Hegylakó: történetek
Kezdőlap Fórum Keresés Kapcsolat Linkek GYIK 2017. 19 November 20:54:23
Jelentés/Watcher report
Jelentés sorszáma: #DM10231993
Tárgy: Duncan MacLeod
Jelentés kelte: 1993. 10. 23.

Éjszaka követtem Duncan MacLeodot Pallin Wolf lakására - Ekkor még nem tudtam, hogy az épület egy Figyelő otthona. Richard 'Richie' Ryan már ott volt. Nem messze tőlük leparkoltam, és figyelni kezdtem. Volt egy olyan érzésem, hogy ennek a találkozónak valami köze van Tessa Noel - MacLeod szeretőjének - eltűnéséhez.
MacLeod ment be elsőként a házba, de nem sokkal később Ryan is követte. Ekkor közelebb mentem a házhoz. Az ablakon át nem láttam be, így visszatértem a kocsimhoz. Bekapcsoltam a mikrofont, hátha ki tudok venni valamit, de túl nagy volt az interferencia, ezért nem hallottam semmit.
Röviddel ezután Ryan és Noel kijöttek a házból. MacLeod-nak nyoma sem volt. Elindultak MacLeod autója felé, Noel vonakodva bár, de követte a fiút, miközben egyre csak a házat figyelte.
Ekkor egy idegen (fehér férfi, 20-as évei végén, haja színe ismeretlen, szeme színe ismeretlen) bukkant fel az utca túloldalán.


Joe Dawson abbahagyta a gépelést, és a whiskys-pohara után nyúlt. Keze még most is megremegett kissé, amikor felidézte magában, hogy mi történt azután. Hogyan is önthetné szavakba annak az éjszakának a borzalmait? Egyetlen pillanatnyi értelmetlen erőszak mindent örökre megváltozott - legfőképp egy Duncan MacLeod nevezetű halhatatlan számára.
Joe tizennégy éve figyelte már a Hegylakót. Látta, amikor először találkozott Tessa Noellel, és látta, ahogy beleszeretett. A pár több mint tizenhárom éve volt együtt - ez hosszabb idő volt, mint amit MacLeod bármelyik másik asszonnyal valaha is együtt töltött. Joe szemtanúja volt a küzdelmeinek más halhatatlanokkal. Egyre inkább tisztelni kezdte a skótot. Nemcsak vívótudományáért, hanem azért az elszántságért is, amivel az igazságtalanságokat igyekezett megakadályozni.
Még találkozott is a halhatatlannal. Kezdetben Joe komolyan vette Figyelői esküjét, még akkor is, ha nem értett vele egyet. Csak megfigyeltek, de soha nem avatkozhattak közbe. Amikor legelőször találkoztak, Joe megpróbálta tartani a távolságot, de MacLeod nem hagyta annyiban. Így elmondta a férfinak az igazságot a Figyelőkről, azután bezárta a könyvesboltot, hogy ne találhasson rá ismét.
De a dolog még nem ért itt véget. Joe MacLeodhoz fordult segítségért, amikor Quentin Barnes sorban meggyilkolt mindenkit, akinek csak köze volt annakidején a bírósági tárgyalásához. Kockázatos dolog volt, de Dawson úgy érezte, megérte. Sajnos Barnes-ről kiderült, hogy nem más, mint MacLeod régi barátja, Michael Moore. Újabb csapás a Hegylakó számára.
Mennyi fájdalmat képes elviselni egy halhatatlan? Hány barátot és szerelmet veszíthetett el az elmúlt négyszáz évben? Csak a legutóbbi hónapban három barátja és egy régi szerelme halt meg. Először ott volt Gabriel Piton - akit maga a skót fejezett le. Kénytelen volt megtenni, hogy megmentsen egy fiatal, halandó lányt, de ez valószínűleg egy cseppet sem tette könnyebbé a dolgot.
Azután ott volt jó barátja, és tanítója, Darius. Halála szörnyű veszteség lehetett a Hegylakónak. Ami még rosszabb volt, hogy halandók, méghozzá Figyelők tették. Darius ősereje örökre elveszett.
MacLeod Michael Moore-ral is kénytelen volt kiállni. A halhatatlan másik énje, Quentin Barnes, vérszomjas gyilkossá vált. Ez pont azután történt, hogy a skót régi szerelme, Linda Plager, meghalt.
És most ez. Ha volt valami, aminek hatására a Hegylakó a sötét ösvényre léphetett, melyre oly sok halhatatlan rátévedt, akkor ez lehetett az.
Joe kortyolt egyet az italából, érezte, ahogy a whisky melegsége egészen a gyomráig átjárja, és visszafordult a számítógépe felé.

