Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.27. 14:27

Hozzászólás a témához  [ 2699 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 180  Következő
 Hazai előadók zenéi. 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Hazai előadók zenéi.
Lazán kapcsolódik a témához de:

Az underground vége, és ami utána jön
https://posztunderground.substack.com/p ... -ami-utana

2025.02.16. 19:47

Sixfeet írta:
Lazán kapcsolódik a témához de:

Az underground vége, és ami utána jön
https://posztunderground.substack.com/p ... -ami-utana

Végigolvastam, alapos írás. Amit a végefelé írsz mainstream-underground témakörben, azzal tökéletesen egyetértek.

Amit előtte írsz a magyar hip-hopra rátelepedő "osztályidegen" társaságokról, azzal kapcsolatban lehettél volna kicsit tökösebb, és nevesíthetted volna, kikre gondolsz. De feltételezem, pl. a Firmára vagy a mainstreamen belül a Ganxsta Zolee-ra. 2000-es évekből AKPH. (Bár Újonccal szemben megbocsátóbb vagy.)
Itt a vitám a szokásos veled: elfogadom, hogy a magyar hip-hop mozgalom élére olyan figurák álltak, akik jobb társadalmi háttérből érkeztek, mint a kultúra amerikai úttörői. De a különböző társadalmi osztályok kicsit marxista jellegű kijátszása egymás ellen nem szimpatikus számomra. Szerintem teljesen természetes, hogy a '90-es években azok tudtak könnyen hozzáférni nyugati cuccokhoz, és azok engedhették meg maguknak a rapszámok készítéséhez szükséges technikai hátteret, akiknek megvolt ehhez a társadalmi és anyagi hátterük. Ne hibáztassunk senkit azért, mert jó családba született: erről nem tehet senki. Ha a '90-es években lettem volna tizen-/huszonéves, gazdag családba születtem volna, és ezért hozzáférhettem volna nyugatról raplemezekhez, továbbá szerettem volna reppelni, és anyagi hátteremből fakadóan ezt meg is engedhettem volna magamnak, akkor nyilván én is megtettem volna. Miért ne tegyek meg valamit fiatalon, ami motivál?

Amit már lehet kritizálni, az a hitelesség. Az tényleg visszás lehet, hogy ezek a gazdag vagy középosztálybeli srácok úgy állították be magukat, mintha a társadalom alsóbb rétegeiből érkeztek volna. Innentől a közönség dolga megítélni, hogy ez zavarja-e. Engem a Ganxsta Zolee esetén pl. zavar, bár tegyük hozzá, hogy neki sose tetszett a művészi teljesítménye, ezért könnyen vagyok kritikus bármilyen más szempontból is vele. A Firma tagok vagy az AKPH esetén viszont nem zavar, bár itt meg tegyük hozzá, hogy az esetükben nagyon tetszik a művészi teljesítmény, ezért könnyen vagyok elnéző velük bármilyen más szempontból is.
Azért nem zavar egyébként az utóbbi csapatok esetén, mert ugyan valóban jól szituált srácokról van szó, fiatalon, a lázadó időszakukban ők tényleg a pesti utcán lógtak, bejárták a pesti éjszakát, találkoztak súlyos figurákkal. Bár ők maguk nem volt ilyen arcok, mégis hitelesen tudtak tudósítani erről a világról, mert látták. Úgy mint Ice Cube: ő is egy diplomás csávó, soha életében nem volt gengszter, mégis hitelesen tudósít arról, amit Comptonban látott maga körül, miközben felnőtt.

De végső soron az számít nekem mint közönségnek, hogy tetszik a zene, amit csinálnak, vagy nem. Éppen azért, mert nagyon sok csalódás ért már magyar rapperekkel kapcsolatban, én nagyon fontosnak tartom a műalkotás elválasztását a művésztől. Ha a műalkotás önmagában értékes és tetszik, akkor nem érdekel, hogy milyen ember csinálta, és ő milyen társadalmi háttérből érkezett. Ha meg nem tetszik, akkor hiába hiteles az alkotó, nem fogom hallgatni.

