Jeromos Mester szado-mazo, BDSM, bondage lapja


Bondage kalauz

A BDSM-ről és azt övező témákról sokat olvashatunk az interneten, könyvekben, de külön, kiemelten a BONDAGE-zsal kevesebb írás foglalkozik. Ebben a kis részben ez a téma kerül terítékre. Ez az írás nem írja le, milyen a jó, meg rossz BONDAGE, hiszen ebben is, akárcsak a BDSM minden ágában, nincsenek előre leírt, kötelező szabályok. Úgy és abban a formában műveljük, ahogy partnerünk és magunk számára örömet, gyönyört okoz. Az itt leírtak személyes tudásom és tapasztalatom alapján születtek. Célom, hogy többet olvashassunk erről a részről, és ki-ki jobban képet kapjon a hozzá legközelebb álló BONDAGE stílusról.

Mi a bondage?

A BONDAGE jelentése kötözés. Elméletileg nem tesz különbséget anyagok vagy módszerek között. Ez történhet a selyemsáltól kezdve a szigetelő szalagon át egy szíjjal, vagy akár egy szép pár bőr bilinccsel is. Ezen belül a legnagyobb és legrégibb kategória az úgynevezett ROPE BONDAGE, ami kötéllel történik és ami a legnagyobb népszerűségnek örvend a BONDAGE kedvelők körében.

A két irányzat
A ROPE BONDAGE-on belül két irányzatot különböztetünk meg.

WESTERN BONDAGE (American Bondage)

Amerikában a BDSM, D/S és S/M a II. világháború után került a „nagyközönség” elé. Ekkor kezdtek foglalkozni vele a különböző művészek, modellek és magazinok. A két legnagyobb név, akinek a BONDAGE ezen változatát köszönhetjük John Coutts Willie, aki képeket rajzolt különböző fetish és BONDAGE témában, illetve Irving Klaw fényképész, aki az akkori idők legnagyobb BONDAGE modelljéről, Bettie Page-ről készített képeivel írta be magát a BDSM történelmébe. Itt nem a kötéllel történő BONDAGE volt a legfontosabb, mivel mellette terítékre került a magas sarkú cipő, a fűző, a bilincsek, stb. A BONDAGE csupán az „alárendelt” korlátozására irányult, és legtöbbször csak a csukló, könyök, térd, boka, néha a derék környékén helyeztek el kötéseket. John Willie (akinek a nevéhez fűződik a BDSM kedvelők számára kötelező darabnak tartott „Sweet Gwendoline”  sorozat is) világjáró utazásai során meglátogatta Japánt is, és ezután az ott látott kötéstechnikát is megpróbálta átvinni műveibe. Ekkor került forgalomba a „Detective” című magazin is, ami jelentős közönségre, gyűjtőkre talált. Ebben előszeretettel használták a BONDAGE-t és a különböző S/M elemeket. Csak ritkaságként fordult elő a mester, domináns, top, vagy a szolga, sub, bottom kifejezés. A történetek stílusa miatt inkább fogoly és fogva tartó volt a jellemző szerepkör. Néha egyes jelenetek az erőszak határesetét súrolták, inkább az elrablást helyezve előtérbe, mint pl. a BDSM művészeti aspektusait. A sorból semmiképpen nem maradhat ki Robert Bishop, „a BONDAGE Rembrandtja” vagy Simon Benson. Az internet terjedésével sok ember fantáziát (és egyben anyagi lehetőséget) látott a BDSM-ben és a BONDAGE-ban, így megjelentek az ilyen jellegű oldalak tömkelegei, ezzel együtt mindenki számára elérhetővé vált, hogy minél többet megtudjon ezekről a témákról.

JAPANESE BONDAGE (Nawa Shibari)

A szadizmus és mazochizmus fogalmakkal kapcsolatban De Sade és Sacher-Masoch neve merül fel sokak fejében, de Japánban az S/M előbb megjelent, mint hogy a két híres író megalkotta műveit. Japán a történelem során mindig is a maga útját járta, ezért ez egyáltalán nem meglepő. De kezdjük az elején! A „shibari” szó jelentése: „kötni” vagy „kötés”. Japánban azt a BDSM műfajt, ahol megjelenik a japán bondage és az S/M művészete, egy szóval kinbakunak nevezik. Sokak viszont csak úgy használják a kinbaku kifejezést, mint a japán bondage művészete. A BONDAGE fajtát meg pontosan: nawa shibarinak. A témával foglalkozó mestereknél, szolgáknál ritkán találkozunk a BDSM kifejezéssel, leginkább a kinbaku a jellemző. A japán S/M-ről állíthatjuk, hogy mentes a behatásoktól (kedvelt fétisek, divat, anyagi szempontok), és a korbácsolás, pálcázás, gyertya, tűk, esetenként enema kerül bele állandó jelleggel.