Az idegen pénzt, ékszereket és a kocsikulcsot követelve Rayntől és Noeltől fegyvert rántott. Az asszony megpróbálta meggyőzni a rablót, hogy nincs nála a tárcája, de a rabló nem hitt neki. Mielőtt bármit tehettem volna, a fiú több lövést adott le Noelra, és Ryanra, majd elmenekült.
MacLeod valószínűleg meghallotta Noel kiáltását, mert kiszaladt a házból. Azonnal Noelhez sietett, és a karjaiba vette. Egyértelmű volt, hogy meghalt. A történtekről technikai problémák miatt nem tudtam képeket készíteni.


Valójában szó sem volt semmiféle technikai problémáról. A fényképezőgép már a kezében volt, de MacLeod fájdalmas arckifejezése láttán a Figyelő képtelen volt képeket készíteni. Túlságosan tolakodónak érezte volna. Voltak dolgok, melyeket nem volt szabad megörökíteni az utókornak. Épp elég volt, hogy Joe soha többé nem volt képes elfelejteni a pillantást, amit akkor a Hegylakó arcán látott.
Megpróbálta emlékeztetni magát, hogy az, ami aznap éjjel történt, megtörténhetett volna bárkivel. A halandók mindig is elveszítették azt, akit szerettek. Halhatatlanként MacLeod tudta, hogy egy nap ő is el fogja veszíteni Tessát - feltéve, ha nem ő veszíti el a fejét hamarabb. Ám valószínűleg sohasem számított rá, hogy ez ilyen váratlanul bekövetkezik. Még azt is tervezték, hogy összeházasodnak. Ez lett volna a skót első házassága.
Joe megrázta a fejét, és visszafordult a számítógép felé. Nem kellene, hogy az érzelmei befolyásolják, miközben a munkáját végzi. Az ő feladata csak annyi, hogy feljegyezze MacLeod életének történéseit.

Ryan szintén belehalt a sérülésébe, de ahogyan számítottam rá, új halhatatlanként tért vissza (jelentes szama: #RR10231993). MacLeod elmondta Ryan-nek, hogy végig tudta róla, hogy halhatatlan. Ez az első kézzelfogható bizonyítékunk, hogy a halhatatlanok megérzik azokat, akik még nem estek át az Első Halálukon.

Joe újból megtorpant az írásban. Elégedettséggel töltötte el a tudat, hogy megérzései helyesnek bizonyultak: Ryan halhatatlan volt. MacLeodnak egyszerűen semmi más oka nem lehetett rá, hogy befogadja a fiatal tolvajt, aki ki akarta rabolni a régiségkereskedést. Holnap reggel első dolga lesz, hogy szerez egy Figyelőt Ryan-nek.
Eltűnődött, hogy vajon MacLeod vállalja-e majd az ifjú halhatatlan tanítását. Talán elküldi Ryan-t Connorhoz. Főleg most, hogy Tessa meghalt. A fiatal halhatatlan túlságosan fájdalmas emlékeztetője lenne mindannak, amit MacLeod elveszített azon az éjszakán. Vagy epp ellenkezőleg: esetleg lenne valami, amire összpontosíthatna a fájdalmán kívül. Joe-nak várnia kellett, hogy megtudja.

