Főoldal Vendégkönyv Hasznos linkek Időjárás Letöltések

A termosztát:

Ez a cumiszerű dolog itt a termosztát. Na de mi is ez valójában, illetve mire jó?

A motor szempontjából az ideális működési hőmérséklet 92 és 95 Celsius fok között van. Ennek a megtartásán, illetve fenntartásán igyekszik segíteni a termosztát. Hideg motornál a termosztát zárva van, ilyenkor a hűtővíz csak a motorblokk belsejében kering. Ez azért van így, hogy a motor mihamarabb elérje az üzemi hőmérsékletet, majd amikor a motor bemelegedett akkor épp a túlhevülés ellen, illetve a hűtővíz felforrása ellen kell védekezni, vagyis ilyenkor kezd el kinyitni a termosztát és ezzel kiengedi a motor forró vizét a vízhűtőbe, amit normál esetben a menetszél, illetve nagy melegben az elektromos hűtő is segít lehűteni.


Mi történik ha a termosztát nem működik?

Két eset lehetséges, az egyik, hogy a termosztát nem nyit ki, ezáltal a motor könnyen túlmelegedhet, ill felforrhat a hűtővíz. A másik eset, hogy a termoasztát állandóan nyitva marad és a motor csak nagyon hosszú idő alatt éri el az üzemi hőfokot, illetve nagy hidegben még az is előfordúlhat, hogy sosem éri el azt (mint az én esetemben is).

Nálam télen jött elő az a hiba, hogy -10 fok környékén a motor egyszerűen nem volt hajlandó bemelegedni, hiába tettem meg akár 15km-t. Dugóban tötyögve viszont elkezdett melegedni, de amint lehetett normálisan haladni, egyből visszahűlt. A fűtés is csak épphogy langyos levegőt fújt.


A termosztát cseréje viszonylag egyszerű:

A termosztátokból is több féle van, pl van ami 82 fokon nyit, és van ami 88 fokon, illetve efölött. Beszerelés és megvétel elött derítsük ki, hogy a mi kocsinkba melyik való. Ezt a boltosok általában alvázszám alapján meg tudják nézni.

Lássuk, hogyan is kell kicserélni:

Mindenekelött le kell ereszteni a hűtővízből annyit, hogy a termosztát szintje alá csökkenjen a vízszint a motorban. (Lásd hűtővíz cseréje cikk)

A termosztát házának fedelét két csavar tartja, ezeket csavarjuk ki.

Itt látható maga a termosztát.

Az új termosztát kinézetre kicsit más, mint a régi, de ez csak azért van, mert más gyártótól származik.

A tömítést is cseréljük ki, nehogy a hűtővíz szivárogni kezdjen.

A fedelet visszacsavarozzuk és készen is vagyunk. A végén azért ne feledjük el visszatölteni a leengedett hűtőfolyadékot!

Kiszerelt termosztát ellenőrzése:

Fogjunk egy lábos vizet és egy legalább 100 Celsius fokig mérő hőmérőt. Kezdjük el forralni a vizet, benne a termosztáttal. Ha a termosztát kinyílik mielött a víz felforr, akkor valószínüleg semmi baja. A pontos nyitási hőmérsékletét a hőmérővel ellenőrizhetjük le. Ha viszont nem csinál semmit, akkor alkalmazzuk az íves javítást, vagyis menjünk ki a kertbe és a szomszéd telkének hátat fordítva hajítsuk el a termosztátot a bal vállunk felett hátrafelé, majd vegyünk helyette egy újat.