Az üresen álló hordókat rendszeresen havonta kénezni kell. 100 liter hordó űrtartalomra kb. 1/3 azbeszt kénszeletet kell számolni.

A hosszabb ideig üresen álló hordókat praktikusabb és jobb kénessavas vízzel (0,5-0,6 gramm SO2 /l víz) megtöltve konzerválni.

500 literes hordó konzerválásához szükséges kén-dioxid; 500 X 0,5 = 250g = 25dkg SO2
Ha csak kálium –metabiszulfit (kristályos borkén) a fent számolt adag dupláját számoljuk, azaz; 50 dkg-ot.
A konzerválandó hordót töltsd fel vízzel. A vizet megsavanyítjuk (kb. 0,5 g citrom vagy borkősavat kell feloldani literenként). A megsavanyított vízben a kristályos borként fel kell oldani, és alaposan elkeverni. A hordóban párolgási veszteség keletkezik, ezért havonta vízzel fel kell tölteni.
A hordót külsőleg is ápolni kell. Időnként ajánlatos általában 1%-os fertőtlenítő oldattal lepermetezni.
      Hibás hordók rendbehozatala.
Ha még kezdeti a hiba, előbb hideg majd később, meleg vízzel mossuk a hordót. 
Az elvégzendő műveletek azonosak az új hordó kezelésével.
Friss, kissé penészes hordóból a penész mechanikus módszerrel eltávolítható. 
A hordóba apró szemű láncdarabokat vagy mosott  kavicsot teszünk
Kevés hideg vizet a hordóba töltünk, erősen megmozgatjuk, megtáncoltatjuk,
Egy idő múlva a láncot vagy a kavicsokat eltávolítjuk,
A hordót forrázzuk, és gondosan kimossuk.