Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.28. 13:39

Hozzászólás a témához  [ 1821 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 122  Következő
 Lemezgyűjtők trófeái 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Lemezgyűjtők trófeái
texast (mint álamot, vagy bármelyik államot) akkor is vitatom.

UGK pl texasi és ők igencsak dél. A dél. Bun b trill-je dél.

De jöhetne példának lil jon (igaz, atlanta, nem texas), akinek a crunkja szintén déli cucc, őt mégis a nyugat, a bay futatta be, hamarabb volt zenéje too shorttal, e-40-val, mintsem déli előadókkal. tehát hatás tuti van oda vissza is akár, de nem mondanám, hogy lil jon nyugati.

Nem azt írtam, hogy detroit lenne westcoast, csak annyit, hogy eminem. ;)

Másik példád. Azt írod, hogy mississipi (az egyike) az idazi dél.

pont onnan van a new orleans-i no limit kiadó amit master p westcoast bad boys válogatásaira, bay area haverokra, illetve a legnagyobb ágyújára Snoop doggra alapozta. Semmi, de kb semmi "déli" nincs az egész brigádba, pedig mystikal pl déli mc. ÉS hiába a no limit volt egy időben "A" dél, mégse mondanám, hogy mississipi nyugati zenéket tolna, mert master p azt tolt.
érted, hogy értem?

Ezekkel csak azt akartam mondani, hogy elfogadom, hogy scarface stílusa west, de azért, mert ő azt szereti nem azért, mert texasi, és texas olyan nyugatias lenne.

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2021.07.13. 21:14
Adminisztrátor

Yodaragorn írta:
Érdekes, hogy a Geto Boysra és Scarface-re azt írod, hogy south. Kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok erről, de szerintem ők west.
Igen, tudom, hogy Texas földrajzilag délen van, de zeneileg szerintem nincs sok közük ahhoz, amit déli hip-hopnak szoktunk nevezni. Sőt, gyakorlatilag westcoast zenét csinálnak. Ha sorra veszünk olyan texasi rappereket, mint pl. The DOC, Erotic D, Devin the Dude, a Geto Boys, akkor szerintem egyértelmű, hogy mindannyian olyan zenét csinálnak, ami stílusában sokkal inkább köthető a westhez, mint a south-hoz.
A déli hip-hop szerintem főként a Georgia, Mississipi, Alabama környékére jellemző stílust takarja, ami elüt a texasitól.
Szóval lényeg, hogy szerintem a Geto Boys az westcoast, de vitatkozzatok velem nyugodtan. :)

Egyetértek. Geto Boys, Scarface nálam is inkább westcoast. A klasszikus nyugati parti gangsta rap közé soroltam mindig. És ugyanúgy mindannak ellenére, hogy texas meg minden...
A déli hangzás valahol a Goodie Mobbal kezdődött. Oké voltak sokkal korábbra visszanyúló előzményei, de ahogy már Dirty South-ként kaptuk (a kifejezést is ők hozták) az hozzájuk köthető. Pergő cinek, belassult bpm, stb...
És igen, Master P meg nagyjából mindenki az akkor népszerű nyugati parti gangsta rap koppintásokkal indultak. A '90-es évek végére - 2000-es évek elejére vált a déli hangzás sajátértékűvé, akkor volt a nagy robbanás. Az addig nagy ívben lesajnált déliek hirtelen nagyon felkapottak lettek, iszonyat lemezeladásokat produkáltak, az addig sznob New York elkezdte adoptálni a dirty southot (rádiók, producerek...).

2021.07.13. 21:39

doggfather írta:
texast (mint álamot, vagy bármelyik államot) akkor is vitatom.

UGK pl texasi és ők igencsak dél. A dél. Bun b trill-je dél.

De jöhetne példának lil jon (igaz, atlanta, nem texas), akinek a crunkja szintén déli cucc, őt mégis a nyugat, a bay futatta be, hamarabb volt zenéje too shorttal, e-40-val, mintsem déli előadókkal. tehát hatás tuti van oda vissza is akár, de nem mondanám, hogy lil jon nyugati.

