Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.27. 19:04

Hozzászólás a témához  [ 483 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 33  Következő
 A Hip Hop és Te #2 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: A Hip Hop és Te #2
rapguruz88 írta:
Ha van időtok.. Mit gondoltok??

https://youtu.be/mBo5VMFkBQg

Érdekes video, korrektül össze van rakva, bár sok újdonságot nem tartalmaz annak, aki kicsit alaposabban követi a zenei élet történéseit.

Először nem tudtam hova tenni a címet, nem értettem, hogy miért ne lenne értéke a zenének, aztán közben megértettem, mire gondol. Nem arra, hogy a zene ma már ne lenne ugyanakkora kulturális érték, mint mondjuk 20-30 éve (én először erre asszociáltam), hanem egyrészt a zene gazdasági értékéről beszél, másrészt arról, hogy mi mennyire értékeljük magunkban a zenét.

Kulturális értelemben a zene szerintem ma pontosan ugyanakkora érték, mint 10, 20, 30, 50, 100 vagy akárhány évvel ezelőtt, és ez nem is fog változni. Pl. a Kendrick Lamar DAMN. című legutóbbi albuma pont ugyanolyan értékes lett volna 1921-ben, mint 2017-ben: más kérdés, hogy az akkori emberek valószínűleg nem értékelték volna olyan nagyra, mert nem lettek volna felkészülve rá, de ez az album objektív értékét nem érinti.

Gazdasági értelemben ma nyilván kevesebbet ér a zene, mint 20-30 évvel ezelőtt, de ez sem arról szól, hogy ma rosszabb zenék születnének, mint régen, hanem arról, hogy megjelentek olyan új technológiák, amik a zene terjedését drasztikusan megkönnyítették, így a zene kevésbé szűkös, mint régen, és ami kevésbé szűkös, annak a gazdasági értéke csökken. Én közgazdász vagyok, mi ezt úgy fogalmaznánk meg, hogy régen, amikor csak élőben vagy bizonyos hanghordozókon lehetett zenét hallgatni, és nehéz volt a másolás, akkor a zene a magánjavak közé tartozott: aki nem fizetett érte, azt ki lehetett zárni a fogyasztásából. Az új technológiáknak köszönhetően viszont ma már a közjavak közé tartozik: nem tudsz kizárni senkit a fogyasztásából, és nem is racionális kizárni senkit, hiszen azzal, hogy egy új fogyasztó belép egy adott zeneszám fogyasztásába, a többiek fogyasztási lehetőségei egyáltalán nem romlanak. Így nyilván senki sem akar fizetni a zenéért, ezért az előadóknak új módokat kellett találniuk arra, hogy a költségeiket fedezni tudják.

És abban az értelemben is valóban kevesebbet ér a zene, hogy kevesebbre értékeljük, de egyrészt ez szintén nem a zene objektív értékéről szól, nem jelenti azt, hogy a mai zenék rosszabbak lennének, mint a régiek. Másrészt ez is a technológiai átalakulásnak köszönhető: ha valami könnyebben elérhető, és több van belőle, azt kevésbé becsüljük meg.

Az nem tetszett a videoban, hogy sokszor elég kategorikusan úgy fogalmazott a Bánkuti Dani, hogy "meghalt a zeneipar" vagy "senki sem vásárol már CD-t", "mindenki online hallgatja a zenét". A zeneipar nem halt meg, él és virul, csak átalakult. Azt pedig többek közt éppen ez a fórum cáfolja, hogy senki sem vesz CD-t, vagyunk itt néhányan, akik ritkábban vagy gyakrabban a mai napig vesznek CD-ket (vagy akár vinyl lemezeket), mert nagyon sokat hozzátesz a zenei élményhez, ha meg tudod fogni a zenei terméket, gyönyörködni tudsz a borítóban, el tudod olvasni a szövegkönyvet, ki tudod tenni a polcra, stb. Ezt azért mindenképp érdemes lett volna megemlítenie, hogy ezért nem fog meghalni a lemezgyártás.

Szóval összességében jó dolgokat mondott, de főként olyasmiket, amiket azért józan paraszti ésszel is végig lehet gondolni, ha kicsit otthon van az ember a zenei életben.

