Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.27. 21:38

Hozzászólás a témához  [ 1832 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 123  Következő
 Hírek a nagyvilágból 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

Hozzászólás Re: Hírek a nagyvilágból
Engem pl zavar ez a nyilatkozat. Egyrészt azért, mert fehér vagyok, másrészt pont nem fér bele a hip-hopba az ilyesmi. Elkezdi mondani a hülyeségét és be van sértődve, ha kap rá választ. Az a Star meg az se tudjuk kicsoda, de akkora megmondóember a témában...
Szeretem/tisztelem a Brand Nubian munkásságát, de Lord Jamar utóbbi évekbeli tevékenységét már nem tartom odakapcsolódónak. Akár lehet az a következő, hogy zenélni csak feketék zenéljenek, mert az az ő kiváltságuk.
A rasszizmus engem zavar mindkét oldalról!
LJ semmit nem tud kezdeni magával, a karrierjével, a múltjával és belemegy ilyen dolgokba, ez csak lerombolja azt a tiszteletet, amit anno megszerzett magának. + egy legendának nem kell bizonygatni, hogy ő mekkora úttörő, őt tisztelni kell és a véleményével nem lehet vitatkozni... Yelawolf zenéjét nem szeretem, de egyetértek a válaszával. És ez most nem arról szól, hogy álljon mindenki valamelyik oldalra.
Ha LJ végiggondolná a nyilatkozatát ő is megtalálná benne a logikai bukfenceket. + megkérdezném tőle, hogy mit gondol a Beastie Boysról, a Cypress Hillről, a Dilated Peoplesről, a High & Mightyról és még sorolhatnám. A hip-hop pont azért jó, mert minden belefér, nemcsak a fehérek-feketék, ott vannak a spanyol ajkúak, mexikóiak, pueró ricóiak Psycho Realm, Tony Touch, Beatnuts..., ázsiaiak DJ Krush, a Visionaries, a szamoaiak Boo-Yaa Tribe és ezek még csak a rasszok. A hip-hop magába olvaszt minden zenei stílust - funk,soul,jazz,rock... - és minden kultúrát, a Wu-Tanget vagy Jerut is kérdőre vonjuk, hogy mit nindzsáskodtok vazze, vagy miért hasonlítjátok magatokat képregényhősökhöz. Fehér képregényhősökhöz. Persze, hogy nevetséges lenne az is.
Lord Jamar jó példája a kiégett rapsztárnak. Lassan 10 éve nem tud mit felmutatni, csak a véleményét. KRS-One, Craig G és még egy csomóan csinálnak még lemezeket. Naprakész, jó hip-hop lemezeket. Egy előadóművész lemezeket csináljon, egy MC írjon rapet, nem ezt a celebeskedős botránykeltést vártuk volna tőle. És ha már betalálta a fehér mc-ket - vendégek? Nézzük mondjuk meg LMNO munkásságát, mit tett le eddig és még mennyi kraft van abban az emberben, őt nem nevezném vendégnek a hip-hopban, vagy Evidence? vagy Everlast és az egész La Coka Nostra? Slaine, aki egy lemezt rászánt, hogy a helyi tehetségeket bemutassa a világnak, vagy a Brick Records? vagy Zoli is említette Dru Ha-t, nem lenne Duck Down records, Scott Storch! - kiknek tolt az az ember zenéket és milyen zenéket... Sokáig lehetne ezt még ragozni, a lényeg, hogy sajnálom, hogy egy ilyen múlttal rendelkező ember idáig jutott.

2013.12.29. 12:34

Lord Jamarnak talán amiatt van baja ezzel az egésszel hogy ez a sok szabadelvűség - ami a mai napokban nem feltétlenül rossz dolog a hip-hopban - számára felhígította azt. Rick Ross a rapper aki felvette magára egy drog dealer karakterét és az emberek miután kiderült hogy egy nagy kamu amiről rappelt ugyanúgy követték, Frank Ocean, Kanye, Macklemore, meg általában az egész mainstream szcéna dolgai ahol gyakorlatilag a hip-hopot úgy állítják be mintha egy mozifilm lenne, asszem Rugged Man zenéjében volt egy olyan hogy "you should win an award for real when you’re rapping, get a gold statue an Oscar for acting", mondjuk ő nyilatkozott is erről a témáról. https://www.youtube.com/watch?v=QENMmvTFyb4