Nem azt írtam, hogy detroit lenne westcoast, csak annyit, hogy eminem. ;)

Másik példád. Azt írod, hogy mississipi (az egyike) az idazi dél.

pont onnan van a new orleans-i no limit kiadó amit master p westcoast bad boys válogatásaira, bay area haverokra, illetve a legnagyobb ágyújára Snoop doggra alapozta. Semmi, de kb semmi "déli" nincs az egész brigádba, pedig mystikal pl déli mc. ÉS hiába a no limit volt egy időben "A" dél, mégse mondanám, hogy mississipi nyugati zenéket tolna, mert master p azt tolt.
érted, hogy értem?

Ezekkel csak azt akartam mondani, hogy elfogadom, hogy scarface stílusa west, de azért, mert ő azt szereti nem azért, mert texasi, és texas olyan nyugatias lenne.

Hú, most viszont már nagyon nem értek egyet több mindenben, viszont van, amiben igazat adok neked.

Abban pl. mindenképp, hogy a UGK-ről nem tudtam, hogy texasi. Hangzás alapján őket is valahova Georgia-Mississipi környékére soroltam volna - hibásan. Ez mindenképp gyengíti az érvelésemet, de ezzel együtt is jónéhány texasi előadót soroltam fel, akik egyértelműen westcoast stílusú zenéket csinálnak. Továbbra is lehet, hogy tévedek, mert biztos nem ismerem annyira a texasi hip-hopot, mint kéne, de ha egy államból nem kevés előadót tudok felsorolni, akik westcoast stílusban alkotnak, az már nem lehet véletlen.

Lil' Jon south mindenhogy, ez nem kérdés. Ő földrajzilag és hangzásában is déli. Attól, hogy featel nyugati előadókkal, még szerintem se lesz westcoast. Sőt, az ő nyugati featjeire inkább az volt a jellemző, hogy az ő déli hangzásához idomultak a nyugati partnerek, és nem ő idomult a nyugati hangzáshoz.

Azt pedig tökéletesen értettem, hogy csak Eminemre írtad, hogy ezzel az erővel ő is lehetne westcoast, és nem egész Detroitra. :) Pont erre a különbségre akartam rámutatni kettőnk érvelése közt: te egyedi előadókat hoztál példának, akik készítettek számokat olyan stílusban is, ami nem áll összhangban a földrajzi származásukkal. Én viszont egy komplett térséget (Texas) hoztam példának. Tehát pl. Evidence-re nem mondom, hogy eastcoast, pedig egyáltalán nem tipikus westcoast zenéket csinál nyugati létére. Azért nem mondom rá, mert Los Angeles általában viszont westcoast zenéket csinál, Evidence csak egy kivétel. A texasi előadók viszont úgy veszem észre, hogy általánosságban is westcoast zenéket csinálnak, ezért hiába vannak délen földrajzilag, zeneileg szerintem inkább a nyugathoz kell sorolni őket. És ez nem zárja ki, hogy legyenek Texasban is olyan kivételek, mint pl. Los Angelesben Evidence: ilyen lehet pl. az emlegetett UGK.

Leginkább pedig azt nem értem, amit a No Limittel kapcsolatban írsz. A No Limit egyértelműen south: földrajzilag, zeneileg, mindenhogy, ez nem is lehet kérdés. Lehet, hogy az ő idejükben még nem hívták dirty south-nak a stílust: bevallom, nem vagyok annyira képben velük, mert nem szeretem a zenéiket. De amit hallottam tőlük, az zeneileg egyértelmű rokonságban van a dirty south stílussal, akár az elődjének is lehet tekinteni.
Tehát attól, hogy Master P dolgozott együtt nyugati előadókkal, még nem lesz se ő, se a kiadója nyugati. Snoop Dogg valóban volt No Limit tag, de attól még ő egyénileg los angelesi előadó, és zeneileg is westcoast számokat csinált a No Limit tagsága idején is. Persze mindig volt a lemezein 1-2 olyan szám, amiben No Limit előadók feateltek, és azok déli stílusú számok voltak, de mindig nagyon kilógtak a többi szám közül, tehát én azokat is kivételes daloknak tekintem Snoop munkásságán belül.

