Nekem se jött be igazán. Kivéve a szöveget: az elképesztő, top színvonal, tényleg visszahozta Slim Shady-t!
A zene is nekem oké lenne egy Eminem single-höz - 20 évvel ezelőtt... Ez a hangzásvilág valóban Eminem védjegye, de sokszor hallottuk már tőle. Visszahozni pedig akkor lett volna értelme, ha újra tudja értelmezni, ha tud neki egy új csavart adni, ami 2024-ben is aktuálissá teszi. Ez szerintem nem történt meg.
Ellentétben a Music to Be Murdered By albumán több számban is tök jól értelmezte újra a 2000-es évek Eminem hangzását, ezért is szerettem annyira. Azt a receptet kellett volna adaptálni valahogy itt is.
Azzal se lenne bajom önmagában, hogy újra egy ilyen őrültködős Slim Shady szám és klip a lead single. Ez volt a standard receptje sokáig, de utoljára 2009-ben csinált ilyet a We Made You-val. 2010 óta az összes albumán más jellegű volt az első single/klip. Úgyhogy 15 év elteltével szerintem simán vissza lehetett hozni ezt a műfajt, de ha visszahozta, akkor eredeti módon kellett volna visszahozni, új ötletekkel, felfrissítve, újraértelmezve. Ehhez képest lemásolja a Without Me-t zeneileg és a klipben is...
Kicsit aggasztó kezd lenni ez az ön-recycling Eminem részéről: pár hónapja kijött egy száma Cole Bennett compilation albumára, aminek a zenéje a Role Model feldolgozása volt. Azt se értékeltem annyira, de azt mondtam, hogy vendégszereplésként egyszer belefér egy ilyen önmásolás. Ez viszont már a második, sokkal durvább, ráadásul ez a saját albumán a lead single-je, ami már nem hangzik olyan jól... Eminem-ben az talán a legtiszteletreméltóbb, hogy 20 éven keresztül tudott folyamatosan megújulni, releváns maradni, és szinte soha nem merült fel vele szemben az a kritika, ami a korabeli rapperek közül sokakkal szemben, hogy az önmaga iránti nosztalgiából élne. Most viszont úgy érzem, rálépett erre az útra, és ha nem tér le róla nagyon gyorsan, az a relevanciájának csökkenéséhez vezethet.
Ami pozitív a szövegen kívül: ebben az Eminem vs. Slim Shady koncepcióban meg abban, hogy mit szólna Slim Shady a mai világhoz, lehet fantázia. Most ugye visszatért Slim Shady, nyeregben van, de az album címéből ítélve a végére, vagy az utolsó klipre meg fog halni. Az első promovideoból ítélve maga Eminem fogja megölni, de kíváncsi vagyok, mit hoz ki ebből a koncepcióból. Az "I am going to make my career disappear" is nyilván egy figyelemfelkeltő marketingmondás: engem is érdekel, mit ért alatta. Az biztos, hogy nem szó szerint kell érteni: Eminem megmondta, hogy ő reppelni fog, amíg él, nem is tudna mást csinálni.