Én azt gondolom, hogy valóban vannak tipikusan fehér emceek a mainstream szcénába akik úgy nyerészkednek belőle hogy nem csak nem úgy használjak azt ahogyan kellene de még tisztában sincsenek a műfaj alapköveivel, de egy az egyben vannak ilyen fekete emceek is. És nem arról kellene hogy szó legyen, hogy a fehérek, meg a zsidók vágják szét mint ahogy Scarface is mondja, ott ugyanúgy vannak feketék is, most akkor azt a klisés kifogást vágnák rá hogy akkor ők house negrok? Egyáltalán nem old school meg new school vitát akarok szítani, de ebből azért elég rendesen látszódik hogy Jamar egy másik eraból jött, más mentalitással, és valahogy ehhez a sok változáshoz nem nagyon tud hozzászokni, erről meg pont Esoteric beszélt, amit itt lehet elolvasni: http://www.hiphopdx.com/index/interview ... hete-mode-

Mindenesetre manapság már szerintem sem a bőrszínről kellene szólnia az ilyen jellegű vitáknak, hanem arról hogy mindig is voltak és mindig is lesznek olyanok akik ha látnak valamiben lehetőséget abból csak pofátlanul profitot akarnak húzni, és vannak azok akik a műfaj iránti hűségük miatt csinálják ezt az egészet, és ez a két csoport mindig is egymással szemben fog állni.

2013.12.29. 13:12
Adminisztrátor

CPTCity írta:
Én azt gondolom, hogy valóban vannak tipikusan fehér emceek a mainstream szcénába akik úgy nyerészkednek belőle hogy nem csak nem úgy használjak azt ahogyan kellene de még tisztában sincsenek a műfaj alapköveivel, de egy az egyben vannak ilyen fekete emceek is.
és ott a pont.

CPTCity írta:
... ebből azért elég rendesen látszódik hogy Jamar egy másik eraból jött, más mentalitással, és valahogy ehhez a sok változáshoz nem nagyon tud hozzászokni, ...
és igen, a '90-es évek elején még talán elment ez a fekete-fehér téma, '92-es Los Angelesi zavargások (na ott még a sárgák is...) stb, de mára már okafogyottá vált ez az egész, vagy legalábbis innen a vadkeletről úgy tűnik - feketék a médiában, oktatásban, politikában (fekete az elnök vazze!), pl a Public Enemy miért nem aktuális már - pont ezért, vagy Paris (pont nemrég tettem utalást rájuk egy másik témával kapcsolatban), egy ilyen szigorúan politikai témákkal operáló mc most akkor miről beszéljen. Méltósággal ki kell szállni vagy az aktualitásokkal foglalkozni. Igazából az is van, meg kell hallgatni mondjuk Vinnie Paz egy-két szövegét (ja, ő fehér :D ).

2013.12.29. 14:12

Nálam ezzel jól elásta magát és nem csak azért mert Yela az egyik kedvencem...

2013.12.29. 15:43

Nagyon jókat szóltatok hozzá a témához. Én is kicsit felháborodtam, mert pont azt szeretem annyira a hip-hopban, hogy minden belefér. Rengeteg stílus van a hip-hopon belül is, valakinek ez tetszik jobban, valakinek az, de a normális rapfanok azt nem szokták vitatni, hogy minden belefér (kivéve a szélsőségeket), aztán hallgassa mindenki azt a részét, ami neki bejön.

Lord Jamar szerintem pont olyan rasszista magatartást képvisel ezekkel a megnyilvánulásaival, amilyeneket a feketék szoktak számonkérni a fehéreken. Nem arra van minden zenei műfaj, hogy akárki kifejezhesse magát az adott műfaj nyelvezetén, ha azt érzi magáénak? Nem tudom, hogy a rockerek mennyire kifogásolják Jimmy Hendrixet vagy Lenny Kravitzet (itt egy fehér műfaj két legendás fekete előadójáról van szó, tehát fordítva, mint a rap esetében), szerintem a többségük nem. De az biztos, hogy a jazzben Kenny Garrett simán feláll egy színpadra Chick Coreával és Al di Meolával. Kenny Garrettet ezek szerint nem zavarja, hogy egy fekete műfajban fehérekkel zenél együtt?
De a rapen belül is azt gondolom, hogy ha a main stream rapet kedvelőket megkérdezzük, hogy sorolják fel minden idők 5 legjobb rapperét, akkor a többségük Eminemet biztosan meg fogja említeni köztük. Meg kell nézni, hogy az Art of Rapben a feketék mekkora tisztelettel beszéltek róla.

