Knoc-turn'al - Knight VizionNagyon félve álltam neki ennek a lemeznek (EP-nek?), mert Knoc-turn'al sajnos eléggé leamortizálta magát az elmúlt években alkohollal, régen is jelent már meg teljesen új anyaga, ehhez képest nagyon kellemes meglepetés ért! Nem mondom, hogy nem érződik Knoc-on az amortizáció, egyértelműen változott a flowja, hangszíne, de nem zavaróan.
A zenéket egy MASH nevű producer csinálta, és nagyon jók! Az Intro utáni két szám (Let's Go, On One) zenéje a legszebb westcoast hagyományokat idézi, jól szólnak, és frissnek hatnak 2022-ben is. Ezek után jön néhány újvonalasabb ütem, amiket kevésbé erőltettem volna, de ezek se tucattrap alapok, hanem westcoastosabb beütésűek, a maguk nemében igényes munkák ezek is. Az utolsó szám (Wish You Would) alapja pedig megint egy westcoast banger.
Azon érződik még talán Knoc amortizálódása, hogy elég sok a feat egy 8 számos anyagra (amiből csak 6 az érdemi szám), több számban is háttérbe szorul maga a fő előadó. Egy Meezy Mays nevű rapper három számban is átveszi a stafétát a refrénben. Ms. Toi közreműködése kellemes meglepetés, KXNG Crooked-ot nem is tudom, mikor hallottam utoljára ennyire westcoast alapon reppelni, mint a Wish You Would.
A legnagyobb durranás viszont az, hogy Crooked mellett 2Pac is közreműködik a Wish You Would-ban!

Van egy interjú Knoc-al, amit nem volt időm meghallgatni, de a címében az van, hogy unreleased 2Pac verzéről van szó! Ha ez így van, akkor nem is értem, miért nem kapott nagyobb visszhangot ez a nóta. Nagyon régóta nem hallottunk unreleased 2Pac verzét, és valóban nem hangzik ismerősnek. Persze 2Pac-nak olyan sok száma volt, hogy simán lehet, hogy csak nem emlékszem rá. Ráadásul pont Knoc-turn'al lemezén hangzik fel: ha Dr. Dre vagy Snoop Dogg állna elő egy még nem ismert 2Pac verzével, kevésbé lennék meglepve. De hogy egy ilyen marginálisabb figura húzza elő a kalapból, mint Knoc-turn'al, azt nem gondoltam volna.
Egyébként jobban is megcsinálhatták volna: maga a zenei alap tök jó, csak sajnos nem igazán passzol 2Pac szövegéhez. Persze ettől függetlenül is nagy szó egy ilyen számot összehozni, ha valóban korábban nem hallott 2Pac verzéről van szó.
2Pac verze ide vagy oda, nyilván nem top 10-es matéria a lemez, de sokkal jobb, mint vártam, és zenék, valamint keverés szempontjából határozottan igényesebb, mint amit a régi westcoast arcoktól megszoktunk.