A lényeg összefoglalva: szerintem nem azt kell nézni, hogy egy adott földrajzi térségben lehet-e találni olyan előadót, aki nem az adott térségre jellemző stílusban alkot, mert ilyen kivételeket mindig és mindenhol lehet találni. Azt kell nézni, hogy a térség meghatározó előadóinak többsége milyen stílusban alkot: és ha más stílusban, mint ami a térség földrajzi szomszédaira jellemző, akkor zenei szempontból máshova kell őket sorolni szerintem, mint földrajzilag.
De nyilván nem fogunk ezen összeveszni, csak érdekes vitatkozni róla. :)

dub-nak pedig pacsi. :)

2021.07.14. 14:28

A chopped and screwed divat egyértelműen egy south dolog. Scarface illetve a geto boys is több lemezét lassitotta.

Eszembe jutott mint érv, hogy ők, vagy texas miért dél.

A dél legalább akkora hatással van rájuk, meg az államra is, mint a nyugat.

Egyébként igazad van, érdekes beszélgetés, de mára kb indiferens.

Mióta vége a nagy kelet nyugat háborúnak full mindegy MI milyen kategóriába soroljuk őket, de az is, hogy ők.

Nincsenek ilyen Egyértelmű határok, szerencsére nem is kellenek.

Teoretikus vita, beszélgetés ez.

Nekem megmarad az, hogy az előadó mit reprezentál. Ha valaki azt mondja, hogy ő déli elfogadom. Akkor is ha nyugaton született. Vagy bármi más konfiguráció.

Kép

2021.07.14. 17:24

Amugy en valahol az hallottam ,hogy a del leginkabb a nyugatbol taplalakozott legeloszor.
az otucast elso albuma az full west coast.

de a nev h southern hip hop/ dirty south inkabb helyseget jelol, mint stilust nem? attol fuggetlenul, hogy van stilusjegyek...
van kulonbseg a houston-i es pl a memphisi kozott nem?
a midwest sem egy stilus nem?
de lehet lessen vagyok :lol:

yoda: evidencet es a tobbi hasonlo eladot anno "west coast underground" jelzovel illetek.
amugy dj premier is texas-is :)

2021.07.14. 21:49

jaj, spice 1, vagy WC is texasi születésűek. ;)

Hogy honnan táplálkozott se biztos a legjobb szempont, mert akkor mindenki NY-i hiszen onnan indult a rap/hiphop maga, nem? ;)

Kép

2021.07.15. 09:47

doggfather írta:
jaj, spice 1, vagy WC is texasi születésűek. ;)

Hogy honnan táplálkozott se biztos a legjobb szempont, mert akkor mindenki NY-i hiszen onnan indult a rap/hiphop maga, nem? ;)

Persze nyc , ez igaz .
De a del csak 96-98 fele kapott figyelmet.addigra mar volt west coast hangzas es igy ertettrn.
De tulbeszeltuk

2021.07.15. 10:31

doggfather írta:
A chopped and screwed divat egyértelműen egy south dolog. Scarface illetve a geto boys is több lemezét lassitotta.

Mióta vége a nagy kelet nyugat háborúnak full mindegy MI milyen kategóriába soroljuk őket, de az is, hogy ők.

Nekem megmarad az, hogy az előadó mit reprezentál. Ha valaki azt mondja, hogy ő déli elfogadom. Akkor is ha nyugaton született. Vagy bármi más konfiguráció.