2025.02.16. 22:28

Megbocsájtó vagyok vele, egy kifejezetten rokonszenves megnyilvánulás Závada részéről. Az ami közte, és a Márk között volt, számos formációra ráhúzható, és egy nagy törésvonal ami másoknál is manifesztálódott a 2000-es évek budapesti undergroundjában.

Alapvetően nem is az a bajom, hogy a lehetőségéhez mérten olyat csinált amit szeretett: a probléma a másik oldal, amit ez a puritanizmus sosem tudott féken tartani, és egó rapként manifesztálódott a 2000-es években.

Az állításom az, hogy ez a természetes társadalmi különbség soha sem azt fogja meghozni az élet legtöbb részén, ahogyan a művészetekben sem, hogy lesznek szimplán puritán "önmegvalósítók" és itt megáll minden. A befolyással való visszaélés ilyen osztályelőnyből hatalomépítési machinációk céljából előbb-utóbb elkerülhetetlenül bekövetkezik, erről ír Parkin is amikor a social closure kapcsán, illetve van egy olyan interpretáció amely szerint aki alulról jön alapvetően úgy barátkozik és kapcsolódik hogy megosztja azt amivel rendelkezik. Mindeközben az "arisztokrácia" pedig kirekeszt.

Küzdésmorál öntudat és osztálytudat nélkül pojácáskodásba torkollik, legyen bármilyen jó a minőség. Drake elveszített ezen egy elég nagy konfliktust nemrég.

Nálunk történelmileg meg ezt kicsit ügyesebben csinálták ezt és megírták a műfaj történelmét ebben az időszakban.

2025.02.16. 23:46

Sixfeet írta:
Megbocsájtó vagyok vele, egy kifejezetten rokonszenves megnyilvánulás Závada részéről. Az ami közte, és a Márk között volt, számos formációra ráhúzható, és egy nagy törésvonal ami másoknál is manifesztálódott a 2000-es évek budapesti undergroundjában.

Alapvetően nem is az a bajom, hogy a lehetőségéhez mérten olyat csinált amit szeretett: a probléma a másik oldal, amit ez a puritanizmus sosem tudott féken tartani, és egó rapként manifesztálódott a 2000-es években.

Az állításom az, hogy ez a természetes társadalmi különbség soha sem azt fogja meghozni az élet legtöbb részén, ahogyan a művészetekben sem, hogy lesznek szimplán puritán "önmegvalósítók" és itt megáll minden. A befolyással való visszaélés ilyen osztályelőnyből hatalomépítési machinációk céljából előbb-utóbb elkerülhetetlenül bekövetkezik, erről ír Parkin is amikor a social closure kapcsán, illetve van egy olyan interpretáció amely szerint aki alulról jön alapvetően úgy barátkozik és kapcsolódik hogy megosztja azt amivel rendelkezik. Mindeközben az "arisztokrácia" pedig kirekeszt.

Küzdésmorál öntudat és osztálytudat nélkül pojácáskodásba torkollik, legyen bármilyen jó a minőség. Drake elveszített ezen egy elég nagy konfliktust nemrég.

Nálunk történelmileg meg ezt kicsit ügyesebben csinálták ezt és megírták a műfaj történelmét ebben az időszakban.

Oké, így egy kicsit jobban értem, mi a problémád. Viszont így meg tényleg kevés a konkrétum az írásodban ahhoz, hogy egy kívülálló is tudjon vele mit kezdeni. Konkrétan kik és konkrétan hogyan rekesztettek ki konkrétan kiket az ún. magyar underground színtéren? Persze megértem, ha nem akarod szítani a tüzet, de így kicsit megfoghatatlan az írásod.
Persze azt én is tudom, hogy mikor ki kivel volt beef-ben a jelentősebb magyar hip-hop előadók közül. De a beef és az utálkozás önmagában még nem kirekesztés. A 2000-es évek ún. magyar undergroundjában szerintem senki se volt olyan domináns pozícióban, hogy teljesen ki tudjon rekeszteni bárkit is. Persze biztos voltak olyan budapesti körök, akik nem hívtak előadni bizonyos vidéki arcokat, de mások meg hívták őket. A médiába meg úgyse tudott bejutni senki se, még az "UG elitje" se.
A lemezkiadók persze kollektíven kirekesztették a teljes minőségi magyar rapszcénát, de ők meg egy teljesen más közeg.

