Kairó a világ egyik csodája...

Hol is kezdjem. Kairó a világ egyik legnagyobb és legnagyszerűbb turista paradicsoma.

Több ezer ember kíváncsi rá és nem véletlen e város népszerűsége. Egyiptom a világ egyik legkedveltebb üdülőhelye és a piramisok őshazája. Kairó arab nevén al-Káhira a fővárosa Egyiptomnak. 16 millióan lakják eme városóriást. Ezzel Kairó ,Egyiptom fővárosa a világ 13. legnépesebb városa, valamint a Köze-Kelet és Afrika legnagyobb városa is egyben. A város hatalmas területen terül el. Kairó csaknem 460 négyzetkilométeres helyen terül el. Kairó Afrika legnagyobb agglomerációja is.

piramisok

Konkrétan Kairó városának falain belül 7,7 millió fő él, de a vonáskörzetével együtt eléri a 16 millió főt ahogyan azt már említettem is. A csodák városa a Nílus folyó partján és a szigetein fekszik, Egyiptom északi részén a Nílus deltatorkolatánál. A várost irányító kormányzót maga az elnök nevezte ki a posztra és csak egy van belőle nagy meglepetésre. Kairó nemcsak Egyiptom leglátogatottabb és legközkedveltebb turistaparadicsoma, de politikai, kulturális és gazdasági központja is Egyiptomnak. Míg Kairó nyugati részét elsősorban kormányzati épületek jellemzik , addig a keleti részét több száz műemlék csillogtatja. 

Egyiptom fővárosa

Egyiptomban az első települést valószínűleg a Nílus és a Muqattam hegycsúcsai között alapították és feltehetőleg ez teszi ki ma Kairó belvárosát is. Kairó közelében rengetek látnivaló van, mint például a várostól délre fekvő Memphis, valamint nyugatra tőle a gízai piramisegyüttesek. Kairó belváros jól észrevehetően 2 részre tagolódik. Egy modern és egy tradicionális részre. Az utóbbi fekszik távolabb a Nílus partjaitól. Kairó ókori része is nagyon közkedvelt a turisták szemében, ahol nem más mint a koptok lakta negyed található. A Holtak városa nagy különlegességnek számít. E város az iszlám negyedtől délkeletre fekszik. A Holtak városa egyébként egy ókori temetkezési hely volt, ahol rengetek múmiát készítettek. A város másik része a modernebbik városrész számos üzlettel és látnivalóval kecsegteti az idelátogató turistákat. 

Kairo

Egyik kiemelkedő üzleti negyede Zamalek, valamint Garden city. Kairó városában kifogyhatatlan a látnivaló. Megemlítenék közülük párat. Az ország legrégibb temploma az Abu Szerge-templom, mely körülbelül az V. században épülhetett. Egyes mendemondák szerint itt bújt el maga Jézus Krisztus el egy barlangban Heródes elől. Gezira szigetén található a Kairói torony, mely nem kevesebb mint 187 méter magas. Nem véletlen így hát, hogy sokan látogatják e tornyot hiszen a legtetejéről páratlan kilátás van Kairó városára, különösen naplementekor. Több nagy szultán nyugszik a mauzóleumban, amit a helybeliek csak a Holtak városának neveznek. Kairó leghíresebb mecsete a Mohamed Ali-mecset. A hatalmas épület csodálatos díszeivel, valamint pompájával kápráztatja el az odalátogatókat.

Kairó legfontosabb múzeumai közül is megemlítenék párat, mint például:


Állami Vasúti Múzeum
Az Iszlám Művészet Múzeu
Egyiptomi archeológiai múzeum
Giza palota
Egyiptomi és iszlám múzeum
Egyiptomi Múzeum
Kopt Múzeum

giza


Köszönöm, hogy elolvasta cikket! Ajánlja másoknak is!Kairó