Azt pedig nem gondolom, hogy a rapben tapasztalható színvonalcsökkenést a fehérek számlájára kéne írni. Igen, van köze hozzá fehéreknek is, de szerintem feketéknek is (pl. Rick Ross, Lil' Wayne, Drake, stb.). Ez egyáltalán nem a bőrszínen múlik.

Ami már érdekesebb kérdés szerintem, de csak érintőlegesen merült fel a vitában a Macklemore szám kapcsán, az a meleg-kérdés a hip-hopban. Szerintem azt kár tagadni, hogy a hip-hop kicsit homofób műfaj: ez ered abból, hogy a hip-hop szerves része volt a kezdetektől fogva az, hogy férfiak le akarnak pipálni más férfiakat rappelésben, breakelésben, stb.-ben. Ez a maszkulin jellegű erőfitogtatás nyilván magával vonja a melegekkel szembeni ellenérzést. És ez kicsit ellentétben áll azzal, amit az elején írtam, hogy azt szeretem a hip-hopban, hogy befogadó műfaj, belefér minden. Kíváncsi vagyok, hogy a hip-hop felül tud-e majd kerekedni ezen az önellentmondáson, és ha igen, hogyan. Én se tudom, hogy mi lenne az optimális megoldás, mert be kell valljam, szerintem is szegényebb lenne a hip-hop pl. a korai Eminem néhány brilliáns, buzizós megszólalása nélkül...

2013.12.29. 17:12

amugy ha megnezitek a legtobb rap klipp ahol rendor van az mind feher.
:-)

2013.12.29. 21:25

Igazság szerint lehet velem van a baj, de olyan szinten nem érdekel ez a dolog, hogy az nem kifejezés.

Sose érdekelt egy előadó magánélete. A zenéje vagy jó vagy nem, vagy tetszik vagy nem. De, hogy csalja e a feleségét, homokos-e, rasszista-e az hidegen hagy.

Nem tesz hozzá a zenéjéhez, persze van olyan száma ami érdekes lesz, hogy ezt tudjuk (ricky martin szerelmes nótái vajh kihez íródtak, Michael Jackson mit csinált a gyerekekkel meg ilyenek), de jobb vagy kevésbé jobb nem lesz a zene ettől a ténytől.

A rasszizmus (szigorúan csak az ÉN nézőpontom szerint) hasonló téma. Lord Jamal zenéi jók voltak, hogy civilben hülye az meg nem érdekel. illetve, hogy mennyire hülye az is kérdés, amcsiban a rasszizmus még mindig napi probléma, főleg a déli államokban. És ha maga az amcsi kormány "elnézi" a fehér rasszisták nézeteit, akkor a feketékét is el kell, hogy nézze. Persze van egy kis pikantéria abban, hogy Jamalt hallgatja, meg veszi sok fehér is, de ez se jelent semmit. Megint csak saját dolga, hogy mit gondol a rajongókról.

Szintén egy érdekes kérdés: Dresta börtönben ül állítólagosan gyerekmolesztálásért. A különböző fórumok tele vannak vele, hogy milyen szar egy ember és sose hallgatják többet. Közben mondjuk 50 Cent, aki kábítószert árult, maga az istenkirály. Az, hogy ő azzal a droggal esetleg gyerekeket ölt meg senkit nem zavar. Milyen képmutatás már ez is?

hasonló probléma a stúdió gengszterkedés is, van olyan aki kőkemény gangsta rap-et tol és életében semmi köze nem volt a banda élethez (Ice Cube pl fősulira járt az NWA előtt, mégis az egyik legnagyobb gangsta himnusz az ő nevéhez fűződik).

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2013.12.30. 09:36

doggfather írta:
Szintén egy érdekes kérdés: Dresta börtönben ül állítólagosan gyerekmolesztálásért. A különböző fórumok tele vannak vele, hogy milyen szar egy ember és sose hallgatják többet. Közben mondjuk 50 Cent, aki kábítószert árult, maga az istenkirály. Az, hogy ő azzal a droggal esetleg gyerekeket ölt meg senkit nem zavar. Milyen képmutatás már ez is?
Ezért baromság abbahagyni a zenéjének hallgatását. Lehet, hogy most elkurvult, de anno még rendben volt mikor felvette azt az egy albumát.
A két bűntett között annyi különbség lehet, hogy az egyik közvetlen, a másik közvetlenül történhetett. Lehetnek még olyan tisztességes(?) dílerek, akik nem adnak el gyereknek, meg terhes nőknek.

doggfather írta:
hasonló probléma a stúdió gengszterkedés is, van olyan aki kőkemény gangsta rap-et tol és életében semmi köze nem volt a banda élethez (Ice Cube pl fősulira járt az NWA előtt, mégis az egyik legnagyobb gangsta himnusz az ő nevéhez fűződik).
De azért érdekes elgondolkodni rajta, ha már az alapköveket lerakó banda se kapcsolta össze az életvitelt a zenével (1 tag kivételével), akkor lehet nem is arról szól a műfaj, hogy efféle múlttal kelljen rendelkezni az adott emceeknek. A politikai rapben sem iskolát végzett arcok tevékenykednek, hanem max aktivisták. A múltjuk ellenére még lehetnek olyan jellegű témáik.

