta a tortnetet.

Az ember annyi pletykarol informalodik hogy vicc, de a legtobbszor csak hallotta hogy mondta hogy...
Es valoszinuleg ezek a "serulesek" amiket megeltem osztokeltek arra, hogy ne nagyon hallgassak mar magyar zenet

2020.02.11. 11:31

Korrekt dolgokat írtatok mindketten az előző két postban.
Sixfeet: az tényleg nagyon jó lenne, ha egy-két disst kifejtene jobban a Funk (az interjúban mondta is, hogy tervben van), mert egy kívülálló, aki nem lát bele a közegbe, a legtöbb esetben értetlenül áll ezek előtt.

Illúzióim régóta nincsenek már nekem se a magyar rappel kapcsolatban. Talán meséltem már a sztorit, hogy én ezt a leckét zöldfülű tizenévesként tanultam meg, amikor voltam akkora FankaDeli és Night Child rajongó, hogy amikor 2006 végén beindult ez a "magyar rapháború", akkor én minden szavát elhittem a Fankának, elítéltem mindenkit, akit ő is, abbahagytam olyan rapperek zenéinek a hallgatását, akiket előtte követtem. Amikor 2007 végén a kedvenc NC előadóim is elpártoltak a Feri mögül, akkor őket azért hallgattam továbbra is, de még mindig nem nekik adtam igazat. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy gyakorlatilag már senkit sem hallgathatok itthonról, csak a Fanka maradt. Na, akkor gondolkodtam el először, hogy tényleg mindenki más hülye-e, csak ő a normális, végleg pedig akkor döntöttem, amikor megjelentek a szélsőjobbos lemezei, amiken olyan dolgokról reppelt, amikkel már nem tudtam azonosulni.
Akkor megtanultam a leckét, hogy nem fekete-fehér a magyar hip-hop közeg, azóta meghallgatok mindenkit, azokat is, akiknek vannak emberileg kifogásolható dolgaik. Mindenki tud értéket is közvetíteni, és mindenkinek vannak hülyeségei is. Ha csak olyan rappereket lennék hajlandó hallgatni, akikkel maximálisan azonosulni tudok, már nem hallgathatnék magyar rapet egyáltalán. De ez egyébként a külföldire is igaz, csak abba nem látunk annyira bele.

Én vallom azt a keresztény alapelvet, hogy el kell választani a bűnt a bűnöstől: a bűnt el kell ítélni, a bűnösnek meg kell bocsátani. Ezt követem a magyar rapperek kapcsolatban is: attól, hogy valaki művel emberileg elítélendő dolgokat, még alkothat művészi szempontból értéket. Simán lehet, hogy valaki ír egy számot, aminek a szövege értéket közvetít, a zenéje topigényes, és közben a magánéletében csinál olyan dolgokat, ami nem szimpatikus. De ettől a dal nem lesz kevésbé értékes, mert ilyenek vagyunk: mindannyian tudunk értéket produkálni, és hülyeséget is csinálni. És a legtöbb esetben ez szerintem nem is hitelességi kérdés: mindannyian tudunk tudatunkon kívül inkonzisztensen viselkedni, nincs ebben semmi.

Na, ezért hallgatok meg én meg kivétel nélkül mindenkit, és hagyom, hogy a produktum beszéljen magáért. Persze megértem Zolit, hogy aki ebbe jobban belelát, annak könnyen elmegy a magyar rap hallgatásától a kedve. Én szerencsére nem látok bele annyira, és ezért nem is akarok jobban belelátni. Ettől függetlenül szívesen meghallgatok ilyen interjúkat, mint amilyet a Funk is adott, így tisztábban látok, de ez max. azt befolyásolja, hogy melyik előadóról mit gondolok emberileg, azt nem, hogy kinek a zenéjét hallgatom meg, és kiét nem.