Hallottam a szirénákat, ahogyan MacLeod is. A Hegylakó hazaküldte Ryan-t a motorján, hogy ne kelljen magyarázkodnia a rendőrök előtt a véres ruhái miatt. MacLeod előadott egy hihető történetet a rendőröknek arról, hogy hogyan érkezett meg Wolf házához, hogy megvegyen egy pár antik kardot, de senkit sem talált otthon. Amíg ő a háznál volt, felbukkant egy rabló és lelőtte Noelt. A rendőrök odamentek a házhoz, de senki nem felelt a kopogtatásukra. Szerencsére nem próbáltak meg bejutni az épületbe.
Megvártam, amíg a mentő elviszi Noelt, és MacLeod elmegy a rendőrökkel, hogy aláírja a jegyzőkönyvet. Kiszálltam a kocsimból, és körbesétáltam a háztömböt, mielőtt "hazaértem" volna. Azt mondtam a rendőröknek, hogy sétálni mentem, és elfeledkeztem a találkozómról MacLeoddal. Úgy tűnt, elhitték a történetem, és elhagyták a helyszínt.
Bementem a házban, és megtaláltam Palin Wolf testét (részletek a renegát Figyelőről szóló jelentésben). Nyilvánvaló volt, hogy Noelt használta csalinak, hogy az otthonába csalja MacLeodot. A test mellett egy kardot, és egy éjjellátó szemüveget találtam. Wolf ebbe a különleges szobába csalhatta be a halhatatlanokat, ahol nem volt világítás. Véleményem szerint macska-egér játékot játszott a halhatatlanokkal, mielőtt fejüket vette volna. Egy csomag égett gyufa lehetett a magyarázat rá, hogy MacLeodnak hogyan sikerülhetett a maga javára fordítania hátrányát. Ha Wolf viselte a szemüveget, amikor a gyufák meggyulladtak, akkor azok teljesen elvakíthatták.
Átkutattam a helyszínt és több kardot is találtam, melyek minden bizonnyal más halhatatlanok fegyverei voltak. Wolf számítógépét jelszó védte, így nem tudtam belőle információt nyerni. Ekkor hívtam a Takarítókat. Ők a jelentésükben részletesen beszámolnak majd Wolf további tevékenységeiről.

Joe Dawson
Seacouver, Washington
1993/10


Joe egy sóhajtással elmentette a fájlt, majd elküldte a Figyelők adatbázisába. Megkönnyebbült, hogy befejezte a feladatát, és gyorsan begépelte, és elküldte az első jelentését az immár halhatatlan Ryan-ről is. Mielőtt elindult volna lefeküdni, még összecsomagolt egy bőröndre való holmit. Volt egy olyan érzése, hogy néhány napon belül Franciaországba kell majd utaznia. Szinte biztos volt benne, hogy MacLeod visszaviszi Noelt Párizsba, hogy ott temethesse el. Kíváncsi volt rá, hogy a történtek után a skót megtartja-e a régiségkereskedést. A Figyelő úgy vélte, hogy nem. Túlságosan sok emlék fűzte hozzá.
Hosszú idő óta Joe most először nem tudta, mi lesz a megbízatása vége. Az elmúlt tizennégy évben, könnyen követni tudta MacLeod-ot. Pár alkalmi kiruccanástól eltekintve a férfi Párizsban vagy Seacouverben élt. Noel halálával viszont már semmi sem volt, ami ezekhez a helyekhez kötötte volna. Bárhol letelepedhetett a világon.
Egy Figyelő számára ez volt a legnyugtalanítóbb dolog. Vagy vissza kellett adnia a megbízatását, vagy fel kellett rá készülnie, hogy minden ismerős dolgot maga mögött hagyjon. Nem is történhetett volna rosszabbkor. Joe azt tervezte, hogy megveszi ezt a helyet. Tökéletes lett volna egy blues klub és kocsma számára. Ez volt élete egyik nagy álma, és tökéletes álca lett volna. Ő akarta megszerezni a helyet, de a terve most veszélybe kerülhet.
Úgy tűnt, az elkövetkezendő években Duncan MacLeod, Richie Ryan és Joe Dawson életében rengeteg változás várható. Joe csak remélni tudta, hogy felkészült rájuk.

Vége
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
A történetek nem publikálhatók máshol a szerzők/fordítók előzetes engedélye nélkül!
A Hegylakó és a sorozat karakterei a Rysher tulajdonában vannak, mi csak kölcsönvettük őket.
Ezek a történetek nem pénzszerzési célból készültek, csupán a kedves Olvasó szórakoztatására.

Powered by PHPFusion YOSK by PHP-Fusionmods.be v6.01.18 © 2005-201771155 látogató