| 
		 | 
      | 
      | 
      
      
        
          A malom  működése | 
         
        
            
               
                
              A hengerszék
               
              Az 1800-as évek  végén, 1900-as évek elején működő több ezer kisteljesítményű vízimalom  ugyanolyan minőségű lisztet tudott előállítani, mint a későbbi  nagyteljesítményűek. Sőt 100   kg búzából egyik-másik magasabb lisztkihozatalt is  elért, az úgynevezett „visszaöntéses őrlési technológiával”. A visszaöntéses  őrlési technológiánál az őrlésre előkészített búzát legalább 6-7-szer óvatosan  őrölték, illetve aprították a dupla hengerszék rovátkolt őrlő-töretelő  hengerpárjain és minden búzatöretelés után a lisztet és daraszemcséket  kiszitálták. A 200 mikron szitanyílásokon átesett őrlemények képezték a kész  lisztet. A szitákról a durva rész visszakerült az örlőtöretelő hengerpárra. Így  a lehető legtöbb korpamentes liszt kiválasztása vált lehetővé, melyet minden  töretelés után külön-külön zsákba eresztettek. A visszamaradt dara és derce a  dupla hengerszék másik felén lévő sima hengerpár fölé kerültek többszöri  őrlésre és szitálásra. Az utolsó kiőrlésnél a búzakorpa kerül ki, a végkiőrlés  és szitálás után a finom korpa marad meg. Ezeket is külön zsákokba szokták  vezetni. A búzatöretelésnél az első, második, harmadik őrlésből lesznek a fehér  lisztek, melyek külön zsákokba folynak. A negyedik, ötödikből a kenyérlisztek  és a hatodik, hetedik őrlésekből a barna lisztek kerülnek le a szitából.  (Amikor a lisztek színe változik, zsákot kell cserélnie a molnárnak.) A teljes  őrlés befejeztével egy lisztes ládában lehet a lisztet a kívánt színarányban  összekeverni és megjelölve zsákokba szedni. Az őrlési technológia részletes leírása 
                
              1. A BÚZA ÖRLÉSRE VALÓ ELŐKÉSZÍTÉSE 
               
                Egy adag őrléshez  min. 200 kg,  max. 400 kg  búzát kell kimérni. A kimért búzaadagot a molnár a zsákokból a búzafelöntő  garatba öntötte. A felhúzható serleges felvonót, rostagépet és a ferde  csőcsigát üzembe kell helyezni. A búzafelöntő garat alján a tolózárat csak  annyira kell kinyitni, hogy az átfolyó gabona mennyiséget a serleges felvonó és  a gabonatisztító rosta elbírja túlterhelés nélkül. Az optimális mennyiséget – a  jó tisztítás céljából – a molnárnak tudnia kell. A rosta a búzából kirostálja a  búzaszemnél nagyobb, idegen anyagot. A ferde csőcsiga elején lévő drótszövet a  csigalevelek forgása közben a búzáról leveri a port és az ásványi anyagokat. A  drótszita után a zárt csőcsiga belsejében a búzára kis vizes edényből vékonyan  engedve a vizet megnedvesítjük azt, de csak annyira, hogy 16-17%-osnál ne  legyen nedvesebb. A gyakorlott molnár ezt tapintással tudja ellenőrizni. Ha nem  elég nedves a búza, őrlés közben a héjrés (korpa) apróra őrlődik, és a liszt  barna lesz. Ha viszont túl van nedvesítve, akkor a szitaszövetek nyílásai  betapadnak és a surranó csövekbe nem folyik az őrlemény. Az őrlésre  előkészített búzának minimum 5 órát kell állnia, pihennie a dupla hengerszék  feletti kétrészes kamra egyik felében. Ez azért fontos, hogy a héjazata, korpa  része szívós legyen, őrlés közben ne aprítódjék össze és ne kerüljön bele a  lisztbe. 
                
              2. ELSŐ TÖRETELÉS 
               
                A pihenés után  kezdődhet az első töretelés. Üzembe helyezzük a hengerpárt, a serleges felvonót  és a síkszitát. Az etető hengert bekapcsolva olyan vékonyan kell engedni a  búzát a hengerpár közé, hogy azt a következő technológiai sor elbírja. A  töretelő – rovátkolt – hengerpárt csak annyira szabad összeszorítani, hogy a  szemeket kb. 3-4 felé széttörje, nem szabad a magbelsőt összeaprítani. Az  őrlemény a serleges felvonóval a nyolc szitakeretes szitagépre kerül. Itt  először az elősziták szétválasztják a goromba töret őrleményt és a magbelső  lisztes anyagot. Az előző a szitából kifolyva a serleges felvonóba kerül, mely  felszállítja 
                a kamra másik  felébe. A lisztet tartalmazó dara az újabb szitáló kereteken lisztmentes lesz,  majd a szitából kifolyva a serleges felvonó újra a kétrészes kamra első felébe  szállítja. A kiszitált kész liszt a szitából a zsákasztalra folyik, illetve a  zsákba.
                
               
              Az osztályozó
               
              3. MÁSODIK TÖRETELÉS
                
              Amikor  már a búzát teljesen leőrölték, akkor kell a második töretőrlést megkezdeni. A  leürült kamra alatti tolózárat el kell zárni és a második kamra alatti  tolózárat kihúzni, majd az etetőhengert beindítani. (Az etetőhenger  bekapcsolásával az őrleményadagoló hengerek megindulnak és egyben az  őrlőhengerpárok megközelítik egymást.) Az örlőhengerpárt még csak egy picit  kell összeszorítani, hogy még csak darát bontson ki az előtört búzából. A  molnárnak arra kell ügyelnie, hogy még a harmadik töretelésnél is maradjon a  magbelsőn elfogadható minőségű, középnagyságú finom dara. A többi művelet  ismétlődik.                  | 
         
       
       | 
      | 
      
     
         | 
      |