Ezekben egyetértünk, és itt nagyjából le is zárhatjuk a vitát, valóban. :)
Egyébként azért hasznosak szerintem ezek a kategorizálások, mert segítenek abban, hogy ha meghallasz egy új zenét, tudd mihez kötni. Ha be tudsz azonosítani tipikus nyugati, keleti vagy déli stílusjegyeket, és ezeket felfedezed új zenékben, az egyrészt mesél az előadóról: honnan jött, mi inspirálta, stb. Másrészt segít abban, hogy belődd egy új zene értékét: ha valakitől egy tipikus westcoast zenét hallasz, az persze lehet jó, de valószínűleg kisebb az értéke, mint egy olyan zenének, ami stílusokat kombinál újszerű módon, vagy esetleg olyat mutat, amit nem hallottál korábban. Ezért is érveltem amellett, hogy leginkább a "zenei közelség" alapján van értelme ilyen térségeket elhatárolni, a földrajzi közelség tényleg semmit nem mond önmagában.

Zolira reagálva: szerintem van déli stílus. Már a korai OutKast-nál is érződött, hogy pl. jobban pörgetik a szövegeket, más az akcentusuk, mint a keleti és a nyugati előadóknak. A zenékben sem a '90-es évek tipikus bólogatós ütemei köszöntek vissza, én már érzek valami abból a fajta lüktetésből, ami a trapben is visszaköszön, vagyis hogy annyira be van lassítva (vagy fel van gyorsítva, nézőpont kérdése...) az ütem, hogy egyszerre két tempóban is lehet rá reppelni: egy gyorsabb és egy lassabb tempóban. Jó példa erre szerintem az Elevators, aminek a refrénje lassabb tempó, a verzében viszont sokszor gyorsabban pörgetik ugyanarra az ütemre: https://www.youtube.com/watch?v=uqB_UVl ... utkastVEVO
A 2000-es években ez a fajta lüktetés már valami ilyesmivé alakult (Chamillionaire - Ridin'): https://www.youtube.com/watch?v=CtwJvgP ... onaireVEVO
Ez a dogg által emlegetett chopped and screwed vonal, ugye? (Most látom, hogy Chamillionaire is texasi, úgyhogy egyre inkább veszít az erejéből az érvelésem... :lol: Ő tipikus déli zenét csinált.)
Azt nem tudom, hogy az előző nótát lehet-e dirty south-nak nevezni, arról nekem inkább Lil' Jon vagy a No Limit szokott beugrani, pl. valami ilyesmi (Lil Jon & The East Side Boyz - Get Low): https://www.youtube.com/watch?v=IYH7_Gz ... TheOrchard
Mindenesetre innen már csak egy lépés a trap, ami szintén egy déli eredetű dolog, és amiben ugyanez a lüktetés köszön vissza.
Ha végignézzük ezt a fejlődési ívet, akkor szerintem egyértelműen kirajzolódik egy déli stílus, amit nem csak a földrajzi hovatartozás definiál, hanem a zenei hangzásvilág is.

Aztán javítsatok ki, mert lehet, hogy vannak tárgyi tévedéseim a déli hip-hoppal kapcsolatban. Ennek a vonalnak sose mentem mélyebben utána, mert nem tetszik. Most csupa olyan zenét linkeltem (talán az OutKast kivételével), amik nem jönnek be. :)

2021.07.15. 14:50

Nope. A chopped and screwed konkrétan a megjelent lemezeket adták ki egy belassitott verzióban. Egyfajta remix lemezek voltak.

Kép

2021.07.15. 16:11

Yodaragorn írta:
doggfather írta:

Ezekben egyetértünk, és itt nagyjából le is zárhatjuk a vitát, valóban. :)
Egyébként azért hasznosak szerintem ezek a kategorizálások, mert segítenek abban, hogy ha meghallasz egy új zenét, tudd mihez kötni. Ha be tudsz azonosítani tipikus nyugati, keleti vagy déli stílusjegyeket, és ezeket felfedezed új zenékben, az egyrészt mesél az előadóról: honnan jött, mi inspirálta, stb. Másrészt segít abban, hogy belődd egy új zene értékét: ha valakitől egy tipikus westcoast zenét hallasz, az persze lehet jó, de valószínűleg kisebb az értéke, mint egy olyan zenének, ami stílusokat kombinál újszerű módon, vagy esetleg olyat mutat, amit nem hallottál korábban. Ezért is érveltem amellett, hogy leginkább a "zenei közelség" alapján van értelme ilyen térségeket elhatárolni, a földrajzi közelség tényleg semmit nem mond önmagában.

