Hegylakó: történetek
Kezdőlap Fórum Keresés Kapcsolat Linkek GYIK 2017. 23 November 01:06:16
Egy halhatatlan születik
A cölöpök között át-áttünedezett a holdfény. Valahol egy kutya vonított. A törzsfőnök házában teljes csendben várták a kicsit. Az itteni ügyeletes térítő keresztet vetett, és mormogni kezdett: "Uram, add, hogy semmi baja ne legyen neki, az úr 1217. esztendejében születendő új etiópnak! Amen." A kisbaba kidugta a fejét, és az összes kutya a faluban vonítani kezdett, mintha kísértetet látnának. A bába - rút vén banya - rontást űző igéket suttogott. A kicsi mégis megszületett: kis fekete folt a fekete kezekben. Hívták a királyt, III. Arkount. "Mi legyen a gyermek neve?" Az apa picit töprengett... "Legyen Sunda!" A Sunda név erőset jelentett, vagy akart jelenteni, így a kis Sunda megkapta élete első kinevezését.
Néhány évvel később itt, az etióp hegyvidéken megjelentek az egyiptomiak. Sunda valami furcsát érzett egyikükön, aki szintén reá nézett valami miatt. Gondolatai közé befurakodott az ismeretlen: "Ne veszítsd el a fejedet!" Az egyiptomiak kereskedtek az etiópokkal, az etióp hegyvidéken bőven található fémért egyiptomi síkságon bőven található élelmet hoztak. Későbbiekben ezt fogják komparatív előnyöknek nevezni, most azonban ezt nem tudták sem a hegylakó etiópok, sem a síklakó egyiptomiak.
A vásár után magukra maradtak a feketék. A gyermekek, köztük Sunda is, játszani kezdtek. De egy etióp játék könnyen verekedés lesz, ezt mindenki tudta. Egy idősebb társa perceken keresztül fojtogatta Sundát, aki végül élettelenül terült el. III. Arkoun méltóságát feledve rohant oda, mikor a kis Sunda feltápászkodott. "Úgy látszik, mégse történt baj" - gondolta az apa, pedig itt egészen másról volt szó.
A kis Sunda felnőtt lett, vadász és harcos lett, mint a törzsben majdnem mindenki. A lovával gyűlt meg nagyon a baja: "Hé, Prester! Segíts már felszállni!" És Prester mindig segített Sundának. Midőn belovagoltak a szavannára, már egészen belejöttek a lovaglásba. Kifeszítették íjaikat, és marokra fogták lándzsáikat, aszerint, kinél mi volt. De a sikeres vadászatot megzavarta valami... Sundát elragadta egy dühös leopárd... A többiek hiába lőttek, hiába dobtak utána, Sundát elvitte a leopárd. Vitte, vitte, majd a sűrűben elrejtette. Sunda egy idő után mozogni kezdett, majd elindult. Hirtelen ezernyi vicsorgó fekete arc, és hegyes lándzsák fogták körbe. A feketék elvonszolták a törzsükbe, ott a király, I. Ulud, kérdezte: "Ki vagy?" Ez a király a később igen híres Shaka egyik őse volt, Zulu törzs ura, Zimbabwe erődjének támasza.
"Az én nevem erőt ad. III. Arkoun etióp király fia vagyok én. Rettegjetek nevemtől. Egy egyiptomi is tisztel. Hogy ki vagyok én, király? Megmondom a nevemet, a hegyvidéki Sunda... Atyámtól, III. Arkountól örökölt családnevemet egész Etiópia jól ismeri. Én vagyok, uram, Sunda. Sunda Kastagir."

Vége
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
A történetek nem publikálhatók máshol a szerzők/fordítók előzetes engedélye nélkül!
A Hegylakó és a sorozat karakterei a Rysher tulajdonában vannak, mi csak kölcsönvettük őket.
Ezek a történetek nem pénzszerzési célból készültek, csupán a kedves Olvasó szórakoztatására.

Powered by PHPFusion YOSK by PHP-Fusionmods.be v6.01.18 © 2005-201771214 látogató