Hőmérséklet szabályozás

A hőmérséklet mérésére tágulásos, ellenállás vagy termoelemes érzékelőket illetve sugárzás mérés elvén működő érzékelőket alkalmaznak. A szenzorok a mérési hely hőmérsékletével arányos villamos jelet adnak.
A hőmérséklet szabályozása különböző módon lehetséges:
Ha a darab hőmérsékletét mérjük, és erről a jelről szabályozunk, akkor nagy hőmérsékletlengés keletkezik. Mire a darab eléri a kívánt hőmérsékletet, a kemence ehhez képest már túlhevül. Ez a darab túlhevülését is okozza, ellenkező irányban pedig a darab túlhűl.
Ha a kemence fűtőelemének a hőmérsékletét mérjük, akkor kis hőmérsékletlengéssel végezhető a szabályzás, de a darab hőmérséklete nem egyezik a kemence hőmérsékletével.
Optimális a megoldás, ha az utóbbi szabályozást alkalmazzuk, de a darab kívánt hőmérsékletéhez képest tapasztalati úton megállapított korrigált hőmérsékletre állítjuk a szabályzást. Tehát a kemence hőmérsékletét szabályozzuk, és a darab hőmérsékletét mérjük.
A szabályozás történhet a beállított és érzékelt hőmérséklet jel alapján, a fűtés ki-be kapcsolásával. Ez a rendszer tehetetlenségétől függő hőmérsékletlengéssel jellemezhető szabályozást tesz lehetővé. A hőmérséklet lengés kisimítása a különböző megoldású teljesítmény szabályzásokkal lehetséges. A kívánt hőmérséklet elérésekor nem ki kapcsoljuk a fűtést, hanem egy kisebb teljesítményre kapcsolunk. Ha sikerül azt elérni, hogy a bevitt teljesítmény megegyezik a kemence hőveszteségével, akkor az állandó hőmérséklet tartása további beavatkozás nélkül is elérhető.

kd48a

Tárcsás beállítású mikroprocesszoros önhangoló PID szabályozó.

kd48b

Potencióméteres beállítású mikroprocesszoros önhangoló PID szabályozó

kd48c

Potencióméteres beállítású mikroprocesszoros kettős komparátor.

kd48d

Digitális beállítású mikroprocesszoros önhangoló PID szabályozó.

kd24d

Digitális beállítású mikroprocesszoros önhangoló PID szabályozó.

kd48p

Grafikus beállítású mikroprocesszoros önhangoló PID programszabályozó

kd9p

Univerzális mikroprocesszoros programozható PID szabályozó.