Feljegyzésének története a Heian korszakban (794-1192) kezdődött, amikor megjelentek azok a festmények és rajzok, amik a szeánszokat megörökítették. Ezeket joshunak nevezik. A Tokugawa kormány 1742-ben törvényeket hoz a büntetések kiszabására és azok mértékét illetően. Ebben 7 különböző fajta volt megtalálható: halál, száműzés, rabszolgaság – rabszolgamunka és a büntetés 4 másik fajtája: mutchiuchi, ishidaki, ebizeme, tsurizeme. Ezek különböző fenyítéseket, kínzásokat jelentettek, különböző kötözésekben. A kötések technikája a Hojōjutsu-ból ered. (katonai, harci kikötés). Mutchiuchi: ki vagy lekötözés és megkorbácsolás. Ishidaki: egy bordázott felületre térdeltetik a „bűnöst”, megkötözve, majd egy tárggyal, általában téglával vagy kővel nyomást gyakorolnak rá, legtöbbször a comb felső részén. Ebizeme: erőszakos gyóntatásként lehet pontosabban megközelíteni a szó megfelelőjét. Ez egy teljesen gúzsbakötött póz, ahol a töröküléshez hasonlóan keresztbe tett lábfejet a bokánál erősen a nyakhoz szorították, ezzel roppant kényelmetlen és szorító pózt előidézve. Ez egészen addig ment, míg a szenvedő végtagjai vörössé, enyhén lilává, lilává, majd kékké sötétedtek. Tsurizeme: kötélen való lógatást vagy függesztést jelent.

Ezek a módszerek büntetések és nem kivégzések voltak. A cél nem az elitélt megsemmisítése, hanem megbüntetése volt.

A japán kötözést, vagyis a shibarit a kötéllel történő bondage művészetének nevezzük. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez valóban a legszebb és legművészibb megnyilvánulása.

Ma már sok közös vonás található az amerikai és a japán bondage között, de a legjellemzőbb különbség, hogy a shibariban a kötések alapja állandó. 1 – 2 csomózási technikát használ és a csomók elhelyezése a test olyan pontjain történik, ahol izgató hatást tud kifejteni. A kötések rétegekből épülnek fel. Egyik réteg a másikhoz csatlakozva építi tovább a kötést. Nincs megszabott szám, ami ezt előírja, de egy átlagos shibari kb. 3 – 4 részből épül fel.

Jó és rossz

Jó és rossz bondage nem létezik. Alkalmas és alkalmatlan kötések igen. Alkalmas kötésnek tekinthetjük azt a „korlátozásra irányuló alkotást” aminek segítségével kellőképpen felébresztjük a vágyat az ezt élvező partnerünkben, és mellette saját elképzelésünket, közös vágyunkat tudjuk megvalósítani vele akadálytalanul. Alkalmatlan az a kötés, ami túl nagy fájdalmat okoz, túl hamar elzsibbad benne partnerünk, és hozzáférhetetlenné teszi a test olyan pontjait, ami viszont számunkra nagyon fontos lenne, hogy hozzáférhető legyen. Éppen ezért célszerű minél inkább elsajátítani azt a stílust, ami számunkra és partnerünk számára a legkellemesebb.

Okosságok, orvosságok

Ha szeretnénk a JAPÁN BONDAGE műfaját elsajátítani nincs más dolgunk, mint megtanulni. Könnyen és egyszerűen megismerhetjük a jellegzetes japán kötéseket alapjait vagy azok átvitt fajtáit (utóbbit amerikai részről). Ezeket később tapasztalati úton gyorsan elsajátíthatjuk, tovább fejleszthetjük.

A BDSM, D/S, S/M és ezzel együtt a BONDAGE mind a bizalomra épülnek. Megosztani, adni kell valamit a másiknak és nem elvenni, kihasználni. Megosztani a gyönyört, élvezetet partnerünkkel. Ezzel együtt tisztában kell lenni azzal, hogy mivel mekkora korlátozottságot, fájdalmat érünk el. Ha többet vagy kevesebbet, mint ahogy terveztük, akkor gyakoroljunk még!

Célszerű átbeszélni partnerünkkel a szeánszot: neki mi tetszett? Miért? Mi nem? És miért? Ez nem jelenti azt, hogy azonnal a kis primitív kérdésekkel kezdjük őt bombázni. Hagyni kell szünetet, hogy leülepedjen benne az élmény. Sokaknak pl. rosszul esik, ha a megértő vagy elismerő hallgatás helyett egyből beszélgetést kezdeményez a partner. Nem kell erőltetni, a visszajelzés jöhet akár magától is.

