Én sajnos eléggé el voltam havazva mostanában, úgyhogy tegnap este egyszer volt időm lenyomni, azt is buszozás közben, ami azért nem a legélvezhetőbb. Most megy másodszor, de pl. a deluxe számokat még nem hallgattam, mert az tegnap még nem volt meg. Azért egy előzetes véleményt megkockáztatok.
Összességében nagyon tetszik. Valamivel jobb, mint a Recovery szerintem. Nincs messze tőle, de azért határozottan jobbnak érzem. Ez egyébként dicséret a részemről, mert a Recovery is bejött. Idén egyértelműen No. 1. lesz a toplistán, az Eminem lemezek közt középmezőnyben érzem, de ez is egy másik mérce, mert nekem még a leggyengébb Eminem album (Encore) is nagyon bejön.

Az MMLP1-hez azért nem hasonlítanám, de az kellemes meglepetés volt, hogy igenis megvan az MMLP feeling a lemezen. Az egy dolog, hogy a single-ökben nincs meg, de a többi számban (pl. So Much Better, Legacy, Brainless, Evil Twin) megvan. Úgyhogy én méltó folytatásnak érzem, megtartotta a régi vonásokat, de egyúttal újított, ezt szeretem én nagyon. Ráadásul ott a Bad Guyban a Stan idézet, asszem a So Far-ban van a Real Slim Shady részlet, amik szintén az első részre utalnak.
Azért negatívumként felhoznám, hogy ez a kettősség kicsit fura nekem: kicsit megtöri az album egységét, hogy vannak ezek a populárisabb számok, mint a Monster, és vannak a hip-hoposabb számok, mint amiket soroltam már. Egyikkel sincs bajom egyébként, csak az album egységét lehet, hogy kicsit megtörik.
A szövegeket kár is ragozni, azok miatt akár a legjobb Eminem lemez is lehetne. Persze nehéz ezt így kijelenteni, mert mindegyik albuma zseniális szövegileg, de most már tényleg úgy érzem, hogy olyan magasságokban jár Eminem a szövegeivel, ahol még soha senki nem járt. És a flow végre nagyon a helyén van! A Relapse-nél az akcentust kritizálták, a Recovery-nél a kiabálást, itt egyik sincs, nagyon eltalálta.
Ami miatt középmezőnyben érzem az Eminem lemezek közt, azok a zenék. Persze azok is kitűnők, de nekem azért jobban tetszett, amikor a pályája elején Dre beatekre nyomta. Teljes producerlistát még nem láttam, de szerintem ezen a lemezen biztos nincs sok Dre zene, pedig ő az egyik executive producer. Nyilván ez önmagában még nem jelenti azt, hogy emiatt rosszak lennének a zenék, sőt jók is, de egyrészt volt már jobb, másrészt ilyet talán mások is tudnak.
Kedvenceim a lemezről: Bad Guy (főleg a 2. része, az óriási), So Much Better, Survival, Berzerk, Brainless, Headlights (itt le a kalappal az anyjától való bocsánatkérés miatt), Evil Twin.
Egy kategóriával lejjebb van a Love Game, de Kendrick feat miatt kiemelném. Az is tetszett egyébként, hogy ezek a személyes témák újra jobban előjöttek. A Recovery-n ez kicsit háttérbe szorult, vagy legalábbis nem olyan konkrétan beszélt róluk, pedig ez Eminem egyik védjegye.
Szóval nem csalódtam, deluxe számokat majd még meghallgatom.

szerk.: A deluxe nem változtatott a véleményemen, max. annyit, hogy a Baby és a Groundhog Day is bekerültek a kedvencek közé.

Ja, és Ken Kaniff-nek nagyon örültem a végén.