Főoldal

Letöltések

Időjárás

Hasznos linkek

Vendégkönyv

NGK, a név kötelez... kivéve amikor mégsem

Sok rémtörténetet hallani hamisított NGK gyújtógyertyákról, Most itt van néhány tipp, hogyan ismerjük fel, ha hamis gyertyával találkozunk.

Először is, itt nem utángyártott termékekről van szó, hanem hamisítványokról. Az utángyártott termékek általában minőségben csaknem megközelítik az eredeti minőséget, míg a hamisítóknak nem ez a céljuk. Az általuk gyártott termék csak külsejében igyekszik megegyezni az eredetivel, minőségi téren semmiképp. A vásárló persze az olcsóbb árra hajt, ezért gyakran minden gyanakvás nélkül megvásárolja az olcsóbb, de sok esetben hamis gyertyákat, amelyek jobb esetben csak pár száz, esetleg pár ezer kilóméter megtétele után mennek tönkre, rosszabb esetben széthullva a motor belsejében kezdenek pusztításba. Ezesetben a kár akár több százezer Forint is lehet. Sokan viszont észre sem veszik, hogy nem az eredeti márkát vásárolták meg, hanem a hamisítványt és a gyenge teljesítményért az NGK gyárát hibáztatják. Ez persze egyik félnek sem jó, ezért az NGK megpróbálja figyelmeztetni vásárlóit a hamisításról.

Fake NGK Spark Plug

Tehát, az eredeti NGK és a hamisított NGK (Nagyon Gagyi Kidobom) gyújtógyertya megkülönböztetése:

Vannak jelek, amik utalhatnak arra, hogy az általunk vásárolt „NGK” gyertya eredeti vagy hamisított. Ezek a megkülönböztető jelek nem feltétlenül egyszerre találhatók meg minden hamisított gyertyán mert a hamisítók "látszatra" (!) folyamatosan tökéletesítik termékeiket.

Eredeti VS Hamisított: Az eredeti gyertya hatlapú részén 4 jegyű gyártási kód található a hamisnál nincs ilyen, vagy a karakterek alsó éle hiányzik. A menetes résznél található tömítőgyűrű az eredetinél vékonyabb, illetve nem tudjuk levenni, a hamisítottnál az alátét lecsavarható, vastagabb, középen visszaperemezett. Az eredetinél a fémház fényes ezüstszürke színű, míg a hamisnál a fémház más színű, vagy mattabb, mint az eredeti.

Az eredetinél vékonyan beütött feliratok vannak a fémházon, a hamisnál ezek a feliratok mélyen, vastagon beütöttek, a betük dúrva kivitelüek. A porcelántesten található felirat az eredetinél középen van, egyenesen áll, továbbá bele lett égetve a porcelántestbe, így nem lehet lekaparni. A hamisnál ez a felirat gyakran ferde, nem középpen van, éles fémtárggyal lekaparható, illetve a felirat környékén karcolásnyomok láthatóak.

A középelektróda az erredetinél ezüst színű, szépen kidolgozott, központos, síma felületű, a hamisnál a középelektróda sárga színű, nem központos illetve a középelektróda vége hullámosan van levágva.

A hamisnál néha előfordúl, hogy a fémtest és a porcelántest nem egy vonalban van vagyis ferdén áll. Az eredeti fémház teljes hossza 38 mm a hamisítotté 39mm.

A gyertya tetején lévő úgynevezett "SAE anya" az eredeti verziónál csak fogóval csavarható le, míg a hamisítottnál kézzel is lecsavarható, az anya sorjás karcos kivitelű, alatta a menetes rész igénytelenül van levágva.

A csomagolás is szinte tökéletes másolat, a piros szín halványabb, a japán írásjel vastagabb, &&§ jelek láthatók, az NGK logóban nyomdahiba van.

Egyszerre ez egy kicsit soknak tűnhet, ezért leszűkíthetjük az ellenőrzést a legalapvetőbb dolgokra: Nézzük meg a menetes résznél a tömítő alátétet, ennek nem szabad lejönnie, nézzük meg a gyertya alján a középelektródát, ez szépen kidolgozott, lapos felszínű kell, hogy legyen. A gyertya tetején az anyát nem szabad tudnunk kézzel lecsavarni, illetve a porcelántesten nézzük meg a rányomtatott feliratot, hogy nem e ferde. Kerűljük az olyan helyeket, mint a piacok, bevásárlóközpontok, apró autósboltok. Csak nagyobb beszállítóktól érdemes vásárolni, akik adnak a termékeik minőségére.


És ne feledjük, néha az olcsóbb a drágább!

Egy másik cikk a hamis gyertyákról