Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.27. 17:52

Hozzászólás a témához  [ 2699 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167 ... 180  Következő
 Hazai előadók zenéi. 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Hazai előadók zenéi.
Dogg-Pound írta:
Valaki megy innen a koncertre? :)

én még most sem tudom, hogy őszinte legyek.

nekem sose volt eltartott kisujjam, az első 3 lemezük (főleg a jégre teszlek) hatalmas kedvenc volt, a shut em down mellett a második/első cd amit megvettem, de valahogy elmentünk egymás mellett.

nem az, hogy szarok lettek volna, de valahogy kinőttem őket a gyilkosság rt után. a greatst shit cd még megvan (addig az összes), de utána nem is hallgattam őket, nemhogy vegyem.

Olyan öreg még nem vagyok, hogy akkora legyen a nosztalgia a gimis évek után, hogy automatikus legyen, hogy menni kell.

De az interjúk amiket eddig láttam (telex, ricscast) azok tetszettek, szóval még lehet, hogy 17-én ha lesz ticketswap valami jó áron, jó helyen akkor elmegyek.

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2024.12.27. 13:42

doggfather írta:
Dogg-Pound írta:
Valaki megy innen a koncertre? :)

én még most sem tudom, hogy őszinte legyek.

nekem sose volt eltartott kisujjam, az első 3 lemezük (főleg a jégre teszlek) hatalmas kedvenc volt, a shut em down mellett a második/első cd amit megvettem, de valahogy elmentünk egymás mellett.

nem az, hogy szarok lettek volna, de valahogy kinőttem őket a gyilkosság rt után. a greatst shit cd még megvan (addig az összes), de utána nem is hallgattam őket, nemhogy vegyem.

Olyan öreg még nem vagyok, hogy akkora legyen a nosztalgia a gimis évek után, hogy automatikus legyen, hogy menni kell.

De az interjúk amiket eddig láttam (telex, ricscast) azok tetszettek, szóval még lehet, hogy 17-én ha lesz ticketswap valami jó áron, jó helyen akkor elmegyek.

vaoo en ne mtudtam h te ilyen nagy zolee fan voltal :)

2024.12.27. 15:45

Zoli, MP írta:
vaoo en ne mtudtam h te ilyen nagy zolee fan voltal :)

Lehet, hogy az egyetlen olyan magyar előadó, akiket hallgat? :)

2024.12.27. 16:05

így volt!

gondoljatok bele, ott voltam tizenévesen, ezek felnőtt férfiak voltak.

az AC fila rap james srácai meg olyanok, mint én.

ki vette komolyan őket valaha egy percre is?!

Kép

2024.12.27. 19:54

doggfather írta:
így volt!

gondoljatok bele, ott voltam tizenévesen, ezek felnőtt férfiak voltak.

az AC fila rap james srácai meg olyanok, mint én.

ki vette komolyan őket valaha egy percre is?!

Én :lol:
TKO lemezig elhittem hogy Gengszterek, utána már nem :)
Én akkoriban úgy voltam vele hogy a Zoliék Gengszterek az A.C.-s srácok bohócok, mint pl Geszti.. Nem szerettem a vicces rapet
Nekem a Fehér Hó volt az első kazim amit vásároltam 96-ban a köki lemezboltjába, (ami inkább hasonlított egy rock bolthoz) rá pár hétre már megvettem a második kazim, Egyenesen a Gettóból.. Jégre Teszlek már nekem is cd-n volt meg, és kb úgy vagyok vele mint Te, csak én a Pokoli Leckéig hallgattam őket..Onnantól csalódás volt egészen a K.O.-ig meg az OldSkool-ig.. Azok visszahozták picit a régi flasht Lory-val..
Szerintem akik a 70-es 80-as években születtek és rapet, hiphop-ot hallgattak/nak, az tuti hallgatott Ganxstát vagy Sex Action-t!!

2024.12.27. 21:09

úgy értettem hozzájuk képest ki tudta komolyan venni az összes többit.

az UG-t úgy általában.

Komolyan meglepődtem, mikor kiderült, hogy a 20 kilós tizenévesek a rílek és nem a Zolee-ék...