2025.02.17. 21:10

PROMO: POGÁNY INDULÓ, AZAZ SZIRMAI MARCELL A FRIDERIKUSZ PODCASTBAN

https://www.youtube.com/watch?v=rQLPemeMcnA

2025.02.18. 21:23

Dogg-Pound írta:

Várós. Remélem, jól van, ritkán lehet mostanában hallani róla. (Persze lehet, hogy fellép, azt nem követem.)

2025.02.18. 21:51

Yodaragorn írta:
Dogg-Pound írta:

Várós. Remélem, jól van, ritkán lehet mostanában hallani róla. (Persze lehet, hogy fellép, azt nem követem.)

Végignéztem. Vicces, hogy mennyire dillettáns a Fridi, de az ő generációja nézőpontjából nem kérdezett rosszakat. Még ha nekem sokszor nem is volt sok újdonság a válaszokban.
Marci úgy néz ki, mint aki rendben van, érezhetően érettebben gondolkodik a tavalyi év mentális megpróbáltatásai után.
A legérdekesebb az volt, hogy ősszel szinte 100%-osan megcsinálták a 3. lemezt, de nem volt elégedett vele, ezért nem fogja kiadni. Ez szimpatikus: első a minőség, nem a mennyiség. Így a tavaszi Aréna koncert se lemezbemutató lesz, de azért meg lesz tartva.

Ez meg fasza, csak jó lenne a szöveget is érteni. :) Ahogy forgatja maga előtt a kamerát Füstös, az olyan, mint 2Pac a Made Niggaz klipjében.

Füstös - Hozom a bajt /musicvideo/ (Prod. by D26)
https://www.youtube.com/watch?v=XVD-IHmQkp8

2025.02.23. 00:03

6363 - Kord

Folytatom a 2024-es év magyar kiadványainak bepótlását. Nagy érdeklődéssel figyelem Gege számait és a klipjeit, mióta élőzenekaros formációra váltott, mert eszméletlen színvonalas, amit csinál a srácokkal: mind zeneileg, mind szövegileg, mind a klipek képi világa terén. Arra azonban nem került eddig sor, hogy egy teljes kiadványt meghallgassak tőlük. Most pótoltam a Kord című 7 számos EP-t.
Hát, nem csalódtam, brutál erős. Mindegyik szám egyedi, mégis egységes a hangzásvilág (kivéve talán a Tönkretesszük a barbibabákat című szám esetén, ami kicsit elektronikusabb az Analog Balaton közreműködése miatt). A maga módján mind kiemelkedő, érdemes lenne mindről külön írni. Gege nem arra használta az élőzenekart, mint más hip-hop előadók, akik elpopposodtak. Ő nem fesztiválkompatibilissé akarta tenni magát, nem az volt a cél, hogy legyen, aki koncerteken eljátssza az egyébként számítógépen szerkesztett zenéket, hanem az alkotómunka szerves részévé tette a zenekart: már a stúdiófelvételeken is ők játszanak. Gyakorlatilag egy komplett jazz hip-hop zenekart verbuvált maga köré profi jazz zenészekkel. Ez egyáltalán nem csorbította a zenék hip-hop jellegét, ugyanúgy megmaradtak a húzós basszusok, a bólogatós ütemek, csak ezeket most már élő hangszerek játsszák, és jazzes elemekkel vegyülnek.
Gege pedig jelenleg Magyarország egyik legjobb rappere: a technika, a rímek, a szójátékok, a tartalmi mélység, a kreativitás, a flow, minden topszínvonal. Egyszerűen nem tudok olyan szemponttal előjönni, amely szerint ne alkotna kiemelkedőt.
Ahogy írtam, minden számot egyesével ki lehetne emelni, de csak a legnagyobb kedvenceimmel teszem meg. A nyitószám, a Hogy vagy? nagyon vicces: mindannyian ismerjük azokat a régi ismerősöket, akiket ezer éve nem láttunk, nem is nagyon akarjuk őket újra látni, de mikor mégis összefutunk velük, nem tudjuk levakarni őket magunkról. Persze igazából nem kíváncsik rá, hogy mi van velünk, csak magukat akarják fényezni, és mikor elköszönéskor azzal zárnak, hogy igyunk meg valamikor egy sört, azt se gondolják komolyan... Fluor közbeszólásai testesítik meg a "mi" véleményünket a dalban. Aztán a Saiid közbeszólásaival tűzdelt Összevissza beszélek a kedvencem: ez felfogható AKPH tribute-ként is, bravúros rímek és szójátékok egymásutánja követi egymást a szövegben. A Co Lee-val közös Időjárás-jelentés pedig egy laza, különösen jazzes zárás, személyes hangulatjelentés, ha úgy tetszik.
A már említett Co Lee és az Analog Balaton mellett a produceri munkát továbbra is ellátó Lusta Geri, Mengyelejev, továbbá az Elefánt frontembere, Szendrői Csabi featel még az anyagon. Azt hiszem, ez a közreműködői kör is jól szemlélteti a széleskörű zenei nyitottságot, ami a 6363 formációt jellemzi.

