Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.27. 14:27

Hozzászólás a témához  [ 385 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Következő
 Griselda Records 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Griselda Records
doggfather írta:
azért a megmentői kicsit erős...

A "megmentői" kifejezés szerintem is túlzás, de azt el kell ismerni, hogy visszahozták a divatba az underground hip-hop hangzást. (Persze nem biztos, hogy van értelme ennek az underground/mainstream megkülönböztetésnek, de nem tudok rá jobb kifejezést.) Ez már önmagában megsüvegelendő, és ezt azzal együtt mondom, hogy hozzám mindig a mainstreamebb vonal állt közelebb.

2020.09.11. 14:20
Adminisztrátor

Ki milyen szemszögből nézi a hip-hopot. Az én szemszögemből mindenféleképpen az egyik megmentőinek számítanak. Egy eléggé nagy figyelmet kapó, felkapott banda, akik visszahozták a szövegiséget a hip-hopba. Nekem a jó rap, az informatív, jól megfogalmazott, frappáns, elgondolkodtató, vicces, komoly, komor... bármilyen is, de a szövegiségnek nagy szerepe van. Ez a rap központi eleme. Szövegcentrikus zene, annak ellenére, hogy a zeneisége, hangzása is iszonyat nagy lenyomatot tett az egész zenevilágra.
A 2010-es években egy nagyon rossz folyamat indult el a szövegvilággal kapcsolatban. Az addig felépített, folyamatos fejlődésben lévő szövegiség evolúciója megállt, visszafejlődött. Akik el akartak ettől határolódni gyorsan el is nevezték találóan mumble rapnek, de attól függetlenül a fősodor nagy meghatározói ezek a zenék voltak. Migos, Rich Gang, Lil Uzi Vert, Kodak Black, Lil Pump, Lil Xan... rengeteg ilyen förtelem született, ami alapján ez lett a hip-hop. Természetesen én sem ezeket tartom hip-hopnak, de ez volt a fősodor, ez alapján van meghatározva a stílus. A pár ezer nézettséges előadók, képviseljenek azok bármilyen értéket is, nem sok vizet zavarnak a bigpikcsörben. Az átlag amerikai zenefogyasztó már nincs is képben a régi nagy nevek aktivitásával.
És itt jött az új vonulat, akik visszahozták a szövegiséget, eredetiséget a hip-hopba, akikben ott a tehetség, a tettvágy, iszonyat aktívak, akik nagy része még mindig underground és valószínűleg az is marad, de van aki már kap akkora figyelmet, hogy meghatározó része az előbb már említett bigpikcsörnek. Ez a Griselda is például. Akik nem mentek el trashbe, nem a régi lerágott csontokon rágódnak, hanem érezhetően valami új, érezhetően érték. És végre vannak olyan nem 20-30 évvel ezelőtt újnak számító előadók, akikre érdemes odafigyelni.
Kábé ezért nem tartom túlzásnak a hip-hop megmentői jelzőt rájuk.

Persze volt itt a 2010-e években J Cole, Joyner Lucas, Joes Badass, A$ap brigád stb..., akik azért értéket képviseltek, de mégis a mumble trash pop volt a hangosabb.

2020.09.11. 20:06

a mumble/trash/pop hip hop részben igazat is adok, hogy az volt a fősodor, de közben a legsikeresebb mégis drake volt, meg kendrick. ők azért szövegelnek a mai napig, nem csak handabandáznak (és nekik nem is 2 perc egy számuk, meg refén, verze, refrén, oszt jónapot).

Ha megmentő, akkor (SZERINTEM, AZ ÉN SZEMEMBEN) az dj muggs volt. Ő volt aki kellő publicitást jelentett először meyhem lauren-nek, majd tavaly tha god fahim, crime apple-nek, lil etonak, csupa olyan fiatalnak, akik előtte is adtak ki cuccokat (mint a griseldások) csak a hiphopdx, source nem nagyon írogatott róluk.
A griselda is azóta kap ekkora figyelmet, hogy eminem odaigyelt rájuk (én is akkor kezdtem őket figyelgetni, mikor rendszeresen írt róluk a hiphop sajtó), és muggs előbb volt ilyen szempontból is a dia del assassinato soul assassins lemeze már 2 éves.

