Szolnok Credokkal

Az elmúlt években többször is jártam Szolnokon átutazóban, és ha az átszállási idő engedte, mindig benéztem kicsit a városba, vagy mentem (szó szerint) egy kört a 24-es vagy 24A-s viszonylaton. Kifejezetten fotózni viszont már több, mint hat éve voltam. Akkor ott hagytam abba, hogy a közeljövőben 21 darab új, alacsonypadlós busz fog érkezni a városba, és ezért az Ikarusok nagy része selejtezésre kerül. Idén tavasszal végre ismét eljutottam a városba, és hat év késéssel megörökítettem ezt az „új világot”.

 

A Tallin városrész végállomáson kezdtem, ez a hely az észak-déli járatok végpontja, nem mellesleg szerintem egy hangulatos lakótelep, nem túl messze a belvárostól. A szolnoki helyi közlekedést az összevonások után már nem a Jászkun Volán, hanem a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. végzi, így a buszok elejéről is lekerültek a Jászkunos logók.

 

Na, szóval 2009. május-júniusban a hét darab szóló Credo BN 12 (LMK-132, 278–283) és 14 darab BN 18 csuklós (LMK-133, 401-406, 492-498) forgalomba állásával jelentősen megfiatalodott a jelenleg kb. 50 járművet számláló helyi járműpark. Alvállalkozásban a Panoráma Tourist Kft. további két BN12-est állított forgalomba 2010-ben (LSU-227) és 2012-ben (LNV-923). Ellenben a forráshiány miatti járatritkítás, és az ennek következményeként csökkenő utasszám okán 2011-ben két csuklós (492, 493) átkerült a helyközi üzemhez, majd egy évvel később az LMK-494 is követte őket.

A Credok mellet a néhány éve itt, Szolnokon gyártott Plasma midibuszok is meghatározói a szolnoki városképnek.

Egyelőre még néhány, viszonylag újabb gyártású 200-as Ikarus is akad. 260-as már nincs, a szóló kocsikat a négy darab 1999-es évjáratú 263-as képviseli (GVM-087, 088, 401, 409).

2013-ban két darab, 2004-es évjáratú, külföldről használtan vásárolt Volvo 7000-es állt forgalomba. Az egyik az MLC-223,…

… a másik pedig az MLC-224, amit nem sokkal később szintén sikerült kilőni a Zagyva hídján.

 

Lássunk két csuklós Credot is. Az LMK-402 és 495 is Szandaszőlős felé igyekszik, a Szabadság téren.

Akárcsak az LSU-227, ami nem a Voláné, jobban mondva a KMKK-é, hanem annak alvállalkozója, a Panoráma Tourist Kft. üzemelteti.

Néhány perccel később a másik Panorámás BN12-est, az LNV-923-t is sikerült lefotózni a Szapáry úti megállónál, ahol az észak déli tengelyen haladó 1-es, 1A-s és 1Y-os járatok keresztezik a város kelet-nyugati irányban lévő főutcáját, ahol számos viszonylat közlekedik. Apró érdekesség, hogy a 2009-es évjáratú kocsi először a Somló Volán színeiben, Ajka helyi járatain közlekedett, majd három évvel később került ide.

 

A vasútállomás, mint a helyi tömegközlekedés központja, természetesen nem maradhatott ki a fotóhelyek közül.

 

A sok Credo után két régebbi kocsi a változatosság kedvéért.

 

Hogy aztán megint Credok következzenek, amint elhagyják az objektumot.

 

Na, végre egy 280-as! Helyesebben egy 2000-es évjáratú Ikarus C80-as, de Szolnokon már ennek is örülni kell.

Aztán megint vissza a Credos valósághoz.

 

Ezután a Vásárcsarnok megállónál fotóztam, ahol az 1-es és 24-es vonalak jóvoltából, valamint az itt lévő piac okán mindig nagy a forgalom.

Sajnos a fővonalnak számító 1-es és 1Y viszonylatokon is gyakoriak a Plasmák, van is tömeg bőven.

 

Ezután a Thököly úti vasúti felüljáró következett, délben pont jó irányból sütött a nap. Csuklós Ikarust sajnos csak hátulról sikerült fotózni, Credo bezzeg jött. Mondjuk annyira azzal sincs baj, legalább van a városnak egy viszonylag egységes járműparkja.

 

Az Ikarus hiányt ez a Panorámás 256-os enyhítette valamelyest. A jobboldali Scania annyira már nem hozott lázba, de ha már erre járt, nem sajnáltam arra sem egy képet.

 

Egy jászberényi 256.44-es és a Credos kép után 15 perccel a következő 24-es az egyik helyis csuklós MAN-nel.

Elindultam a Széchenyi lakótelep felé, a felüljáró tövében ez a 10-esen szaladgáló Plasma is előkerült.