Számomra egyvalaki csinált csak jobb hip-hop kiadványt itthon tavaly: Beton.Hofi. (Illetve talán a Mulató Aztékok, az ő lemezüket még nem hallottam.) Pogány Induló lemeze nagyobb hatású volt ennél, és ő nyilván nagyobb sztáralkat, mint Gege, de semmilyen szempontot nem tudok mondani, amely szerint a Pogány Induló lemez jobb lett volna, mint a Kord. Talán csak azt, hogy a mai fiatalságot jellemző korszellemet nyilván jobban el tudja kapni Marci.

2025.02.23. 21:44

Yodaragorn írta:
Yodaragorn írta:
Dogg-Pound írta:

Végignéztem. Vicces, hogy mennyire dillettáns a Fridi, de az ő generációja nézőpontjából nem kérdezett rosszakat. Még ha nekem sokszor nem is volt sok újdonság a válaszokban.
Marci úgy néz ki, mint aki rendben van, érezhetően érettebben gondolkodik a tavalyi év mentális megpróbáltatásai után.
A legérdekesebb az volt, hogy ősszel szinte 100%-osan megcsinálták a 3. lemezt, de nem volt elégedett vele, ezért nem fogja kiadni. Ez szimpatikus: első a minőség, nem a mennyiség. Így a tavaszi Aréna koncert se lemezbemutató lesz, de azért meg lesz tartva.

Ez meg fasza, csak jó lenne a szöveget is érteni. :) Ahogy forgatja maga előtt a kamerát Füstös, az olyan, mint 2Pac a Made Niggaz klipjében.

Füstös - Hozom a bajt /musicvideo/ (Prod. by D26)
https://www.youtube.com/watch?v=XVD-IHmQkp8

fustossel nekem is ez a bajom.
nem ertem mit mond igy elvezhetetlen

amugy

Bekanyarodtunk a célegyenesbe! A klip 90%-on...
Készen álltok 2025-ben egy olyan őszinte dalra mint ez volt?
https://youtu.be/ybuxzIfSxSQ?si=1nDyzfKd-3Bfa-Kv
Lassan érkezünk! Ki várja?
Duffchy Különvélemény Thoma Minimal Project
20 plusz

2025.02.24. 12:48

Zoli, MP írta:
Bekanyarodtunk a célegyenesbe! A klip 90%-on...
Készen álltok 2025-ben egy olyan őszinte dalra mint ez volt?
https://youtu.be/ybuxzIfSxSQ?si=1nDyzfKd-3Bfa-Kv
Lassan érkezünk! Ki várja?
Duffchy Különvélemény Thoma Minimal Project
20 plusz

Láttam a Facebook postot, nagyon izgi! :) Kicsit nehezemre esik beazonosítani, ki kicsoda, de ha jól érzékelem, te már ebben a 2012-es trackben se voltál benne.