Kép

2024.12.27. 22:41

Az UG-t talán úgy kell értelmezni mint a Talib Kweli/Mos Def/Common/Soulquarians vonalat. Valamennyire. Mint ahogy a Roots kritizálta Biggiet meg Puffyt a What They Do videóklipjében, vagy szintén Puffyékat Jeru the Damaja a Ya Playin' Yaself-ben. Zoliék kb. olyanok voltak a 90-es években mint Puffyék jelenség szinten, megtestesítették a mainstreamet és azt amit a puristább hip-hop hallgatók utáltak - különösen az Ice Cube/Ice-T/House of Pain másolgatást - tatarokker kelet-európai kiszerelésben.

Hasonlítani talán ezt amiatt nem lehet egy az egybe, és egy nagyon fontos dolog ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy Zoli a Sex Action meg a régi lemezkiadós budapesti közelség illetve az értelmiségi családi háttére nélkül ezt nem tudta volna megcsinálni, ahogy senki sem. Illetve a Zoliék legalább annyira csehszlovák ellenpólusa amire UG-ként hivatkoztak sokan ebben az időben legtöbbször idétlen szakmunkásképzős csóró bőgatyás gyerekek voltak a 90-es években. Viszont őket meg tök könnyű fikázni, hogy szar családi háttérből erőforrások híján nem fogja azt a fejlődési ívet bejárni mint az akinek a segge alá lett tolva.

Akik pedig tudtak ezeknek a véleménynek a kvázi épkézláb szószólói lenni, azok meg a PNC/Firma vonal, a Showhaizay-al, de hát ott a bagázs nagyrésze szinten ugyanonnan kerültek ki a szülei: értelmiségiek, közgazdászok és hegyvidéki pláza igazgatók voltak a 90-es években (miért Bankos a Bankos neve ugyebár), és kis túlzással ők termelték ki a késői "UG"-t a Monday Session-nel, az S*10 Records-al, a Kriminallal meg a WacuumAirs-el.

2024.12.28. 13:00
Adminisztrátor

Sixfeet írta:
...Illetve a Zoliék legalább annyira csehszlovák ellenpólusa amire UG-ként hivatkoztak sokan ebben az időben legtöbbször idétlen szakmunkásképzős csóró bőgatyás gyerekek voltak a 90-es években.
...

Érdekes, hogy ma ezt így is látja valaki.
Amúgy nem így volt.

2024.12.28. 15:14

Érdekes olvasgatni ezeket a postokat, és az jutott róluk eszembe, hogy valóban mennyire meghatározó, hogy ki mikor volt tizenéves. Aki a '90-es években volt, annak tényleg el tudom képzelni, hogy a Ganxsta Zolee és a Kartell egy generációs lázadásélmény lehetett. Nagyon új volt itthon, a többséghez valószínűleg ez jutott először magyar nyelvű rapként (ha a Rapülőket és az AC-t mint kevésbé komolyan vehető produkciókat nem tekintjük), ezért tudhatott ennyire meghatározó lenni.

Az én generációmban szerintem már tudott ennyire meghatározó lenni a Kartell: ezt nem csak a saját nevemben mondom, hanem a velem kb. egyidős rapkedvelő ismerőseim közül se jut eszembe senki, aki rajta lett volna Kartell zenéken. Én ugyebár a 2000-es években voltam tizenéves, és akkor már volt hazai választék. A mainstreamben még mindig csak korlátozottan, de azért mi már a Sub Bass Monster-től hallottunk először magyar nyelven rapet, és az UG is már bőven kibontakozóban volt, ráadásul a vezéralakjai az eggyel felettünk lévő generációból kerültek ki, ezért nem merült fel az a probléma, amit dogg írt, hogy ne tekintettünk volna rájuk "férfiakként".
Ebben az UG közegben pedig akkoriban mindenki a Zolee-ékat szidta, ezért az volt a természetes, hogy mi is utáljuk őket. Nyilván ahogy dogg és a nálam idősebbek nem tudják függetleníteni magukat az első pozitív benyomásoktól, én se tudom függetleníteni magam az első negatívaktól, de szeretném azt hinni, hogy objektív alapja is van annak, hogy nem lettem Kartell fan. Az első magyar rapekhez képest, amikre rákattantam (Sub Bass, valamivel később AKPH, NKS, de még akár egy MC Gőzt vagy egy Artoscsabát is meg merek említeni, pedig ők aztán nem olyan szintű rapperek, mint az előbb felsoroltak) egyszerűen gyengének érződött a Kartell: rosszabbak voltak a rímek, rosszabb volt a technika, a zene, nem volt szimpatikus a tartalom, tehát miért is hallgattam volna, amikor volt bőven színvonalasabb alternatíva?