De ez már csak szemantika, a lényeg, hogy mostanra nagyon sokféle a hiphop, rengeteg csatornán keresztül áramlik, és nem lehet mindet meghallgatni, befogadni se. EZÉRT mondom azt, hogy erős a "megmentő" technikus terminus, mert nem kellett azt megmenteni, ott volt az végig, kapott az publicitást is (griselda is adott ki lemezeket végig), max elkerülte a figyelmünket 1-2 előadó.

(LEGALÁBBIS AZ ENYÉMET BIZTOSAN)

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2020.09.11. 22:08

Én kettőtök közé helyezkednék, bár alapvetően nagyon egyetértek azzal, amit dub írt, nagyon jó gondolatok. Éppen emiatt nem gondolom én sem ördögtől valónak a megmentő kifejezést a Griselda-ra, de abból a szempontból picit túlzásnak érzem, amit dogg is írt: voltak itt az utóbbi években a mainstreamben is értéket képviselő, minőségi, ugyanakkor nagyon népszerű arcok: Kendrick, J Cole, Joyner Lucas, Logic, Dave East, stb. Nyilván ízlés kérdése, hogy valakinek tetszik-e, amit ők csinálnak, de hogy minőségi hip-hop, ami hű a műfaj hagyományaihoz, azt szerintem nem lehet vitatni. Úgyhogy a hip-hop szerintem köszöni szépen, nagyon jól van, és nem kell megmenteni. De tény, hogy megjelentek olyan előadók nagy számban a mumble rap, és részben a trap irányából, akik nem vetnek jó fényt a műfajra. Ebből a szempontból nagyon hasznos, hogy itt van a Griselda friss hangként, akik a skála másik végén tudtak komoly népszerűséget elérni, ezzel kompenzálják valamennyire a rosszabb tendenciákat az elmúlt évekből.

Abban viszont nem értek egyet dogg-al, hogy DJ Muggs megmentő lenne. Persze azzal nem tudok vitatkozni, hogy szerinted, a te szemedben az, de objektíve nem gondolom, hogy az lenne. Minden tiszteletem az övé, nagyon komoly dolgokat csinál, de szerintem közel sem kapott akkora publicitást, mint a Griselda. A Griselda fellépett Jimmy Kimmelnél vagy Fallonnál vagy valamelyiknél, Eminem-mel, 50 Cent-tel csináltak közös számot, leszerződtek a Shady Records-hoz. Mindez nagyon sokat dobott az ismertségükön, és Muggs hasonlókat nem tud felmutatni. Arról nem is beszélve, hogy természetesen rá is igaz az, amit a Griselda kapcsán írtam: már csak azért sem lehet megmentő, mert a hip-hop szerintem nem szorul megmentésre.

2020.09.12. 10:44

igaz, nem megmentette. velem ő ismertette meg ezeket az előadókat.
nélküle, előtte nem hallgattam őket.

ahogy a griseldát se követtem figyelemmel, eminemig.

hogy a hitler wears hermes-nek már volt korábban 5 része az "elkerülte a radaromat".

Kép

2020.09.12. 11:42

Amúgy nem is feltétlenül mondanám a "hip-hop megmentőinek" őket. A vérvonal amiből jobban le lehet őket ágaztatni az talán ez a gangsta rap keleti partjának megfelelő ilyen hardcore mafioso rap vonal ami Kool G Rap-el jött be, aztán főleg olyanok által inspirálódva mint Raekwon, Ghostface, Nas meg a Mobb Deep.

Nem is feltétlenül a műfaj megmentését várnám tőlük személy szerint mert én abból már eléggé kiábrándultam hogy megmenteni kelljen a műfajt. Pont az, hogy eltérnek a régi vonaltól meg pofátlan nyersséggel meg kompromisszumok nélkül hozták folyamatosan azt a vonalat egészen odáig amíg egy külön jelenség lettek és mindenki felfigyelt rájuk meg mindenki próbált velük mutatkozni, sőt akár imitálni. Ez sokkal nagyobb teljesítmény, és ha önazonosság van mögötte, még akár a trappen belül is ugyanamiatt tudok valakit becsülni hogyha érződik a zenéjén hogy egy olyan ösvényt tapos ki amit tényleg érez, hisz benne, főleg úgy ha az árral szemben próbál haladni vele (Pop Smoke és a UK drill esete az év elején pl. nekem nagyon ez volt).

Mondjuk ennek a vonalnak nem teljesen mondani hogy ők voltak az úttörői mert zeneiségben Daringer így összeszedegette Alchemisten meg Madliben keresztül, előadásban, üzlet modellben meg brandingben meg tagadhatatlanul nagy hatással volt rájuk Roc Marciano - mondjuk szerencsére ezeket nem is tagadták, idei WSG projekten is rajta volt Marci aki Freddievel együtt az egyik legjobb verzét tolta fel.