2013.12.30. 11:56

Cruxz írta:
doggfather írta:
Ezért baromság abbahagyni a zenéjének hallgatását. Lehet, hogy most elkurvult, de anno még rendben volt mikor felvette azt az egy albumát.
A két bűntett között annyi különbség lehet, hogy az egyik közvetlen, a másik közvetlenül történhetett. Lehetnek még olyan tisztességes(?) dílerek, akik nem adnak el gyereknek, meg terhes nőknek.

Ne haragudj, de ez nettó butaság, mi az, hogy tisztességes díler? a bűn az bűn. a 10 parancsolatból se válogatunk, hogy ez tetszik ezt megtartom, ez nem tetszik ezt skippelem.
Ha elítélem a bűnt, és nem akarom támogatni, akkor elítélem az összeset. Ha "elfogadom", hogy honnan jöt (bűnöző) akkor meg ne törjek pálcát fölötte válogatva a bűnei közül.

Cruxz írta:
doggfather írta:
De azért érdekes elgondolkodni rajta, ha már az alapköveket lerakó banda se kapcsolta össze az életvitelt a zenével (1 tag kivételével), akkor lehet nem is arról szól a műfaj, hogy efféle múlttal kelljen rendelkezni az adott emceeknek. A politikai rapben sem iskolát végzett arcok tevékenykednek, hanem max aktivisták. A múltjuk ellenére még lehetnek olyan jellegű témáik.

Ezért is nem értem ezt az egész stúdiógengszter kifejezést. (B-Real is használja egyébként)

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2013.12.30. 12:03

Érdekes ez a zene vs. magánélet kérdés is. Szerintem eléggé szubjektív az, hogy kinél mi üti ki a biztosítékot, mi az, ami után már nem tudja ugyanúgy meghallgatni az ember egy előadónak a számát. Valakinél egyáltalán nincs is ilyen határ, ahogy dogg is írta.

Nálam 2 olyan rapper van, akiknek egy időben nagy rajongója voltam, de ma már nem hallgatom őket. Az egyik a Nas a 2007-es budapesti "koncert" után, a másik pedig magyar frontról a FankaDeli a 2010-es Magyarok nyilai album után.
Eléggé más eset a kettő. Fankának pl. a régi cuccait a mai napig hallgatom néha, csak az újakat nem, mert a régiek tartalmával maximálisan tudok azonosulni a mai napig is, csak az újakkal nem. Nas-nak viszont a régi cuccait sem hallgatom, mert szerintem azzal, hogy semmibe vette a közönséget, magát a hip-hop közösséget, és ezzel az egész műfajt vette semmibe. Ezzel a teljes korábbi munkásságát hiteltelenítette.

Viszont érdekes, hogy drogfüggő rappereket hallgatok, pedig egyáltalán nem támogatom a drogfogyasztást, még a füvezést se. Még magamnak is sokszor meg kell magyaráznom, hogy miként is van ez. :) Az egyszerűbb magyarázat, hogy ha nem hallgatnék füvező rappereket, akkor kb. nem hallgathatnék semmi rapet, vagy nagyon-nagyon beszűkíteném azt a kört, akit hallgathatnék.
A másik magyarázat az, hogy a hip-hop kultúrának ez valahogy mindig is a része volt. Szinte már illúzióromboló lenne, ha Snoop Dogg nem füvezne, egyszerűen nem lenne az igazi. :) Tehát az a helyzet, hogy míg az, hogy nem megyek ki a közönséghez fellépni, az ellentmond annak, amit egy MC képvisel, addig a drogfogyasztás sajnos nem mond ellent neki, sőt valamilyen szinten része is a kultúrának. (A reggae-ben is hogy nézne ki egy nem füvező Bob Marley?)
Persze könnyen lehet, hogy ez is csak egy hülye magyarázkodás a részemről, mert a legfontosabb nálam is, amit a dogg írt: a zene jó, és ez a lényeg. ("Zene legyen, a többi nem számít" - ahogy Maszkura mondta régen.)