Kötözködni csak olyannal szabad, akiben teljesen megbízunk. Ki- vagy megkötözve az ember még inkább kiszolgáltatottabbá és magatehetetlenebbé válik, így elengedhetetlen a maximális bizalom. Azzal, hogy valakit megkötözünk, SOHA nem szabad visszaélni.

Az internet nagyon jó dolog… Sok minden található rajta. Ez alól a BONDAGE sem kivétel. Mind filmeken, mind képeken, mind az internet oldalakon vannak jó és rossz dolgok. Első ránézésre nehéznek tűnhet a döntés, de általában a híres, a témával foglalkozó, nagy múltra visszatekintő oldalak megbízhatók. Ezeket több évre, vagy akár évtizedekre visszamenő tapasztalattal rendelkező emberek készítik, írják. Fogadjuk meg tanácsukat, biztosan nem akarnak rosszat nekünk ezzel. Sőt, nagyon jól jöhet, ha odafigyelünk mind a technikai, mind az elméleti részekre. Számtalan könyv, DVD, de akár ingyen letölthető anyag is rendelkezésünkre áll.

Ha tisztában vagyunk a kötésekkel, később annak is eljön az ideje, hogy mi magunk kombináljuk azokat, amiket tanultunk, egyéni, saját fantáziánkkal és ötleteinkkel. Esetleg egy-egy látott kép is nagy hatással lehet a fantáziára. De! Sose felejtsük el, hogy ami egy képen, vagy akár egy filmen történik az a valóságban lehet, hogy teljesen más. Pl. a japán bondage képeken meglehetősen hajlékony végtagokkal megáldott modellek láthatók, a kötéseket több mester készíti, és általában csupán egy-egy pár perces fotó erejéig kell elviselni a beállítást. Természetesen van olyan is köztük, ami a „valóságban” is megállja a helyét, de nem tartom célszerűnek, hogy ebből induljunk ki. Arra hagyatkozzunk inkább, amiben biztosak vagyunk.

A függesztett kötések (SUSPENSION BONDAGE) a japán shibari egyik legfontosabb részét képezik. Véleményem szerint ezek talán a legnehezebbnek mondható kötések, mivel az illesztések, illetve a függesztés súlypontja egyáltalán nem mindegy, hogy hová kerülnek. Rossz kötéstechnika esetén a partnerünk leesik, a kötés nem tart, de még rosszabb esetben meghúzódhatnak a végtagjai, vagy el is törhetnek. Ezért azt javaslom, hogy ezt a technikát kiemelt odafigyeléssel közelítsük meg. Olyanoktól tanuljunk, olvassunk, sajátítsuk el a technikát, akik e téma kifejezett művelői.

Technikai kérdések

Milyen kötéllel?

Talán az egyik legérdekesebb kérdés. A legegyszerűbb tanács az lenne: ami nekünk tetszik. Én technikai sorrendben a következő szempontok figyelembevételét ajánlom: tartás, súrlódás, ergonómia. A tartás fontos a csomók és a megbízhatóság miatt. Pl. a keményebb köteleknek erősebb a tartása, de nem hajlékonyak, nehezen tudunk velük illesztéseket vagy csomókat készíteni. A puhább kötéllel erősebbek a csomók, de könnyebb a tartás, esetleg könnyebben szakad a kötél. Célszerű a hajlékony, puha és a kemény kötelek közé eső középutat választani. A középút egy könnyen kezelhető kötél, aminek köszönhetően a kötözés után is szépen mutató kötélnyomok maradnak. A súrlódás véleményem szerint a második legfontosabb tényező. Ez alatt azt értem, hogy a kötél milyen húzási sebességnél égeti meg a bőrt, amikor érintkezik vele. Az „égetni” kifejezés nem túlzás, mivel ilyenkor valójában a sebesség és a súrlódás hatására a bőr felszíne megég. Ezt nagyon fontos, hogy elkerüljük, mivel ezek a jelek nem tűnnek el a bőr felszínéről olyan gyorsan mint a kötélnyomok, vagy akár örökké ott maradhatnak. Az ergonómia abszolút relatív szempont. Szín, szag, forma. Számomra pl. nagyon fontos, hogy a bőr mellett hogyan mutat a kötél színe. Egy szép szín elengedhetetlen a kívánt hatás eléréséhez. De ez abszolút egyéntől függ. Fontos továbbá a kötél szaga. A műanyag köteleknek általában különös szaga van, ami pl. számomra nem élvezhető. Ezt viszont tényleg már mindenki maga dönti el!