2020.03.09. 11:19
Adminisztrátor

Jó kis videó, de ahogy Yodaragorn is írta, a bigpikcsör azért nem ennyi.
A zene évezredek óta része az emberek életének és kábé ameddig lesz emberiség, addig lesz zene is. A helyét változtatja társadalmanként/koronként/közösségenként, de mindig is képviselni fog valamilyen értéket. Természetesen azzal egyetértek, hogy ez a változó világ hozza magával azt az érzést, hogy bizonyos dolgok elértéktelenednek és ez a zenére is igaz. Könnyű zenét készíteni, eljuttatni emberekhez, ezért sok olyan szintű előadó a fókuszba kerül, akiket huszonévvel ezelőtt szinte lehetetlen lett volna megtalálni, pláne innen MO-ról, másik oldalon könnyű zenéhez hozzájutni és ez a folyamat az, amiért az elértéktelenődésérzés (gyönyörű szó :lol: ) jön.

2020.03.16. 15:45

dub7 írta:
Jó kis videó, de ahogy Yodaragorn is írta, a bigpikcsör azért nem ennyi.
A zene évezredek óta része az emberek életének és kábé ameddig lesz emberiség, addig lesz zene is. A helyét változtatja társadalmanként/koronként/közösségenként, de mindig is képviselni fog valamilyen értéket. Természetesen azzal egyetértek, hogy ez a változó világ hozza magával azt az érzést, hogy bizonyos dolgok elértéktelenednek és ez a zenére is igaz. Könnyű zenét készíteni, eljuttatni emberekhez, ezért sok olyan szintű előadó a fókuszba kerül, akiket huszonévvel ezelőtt szinte lehetetlen lett volna megtalálni, pláne innen MO-ról, másik oldalon könnyű zenéhez hozzájutni és ez a folyamat az, amiért az elértéktelenődésérzés (gyönyörű szó :lol: ) jön.

Egyetértek, de azt szerintem fontos hozzátenni, hogy amiről írsz az vagy gazdasági értelemben vett elértéktelenedés vagy a saját szubjektív értékítéleted szerint vett elértéktelenedés, és nem az objektív művészeti értékét érinti a zenének.

2020.03.17. 17:08

Lehet h volt már téma de kíváncsi vagyok rá nagyon! :)
Ti mit csináltok azokkal a zenékkel amiket leszedtek? Ami szám tetszik, megtartjatok? Vagy kuka az egész album mert úgyis fent van minden spotifyon?

2020.05.08. 16:10

rapguruz88 írta:
Ti mit csináltok azokkal a zenékkel amiket leszedtek? Ami szám tetszik, megtartjatok? Vagy kuka az egész album mert úgyis fent van minden spotifyon?

Én a kedvenc előadóim albumait, plusz azokat, amik még tetszenek, sokáig kiírtam audio CD-re, és hifin hallgattam, de egyre nehezebben tartom a lépést az új megjelenésekkel, mert nagyon ritkán tudok csak hifin rendesen meghallgatni egy albumot. Főleg mióta nem nagyon ebédelek egyedül, előtte kaja közben hallgattam rendszeresen hifiről zenét. :)
Úgyhogy most egy ideje egyszerűen az van, hogy megtartok mindent a winchesteren, és 1-2 évente tartok egy nagytakarítást, aminek során letörlöm azokat a lemezeket, amik nem hagytak maradandó nyomot bennem. Azokat tartom meg tartósan, amik a kedvenc előadóimtól vannak, vagy ha nem tőlük, akkor mélyebb nyomot hagytak bennem pozitív értelemben.
Válogatásokat nem szeretek csinálni, mert szerintem egy album egyben alkot egy szerves egészet, úgy jó hallgatni.

2020.05.09. 14:04

Yodaragorn írta:
rapguruz88 írta:

Én a kedvenc előadóim albumait, plusz azokat, amik még tetszenek, sokáig kiírtam audio CD-re, és hifin hallgattam, de egyre nehezebben tartom a lépést az új megjelenésekkel, mert nagyon ritkán tudok csak hifin rendesen meghallgatni egy albumot. Főleg mióta nem nagyon ebédelek egyedül, előtte kaja közben hallgattam rendszeresen hifiről zenét. :)
Úgyhogy most egy ideje egyszerűen az van, hogy megtartok mindent a winchesteren, és 1-2 évente tartok egy nagytakarítást, aminek során letörlöm azokat a lemezeket, amik nem hagytak maradandó nyomot bennem. Azokat tartom meg tartósan, amik a kedvenc előadóimtól vannak, vagy ha nem tőlük, akkor mélyebb nyomot hagytak bennem pozitív értelemben.
Válogatásokat nem szeretek csinálni, mert szerintem egy album egyben alkot egy szerves egészet, úgy jó hallgatni.