Zolira reagálva: szerintem van déli stílus. Már a korai OutKast-nál is érződött, hogy pl. jobban pörgetik a szövegeket, más az akcentusuk, mint a keleti és a nyugati előadóknak. A zenékben sem a '90-es évek tipikus bólogatós ütemei köszöntek vissza, én már érzek valami abból a fajta lüktetésből, ami a trapben is visszaköszön, vagyis hogy annyira be van lassítva (vagy fel van gyorsítva, nézőpont kérdése...) az ütem, hogy egyszerre két tempóban is lehet rá reppelni: egy gyorsabb és egy lassabb tempóban. Jó példa erre szerintem az Elevators, aminek a refrénje lassabb tempó, a verzében viszont sokszor gyorsabban pörgetik ugyanarra az ütemre: https://www.youtube.com/watch?v=uqB_UVl ... utkastVEVO
A 2000-es években ez a fajta lüktetés már valami ilyesmivé alakult (Chamillionaire - Ridin'): https://www.youtube.com/watch?v=CtwJvgP ... onaireVEVO
Ez a dogg által emlegetett chopped and screwed vonal, ugye? (Most látom, hogy Chamillionaire is texasi, úgyhogy egyre inkább veszít az erejéből az érvelésem... :lol: Ő tipikus déli zenét csinált.)
Azt nem tudom, hogy az előző nótát lehet-e dirty south-nak nevezni, arról nekem inkább Lil' Jon vagy a No Limit szokott beugrani, pl. valami ilyesmi (Lil Jon & The East Side Boyz - Get Low): https://www.youtube.com/watch?v=IYH7_Gz ... TheOrchard
Mindenesetre innen már csak egy lépés a trap, ami szintén egy déli eredetű dolog, és amiben ugyanez a lüktetés köszön vissza.
Ha végignézzük ezt a fejlődési ívet, akkor szerintem egyértelműen kirajzolódik egy déli stílus, amit nem csak a földrajzi hovatartozás definiál, hanem a zenei hangzásvilág is.

Aztán javítsatok ki, mert lehet, hogy vannak tárgyi tévedéseim a déli hip-hoppal kapcsolatban. Ennek a vonalnak sose mentem mélyebben utána, mert nem tetszik. Most csupa olyan zenét linkeltem (talán az OutKast kivételével), amik nem jönnek be. :)

yo en nalam a south ugy kiesik mint az csuda..
paul wall peoples champ az amit hallgattam sokat, de azon is van kanye zene.
az elso par otucast sztem meg nem annyira deli hangzasu, mint ami nevjeggye valt, mert addigra az outcast mar mas dimenzioban volt.

szoval ne mvagyok nagyon relevans, csak okoskodni akartam, hogy hallottam.

OFF:
https://www.youtube.com/watch?v=1QR2TDOjg2E
Tisza Area Boyz - Senkisem/Tee Ay (Official Music Video)

ok dori szasz? :)

2021.07.15. 19:26

Zoli, MP írta:
az elso par otucast sztem meg nem annyira deli hangzasu, mint ami nevjeggye valt, mert addigra az outcast mar mas dimenzioban volt.

OFF:

Akkor egy cipőben járunk, mindketten csak okoskodunk. :lol: Csak a Young Buckot hallgatjuk délről (najó, én a Yelawolfot is), de Young Bucknak is azok a számai jönnek be nekem, amik nem tipikus déli hangzásúak.
Természetesen egyetértek, hogy az első pár Outkast nem az a hangzás, ami később a tipikus déli stílus lett, csak arra próbáltam utalni, hogy már azokon is felfedezhetők voltak olyan stílusjegyek, amik később a dirty south vagy a trap szerves megkülönböztető jegyeivé váltak.

Az én értelmezésem szerint ez a Tisza Area Boyz dirty south, igen. Aztán lehet, hogy tévedek... Amúgy nem is vágtam, hogy volt egy ilyen csapat itthon, köszi az infót! :)

dogg: Neked is köszi az infót! Nem vágtam, mit takar ez a "chopped and screwed" kifejezés.