További szempontok, melyek szerint a kötelet meg kell vizsgálnunk: anyag, vastagság, hosszúság. Kötél anyagokból számtalan van, de pl. a zsinór, spárga, stb. anyagok abszolút nem alkalmasak kötözésre. Legfeljebb kiegészítésként használhatjuk, de végtagokon semmiképpen. Vágnak, élesek, kezelhetetlenek a csomók, nincs a kötéseknek tartása. S/M kedvelők körében előfordul, hogy valaki hajlítható drótot használ, de meg kell mondjam, ez roppant nagy fájdalmat okoz partnerünknek, és nagyon rövid ideig alkalmazható.

Vastagság és méret: célszerű gondosan megválogatni a köteleink vastagságát és hosszát. Ezt abszolút a partnerre kell szabni, testalkattól függően. Egy alap BONDAGE kötéshez általában 2 – 3 elemre lesz szükség. A kötelek hosszát a partnerünk méretei, illetve a kötés fajtája adják meg, nehéz lenne általánosítani.

Shibarinál az ajánlott hossz: 5 – 10 méter. 1 elemű kötésnél 15 méter, de ezzel nehéz dolgunk lesz. Vastagságban a 6-8 mm a megfelelő. Efelett kezelhetetlen, ez alatt pedig „vág” a kötél.

Kötélteszt

Típustól függően több kötélfajtát különböztethetünk meg. Ezek nagy része alkalmas kötések elkészítésére, de legtöbbjüknek van hátránya, ami a tartósság, kezelhetőség vagy a szépség rovására meg. Egyes fajtákat hazánkban nem árulnak, mivel itthon nincs rá igény, kereslet.

__________________________ 

Szizál, szizálkender kötél

Természetes rostból készül, nagyon kemény és erős kötél. Nehéz vele csomózni, kötözésre szinte teljesen alkalmatlan ilyen téren. A kötél egész felületén szálkák találhatók, amik a bőrrel érintkezve irritációt és fájdalmat okoznak. Erre a célra inkább alkalmas, mint magára a kötözésre. Nagyon enyhe horzsolásnál is megsérti a bőrt.

Beszerezhető: nagyobb barkácsboltban
Osztályzat: 1/5

__________________________ 

Juta

Szintén természetes anyagból készül. Sima, könnyen kezelhető, nagyon jól tarja a csomókat. Ha vízzel érintkezik, megdagad, ami nagyon fontos, mivel emiatt sokkal jobban szorít. Csak nagy sebességnél égeti meg a bőrt, hasonlóan a nyugati és japán kenderhez. Első használatkor nagyon merev és nehéz használni, de egy idő után nagyon jól „betörik”. Számtalan elkészítési módja van, ez befolyásolja használhatóságát.

Beszerezhető: internet, Japán, Amerika, Németország, Ausztria, Anglia, stb.
Osztályzat: 4/5

__________________________ 

Nyugati kender / Japán kender

A shibari és egyben a tradicionális ROPE BONDAGE anyaga. Mindenféle színben, méretben, hosszban megtalálható kívánság szerint. A szaga nagyon kellemes, fű és széna keveréke. A legközkedveltebb kötél ezen a téren. Nagyon jól lehet vele kötni, erős, de könnyen kezelhető, a csomókat remekül tarja. 3 fajta kenderkötél létezik. Az első a nyugati kender, aminek alapanyaga Magyarországról és Romániából származik. Magyarországon 1. osztályú a kender alapanyag. Utána következik a japán kender, alapanyaga Ázsiából származik. Az a különbség a kettő között, hogy a japán kicsit selymesebb és kisebb tömegű. A használatban ugyanolyan tökéletes mindkettő. A 3. fajta a zsinór kender, amit kifejezetten csomagok átkötésére gyártanak. Ez nem használható a ROPE BONDAGE céljaira, mivel nagyon vékony, és vágja a bőrt.

A nagykereskedésekben megvásárolható nyers kenderkötél használhatatlan a célra, azt speciális technológiával teszik alkalmassá. A tapasztalt mesterek nagy gondossággal, szertartásszerűen készítik el saját köteleiket. Ez kevesebb anyagi vonzattal jár, de időben nagyon fáradságos és helyigényes munka.

Beszerezhető: internet, Japán, Amerika
Osztályzat: 5/5

__________________________ 

Pamut

Kezdőknek kifejezetten ajánlott. Puha, nem sérti a bőrt. Sokféle színben kapható, hazánkban a fehér a legelterjedtebb. Könnyen koszolódik, ezért rendszeres tisztítást igényel. Másik hátránya, hogy vizesen sokkal merevebb lesz, ezért a csomókat nehezebb is elkészíteni, szétszedni. Nagy terhelés hatására könnyebben szakad, mint a nyugati vagy a japán kender, ezért pl. függesztett kötés és S/M keveréknél nem ajánlott.

