Zoli, MP írta:
https://www.youtube.com/watch?v=430MdGS5bWk
TOP 10! MINDEN IDŐK LEGJOBB MAGYAR RAP LEMEZEI
velemeny?
Sub Bass elso lemezet en is szarra hallgattam, de sem zeneileg sem szovegileg nem maradando.
A zenek igazi AC hangzas.
Ha kene top-1et mondanom akkor NKS ot csillag.
Sub Bass első két lemeze nekem az első magyar rapélményeim közé tartozik, egy ideig azt hittem, rajta kívül nincs is normális magyar hip-hop.

Szarrá hallgattam én is, úgyhogy elfogult vagyok az első Sub Bass albummal szemben: én beraknám a top 10-embe. Vannak nála jobb lemezek mind a zenék, mind a szöveg terén, de tök egyedi stílusa van, és az nagyon nagy érdeme, hogy a Sub Bass volt az első olyan magyar hip-hop előadó a médiában, aki igazi minőségi hip-hopot csinált. A Rapülők nem volt igazi hip-hop, a Ganxsta - Dopeman féle vonal nem volt minőségi (szerintem), a Sub Bass mindkettő volt. És én az AC-féle bohóckodást se éreztem rajta soha: bár könnyen emészthető számokat csinált, de elő tudta adni ízlésesen, és mindig volt azért benne mondanivaló is a viccelődés mellett. Technikailag pedig sokkal jobban reppelt, mint az AC, tudott nagyon jó kis szójátékokat összehozni. Szóval a Sub Bass-nél jobban szerintem nem nagyon tudott senki lavírozni a mainstream és az UG határán: őt mindkét közeg elfogadta, és ez szerintem önmagában megér annyit, hogy bekerüljön egy top 10-be.
A top 10-es lista pedig szerintem teljesen oké. Az tetszik benne, hogy sok szavazat összesítésének az eredménye, és tényleg elég reprezentatív képet ad arról, hogy az átlag magyar hip-hop hallgatónak mik a valaha volt kedvenc lemezei. Az én top 10-emben is benne van több is a listáról, de azt nagyon sajnálom, hogy a Punnany Massif-tól nem került be semmi, mert nekem ők a legnagyobb kedvenceim. Zeneileg meg se közelítette szerintem senki azt a szintet itthon, amit a Punnany csinált. (És végülis csinál ma is, csak poposabban.)
Amúgy én úgy emlékszem, hogy már írtam ebbe a fórumba egy saját magyar top 10-et, de aztán talán csak a külföldi top 10 után írtam oda mellékesen. Úgyhogy megismétlem, hátha érdekel valakit, ha már szóba került. (Meg engem is érdekel a tiétek.) Full szubjektív lista, amit személyes érzelmi kötődések is befolyásolnak bizonyos lemezekhez.

Ráadásul szerintem nem is teljesen ugyanaz, mint amit anno beírtam, mert ugye változik az ember fejében folyamatosan a kép. Ja, és arra is figyeltem, hogy egy előadótól csak album kerüljön a listára, különben szinte csak Punnany lenne rajta...
1. Punnany Massif - Shen Kick (2010)
2. Akkezdet Phiai - Kottazűr (2010)
3. FankaDeli - Isten hozott... ...ördög vihet (2005)
4. Suppah + WherDee - Házi feladat (2007)
5. DSP - Társadalomklinika (2008)
6. NKS - 5 csillag (2007)
7. NB - Belépő (2017)
8. Raptorz - Második harapás (2006)
9. MC Gőz - Gőzy Mulatója (2004)
10. Sub Bass Monster - Félre az útból! (1999)
Amiket nagyon sajnálok, hogy nem kerültek be a 10-be: Slow Village - 201X (2017), Artoscsaba - Artoscsaba vs. Góliát (2005), Káva Krú - Psziché (2011), TheShow Crew - Tesó (2012). Agyaltam Halott Pénz 2013-as Szólj anyunak, hogy a városban vagyok lemezén is, mert azt szerintem még lehet hip-hopnak nevezni (az újabb anyagaikat már nem), de végül úgy ítéltem meg tisztábbnak, ha nem keverem bele.
Phoenixet pedig én is nagyon csíptem, mint ahogy a közreműködő Rich-Zed-et a.k.a. Veritazt is: ő aztán jól eltűnt, kíváncsi lennék, mi van vele...
És ha már NB benne van a top 10-emben: épp tegnap jött ki az új anyaga (még nem hallgattam).
NB - 2020: Álomhajóhttps://www.youtube.com/watch?v=V4IxSnz ... zj3KtUxuCk