2021.07.16. 14:29

Yodaragorn írta:
Zoli, MP írta:

OFF:

Akkor egy cipőben járunk, mindketten csak okoskodunk. :lol: Csak a Young Buckot hallgatjuk délről (najó, én a Yelawolfot is), de Young Bucknak is azok a számai jönnek be nekem, amik nem tipikus déli hangzásúak.
Természetesen egyetértek, hogy az első pár Outkast nem az a hangzás, ami később a tipikus déli stílus lett, csak arra próbáltam utalni, hogy már azokon is felfedezhetők voltak olyan stílusjegyek, amik később a dirty south vagy a trap szerves megkülönböztető jegyeivé váltak.

Az én értelmezésem szerint ez a Tisza Area Boyz dirty south, igen. Aztán lehet, hogy tévedek... Amúgy nem is vágtam, hogy volt egy ilyen csapat itthon, köszi az infót! :)

dogg: Neked is köszi az infót! Nem vágtam, mit takar ez a "chopped and screwed" kifejezés.

az a baj, hogy nekem a dirty south mint hangzas... en inkabb master p-vel juvenille-l, paul wall-lal, three 6 maffiaval kotom ossze
Nincs itt a forumon egy dirty south szakerto?

2021.07.16. 20:05

Zoli, MP írta:
Yodaragorn írta:
Zoli, MP írta:

OFF:

az a baj, hogy nekem a dirty south mint hangzas... en inkabb master p-vel juvenille-l, paul wall-lal, three 6 maffiaval kotom ossze

Yo!

Jelentkezem. Akiket írtál az helytálló. Mikre vagytok kíváncsiak? A Hip-Hop Evolution egyik epizódjában elég jól kivesézik a témát.

2021.07.16. 23:14

YoungLife írta:
Zoli, MP írta:
Yodaragorn írta:
Zoli, MP írta:

OFF:

Yo!

Jelentkezem. Akiket írtál az helytálló. Mikre vagytok kíváncsiak? A Hip-Hop Evolution egyik epizódjában elég jól kivesézik a témát.

ebbol indult:
"Érdekes, hogy a Geto Boysra és Scarface-re azt írod, hogy south. Kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok erről, de szerintem ők west.
Igen, tudom, hogy Texas földrajzilag délen van, de zeneileg szerintem nincs sok közük ahhoz, amit déli hip-hopnak szoktunk nevezni. Sőt, gyakorlatilag westcoast zenét csinálnak. Ha sorra veszünk olyan texasi rappereket, mint pl. The DOC, Erotic D, Devin the Dude, a Geto Boys, akkor szerintem egyértelmű, hogy mindannyian olyan zenét csinálnak, ami stílusában sokkal inkább köthető a westhez, mint a south-hoz.
A déli hip-hop szerintem főként a Georgia, Mississipi, Alabama környékére jellemző stílust takarja, ami elüt a texasitól.
Szóval lényeg, hogy szerintem a Geto Boys az westcoast, de vitatkozzatok velem nyugodtan."

tegyel rendet :lol: ;)

2021.07.17. 11:28

Zoli, MP írta:
tegyel rendet :lol: ;)

Megköszönöm én is. :D

Ugye dogg írt olyat is, hogy a No Limit az nem dirty south zeneileg, ami engem meglepett, mert számomra pont a No Limit az egyik első kollektíva, ami beugrik a dirty south-ról. De nem akarok beleokoskodni, mert nem vagyok nagyon benne a déli dolgokban.

Zolival teljesen egyetértek, nekem is a Master P, Juvenille, Paul Wall, Three 6 Maffia vonal ugrik be arról a kifejezésről, hogy "dirty south", és YoungLife is megerősítette ezek szerint, hogy nem járunk messze az igazságtól. Én ugye Lil' Jont is ennek kapcsán említettem.

2021.07.17. 11:49
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1821 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 122  Következő