Beszerezhető: nagyobb barkácsboltban, kötél és fonál nagykereskedésekben
Osztályzat: 3/5

__________________________ 

Nylon

Nagyon olcsó és elterjedt ezen a területen. Az érintése selymes, jólesik a bőrnek. Szaga jellegzetes, számomra nem annyira kellemes, színben a fehér a legelterjedtebb. Alacsony sebességnél is sérti a bőrt, ezért inkább nyugodtabb, romantikusabb pillanatokra tartogatnám. Mivel nagyon selymes a felszíne ezért egyáltalán nem tartja jól a csomókat, könnyen kioldódik. Háromfélét gyártanak belőle, simán fonott, huzagoltan fonott és csavart nylonkötelet. A simán fonott és a huzagolt között az a különbség, hogy a huzagoltnál más anyag is kerül a szálak közé, nemcsak nylon. A csavart nylonkötelet 3-6 szálból fonják. Minél több szálból csavarják, annál erősebb lesz, de annál nehezebb is vele kötni. Ezért én a 3 szálból csavartat tartom a legalkalmasabbnak. Szeánsz után nagyon szép nyomot hagy a nylon, ezért is nagyon közkedvelt, de könnyen szétjöhetnek a szálak, akár rövidebb használat után is.

Beszerezhető: internet, nagyobb barkácsboltban, kötél  és fonál nagykereskedésekben
Osztályzat: 3/5

__________________________ 

Polipropilén

2 fajtája van, egyszálú és sokszálú. Az egyszálú alkalmatlan, de a sokszálú alkalmas a célra. A csomókat jobban tartja a nylonnál és az égetési sebessége is magasabb, így gyorsabban súrolódhat a bőrön. Számtalan színben kapható, amit remekül megtart még nedvesség esetén is. Nem fogja meg a textilt , mivel vízálló, sőt, nem is ragad rá semmilyen anyag (pl. olaj, viasz, síkosító). Ezt a fajta kötelet akkor tudom ajánlani, hogy ha az utóbbi szempontok fontosak, mivel más köteleket gyakran kellene tisztítani.

Beszerezhető: internet, nagyobb barkácsboltban, kötél és fonál nagykereskedésekben, túraboltokban
Osztályzat: 3/5

__________________________ 

PPTex

A vékonyabb fajtája könnyebben kezelhető, de egyáltalán nem mondanám ideálisnak. Itthon legtöbbször ezzel a kötéllel találkozunk a barkácsboltokban. Szép nyomot hagy, de élvezhetetlen a szaga, érintése. Egyáltalán nem tartós, könnyen szétjön a végeknél. Túlságosan merev, tartja a formáját, csak úgy, ahogyan épp gondolja. Komplexebb kötésekre nem alkalmas. Súrlódása meglehetősen kis sebességnél is dörzsöli a bőrt.

Beszerezhető: a barkácsboltok 90%-ában
Osztályzat: 1/5

A táblázat segít egységesebbé tenni a kötelek tulajdonságait:

Kötél fajtája

Természetes anyag?

Kezelhetőség

Tartás

Égetési sebesség

Szag

Színválaszték

Egyéb

Kötélnyom

Szizál

Igen

Használhatatlan

Erős

Alacsony

Kellemetlen

Kicsi

Szálkás

Inkább karcolás mint nyom

Juta

Igen

Kezelhető

Erős

Magas

Jellegzetes

Kicsi

Első alkalommal merev

Szép

Nyugati kender / Japán kender

Igen

Nagyon jól kezelhető

Erős

Magas

Jellegzetes

Nagy

Tradicionális bondage kötél

Szép

Pamut

Igen

Jól kezelhető

Közepes

Közepes

Átlagos

Akad

Kisebb teherbíró képesség

Szép

Nylon

Félig

Kezelhető

Közepes

Alacsony

Jellegzetes

Akad

Nehezen szárad, könnyen szétjön

Nagyon szép

Polipropilén

Nem

Kezelhető

Közepes

Közepes – Magas

Gyenge

Nagy

Színtartós, vízálló

Gyenge

PPTex

Nem

Nagyon nehezen kezelhető

Közepes

Alacsony

Gyenge

Kicsi

Túlságosan merev

Durva

Más anyagok

Természetesen sok esetben előfordul, hogy kezdőként nem áll rendelkezésre kötél. Ilyenkor kerülnek előtérbe a helyettesítő eszközök. Íme pár ötlet, ami alkalmas lehet:

 • Selyemsál
 • Bilincs
 • Öv
 • Szigetelőszalag
 • Kendő
 • Gumicső
 • Műanyag fólia

És pár dolog, ami kerülendő:

 • Drót
 • Spárga
 • Damil
 • Cérna
 • Drótkötegelő
 • Túlságosan ragadó ragasztószalag
 • Túl vékony kötél
 • Bungee kötél
 • Hegymászó kötél
 • Lánc

Kötelek tisztítása

A kötelek - akárcsak a ruhák - egy idő után bekoszolódnak, ezért ki kell őket mosni. Ezt lehet kézzel, de lehet mosógéppel is. Ha mosógéppel mossuk, akkor a köteleket össze kell fonni egy kifejezetten erre a célra szolgáló módszerrel, és egy olyan kis mosózsákba kell tenni, amibe pl. a harisnyákat szoktuk. A kötél színe kifakulhat és a fehér ruhát megfoghatja, ezért a legjobb, ha külön mossuk. Kímélő programmal és színkímélő öblítővel mossuk.

Megoszlanak a nézetek, hogy milyen gyakorisággal kell a köteleket mosni. Én úgy gondolom, hogy ez függ a használatukról, igénybevételüktől. Ha látjuk, hogy koszos, akkor jött el az idő a mosásra. Még egyszer mondanám, hogy ez rengeteg tényezőtől függ. Ha több partnerünkön szeretnénk használni a kötelet, akkor sokkal sűrűbben kell!

Kötelek vége

A kötelek végét háromféleképpen dolgozhatjuk el: szigetelőszalaggal, kötéssel vagy égetéssel. A szigetelőszalaggal történő eldolgozás praktikus, használható minden kötélfajta esetén, de nem mutat jól. Az égetés szebb módszer, de a kender alapú köteleknél nem használható. A kötés szép, roppant tartós, használhatjuk kendernél, de túl sok szálú kötélnél (pl. polipropilénnél) nem használható. A módszer másik hátulütője, hogy a technikát meg kell tanulni.

Ami jól jöhet

 • Fontos tudni partnerünkről, ha bőrérzékenysége vagy egészségügyi problémája van, illetve ha volt már eltörve valamelyik végtagja. Ezekre figyeljünk oda!
 • Vegyük figyelembe minden BDSM együttlétnél, hogy partnerünk hogyan érzi jól magát, hogyan tud ellazulni, felkészülni a szeánszra. Ne sürgessük, fontos, hogy át tudja adni magát nekünk, és megtalálja a „kötél útját”. Ehhez mindenképpen meg kell teremtenünk a megfelelő körülményeket (lásd lejjebb).
 • A kötés, amit készítünk ne legyen se túl szoros, se túl laza. Találjuk meg a kettő közti, ideális tartást. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy megfelelő kötéllel dolgozzunk, és ismerjük is azt, amivel dolgozunk.
 • A mellkasnál és gyomornál különösen ügyeljünk a kötés szorosságára. A mellkast nem szabad túlzottan megszorítani, mivel pl. S/M-nél vagy más nagyobb igénybevételnél felgyorsulhat a légzés. Ez kellemetlen tünetekhez vezethet, ami pánikrohamot idézhet elő. Ez elkerülhető, ha folyamatosan figyelünk partnerünkre.
 • Először egymást, utána egymást a BONDAGE-ban ismerjük meg. Kezdjük egy egyszerűbb kötéssel, és később fokozatosan haladjunk a bonyolultabb felé.
 • Kötés közben figyeljük partnerünk testhőmérsékletét. Legyen langyos, de semmiképpen sem forró vagy túl hideg. Ehhez nagyon fontos a megfelelő szobahőmérséklet biztosítása.
 • Figyeljünk a partnerünkre és kommunikáljunk vele! Bizonyos időközönként célszerű megkérdezni nem szédül-e, zsibbad-e valamelyik végtagja, minden rendben van-e vele. Mi tartozunk érte felelősséggel!
 • Megkötözve ne hagyjunk magára soha senkit. Még akkor sem, ha ezzel szeretnénk fokozni a kiszolgáltatottságát.
 • A kötés meghúzásánál ügyeljünk arra, hogy ne rántsunk túl nagyot partnerünkön, mert a bőrt becsípheti a kötés a rántás hatására, esetleg megfájdulhatnak, rándulhatnak a végtagjai.
 • BONDAGE alkalmával akárhogyan is igyekszünk, mindenképpen fellép a végtag zsibbadása. Ez függ a kötés szorosságától, stílusától és kivitelezésétől (lásd lejjebb).