2020.02.11. 19:31
Adminisztrátor

Megnéztem én is az interjút. A frusztráltság látszik Funkon, nem teljesen értem az okait. Ő valójában el volt ismerve: év lemeze, legjobb előadó stb... + lemezszerződés, AC klipekben csomószor feltűnt... Más előadó negyedakkora elismertséggel már hiphopszupersztárnak tartaná magát. Mint ahogy sokan ezt teszik is - persze ez is vicces. Szóval ez a starving artist vagy áldozatszerep nekem nem teljesen érthető.
Felületesen ismerem ezeket a ki-kivel van dolgokat, különösebben nem is érdekel, valahol viccesnek tartom az egészet. Zolit teljes mértékben megértem, ha ezen történtek után kiábrándult ebből a közegből. Nem feltétlen értek azzal egyet, hogy hátat is kell fordítani az egésznek, mindenki járhatja az útját akár egyedül is.
Funk ugyan járja az útját, de azzal sem feltétlen értek egyet, hogy egy lemezt arra kell "áldozni", hogy a sérelmeket szardobálással orvosolja. Ő tényleg tehetséges szövegekben, beatekben egyaránt, de én pl pont ezért még csak meg sem hallgattam. Nem azért, mert zavarna a bárkivel való beefje, egyszerűen nem érdekel. Aki tud olyan lemezt csinálni, mint pl a Jelentések Fanyarországról (ami véleményem szerint az egyik legjobban sikerült magyar raplemez), annak már nem biztos, hogy erre a szintre kell visszalépni.
De ez nyilván az ő döntése, az ő választott útja.

2020.02.11. 20:13

A kozeg alatt eloadokat es "rajongokat" is ertek/ertettem.
Ne ertsetek felre, nem azert sincs uj minimal vagy nincs szolom, mert a kozeg olyan amilyen :) Ez ettol fuggetlen.

Nekem az jutott eszmbe , hogy ha valakinek vmi baja van vkivel az nem annak a baja akit utalnak hanem aze aki utalja.
Funkot nagyon emeszti ez az egesz valahol ertem, de igazat is adok Dub-nak.
De nezzuk onnan, hogy kiirja magabol azt ami benne van ergo hiteles.

2020.02.11. 20:25
Adminisztrátor

Igen, az indulat, a düh az lehet az alkotásnak egy forrása. Ezeket az érzéseket mind fel lehet és kell is használni egy kreatív tevékenységnél. De egyrészt a Yodaragorn által már említett a "kis halak" betalálása sem az ő szintjére való (szerintem), meg ha csak erről szól, az nekem üres egy teljes lemezen keresztül, annak ellenére is, hogy a beef szerves része a rapnek. Nem feltétlen kell csak mély gondolatokkal telepakolni egy lemezt, de ez meg olyan "celebbulvárbotrányos".

2020.02.11. 20:40

Azért közel sem erről szól az egész lemez, de tény, hogy a többi szám (amik pl. a magyar politikáról, közéletről szólnak) is hasonlóan frusztrált hangvételű.

De amúgy szerintem is erről van szó, amit írtok. Én dub-bal ellentétben az indulatok okait értem, és ezért is tetszett az interjú, mert szerintem elég jól elmagyarázza benne az okokat. Viszont ezeket az indulatokat lehetne jobban kezelni, jobban elengedni. (Aztán persze lehet, hogy neki az az elengedés, hogy kiírja magából, de ahogy dub is írta, érződik az interjúban, hogy mozgolódnak még benne ezek az indulatok, tehát valószínűleg nem sikerült teljesen kiírni.) Ahogy már kifejtettem, az nekem se jön be, ahogy ezek az indulatok lecsapódnak a számaiban. Oké, a dalok hitelességét ez segíti, azt adom, de ki lehetne fejteni ugyanezeket a gondolatokat hitelesen úgy is, hogy nem árad a számokból a gyűlölet. (Legalábbis én úgy érzem, hogy az árad belőlük. Más lehet, hogy máshogy érzi.)

A Jelentések Fanyarországról pedig nekem is nagy kedvencem Funk-tól, szerintem is az a legjobb lemeze. :)