Talán amit látok amúgy, hogy kicsit kinővi magát a brand olyan szinten hogy már inkább egy brand mintsem az elején kiindult stílus. Legalábbis amennyire bejött az Armani Caesar-os szám, annyira találom kicsit olyan idegennek a csajt ettől a GxFR vonaltól. Meg elvileg a Boldy James x Jay Versace projekt is kilóg úgy valamelyest abból kiindulva hogy ALC számára volt ez kicsit olyan mellélőtt side projekt ami annyira se talált be nálam sokszor mint Roc Marci helyenként monotonabb tape-jei (mondjuk ez nem shade Marci-ra mert az utóbbi időben elkezdtem a csávót értékelni a stílusán túl a humorérzéke miatt is)

Azt viszont meg kell jegyezni hogy még így is azt illetően hogy hogyan popularizálódtak, sokkal kevésbé szól a kompromisszumról a zenéjük mint pl. egy Cole, Joyner, Logic vagy Dave East esetében akinek a tartalmi egyediségük és a stílusuk inkább szól a kompromisszumról meg a hullámokról mint egy Griseldához vagy Kendrickhez hasonlítva - és ez nagyon megmutatkozik nem csak számok de kohézív albumokat illetőleg is. Kendricknek azért a TPAB-ről mint olyanról lehet beszélni az évtized egyik legerősebb albumáról, azontúl hogy én őt éreztem mindig is olyannak aki az adott aktuális stílust és hangzást úgy tudta adaptálni hogy egyrészt zenei szinten is magáévá tette a stílust, azontúl hogy szövegileg ugyanazok a Kendrick zenék messze nem ütnek úgy mint Kendrickkel. Az ő esetében már pedig egész albumokról van szó, nem csak egy-két erős számról.

A Griselda meg végső soron akkor is egy újabb jelentés tartalmat hozott a régi vonalra zeneiségben és hangzásban is. Ebből a szempontból nekem az egylövetű higirimigiri rapperek trap ütemen csak a műfaj elcseszettségéről dumálása identitás nélkülibbnek érződik.

2020.09.12. 12:19
Adminisztrátor

DJ Muggs igazából csak felszállt egy olyan vonatra, ami már elindult. Meyhem Laurennek a Muggsos projektje előtt voltak sokkal nagyobb figyelmet kapó megmozdulásai. Eto, Mach Hommy, ThaGodFahim, Crimeapple meg ennek az újvonalas ug hullámnak a képviselői, akik Muggs nélkül is járták előtte is utána is a saját útjukat. Nyilván egy Muggsos projekt jól jött mindenkinek, de Muggsnak legalább annyira, hogy ne csak a múltból élők táborához sorolják. Buckwild is valami hasonlót kezdett el idén...
A Griselda jóval nagyobb figyelmet kap, mint Muggs, ahogy előttem itt már írtátok. Akár együtt, akár a szólók beleszaladnak a milliós nézettségbe + ahogy már ezt is írtuk, mindenki kapkod utánuk az elmúlt pár évben. Eminem is. DJ Premier is. Jay Z is. Ők is felismerték, hogy velük jó lesz haverkodni. Itt is élnék a beindult vonat hasonlattal, ők mind felkapaszkodtak erre.
És itt most nem arról van szó, hogy ki a jobb, Muggs vagy a Griselda, hanem arról, hogy ki a meghatározóbb ma a hip-hop világban.

Sixfeet írta:
...Pont az, hogy eltérnek a régi vonaltól meg pofátlan nyersséggel meg kompromisszumok nélkül hozták folyamatosan azt a vonalat egészen odáig amíg egy külön jelenség lettek és mindenki felfigyelt rájuk meg mindenki próbált velük mutatkozni, sőt akár imitálni. Ez sokkal nagyobb teljesítmény, és ha önazonosság van mögötte, még akár a trappen belül is ugyanamiatt tudok valakit becsülni hogyha érződik a zenéjén hogy egy olyan ösvényt tapos ki amit tényleg érez, hisz benne, főleg úgy ha az árral szemben próbál haladni vele...

...Azt viszont meg kell jegyezni hogy még így is azt illetően hogy hogyan popularizálódtak, sokkal kevésbé szól a kompromisszumról a zenéjük mint pl. egy Cole, Joyner, Logic vagy Dave East esetében ...