Körülmények / környezet

A megfelelő, nyugodt körülmények megteremtése elengedhetetlen egy kellemes szeánsz eltöltéséhez. Ehhez a legelső dolog, amit tudnunk kell, hogyan tudjuk biztosítani partnerünk számára azt, hogy el tudja engedni magát. Ezáltal tudja átadni magát az élménynek, és egyben nekünk is. Első lépésként gondoskodjunk arról, hogy senki ne zavarhasson meg bennünket. Miután ez megvan, jöhet a szobahőmérséklet. Itt célszerű, hogy ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Ha túl meleg van, partnerünk elszédülhet, vagy kellemetlenül érezheti magát. Ha túl hideg van, akkor nem érzi megfelelően végtagjait, és ezáltal az azokon keletkező zsibbadást sem. Ez számunkra is nagyon fontos, hiszen a legelső jel, amiről észrevehetjük szavak nélkül, hogy hol jelentkezhet zsibbadás, a testrész hőmérsékletének csökkenése.

Számomra a legkellemesebb a csend a szeánsz ideje alatt, de valakit pl. a zene nyugtat meg, vagy az segíti hozzá, hogy minél inkább átadja magát.

Ugyanez vonatkozik a fényre. Valaki a sötétebbet szereti, valaki a világosat, de az is lehet, hogy valakit a természetes fény nyugtat csak meg igazán.

Partnerünk számára fontos, hogy ne legyen se éhes, se szomjas, amikor elkezdünk foglalkozni vele. Ugyanakkor ne egyen túl sokat se, hiszen a telítettség érzése nem engedi ellazulni.

Az együttlét alatt kimerül partnerünk. Újból megéhezik, szomjas lesz és fáradt. Erre gondoljunk előre.

Továbbá: alkohol vagy kábítószer hatása alatt érzékeink, érzéseink megváltoznak. Ezért ezek használata kerülendő a biztonság érdekében.

Mindig legyen nálunk olyan eszköz, amivel azonnal fel tudjuk bontani a kötést. Ez elengedhetetlen! Ehhez használhatunk kést vagy sebészollót. A sima ollót kerüljük, mivel ezzel megsérthetjük partnerünket.

Pánik

Viszonylag keveset olvashatunk róla, pedig fontos. A téma „mélyebb” művelői között ez a jelenség nem ismeretlen.

Pánik. Pár bilincs viselése esetén ez könnyen feloldható, de bonyolultabb kötéseknél, aminek leszedése időigényesebb feladat, nem lehetséges. Amikor partnerünk a kötésben pánikba esik, akkor fennáll a veszélye, hogy kárt tehet magában koordinálatlan mozgásával. Ez a pánikroham azon fajtája, ami csak ilyen esetben fordulhat elő, és eltér az orvosi értelemben vett pánikrohamtól. Többféleképpen megnyilvánulhat. Ha felismerjük az első jeleket, akkor nem lesz nagyobb probléma. Nem feltétlenül a „kötöző” hibájából ered. Megesik, hogy pl. az alárendelt nem mondta ki idejében a menekülőszót, vagy éppen egyik pillanatról a másikra következik be ez az érzés. Felesleges firtatni, ki miatt történik, inkább a pontos felismerés és intézkedés a célszerű. Jellegzetes jelei: viszketegség, mocorgás, túlzott nyöszörgő hang, kellemetlen arckifejezés. Ez természetesen szinte minden BDSM együttlét alatt fellépő jelenség, de ezeket a tüneteket a testhőmérséklet nagymértékű változása követi. Szabálytalanabbá válik a légzés, izzadás, verejtékezés lép fel. Idővel a partner elveszti önuralmát, levegő után kapkod. Később ez sírógörccsel is párosulhat. A legelső jeleket felismerve azonnal tudjuk meg, mi a baj, mi okozza a tüneteket partnerünk számára. Ha furán érzi magát, akadozva válaszol, nem figyel ránk, akkor valószínűleg ezek már a kibontakozó fázis kezdeti jelei. Ilyenkor könnyíteni kell a kötéseket, a levegő útját elsősorban (tüdő, nyak, száj, orr), ha kívánja, akkor teljesen eloldozni. Ilyenkor a pánikból úgymond „vissza kell, hogy essen” (come down). Utána neki kell eldöntenie, hogy szeretné folytatni, vagy inkább befejezné a szeánszot.

A pánikroham kifejlett megjelenésekor már nincs helye töprengésnek. Azonnal le kell bontani a kötést, ha pedig ez nem lehetséges gyorsan, akkor le kell vágni (ehhez szükségesek a már említett előkészületek). Szintén a már előbb említett levegőt korlátozó helyeken kell kezdeni.

