Hungarian Czech Dutch English Finnish French German Italian Romanian
Kapcsolat
Látogatók


81.9%United States United States
12%Hungary Hungary
3%Australia Australia
0.8%France France
0.4%New Zealand New Zealand
0.4%Ukraine Ukraine
0.4%Germany Germany
0.4%Slovakia Slovakia
0.4% 

Last Week: 8
This Month: 26
Last Month: 91
Total: 284


JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

Standard

Hovawart standard (FCI 190)

Rövid történeti áttekintés: A hovawart nagyon régi német munkakutyafajta. Neve a közép felnémet "hova" (udvar) és "wart" (őr) szavakból származik. 1922 óta a parasztudvarokban talált, típusnak megfelelő, hasonló küllemű kutyákból újra tenyésztették a fajtát. A kezdeti években német juhászkutyával, újfundlandival, leonbergivel és más kutyafajtákkal történő keresztezéseket is végeztek. erős szelekcióval érték el újból az eredeti munkakutya-típust.

Általános megjelenés: A hovawart erőteljes, közép nagy, nyújtott testű, hosszúszőrű munkakutya. A nemek közti különbség elsősorban a fejformán és a testfelépítésen figyelhető meg legjobban. A kanoknak teljesen kifejlett herékkel kell rendelkezniük.

Fontos méretarányok: A test hossza legalább a marmagasság 110 százaléka.

Viselkedés és karakter: Elismert, sokoldalú munkakutya. Természete kiegyensúlyozott, jóindulatú, védő- és harcösztönnel rendelkezik, kemény, közepes temperamentumú, nagyon jó szimatú kutya. munkakutyára jellemző harmonikus testarányai közepes temperamentumú, nagyon jó szimatú kutya. munkakutyára jellemző harmonikus testarányai és szoros kötődése a családjához, kiváló kísérő, jelző, őrző-védő és nyomkövető kutyává teszik.

FEJ Fejforma: Erőteljes fej, széles, ívelt homlokkal. A fejbőr feszes. Az orrhát egyenes és párhuzamos a fejtetővel. Az orrhát és az agykoponya (a nyakszirtcsont és a stop közötti távolság) hossza körülbelül egyforma. A stop enyhe, de felismerhető. Az erőteljes fang enyhén elvékonyodó, oldalról és felülről nézve egyaránt, de nem hat ékszerűen. Az ajkak feszesek és sötéten pigmentáltak.

Orr: Az orr erősen pigmentált, az orrlyukak jól fejlettek.

Szemek: Formájuk a kerektől az oválisig terjed, sem nem kidülledők, sem nem mélyen ülők. Színük a sötétbarnától a közepesen sötétbarnáig terjed.

Fülek: Háromszögletűek, lazán lelógóak, és elfedik a fülnyílást. Egymástól messze tűzöttek, a koponyát optikailag szélesítik, hosszuk az alsó állkapocs magasságáig ér. Mellső szélük körülbelül a szem és a nyakszirtcsont között fekszik.

Harapás: Teljes, erőteljes ollós harapás (42 fog), tétreharapás megengedett.

Nyak: Az erőteljes nyak középhosszú.

TEST

Mellkas: Az összmegjelenéshez harmonikusan illő mellkas széles, mély és erőteljes.

Hát: Egyenes, szilárd, a far enyhén csapott, nem túl hosszú.

Farok: A csánkízület alá, de nem földig érő. A kutyahangulatának megfelelően a hát fölé csapva vagy lelógva hordott.

VÉGTAGOK

Mellső rész: A mellső végtagok egyenesek és erőteljesek, nagyon jól izmolt vállakkal. A lapocka hosszú és ferdén hátra nyúló. A felkar hosszú és szorosan a testhez simul, miáltal a könyökök jól a test alatt helyezkednek el. A lábközép mérsékelten ferde állású.

Hátulsó rész: A hátulsó végtagok jól szögeltek, a comb és a lábszár erősen izmolt. A csípők ízületi diszpláziától mentesek. A csánkízületek igen erőteljesek és mélyen helyezkednek el, a mancsok zártak és jól íveltek. Az esetleges farkaskörmöt el kell távolítani.

Jármód: Messze előrenyúló ügetés.

