Zoli, MP írta:
gamekutya feat is van rajta beszaras

Egy Kutyatelep című lemezen? Jóhogy.

Egyébként respekt Game-nek, hogy bevállalt egy ilyen trap ütemet, csak azt nem értem, miért mondja, hogy csak '90-es évek van a playlistjén, amikor éppen egy újvonalas ütemre reppel...

Nem lett rossz egyébként az Essemm lemez, de a szokásos kritikáim fennállnak vele szemben. Ha egy számot hallasz tőle, akkor az agyad eldobod, annyira jó, de ha 10-et egymás után, akkor unalmas, hogy mindig ugyanarról reppel. Nekem zeneileg is kicsit sok lett egyébként a trap egy idő után, Shiduro alapjai is hasonlóak, de ha jobban szeretném a stílust, akkor biztos mást mondanék. Ezzel együtt is azt mondom, hogy profik a zenék, és Essemm egész jól használja a trapet: nincs autotune, nincs mumble rap, hanem hozza a régi sulis reppelést, csak nem boombap alapra.
Viszont van rajta néhány boombap zene is, de azok sem sablonosak: ez D26 érdeme, aki szerintem az egyik legjobb hazai producer mostanában. Az ő alapjai jönnek be a legjobban a lemezről: Azt hazudták (ez szövegben is talán a legjobb: sem tartalmilag, sem technikailag nem a tipikus sablonjait hozza Essemm Tkyd-del, üdítő színfolt a lemezen), Loco, Ez hajtott. Természetesen a Jó lenne is nagyon bejött Beat refrénjével, Luigi beatjével, valamint sose gondoltam volna, de egy Hiro feat-es szám is nagyon tetszett, a Tövis. Ez a Bítprojektnek köszönhető, akik (vagy aki?) régen rengeteg zenét csináltak Essemm-nek, sajnos az utóbbi időben kevesebbet, pedig nagyon bírom őket. Régen klasszikusabb boombap alapjaik voltak, ez a Tövis viszont kicsit mozdul az újvonal irányába lüktetésében, de éppen csak annyit, hogy adjon egy kis egyediséget a zenének.
A legjobb szám szerintem a Loco Süti közreműködésével, ami hozza a klasszik Majmok Bolygója feelinget. Süti rapjei nagyon tetszenek nekem: egyedi a flow, bravúrós a technika, nagy kár, hogy nem aktívabb. A featek közül természetesen Beton.Hofit emelném még ki, aki továbbra is az egyetlen az album összes újvonalas közreműködője közül, aki igazán meg tud fogni.
Az pedig külön nagy szám, hogy Essemm néhány régebbi arcot rá tudott venni, hogy újvonalas alapokra szövegeljen a lemezén: Game Kutya mellett Hibridet és Deegot érdemes itt megemlíteni, mindannyian teljesen jól működtek trapre is.
A Ready miatt linkelt nóta: ahhoz képest, hogy sose hallottam még az előadókról, egész jó. A 11. kerületről nem az UG hip-hop jutott eddig eszembe.

Azt látom, hogy Ready 1:44-nél kezd szövegelni, viszont milyen néven fut jelenleg? Az előadók közt ugyanis nincs felsorolva, ezért gondolom, hogy valószínűleg nevet változtatott. Rég lehetett róla hallani, valóban.