Sokan a „come down” jelenséget nemcsak pániknál, hanem egyes fizikai és lelki limitek túllépésénél is használják. Levezetése hasonló elven működik, de abszolút szituációfüggő, és sokéves tapasztalat kell az elsajátításához. Roppant veszélyes terület, mivel partnerünkben maradandó negatív élményt okozhatunk, amivel akár örökre el lehet venni az érdeklődést egy-egy terület iránt. Még rosszabb esetben megsérül a bizalom, ami viszont már helyrehozhatatlan törést is jelenthet a kapcsolatban.

Zsibbadás

Ismert jelenség a hétköznapokban is. Nem hiszem, hogy van olyan, aki még ne találkozott volna ezzel az érzéssel. A zsibbadás a bondage-nál gyakori jelenség, és egy bizonyos időtartam után elkerülhetetlenül bekövetkezik. Ez az idő számtalan dologtól függ. A jelenség oka, hogy nem lesz megfelelő a vérkeringés a különböző végtagokban. Kisebb gyakorlatokkal a fellépés idejét kitolhatjuk, de elkerülni ekkor sem tudjuk. Fontos, hogy növeli a pánik esélyét, és roppant mód zavarja a koncentrálást. Kezdeti jelei, hogy a végtag hőmérséklete lecsökken, a következő fázisban már színelváltozás is jelentkezik. Ez legelsőre piros, később vörös, utána enyhén lila, lila, majd kék. A lila színelváltozás előtt már le kell bontani a kötést a vérkeringést korlátozó pontoknál. Bizonyos időn belül, megfelelő hozzáértéssel ez a jelenség nem lép fel, de ehhez a test pontjainak ismerete szükséges, illetve, hogy a kötések ne szorítsák a végtagok csatlakozási pontjainak környékét. Ezen a területen a legérzékenyebb rész a váll alatti pont, mert megszorításával akár pár perc alatt az egész kar elzsibbadhat.

 

Pár illusztráció

B_tf_rr_2.jpg
84,43 KB 
350 x 622 
2007.09.24.
fid_t_1.jpg
163,18 KB 
500 x 729 
2007.09.24.
fid_t_2.jpg
392,22 KB 
800 x 1172 
2007.09.24.
fid_t_3.jpg
265,55 KB 
600 x 1067 
2007.09.24.
fid_t_4.jpg
309,21 KB 
700 x 1244 
2007.09.24.
hrfg_er_1.jpg
172,70 KB 
500 x 814 
2007.09.24.
hrfg_er_2.jpg
134,14 KB 
400 x 711 
2007.09.24.
hrfg_er_3.jpg
129,30 KB 
400 x 711 
2007.09.24.
hrfg_er_4.jpg
205,68 KB 
500 x 889 
2007.09.24.
hrfg_er_5.jpg
200,13 KB 
500 x 889 
2007.09.24.
tf_rr_3.jpg
140,15 KB 
400 x 711 
2007.09.24.

 


Szójegyzék:

Bondage:                                kötözés
Rope Bondage:                      kötéllel való kötözés
Love Bondage:                      legtöbbször a vanilláknál használt kifejezés, csak a másik örömére történő kötözés
Self Bondage:                        ha valaki saját magát kötözi meg
Tape Bondage:                      szigetelőszalaggal való kötözés
Encasement Bondage:           mumifikálás és más hasonló, fetish jellegű bondage

Nawa Shibari:                        a rope bondage japán megfelelője
Nawa Shibari Dojo:               a hely, ahol nawa shibarit tanítanak
Nawashi:                                bondage mester
Kinbakushi:                           bondage mester, akit művészként tartanak számon

Ajánló

Művészek

Midori Randa Mai Chanta Rose Master K

 

Könyvek

BridGett Harrington - Shibari You Can Use
David Lawrence – Bound
Master K – Shibari: The Art of Japanese Bondage
Midori – The Seductive art of Japanese Bondage
midori – wild side sex: the book of kink
Chanta Rose – Bondage For Sex
Jay Wiseman - Erotic Bondage Handbook

BONDAGE ÉS D/S, S/M  MŰVÉSZET
Fifthangel - The Finer Points of Pain and Pleasure, –Your Pain, My Pleasure / Inside the Mind of a Sexual Sadist


További linkek

32ch.com, denki akechi, nawashibari, shibaricon, shibariartphotography, ropelover, ropedojo, ropeart, planetmidori, nawashi, kikkou, japanrope, insexarchives, hogtied, french-shibari, esinem, ds-arts, bondageuniversity, bondageproject, bondageexpert, benio

Összeállította: Lord Jonathan.
Jeromos Mester szado-mazo, BDSM, ondage lapja