Hild Viktor út, végállomás, már amennyire körjáratok esetén beszélhetünk ilyenről. A város legnagyobb lakótelepét a vasúttól induló 24-es és a vele ellentétes irányban közlekedő 24A-s körjárat szolgálja ki, régebben nagyjából 10-10 percenként jártak és csúcsidőben szintén 10 percenként járt reggel a 4A-s, délután a 4-es gyorsjárat, ami a vasútállomást nem érintette. Sajnos ez már a múlté, az elmúlt években a 24, 24A csúcson kívül először 12, majd 15 percesre lett ritkítva, a 4-es megszűnt, és a 4A is már csak mutatóban jár reggelente.

 

Csak sikerült itt Ikarust is fotózni (GMY-378), ráadásul nem C80-ast, hanem 280-ast, igaz a viszonylag fiatalabb évjárat és a felújítás miatt nincs nagy különbség. A 24-eseken kívül van pár műszakváltáskor járó munkásjárat is, az LMK-278 azon közlekedett.

Ellenkező irányban is elhúzott egy C80-as. A Széchenyi lakótelep építését 1976-ban kezdték el, az első lakók egy évvel később költöztek be. Korábban csak az iskolásjáratként napi egy-két fordulót megtevő 11-es és 17-es érintette a környéket, végállomásuk a Nyúl utcai iskola volt. 1977-ben már közlekedett a 24-es is 50-60 percenként a Vasútállomás - Autóbuszállomás - Széchenyi lakótelep útvonalon, tehát gyakorlatilag úgy, mint ma, de nem körjáratként, hanem a lakótelepen visszafordult. A forduló a lakások átadásának függvényében vándorolt, 1978-ban a Jászi Ferenc utcánál (ma Aranyi S. u.) volt, és a Vásárcsarnoktól beindult a 24A-s betétjárat kompenzálva a 24-es ritka közlekedését. 1979-ben már jóval sűrűbben, 10-20 percenként járt a 24-es, az A-s viszont csak csúcsban járt, szintén 10 percenként. A ’80-as évek elején megszűnt a 11-es és a 17-es, viszont már megjelentek a munkásjáratok a Vegyiművek és a Cukorgyár felé, a 24-es (immár teljes üzemidőben 10 percenként) és 24A-s pedig már egészen a Rigó József utcáig (ma Hild Viktor u.) közlekedett. Megjelent a 17-es is, ami a Vasútállomás és az Orosz György u. között közlekedett a Thököly úton át, csúcsban, 20 percenként. Valamikor a ’80-as évek végén, ’90-es évek elején (sajnos pontos időpontot nem tudok) a 17-es 24-esbe és 24A-ba olvasztásával pedig kialakult a most is érvényes körjárati rendszer.

 

Lovas István utca.

 

És az Aranyi Sándor utcai megálló. Itt egy Credo mellett a másik MAN SG 263-ast is sikerült elkapni. A JEL-115 2004-ben állt forgalomba, a fent látható JNF-312 pedig egy évvel később követte társát.

Bár a 24,24A körjáratként közlekedik, a műszakváltásos járatok miatt van forduló a Hild Viktor utcánál.

 

Amit nem csak a KMKK, hanem a magán üzemeltetésben lévő Tesco ingyenes járat MAN-je is használ.

 

Ezután a Baross utcán, a Szapáry utcai megállónál fényképeztem. Ez és a folytatását képező Kossuth Lajos és Verseghy út gyakorlatilag a város főutcája, a vasútállomástól kelet-nyugati irányban szeli végig Szolnokot. Nem csoda, hogy az 1800-as évek végén lóvasút, az 1900-as évek elején pedig villamos és trolibusz vonal építése is felmerült az útvonalon. Végül csak autóbuszjárat indult 1921-ben a Vasútállomás-Megyeháza és a Megyeháza-Közkórház útvonalon, egy Büssing típusú járművel. A II. világháború előtt magánvállalkozások által működött a tömegközlekedés, több cég is közlekedtetett járatokat a városon belül, illetve az elővárosba, jellemzően a vonattal nem megközelíthető helyekre.

 

Jelenleg is nagy itt a forgalom, de sajnos a járatok egyáltalán nincsenek összehangolva, így a főutcai jelleg ellenére még csúcsidőben is belefuthat az ember komolyabb várakozásokba.

 

Sajnos már a 2-esen is rendszeres a Plasma midibusz. A kép készítése után pont jött keresztbe egy 1-es, amit kis futással elértem, és hamarabb is ért le a Cukorgyárhoz, ahol mégegyszer megörökítettem a kocsit.

 

És az utolsó két kép is ott készült. Ezután még nézelődtem kicsit a városban, majd egy kör IC-vel Debrecenen és Nyíregyházán át hazamentem. Így végre a 100-as vonal nagy részét is beutaztam, kár, hogy addigra már besötétedett, és nem sok mindent láttam belőle.

Főoldal