A stúdiógengszterkedéshez pedig annyi, hogy Ice Cube esetében azért annyiban real a gangsta rap, hogy Comptonban nőtt fel, ott zajlottak körülötte a bandaharcok, tehát biztos van tapasztalata a témáról, annak ellenére, hogy ő nem vett részt benne. Így azért valamilyen szinten hitelesen tudja közvetíteni az ottani utca hangját. Nem úgy, mint pl. itthon az ilyen Dopeman és Mr. Busta típusú rapperek, akik úgy rappelnek róla, hogy fingjuk sincs az egészről.

2013.12.30. 15:12

erdekes ez a hiteles nem hiteles dolog.
jeru:a bitchez utan megy szopatni a backstagebe..mondjuk kozel 20ev telt es az egyetlen allando az a valtozas.
A zene vegulis szorakoztatoipar, mindenki szerepetjatszik.Nem hiaba vannak muvesznevek.
innen nehez megitelni ki hiteles vagy ki nem.
En a magyar reszrol azert nem hallgatok sok mindenkit mert vagy nem tetszik cagy ismerem es nem hiteles.

Fu?nem vagyok aktivista nem is hasznaltam de megfelelo alazat mellett tobb haszna van mint gondolnatok.
Ajanlom a marihuanna osszeskuvest.

2013.12.30. 21:08

Picit a témába törve:

The Lox talk Trinity EP & who's to blame in NYC !!
https://www.youtube.com/watch?v=9SzTygUhjG4

2013.12.31. 15:55

Zoli, MP írta:
erdekes ez a hiteles nem hiteles dolog.
jeru:a bitchez utan megy szopatni a backstagebe..mondjuk kozel 20ev telt es az egyetlen allando az a valtozas.
A zene vegulis szorakoztatoipar, mindenki szerepetjatszik.Nem hiaba vannak muvesznevek.
innen nehez megitelni ki hiteles vagy ki nem.
En a magyar reszrol azert nem hallgatok sok mindenkit mert vagy nem tetszik cagy ismerem es nem hiteles.

Fu?nem vagyok aktivista nem is hasznaltam de megfelelo alazat mellett tobb haszna van mint gondolnatok.
Ajanlom a marihuanna osszeskuvest.

Ajanlom a marihuanna osszeskuvest.[/quote]

Nem az az okos, vagy nagy tudású aki a sok beletáplált dogmát ismételgeti, hanem elgondolkodik rajta, megvizsgálja..stb nem veszi készpénznek!!!!!

Kép

Kép
Az ùriember neve Rick simpson aki kitalàlta! Youtube on megkeresheti bàrki!

2013.12.31. 17:23

Zoli, MP írta:

Ezen is szoktam gondolkodni, hogy vajon a magyar előadókkal szemben azért vagyunk "szigorúbbak", mert közelebb állnak hozzánk, és jobban érezzük, hogy nem hitelesek? Holott biztos egy csomó amerikai előadó ugyanennyire nem hiteles, vagy ugyanennyire gáz, mégsincs velük bajom. Persze ezt csak a magam nevében tudom mondani.

A füvezős témát pedig egyáltalán nem azért hoztam fel, hogy most elkezdjünk vitatkozni róla, mindenki megvan a véleménye, mindenki eldöntheti, hogy él-e vele. Én nem szeretném, ha elmenne ebbe az irányba a vita, csak illusztrációnak hoztam fel a témához.

2013.12.31. 17:27

Yodaragorn írta:
Zoli, MP írta:

Ezen is szoktam gondolkodni, hogy vajon a magyar előadókkal szemben azért vagyunk "szigorúbbak", mert közelebb állnak hozzánk, és jobban érezzük, hogy nem hitelesek? Holott biztos egy csomó amerikai előadó ugyanennyire nem hiteles, vagy ugyanennyire gáz, mégsincs velük bajom. Persze ezt csak a magam nevében tudom mondani.

A füvezős témát pedig egyáltalán nem azért hoztam fel, hogy most elkezdjünk vitatkozni róla, mindenki megvan a véleménye, mindenki eldöntheti, hogy él-e vele. Én nem szeretném, ha elmenne ebbe az irányba a vita, csak illusztrációnak hoztam fel a témához.

Én nem vitának szántam!!!!csak nagyon elvan ferdítve az igazság.
Ami nekik köszönhető!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kép

2013.12.31. 17:32
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1832 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 123  Következő