A ló fogazata

A lovaknak akár 42 foguk is lehet: 12 metszőfog, 24 zápfog, 4 szemfog és 2 farkas fog. Vannak lovak, amelyeknek nem nő farkasfoguk, a kancáknak pedig általában hiányoznak a szemfogak. A szemfogak a száj elején találhatóak, és a legelésnél van szerepük. Mellettük a szemfogak nőnek, hátul pedig a zápfogak helyezkednek el. A zápfogak rágják meg az ételt, melyek a folyamatos koptatás során élessé válhatnak. Ha vannak farkasfogak, akkor azok az állkapocs felső részén, a zápfogak előtt találhatóak.

A lovak fogazata rendszeres odafigyelést igényel, legalább félévente ellenőriztetni kell egy állatorvossal, vagy egy hozzáértő emberrel. A lovak fogai egész életükben nőnek, és a kopás miatt néha egyenetlenné és élessé válhatnak. A farkasfogak néha kényelmetlenek lehetnek az állatnak, így lehet, hogy ki kell húzatnunk.

A fogak kb. 1/4 cm-t nőnek évente, és ugyanilyen ütemben kopnak. Az állatorvos reszelővel simítja el az éles részeket, miközben a ló száját szájpecekkel feszíti szét, mely megakadályozza, hogy a ló összecsukja a száját, amivel akár a fogak reszelését végző ember az ujjával is fizethet!