Manapság azért már meg szoktam hallgatni egy-egy új számukat: egyrészt kíváncsiságból, másrészt lett egy egész jó zenekaruk, harmadrészt a Siska is dobott a csapaton. Azt érettebb fejjel már elismerem, hogy van egy egyedi stílusuk, illetve a magyar hip-hop nagyon kezdetleges életszakaszában tényleg képesek voltak egy úttörő szerep betöltésére, ami tiszteletet érdemel.
Azt illetően viszont sajnos nem tudott változni a véleményem, hogy a számaik egyszerűen nem jók, vagy legalábbis egyértelműen átlag alattiak még a magyar mezőnyben is... :)

És ezzel vissza is értem a kiindulóponthoz: vajon az én véleményem torzít a mai napig negatív irányba (mert én már a 2000-es években voltam tizenéves), vagy doggé (és az ő generációjáé) pozitív irányba (mert ők még a '90-es években voltak tizenévesek)?

2024.12.28. 15:43

dub7 írta:
Sixfeet írta:
...Illetve a Zoliék legalább annyira csehszlovák ellenpólusa amire UG-ként hivatkoztak sokan ebben az időben legtöbbször idétlen szakmunkásképzős csóró bőgatyás gyerekek voltak a 90-es években.
...

Érdekes, hogy ma ezt így is látja valaki.
Amúgy nem így volt.

Félreértés elkerülése végett: ez a szóösszetétel pedig a kissé pejoratív hangzással ellentétben külső szemlélőként, és nagyon sok más által akivel beszéltem a témából a dolog szerethetőségéhez adott hozza, ahogyan hasonlóan vonzóak tudnak lenni lokális regionális rap szcénák és szubkulturák Amerikában.

Idétlen szakmunkásképzős csóró - mert messze nem művelt emberek és gazdag emberek szabadidős autodidakta órái vannak benne akiknek sokkal nagyobb a mozgásterük akár egy hobbiba időt és erőforrást fektetni, hanem olyanoké akiknek az anyagi és társadalmi körülményeikből adódóan jóval nagyobb ívet kellett hosszabb idő alatt bejárni ahhoz, hogy színvonala legyen annak amit csinál, illetve nem fog az ölébe pottyanni egy lemezszerződés ismeretségeinek hála a 90-es évek elején, ami miatt 30 évig az ő neve miatt vitatkozik több generáció, miközben a 90-es évek undergroundjának létjogosultságáról kell vitatkozni annak aluldokumentáltsága miatt.

Amiről dogg ír, kifejezetten átfedésben van azzal, amikor a Zoliék és a hozzájuk közeli és hasonló emberek a "ríl UG"-ról fröcsögtek és balfaszkodásnak állították be a "90-es magyar underground aranykorát". Már pedig ebből nehéz nem kihallani a Mega Sound System, az SDO, a Bad Domination stb. időszak formációit.

Long story short: csehszlovák is volt, idétlen is, de ilyen körülmények között és a 90-es évek magyar underground rapje általában olyan hogy egyrészt többet várni nem érdemes tőle, tényleg kb. kőkorszak mindenki szerint, viszont pont ennek a tudatában megnéztem volna ha kihúzzák Zoliék alól azokat a lehetőségeit amik megadatottak neki a hátteréből fakadóan, akkor tudtak e volna jobbat csinálni.