...A Griselda meg végső soron akkor is egy újabb jelentés tartalmat hozott a régi vonalra zeneiségben és hangzásban is. ...

Igen, nagyjából ezek miatt használtam a hip-hop megmentői jelzőt rájuk. Természetesen nem csak rájuk érvényes ez a jelző, de rájuk mindenféleképpen.

2020.09.13. 09:43

hagykátok muggs-ot, ahogy írtam, VELEM ő ismertette meg ezeket na.

Kép

2020.09.13. 16:01
Adminisztrátor

Semmi gond Muggs cuccaival, én nem azt állítom, hogy a Griselda jobb csak, hogy nagyobb hatással van a mai hip-hopra. Ha teljes diszkográfiákat kell összehasonlítani az utolsó három évben talán nálam is Muggs győzne. Ő el tudta kapni a fonalat ezzel az ug újhullámmal sok régebbi nagy névvel ellentétben.

2020.09.13. 17:51

doggfather írta:
hagykátok muggs-ot, ahogy írtam, VELEM ő ismertette meg ezeket na.

Jójó, én értem most már, mire gondoltál. :)

Sixfeet elemzése pedig nagyon pontos, alapos, teljesen egyetértek vele. Annyit reagálnék rá (mert a Kendrick-re, J Cole-ra, Logic-ra, stb.-re vonatkozó utalást gondolom, nekem szántad, hiszen én kezdtem el példálózni velük), hogy én nem azt akartam írni, hogy a Kendrick, J Cole, Logic, stb. jobb vagy rosszabb, mint a Griselda. Nyilván van erről egy véleményem, de az erősen személyes ízlés kérdése, ezért kár róla vitatkozni. Én csak annyit írtam, hogy a Kendrick, J Cole, Logic, stb. vonal nyilvánvalóan minőségi hip-hop-ot csinál a mainstreamben, amit azt gondolom, annak is el kell ismernie, akinek nem passzol az ízléséhez az, amit ők csinálnak. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy mennyi kompromisszumot vállalnak: többet vagy kevesebbet-e, mint a Griselda. Egyedül az számít, hogy értékes-e az, amit csinálnak, és szerintem vitán felül áll, hogy értékes. (Ami nem azt jelenti, hogy nincs értékesebb, csak annyit, hogy ez is értékes.)

2020.09.13. 21:17

na, csak, hogy még jobban toljam a griseldát a "megmentőtől". ;)

Ne felejtsük az RTJ-t! Két 40+os csóka (ráadásul feka+fehér) olyat pakolt szövegben, brand-ben, vizuálisan, témákban, hogy a fal adja a másikat. shame on me, én nem hallgattam őket csak idéntől, de az első lemezük 2013-ban jött ki! Azóta megjelent 4 lemezük, és nem túlzással mind simán igazi óckúl rap mentő. Úgy hangzanak mainak, modernnek, hogy közben olyan témákat boncolgatnak végig amiről a rap a kezdetek óta szól (IS, mert természetesen nem csak ezekről szól). Na nem akarom marni dub kedvenceit a griseldásokat, csak egy másik (itt még korábban el nem hangzott) példát akartam hozni, hogy miért is nem kellett megmenteni a hiphop-pot.

És akkor a "visszatérő" (pl ras kass), most felfedezett (pl. e-40, nyugodtan idekerülhet most ismertebb, mint a 90es években, mikor csak bay area híró volt), vagy folyamatosan jelenlévő (pl GFK) 90es (vagy még korábbi) évekbeli arcok, akik folyamatosan magas minőségű cuccokat toltak azokról ne is beszéljünk. ;)

(egyébként ezekről az utolsókról SAJNOS tényleg ne, mert messze nem ők a "fősodor", amire dub gondol, de ottvannak ők is.)

Kép

2020.09.14. 10:46

Yodaragorn írta:
én nem azt akartam írni, hogy a Kendrick, J Cole, Logic, stb. jobb vagy rosszabb, mint a Griselda. Nyilván van erről egy véleményem, de az erősen személyes ízlés kérdése, ezért kár róla vitatkozni. Én csak annyit írtam, hogy a Kendrick, J Cole, Logic, stb. vonal nyilvánvalóan minőségi hip-hop-ot csinál a mainstreamben, amit azt gondolom, annak is el kell ismernie, akinek nem passzol az ízléséhez az, amit ők csinálnak.

