Ikarussal a Vadasparkba

A 2013 nyarán Felső-Majláth és a Vadaspark között, igényvezérelt menetrenddel indított ZOO járat a sikerre való tekintettel egészen a téli szünet végéig közlekedett, a jó idő beköszöntével várhatóan áprilisban fog majd újraindulni. Közlekedésbarátok szervezésének és az MVK jóindulatának köszönhetően január 5-én, az utolsó nap a három, még forgalomban lévő Ikarus 260-as egyikét, AKD-530-at adták ki a vonalra, és két fordulóban fotómegállások során fényképezhettük a viszonylaton és a Csanyikban ritka vendéget. Nem csoda, hogy erre a két körre megtelt az öreg Ikarus.

Gyalog mentem le a majláthi végállomásra, ami vasárnap dél ellenére igencsak élettel teli képet mutatott. Középen az oldal főszereplője: 1988-ban állt forgalomba BY 36-51-ként, 1990-ben kapta meg az AKD-530-as rendszámot, az eredeti Rába-MAN D2156HM6U típusú motorját pedig 1999-ben cserélték korszerűbb Rába D10-esre.

A ’80-as években egy ideig járt már errefelé menetrendszerinti járat 55-ös jelzéssel, aminek a ZOO-val ellentétben több helyen is volt megállója, nemcsak az állatkertnél. Az első fotómegállásra az egykori Csanyik Sportpálya megálló maradványánál került sor.

Pár száz méter gurulás után ismét megálltunk, háttérben az a bizonyos sportpálya (egy része), illetve a színpad.

A vadaspark előtti végállomáson csak hátulról lehetett jó képeket lőni.

 

Lefelé a Csanyik-völgyben is megálltunk, itt a sofőr be is tolatott az erdei iskola felé vezető útra.

 

Ez pedig már újra Majláth, először a leszállóhely, majd a tároló.

A véletlen úgy hozta, hogy épp jött az adventi villamos, így egy közös fotóra ismét kiállt az 530-as.

Aztán pedig az első miskolci Ikarus 415-ös, az épp mostanában 20 éves EKG-859 futott be.

Ezután újabb körre indultunk.

 

Most felfelé, az egykori szanatórium előtt álltunk meg, a legszebb képek itt készültek.

A végállomáson most is fotóztunk,…

… majd lefelé, a LÁEV mahócai szárnyvonalával párhuzamos szakaszon is, az injekcióüzemtől nem messze.

 

Az utolsó fotómegállásra pedig az 5-ös, 15-ös Csanyik-völgy nevű megállója mellett került sor. Nagyon jó kis évindító program volt, köszönet a szervezőknek és persze a sofőrnek.

Főoldal