FŐOLDAL

FUTÓ PROGRAMJAINK [utolsó módosítás: 2007.06.29.]

TÁJBEJÁRÁS SOROZAT MEGVALÓSÍTÁSA NYÍREGYHÁZÁN

KEOP-6.1.0/A/09-2009-0005

A nyíregyházi Ifjú Botanikusok Baráti Körének fő tevékenységi köre a botanika, természetvédelem és a környezeti nevelés.

A 2009-2010 évben zajló Keop projektünkben 125 nyíregyházi gyerek vesz részt az általunk szervezett (ingyenes) kirándulásokon, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a környékbeli természeti értékekkel, például a Sóstói-erdő és az Oláh-rét változatos növény-, és állat világával, az Igrice- mocsár és Kisteleki-rét mocsárvilágával vagy éppen azzal, hogy hogyan élnek a tanyavilágban az emberek.
2009 őszén és 2010 tavaszán folyik ez a kirándulás sorozat, azzal a nem titkolt céllal, hogy minél több gyerek kerüljön kapcsolatba a fenntartható fejlődés értékvilágával, viselkedésmintáival.

 


POMPÁS KOSBOR-FELMÉRÉS

A pompás kosbor (Orchis laxiflora ssp. elegans) a Nyírség és az Észak-Alföld egyik kiemelkedően fontos, védett növényfaja. Különös jelentősége, hogy ez az orchidea-alfaj csak a Kárpát-medencében fordul elő, és legnagyobb állományai régiónkban fordulnak elő. A pompás kosbor a viszonylag érintetlen állapotban fennmaradt üde rétek - szerencsére még viszonylag gyakori - indikátorfaja. A kosbor-monitoring során ezért a nyírségi természeti területeket a növény virágzása idején keressük fel. A pompás kosbor állományainak felmérése mellett rövid leírást adunk mindegyik felkeresett terület növényzetéről és természeti értékéről.

A 2000 és 2004 között megyénk területén végzett kutatás során célunk e növényfaj nyírségi populációinak felkutatása, ill. az egyedszámok becslése volt. Ezekben az években mintegy 386 lehetséges élőhelyet bejárva 90 pompás kosbor-állományt találtunk meg, összesen több mint  58000 virágzó tövet számoltunk.

A területbejárások alkalmával számos egyéb védett, értékes növény- és állatfaj populációit fedeztük fel (pl. pázsitos és szibériai nőszirom, fehér zászpa stb.). Különösen értékesek a réti angyalgyökér (Angelica palustris, fokozottan védett!) megtalált állományai. Ez a faj Magyarországon csak a Nyírségben él, e táj hajdan kiterjedt lápjainak mára megmaradt, utolsó 'töredékein'.

Munkánkat az elkövetkező években is szándékozunk folytatni.

 

Bővebben

 

 

2. Feketenyár génállomány megőrzése a Felső-Tisza mentén

Pályázati programunk célja a feketenyár génállományának megőrzése és felhasználása a visszatelepítés során. A program első éve során (2006) a Felső-Tisza mentén kb. 100 genetikailag tiszta egyed felkutatása és OMMI-val történő elfogadtatása fog megtörténni. A program során Tiszabecstől Szegedig a Tisza-menti feketenyárak archiválása történik meg. Célunk egy Európában is egyedülálló plantázs létrehozása. Az eredmény kb. 1.500-2.000 db vegetatív úton nevelt csemete, ami tovább szaporítva egy anyatelep alapját fogja képezni. A létrejövő genetikai érték a gyakorlatban felhasználásra kerül a puhafás ligeterdők visszatelepítése során.

 

Fekete nyár