Nem akarnám ismételni pontról pontra azt amit elírtam az előző kommentemben, úgyhogy csak a félreértés központi részére térjünk: Cole vagy Logic szerintem messze nem olyan kaliberű előadók mint Kendrick. Kendrick hagyatéka és hatása a rap zenére az egyik legjelentősebb és legfontosabb az elmúlt 10 évben mind az újvonalas mind a régi vonalas hip-hop értelmezésében. Cole, Logic, Joyner ezt a státuszt nem közelítik. A Griselda hatása egy Kendrickhez mérten kevesebb (kb. tényleg a jelen időkben az egyedüli olyan szupersztár státuszú előadó aki a hip-hop régebbi mentalitásának a szemszögéből is iszonyatosan kompetens azontúl hogy sokoldalú is), de ettől még a Griseldanak a hatása nem csak nagyobb létjogosultsággal bír jelenleg a zenében az ilyen Eminem utáni trap zenén battle rappelő skatulyánál, hanem alapvetően ha az ember tartja valamire a hip-hopnak az eredetét, a hogyanját és a mikéntjét, akkor se mehet el mellettük legalább egy kalap emelés nélkül.

Az RTJ-vel alapvetően nem lenne bajom, a régi Company Flow-s zenék baromi magas minőséggel bírtak, Killer Mike meg pedig tényleg Hall of Famer rapper és politikai szempontból az egyik leginkább naprakészebb és tájékozottabb politikai szereplő és aktivista a hip-hopon belül kb. valaha, és büszkén képviseli Atlantát pont annak ellenére hogy próbálták beskatulyázni hogy nem működik a karakterével.

Ettől függetlenül az RTJ valahogy nagyon fura egymás mellé helyezésnek érződött nekem mindig, zenei szempontból főleg pár szám talált be csak jobban mint az egész projekt meg kettejük mint afféle jelenség.

2020.09.14. 22:49

Sixfeet írta:
Yodaragorn írta:
én nem azt akartam írni, hogy a Kendrick, J Cole, Logic, stb. jobb vagy rosszabb, mint a Griselda. Nyilván van erről egy véleményem, de az erősen személyes ízlés kérdése, ezért kár róla vitatkozni. Én csak annyit írtam, hogy a Kendrick, J Cole, Logic, stb. vonal nyilvánvalóan minőségi hip-hop-ot csinál a mainstreamben, amit azt gondolom, annak is el kell ismernie, akinek nem passzol az ízléséhez az, amit ők csinálnak.

Nem akarnám ismételni pontról pontra azt amit elírtam az előző kommentemben, úgyhogy csak a félreértés központi részére térjünk: Cole vagy Logic szerintem messze nem olyan kaliberű előadók mint Kendrick. Kendrick hagyatéka és hatása a rap zenére az egyik legjelentősebb és legfontosabb az elmúlt 10 évben mind az újvonalas mind a régi vonalas hip-hop értelmezésében. Cole, Logic, Joyner ezt a státuszt nem közelítik. A Griselda hatása egy Kendrickhez mérten kevesebb (kb. tényleg a jelen időkben az egyedüli olyan szupersztár státuszú előadó aki a hip-hop régebbi mentalitásának a szemszögéből is iszonyatosan kompetens azontúl hogy sokoldalú is), de ettől még a Griseldanak a hatása nem csak nagyobb létjogosultsággal bír jelenleg a zenében az ilyen Eminem utáni trap zenén battle rappelő skatulyánál, hanem alapvetően ha az ember tartja valamire a hip-hopnak az eredetét, a hogyanját és a mikéntjét, akkor se mehet el mellettük legalább egy kalap emelés nélkül.

Ja oké, bocs, nekem nem jött át elsőre, hogy ez volt a mondandód lényege, de ezzel teljesen egyetértek. Kendrick nyilván más szint, mint a többi felsorolt név. De nem is azt akartam mondani, hogy J Cole, Logic vagy Joyner Lucas népszerűsége mérhető lenne Kendrick-éhez. Csak azt, hogy a mainstreamben is vannak bőven olyan arcok, akik minőségi hip-hop-ot csinálnak, ezért gondolom azt, hogy nem szorul megmentésre a hip-hop.

2020.09.15. 21:13

benny feat track: https://www.youtube.com/watch?v=jYsVngNTjF8

Kép

2020.09.16. 09:33

már papoose is "griseldázik"
(conway feat)

https://www.youtube.com/watch?v=haO0DF1 ... =emb_title

Kép

2020.09.17. 09:56
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 385 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Következő