Bőr: A fejbőr mindenütt feszes és jól pigmentált (kékes). A szemhéjszélek, az orrtükör, az ajkak és talppárnák pigmentáltsága a szőrszínnek megfelelő.

Szőrzet: A feltűnően szép hosszú szőrzet enyhén hullámos és zárt. Különösen fejlett a szügyön, a lábakon (zászlókat képez) a hátulsó végtagokon (gatya) és a bozontos farkon.

Szín: Három színváltozat létezik: fekete jegyekkel, fekete és szőke.

Fekete jegyekkel: A szőrzet fekete és csillogó, a jegyek színe közép-szőke. A fejen a jegy az orrhát alatt kezdődik és a szájzugon át a torok foltig nyúlik. A szemek fölötti pontok jól kivehetők. A szügyön lévő jegy két egymás mellett fekvő foltból áll, melyek össze is érhetnek. A mellső végtagokon a jegyek, oldalról nézve, a lábujjaktól körülbelül lábközépig érnek és hátrafelé a törzsig futnak. A hátulsó végtagokon a jegyek szinte a hasig érnek. Oldalról nézve a közép-szőke jegy a csánkízület felett csak vékony csíknak tűnik. A farktű zés alatt is található egy közép-szőke folt. jegy a csánkízület felett csak vékony csíknak tűnik. A farktűzés alatt is található egy közép-szőke folt. Fehér mellfolt, ha legnagyobb kiterjedése nem lépi át a 6 centimétert, illetve elszórt fehér szőrszálak a lábujjakon és a farkvégen megengedettek. A szemhéjszélek, az orrtükör, az ajkak és a talppárnák feketén pigmentáltak.

Szőke: A közép-szőke takaró az orrháttól a farkvégig terjed, a végtagok és a has felé világosabb. Kis fehér mellfolt, ha legnagyobb kiterjedése nem lépi át a 6 centimétert, illetve elszórt fehér szőrszálak a lábujjakon és a farkvégen megengedettek. A szemhéjszélek, az orrtükör, az ajkak és a talppárnák sötéten illetve feketén pigmentáltak.

Fekete: A szőrzet fekete és csillogó. Kis fehér mellfolt, ha legnagyobb kiterjedése nem lépi át a 6 centimétert, illetve elszórt fehér szőrszálak a lábujjakon és a farkvégen megengedettek. A szemhéjszélek, az orrtükör, az ajkak és a talppárnák feketén pigmentáltak.

MÉRET

Marmagasság: Kanok 63-70 cm, szukák 58-65 cm.

Súly: A kutyamagasságának megfelelő, hogy az megőrizze munkaképességét.

Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő.

Tenyésztésből kizáró hibák:

Általános megjelenés:

Nem a fajtának megfelelő fenotípus.
erősen maszkulin szukák
erősen feminin kanok

Fontos arányok:
Kvadratikus testfelépítés

Magatartás és karakter:
Agresszivitás, félénkség, lövésfélőség, letargia

Fej:
Hiányzó stop
Veleszületett vakság
Felálló, félig felálló vagy rózsafülek
Előre-, hátra- vagy keresztharapás
Foghiány, kivéve P1 és M3
Nem záródó őrlőfogak (P+M)

Nyak:
Határozott lebernyeg vagy nagyon laza nyakbőr

Test:
Túl keskeny vagy hordószerű mellkas
erősen beesett vagy pontyhát
Farok rendellenesség, erősen megrövidített farok vagy határozott gyűrűs farok

Végtagok:
Túl magas hátulsó rész vagy csípőízületi diszplázia

Szőrzet:
Teljesen göndör szőrzet (zárt loknik)
A leírásnak nem megfelelő szín, például kékes szürke, vadszínek, barna, fehér, foltos, túlnyomórészt több zónás szőrzet
Fehér jegyek (kivéve a mellkason)
Szürke vagy barna foltok a megadott jegyeken kívül illetve túlnyomórészt nem fekete aljszőrzet
Túlnyomórészt szürke vagy fehéres jegyek
Teljesen vöröses szőke szőrzet, világos részek nélkül
Fehéres-szőke szőrzet, ugyanilyen fülekkel
Szőke szőrzet határozottan fehér jegyekkel

Méret:
A minimális mérethatár alatti marmagasság
A maximális mérethatártól több mint 3 centiméteres eltérés

Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.