2024.12.28. 15:54

Bocs, hogy más téma, de azért bedobom:

25 év 50 legjobb dalszövege - 1. rész
https://konyvesmagazin.hu/nagy/dalszove ... jLDMktTzQQ

A lista három készítője közül kettő az Aranyköpés című műsor vezetője, aminek rendszeres látogatója vagyok személyesen, nagyon jókat szoktunk beszélgetni dalszövegekről. Két magyartanárról van szó, akik közül az egyik reppelt is Artone néven (pl. a Rímbiózisban).
Csak magyar dalok, nem csak hip-hop, de bőven van hip-hop is a listán. És ez csak az első 10-es adag az 50-ből, lesz még folytatás.

2024.12.28. 16:01

sixfeet jo dolgot fejteget.
sokan nem tudjak a kriminalos hatteret

amugy zolee megkerulhetelten.
nalam ugy volt h
97nyaran kezdtem reppesededni. ug es mainstream vonal egyutt.amiben reppeltek erdekelt.
a feher ho ep volt az elso amit toluk hallottam az rappos volt.
utana megvettem az egyenesen a gettobol de megfelelo tufas nelkul nem tudtam h nyulas vagy nem. en nem ismertem akkor meg das efxet ice cubeot

a jegre teszlek kazin megvolt
szarra toltam,de ahigy mentem bele a reppbe egyre jobban tavlodtam el tokuk foleg h zeneileg puhak lettek nem reppes.
no meg kiderlut a turpissag

de amit irtam 97 98 es megfelelo tudasu ember nelkul csak z+ es yo fej mint egyetlen repp vmi ott meg volt minden Heti 60percben . dre,arral szemben, nana, zoleeek

ebbol hamozd ki a real hip hop-ot

2024.12.28. 21:46

jajj, nana/c-block többi német szar legalább annyit pusztított a honi rapben, mint a geszti/AC vonal...

Kép

2024.12.29. 11:48

Zoli, MP írta:
sixfeet jo dolgot fejteget.
sokan nem tudjak a kriminalos hatteret

amugy zolee megkerulhetelten.
nalam ugy volt h
97nyaran kezdtem reppesededni. ug es mainstream vonal egyutt.amiben reppeltek erdekelt.
a feher ho ep volt az elso amit toluk hallottam az rappos volt.
utana megvettem az egyenesen a gettobol de megfelelo tufas nelkul nem tudtam h nyulas vagy nem. en nem ismertem akkor meg das efxet ice cubeot

a jegre teszlek kazin megvolt
szarra toltam,de ahigy mentem bele a reppbe egyre jobban tavlodtam el tokuk foleg h zeneileg puhak lettek nem reppes.
no meg kiderlut a turpissag

de amit irtam 97 98 es megfelelo tudasu ember nelkul csak z+ es yo fej mint egyetlen repp vmi ott meg volt minden Heti 60percben . dre,arral szemben, nana, zoleeek

ebbol hamozd ki a real hip hop-ot

Na, hát ez az a generációs különbség, amit írtam: mi, fiatalabbak, akiknek már több információnk volt, és nagyobb választékkal szembesültünk, már nem ugrottunk rá annyira a Kartell-re. Ti még igen, mert nem nagyon volt más.

2024.12.29. 13:29

Yodaragorn írta:
Bocs, hogy más téma, de azért bedobom:

25 év 50 legjobb dalszövege - 1. rész
https://konyvesmagazin.hu/nagy/dalszove ... jLDMktTzQQ

A lista három készítője közül kettő az Aranyköpés című műsor vezetője, aminek rendszeres látogatója vagyok személyesen, nagyon jókat szoktunk beszélgetni dalszövegekről. Két magyartanárról van szó, akik közül az egyik reppelt is Artone néven (pl. a Rímbiózisban).
Csak magyar dalok, nem csak hip-hop, de bőven van hip-hop is a listán. És ez csak az első 10-es adag az 50-ből, lesz még folytatás.

Második rész - ismét számos hip-hop vonatkozással:
https://konyvesmagazin.hu/nagy/dalszove ... 4ShZWGASXg

2024.12.29. 16:26
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2699 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167 ... 180  Következő