2020.02.11. 23:54

A napokban találtam rá a Teswér nevű formációra, aminek a tagjaként a Fekete Vonatból ismert Beat újra a régi népszerűségi szintjének közelébe jutott. Jó sokan vannak benne: Imir, Hibrid, Flex, Fiatal Veterán, Beat, Atis. A zenékért pedig úgy látom, többnyire Luigi felel.
Szóval összegyűjt a formáció egy csapatba több olyan régi motorost, akik westcoast vagy ahhoz hasonló hip-hoppal próbálkoztak valaha Magyarországon (Hibrid, Beat, Luigi). És nagyjából nincs is más, aki ezt értékelhető színvonalon tudta volna csinálni itthon. Annak ellenére, hogy a külföldi hip-hopból mindig a westcoast állt hozzám a legközelebb, én mindig idegenkedtem attól, ha valaki itthon próbálkozott vele. Nekem nagyon közegidegennek tűnik Magyarországon ez a stílus, nem tükrözi azt az életérzést, ami itthon jellemző, ezért a magyar hip-hop mondanivalóját se tudja jól közvetíteni. Ha valaki mégis megpróbálkozott vele, az leginkább a los angelesi rapperek fantáziátlan koppintásaként hatott. (Hibridtől hallottam egyedül értékelhető próbálkozásokat, illetve zeneileg Luigi mindig tudott hozni egy korrekt színvonalat, de értük se voltam nagyon oda soha.)

Na, ezek után most először hallottam egy olyan magyar westcoast próbálkozást a Teswér révén, amire felkaptam a fejem. Ez se az a szint, mint amit Los Angelesban csinálnak a feketék, de ez nekem már nagyon tetszik.
Itt van példának az "Oda kell figyelni" című nótájuk: https://www.youtube.com/watch?v=RG7YtUsG3ag
Na, ez zeneileg olyan, hogy az agyamat eldobom tőle...! :) Ez a legigényesebb westcoast hangzás, annyira profin össze van rakva zeneileg, hogy még a külföldiek közül is sokakat lepipál. Beat és valami Kardos Norbert is jegyezve van zeneszerzőként, de gondolom, a zene alapja Luigi munkája lehet.
És miért nincs olyan érzésem, mint a korábbi magyar westcoast zenéknél? Azért, mert nem koppintás: ebbe belevitte a csapat az egyedi, sajátos, magyaros karakterét, és elsőként sikerült úgy megvalósítaniuk, hogy ne hasson erőltetetten, hanem szervesen illeszkedjen bele. Ebből a dalból különösen kijön, de a többi számukra is jellemző ez a nótázós, cigányos dallamvilág, ami már a Fekete Vonatot is egyedülállóvá tette, de a westcoasthoz is nagyon jól illik. Ez az a pont, ahol van közös metszete a westcoastnak és a magyar kultúrának.

Ami nem olyan jó benne: a szövegek nagyon kis egyszerűek mind technikailag, mind tartalmilag. Próbálnak azért értéket közvetíteni a szövegek tartalmi világával, de nincs meg hozzá a szükséges intelligenciájuk, hogy kellően mélyek tudjanak lenni tartalmilag a szövegek. Persze hozzátartozik, hogy a westcoast külföldön se a lírai bravúrokról szól, hangsúlyosabb a zene és az életérzés átadása, az pedig megvan a Teswér esetében.

Úgyhogy aki a szövegcentrikusságot szereti a legjobban a hip-hopban, annak nem fog tetszeni, de mindenki másnak nagyon ajánlom, hogy hallgasson bele a Teswér dalaiba. Zeneileg topigényes, és ami nagyon becsülendő, mert manapság egyre ritkább: van egy egyedi stílusuk, egy senki máshoz nem hasonlítható hangzásviláguk. Persze a szövegek nem a legjobbak, de a tagok flowja, kiállása, karaktere mégis ad egy olyan sajátos ízt a produkciónak, ami még a szövegeket is szerethetővé teszi. Fiatal Vetarán flowja és kiállása pl. szerintem senkihez sem hasonlítható, és nagyon jól illik ehhez a westcoast stílushoz. Beat mellett talán ő a legjobb a csapatban.