2025.02.24. 18:49

Itt a két új ART szám! :o

A.R.T – Erről szól (közr. DJ Q-Cee)
https://www.youtube.com/watch?v=R7iYrcsThRE

A.R.T – Érett
https://www.youtube.com/watch?v=1chJ9dfL9G8

Hú, gyerekek, ezek pont olyanok lettek, mint vártam, vagy talán még jobbak is! Odáig vagyok teljesen, hogy 2025-ben új ART számokat hallhattam. :)
Így kéne visszatérni minden nagyöregnek: tudják, hogy azt kell nyomni, ami jól áll neki, nem magukra erőltetni az újhullámot. A régi stílusuk az alapja ezeken a számoknak, de pont annyival modernebb a zene, pont annyit van csak korszerűsítve, hogy ma is élvezhető legyen.

Pippo-tól egy kicsit tartottam, mennyire lesz jó, mert ő tényleg nagyon rég reppelt (ha minden igaz, akkor Csaba 2008-as Outro albumán volt egy featje, az volt az utolsó), de korrekt. Nem mondom, hogy egyértelműen jobb lett, mint amikor utoljára hallottuk, de nem is érzem, hogy megkopott volna. Csaba volt mindig a jobb rapper szerintem, ez most is így van, de nem érzem, hogy nőtt volna kettejük közt a gap. Persze ebben benne van az is, hogy Csaba is inaktív volt sokáig.

2025.02.24. 19:20

Yodaragorn írta:

A.R.T – Érett

Hú, gyerekek, ezek pont olyanok lettek, mint vártam, vagy talán még jobbak is! Odáig vagyok teljesen, hogy 2025-ben új ART számokat hallhattam. :)
Így kéne visszatérni minden nagyöregnek: tudják, hogy azt kell nyomni, ami jól áll neki, nem magukra erőltetni az újhullámot. A régi stílusuk az alapja ezeken a számoknak, de pont annyival modernebb a zene, pont annyit van csak korszerűsítve, hogy ma is élvezhető legyen.

Pippo-tól egy kicsit tartottam, mennyire lesz jó, mert ő tényleg nagyon rég reppelt (ha minden igaz, akkor Csaba 2008-as Outro albumán volt egy featje, az volt az utolsó), de korrekt. Nem mondom, hogy egyértelműen jobb lett, mint amikor utoljára hallottuk, de nem is érzem, hogy megkopott volna. Csaba volt mindig a jobb rapper szerintem, ez most is így van, de nem érzem, hogy nőtt volna kettejük közt a gap. Persze ebben benne van az is, hogy Csaba is inaktív volt sokáig.

koszi a linkeket.

igen mar a thomas notaban sem szerepeltem

2025.02.26. 11:19

Zoli, MP írta:
Yodaragorn írta:

A.R.T – Érett

koszi a linkeket.

És mit gondolsz a visszatérő ART számokról?

Itt meg egy új Hibrid feat jó kis Luigi alapra:

LACIKA Feat. HIBRID - Nehéz a múltat elfeledni (Official Music Video 4K)
https://www.youtube.com/watch?v=dm0QULv2e80

2025.02.26. 21:04

Yodaragorn írta:
Zoli, MP írta:
Yodaragorn írta:

A.R.T – Érett

koszi a linkeket.

És mit gondolsz a visszatérő ART számokról?

Itt meg egy új Hibrid feat jó kis Luigi alapra:

LACIKA Feat. HIBRID - Nehéz a múltat elfeledni (Official Music Video 4K)
https://www.youtube.com/watch?v=dm0QULv2e80

tipikus ART nota.
a zene jo. csabi zeneit mindig kedveltem.
es h szkreccs van benne :oops: :oops: engem mar egy jo szkreccsel meg lehet venni

2025.02.27. 20:36

Zoli, MP írta:
tipikus ART nota.
a zene jo. csabi zeneit mindig kedveltem.
es h szkreccs van benne :oops: :oops: engem mar egy jo szkreccsel meg lehet venni

Egyetértünk akkor. :) Én is örültem Q-Cee-nek: kevesen vállalnak már be ilyen refréneket, ami végig scratch.

2025.02.27. 22:27
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2699 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 180  Következő