Software

PDA

Forum E-Mail Guest-book Links

 

A Fórumot jelenleg csak tagok

 

 látogathatják, a tagfelvétel

 

szünetel!

 

Üdvözöllek a navigáció világában.

 

Itt sok hasznos információt találsz PDA-ról, GPS-ről, navigációról, térképekről.

Bemutatom az OziexplorerPC és OziexplorerCE programokat, de ezeken kívül más navigációs szoftverekkel is találkozol a Software oldalakon.

 

2004. 08. 27-e óta te vagy a      látogató!

 

Mi az a GPS?

 

Ez az angol "Global Positioning System" rövidítése. Magyar fordításban annyit tesz, hogy "Globális Helymeghatározó Rendszer". 24 műholdból áll, a térben egyenletesen elosztott pályán azaz egy pályán 3-4 hold kering. A közel kör alakú pályák földfelszín feletti magassága 20200 km, ez 12 órás keringési periódust jelent.

 

Egy földi megfigyelő számára egy adott műhold kb. 5 órán keresztül látható. A holdak folyamatosan sugározzák helyzetüket és a pozíció számításhoz szükséges adatokat, melyekből a GPS vevőberendezések a földi megfigyelő helyzetét számítják.

 

Milyen pontossággal lehet a GPS-el meghatározni egy pontot? Ez sok tényezőtől függ (műholdak száma, elhelyezkedése, jel erőssége) nagy átlagban 10 métert lehet mondani. Minden készülék ki tudja jelezni az aktuális pontosságot ("EPE"-t keress). A keresésnél ajánlott a 10 méteres körön belül "hagyományos" módszerekkel keresgélni, mert a készülék félrevezethet.