Back to Software

   OziExplorerPC  

Forward to OziCE                             Back to Oziexplorer

 in OziExplorer version 3.95.4

  - Support for Garmin USB GPS receivers

  - 10,000 waypoints can be loaded (increased from 1000)

  - Print preview ability added

  - New map Search dialog

  - New track filtering method

 

Letölthetö a hivatalos Oziexplorer oldalról.

 

Egy rövid ismertetö az oldalról (egyenlöre csak angolul).

 

The official web site for the OziExplorerGPS Mapping Software which will work with Magellan, Garmin, Lowrance,Eagle, Brunton/Silva and MLR GPS receivers for the upload/download of waypoints, routes and tracks and most brand of GPS receivers for real time tracking of GPS position (Moving Map).

 

OziExplorer allows you to work with maps on the computer screen that you create from scanned or digital maps. Ideal for planning trips for boating, 4 wheel driving, flying, hiking etc and as a real time navigation aid.

 

@ K09

 

Térkép kalibrálás OziExplorer 3.95-ben

 

 

 A térképkalibrálás nem mást jelent, mint hogy egy kép file-hoz WGS-84 koordinátákat rendelünk.

  

Amíg csak egy szkennelt térképet jelenítünk meg a programban, addig csak mint „papír” térképet nézegethetjük, és a hajtogatós térképekhez hasonlóan egy ismert ponthoz képest tudjuk beazonosítani a pozíciónkat.

  

Ha már kalibrált térképet jelenítünk meg, a program be tudja azonosítani, hogy a GPS vevő által szolgáltatott koordináták hova is esnek a térképen, és a poziciónkat automatikusan meg tudja jeleníteni számunkra.

 

 Ahhoz hogy idáig eljussunk, a következőket kell megtennünk:

  

Nyissuk meg a .jpg, vagy egyéb más kép filet az OziExplorer-rel.

  

File menü, Load and Calibrate Map Image

  

Válasszuk ki a filet, ezek után automatikusan megjelenik a Kalibráló ablak.

  

A Setup fül az alap adatokat tartalmazza.

  

Itt adhatjuk meg, hogy a koordinátákat WGS-84 rendszerben értelmezzük, a vetítési rendszert Latitude/Longitude értékre állítsuk be.

 

A következő fülek a kalibráló pontok adatait tartalmazzák.

Válasszuk ki a Point 1 fület.

  

Az Image Coordinates mezőket legyszerűbben a térképen egy pont kijelölésével tölthetjük ki.

 

A térképen válasszunk ki egy ismert koordinátájú pontot, ami lehet útkereszteződés, magas pont, vagy akármi, amit viszonylag pontosan meg tudunk határozni.

 

Jelen példában a Velencei-tó térképét kalibráltam két útkereszteződéssel.

Az elméletről röviden:

A kalibrálást két ismert ponttal már elvégezhetjük (de a pontok ne essenek egy vonalba sem vízszintesen, sem függőlegesen, legyenek átlósak), de ha pontos térképet szeretnénk, igyekezzünk minél több pont koordinátáját kimérni, mert a papírtérkép és maga a szkennelés is okozhat torzulásokat a képen.

A két pontos kalibrációnál a program nem végez semmi korrekciót a képen, mivel a két pontból csak a koordináta rendszert tudja ráilleszteni a képre.

Ha megadunk egy 3. pontot is, akkor már képes hibaszámításra is, és a hiba mértékétől függően torzítja a képet, hogy a megadott pontok illeszkedjenek a koordináta rendszer megadott pontjára.

Tapasztalatom szerint egy pontos térkép kalibrációjához 2, 3 pont elegendő, de ezeknek a pontoknak vízszintesen is, és függőlegesen is a lehető legmesszebb kell esniük egymástól.

A példában szereplő két pont szándékosan nem elégíti ki ezt a követelményt.

A 2. képen a Map Image ablakban láthatjuk a két piros pontot, amik a kalibráló pontokat mutatják.Vegyük észre, hogy vízszintesen viszonylag jól helyezkednek el a pontok, viszont függőlegesen nagyon közel vannak egymáshoz, így a függőleges irány nem lesz pontos. A hibát legegyszerűbben Agárd környékén mérhetjük ki, mert az a terület elég messze esik a pontoktól, így annak lesz a legnagyobb hibája.

 

A pontok meghatározására alapvetően három módszert használhatunk. Az első megoldásnál ki kell menni a helyszínre, és be kell mérnünk GPS-sel a pont koordinátáját. A második megoldásnál válasszunk egy „kalibrált” térképet, (Destinator, Aeromap, Térképcentrum a weben) ahol vektor térképeken megkereshetünk egy jellegzetes pontot, és kérjük le annak koordinátáját. A harmadik megoldásnál meglévő nyomvonalat (tracklog) használunk, amit rávetítünk a térképre, és megpróbáljuk fedésbe hozni a nyomvonalat a térképen fellelhető utakkal.

Akármelyik megoldást választjuk, a kalibrálás után járjunk végig egy utat a terepen, és ellenőrizzük le, hogy a frissen készített térképünk mennyire felel meg a valóságnak.

 

A régebbi Cartographia térképek viszonylag nagy hibával rendelkeznek, ezeket érdemes elég sok ponttal ellenőrizni.

 

Szerző: Pajti