Azokat nagy szazalekban megtartom.
eloszurest tartok altalaban:
spotify-on, de most az vmiert kilove, mert szarakodik ( nincs elofizetesem)
bandcamp
youtube.

aztan en meg mp3 lejatszot hasznalok, szoval ott szokott porogni a megtartott zenek. havi 25-30 albumot rakok a lejatszora.

1-1 trackeket nem tartok meg, regen csinaltam es csinaltam egy omlesztett valogatas mappat.
most mar nem erdekel. tul sok zene jon ki es tul sok jo zene/album kerul feledesbe evekre.

en mar sokszor meg akartam kerdezni, hogy kinek hany giga lapul a vinyojan, de vhol nem etikus nem? :)

2020.05.10. 12:50

én letöltős vagyok továbbra is.
mp3ban hallgatok amit lehet.

illetve amit lehet megveszek cdn, és utána mp3 na, így gondoltam.

azok meg megvannak, pihennek a gépen.

spotim nincs, youtube-ról számokat hallgatok, csak a bandcampről nem igazán szoktam, szeretek.

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2020.05.11. 12:25

doggfather írta:
én letöltős vagyok továbbra is.
mp3ban hallgatok amit lehet.

illetve amit lehet megveszek cdn, és utána mp3 na, így gondoltam.

azok meg megvannak, pihennek a gépen.

spotim nincs, youtube-ról számokat hallgatok, csak a bandcampről nem igazán szoktam, szeretek.

Spotify egészen elkepeszto... Nem akartad sosem kiprobalni vagy úgysem használnád a letoltes miatt?

2020.05.12. 09:06

eddig nem volt rá igény.

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2020.05.12. 09:09

Akkor még jobban el fogsz képedni, nekem sincs spotifyom, sőt igény sem :) 100 forintért sem.

2020.05.12. 18:25

Ja, nekem sincs, úgyhogy többen is vagyunk. Pontosabban egy-két hónapja regisztráltam a Kool Kasko lemez miatt, de aztán felkerült Bandcamp-re is, szóval kár volt. :) De én sem fizetnék elő a Spotify-ra, úgyis le lehet tölteni mindent, ami érdekel. Ami meg annyira jó, hogy szívesen fizetnék érte, azt meg már inkább megveszem fizikai formátumban.

2020.05.13. 16:09

Yodaragorn írta:
Ja, nekem sincs, úgyhogy többen is vagyunk. Pontosabban egy-két hónapja regisztráltam a Kool Kasko lemez miatt, de aztán felkerült Bandcamp-re is, szóval kár volt. :) De én sem fizetnék elő a Spotify-ra, úgyis le lehet tölteni mindent, ami érdekel. Ami meg annyira jó, hogy szívesen fizetnék érte, azt meg már inkább megveszem fizikai formátumban.

Én főként azért használom ha hirtelen meg akarom hallgatni, de nincs kedvem letolteni, akkor ott van azonnal a cuccos..
Jó az algoritmusa a Spotinak, jó kis saját ajánlatokat, valogatasokat állít össze

2020.05.27. 10:09

rapguruz88 írta:
Yodaragorn írta:

Én főként azért használom ha hirtelen meg akarom hallgatni, de nincs kedvem letolteni, akkor ott van azonnal a cuccos..
Jó az algoritmusa a Spotinak, jó kis saját ajánlatokat, valogatasokat állít össze

Igen, erre mindenképp, megértem, hogy sokan használják. Csak én mindig olyan lemaradásban vagyok az albumokkal, hogy mire eljutok egyhez, már tuti, hogy mindenhogy meg lehet szerezni. :lol:

2020.05.27. 14:33

Yodaragorn írta:
rapguruz88 írta:
Yodaragorn írta:

Igen, erre mindenképp, megértem, hogy sokan használják. Csak én mindig olyan lemaradásban vagyok az albumokkal, hogy mire eljutok egyhez, már tuti, hogy mindenhogy meg lehet szerezni. :lol:

Az a fránya idohiany igaz? :(

2020.05.28. 09:35

rapguruz88 írta:
Yodaragorn írta:
rapguruz88 írta:
Yodaragorn írta:

Az a fránya idohiany igaz? :(

Ja, hát ez ilyen, már hozzászoktam... Meg nekem azért sok más hobbim is van a hip-hop mellett: sportolás, sportnézés, szeretek azért időnként filmeket is nézni, kimenni a természetbe. Aztán ha ennyi mindent csinál az ember, törvényszerűen megcsúszik. Mindig csodálkoztam, hogy ti hogy tudtok ennyi rapet hallgatni. :) Mondjuk ha az ember munkája megengedi, hogy közben zenét hallgasson, úgy könnyebb.

2020.05.28. 14:41
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 483 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 33  Következő