2020.02.15. 16:02

Yodaragorn írta:
A napokban találtam rá a Teswér nevű formációra, aminek a tagjaként a Fekete Vonatból ismert Beat újra a régi népszerűségi szintjének közelébe jutott. Jó sokan vannak benne: Imir, Hibrid, Flex, Fiatal Veterán, Beat, Atis. A zenékért pedig úgy látom, többnyire Luigi felel.
Szóval összegyűjt a formáció egy csapatba több olyan régi motorost, akik westcoast vagy ahhoz hasonló hip-hoppal próbálkoztak valaha Magyarországon (Hibrid, Beat, Luigi). És nagyjából nincs is más, aki ezt értékelhető színvonalon tudta volna csinálni itthon. Annak ellenére, hogy a külföldi hip-hopból mindig a westcoast állt hozzám a legközelebb, én mindig idegenkedtem attól, ha valaki itthon próbálkozott vele. Nekem nagyon közegidegennek tűnik Magyarországon ez a stílus, nem tükrözi azt az életérzést, ami itthon jellemző, ezért a magyar hip-hop mondanivalóját se tudja jól közvetíteni. Ha valaki mégis megpróbálkozott vele, az leginkább a los angelesi rapperek fantáziátlan koppintásaként hatott. (Hibridtől hallottam egyedül értékelhető próbálkozásokat, illetve zeneileg Luigi mindig tudott hozni egy korrekt színvonalat, de értük se voltam nagyon oda soha.)

Na, ezek után most először hallottam egy olyan magyar westcoast próbálkozást a Teswér révén, amire felkaptam a fejem. Ez se az a szint, mint amit Los Angelesban csinálnak a feketék, de ez nekem már nagyon tetszik.
Itt van példának az "Oda kell figyelni" című nótájuk: https://www.youtube.com/watch?v=RG7YtUsG3ag
Na, ez zeneileg olyan, hogy az agyamat eldobom tőle...! :) Ez a legigényesebb westcoast hangzás, annyira profin össze van rakva zeneileg, hogy még a külföldiek közül is sokakat lepipál. Beat és valami Kardos Norbert is jegyezve van zeneszerzőként, de gondolom, a zene alapja Luigi munkája lehet.
És miért nincs olyan érzésem, mint a korábbi magyar westcoast zenéknél? Azért, mert nem koppintás: ebbe belevitte a csapat az egyedi, sajátos, magyaros karakterét, és elsőként sikerült úgy megvalósítaniuk, hogy ne hasson erőltetetten, hanem szervesen illeszkedjen bele. Ebből a dalból különösen kijön, de a többi számukra is jellemző ez a nótázós, cigányos dallamvilág, ami már a Fekete Vonatot is egyedülállóvá tette, de a westcoasthoz is nagyon jól illik. Ez az a pont, ahol van közös metszete a westcoastnak és a magyar kultúrának.

Ami nem olyan jó benne: a szövegek nagyon kis egyszerűek mind technikailag, mind tartalmilag. Próbálnak azért értéket közvetíteni a szövegek tartalmi világával, de nincs meg hozzá a szükséges intelligenciájuk, hogy kellően mélyek tudjanak lenni tartalmilag a szövegek. Persze hozzátartozik, hogy a westcoast külföldön se a lírai bravúrokról szól, hangsúlyosabb a zene és az életérzés átadása, az pedig megvan a Teswér esetében.

Úgyhogy aki a szövegcentrikusságot szereti a legjobban a hip-hopban, annak nem fog tetszeni, de mindenki másnak nagyon ajánlom, hogy hallgasson bele a Teswér dalaiba. Zeneileg topigényes, és ami nagyon becsülendő, mert manapság egyre ritkább: van egy egyedi stílusuk, egy senki máshoz nem hasonlítható hangzásviláguk. Persze a szövegek nem a legjobbak, de a tagok flowja, kiállása, karaktere mégis ad egy olyan sajátos ízt a produkciónak, ami még a szövegeket is szerethetővé teszi. Fiatal Vetarán flowja és kiállása pl. szerintem senkihez sem hasonlítható, és nagyon jól illik ehhez a westcoast stílushoz. Beat mellett talán ő a legjobb a csapatban.

Nem rossz indulatbol irom, mert nincsen semmi bajom veluk.
De a linkelt zene Busta Rhymes feat Mariah Carey-re hajaz.
A legutolso notajuk meg egy gunitra.

2020.02.15. 18:10
Adminisztrátor

Zoli, MP írta:
Nem rossz indulatbol irom, mert nincsen semmi bajom veluk.
De a linkelt zene Busta Rhymes feat Mariah Carey-re hajaz.
A legutolso notajuk meg egy gunitra.

És tényleg! :lol:

2020.02.16. 00:57
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2704 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 181  Következő