Menü


Főoldal

Utastájékoztatás

Galéria
Ismertetők,bemutatások

Napi  kocsikiadások

Fórum

Linkek


Mail:
kapmegyerimegallo@gmail.com


Figyelem!

A képeket,hangfelvételeket,videókat és egyéb dolgokat saját magad számára szabadon letöltheted, de a Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint nem értékesítheted őket, belőlük anyagi hasznot nem húzhatsz!!!
Más hónlapra, fórumra feltételükhöz a készítőktől engedélyt kell kérni!!!
125, 126, 126A autóbusz család

 

 

Az 1985 - ben átadott Káposztásmegyeri lakótelep első tömegközlekedési járata a 125-ös autóbusz volt

ami Újpest, Szilágyi utca – Igló utca – Káposztásmegyer, Szilas-patak útvonalon közlekedett.

Ez a járat

 

Káposztásmegyeri lakótelep II. részét, 1989 decemberében adták át a lakosságnak Káposztásmegyer II. néven.

Ezzel egyidejűleg indult meg a 126- os autóbuszcsalád történelme is, amely először a Külső Szilágyi úton keresztül közelítette meg Káposztásmegyer II.- t, közvetlen összeköttetést biztosítva a Mogyoródi-patak és a Szilas-patak között, azaz Káposztásmegyer I. és II. között, Ikarus 260- as típusú autóbuszokkal.

1990.12.11.- én a 14-es villamos Káposztásmegyer, Szilas-patakig meg hosszabbított vonala miatt  125-ös autóbuszt meg szüntették.

 

8 évvel később, 1998. 08. 01.- jén a 14- es villamos vonal Káposztásmegyer II.- re való kivezetése végett a Káposztásmegyeri vonalhálózat átszervezésére került sor, amely egészen 2007- ig változatlan is maradt.

 

Első ütemben a 126- os autóbusz útiránya változott meg, a Külső Szilágyi út helyett a Farkaserdő utcán keresztül közelítette meg a Mogyoródi-patak végállomást, majd a Homoktövis utcán végighaladva fordult vissza a Külső Szilágyi útra és haladt tovább a Szilas-pataki végállomása felé. Igaz, ekkoriban az utasszám a vonalon nem haladta meg azt a mennyiséget, amely elegendő lett volna Ikarus 260- as típusú autóbuszok üzemeltetésére, ezért a BKV Zrt. Ikarus 405- ös típusú midi autóbuszokra cserélte le az előző típusokat.

2001. 10. 25.- én Káposztásmegyer II. és Dunakeszi határában átadták a bevásárló övezetet, melynek során megnyílt az új Auchan áruház, majd az évek folyamán több üzletlánc is. A megnövekedett érdeklődésre való tekintettel a BKV Zrt. szerződéses buszjáratot indított fél órás követési távolsággal Dunakeszi, Auchan áruház- hoz 125- ös számozással, Káposztásmegyer, Szilas-pataktól, egy útvonalon a 126- os autóbusszal, így az, betétjáratként járt tovább, de csökkentett követési távolságokkal, mivel a 125- ös autóbusz a 126- os vonal indulásainak felét kiváltotta. Azonban az Ikarus 405- ös típusú midi buszok mellett újra megjelentek a nagyobb férőhellyel rendelkező Ikarus 260- asok (igaz, előtte is volt belőlük a vonalon pár db a midik mellett), amelyek közül az előbbi típus megkezdte a két vonal közti átszerelést, akár körönként is. Továbbá az évek folyamán nagyobb ünnepek alkalmával a megnövekedett vásárlói szám miatt a 125- ös vonal Ikarus 280- as típusú, csuklós autóbuszokkal közlekedett Dunakeszi, Auchan áruház felé.

 

Egészen 2007. 07. 03.- ig működött ez a vonalhálózati rendszer a 126- os buszcsaládban, míg végül a fent nevezett dátumkor a Káposztásmegyeri vonalhálózat újbóli átszervezésére került sor.

A 125- ös buszjárat jelzése megkapta a régi 126- os járat jelzését, így a 126- os autóbuszból 126A jelzésű, de továbbra is betétjáratként közlekedő, habár csak csúcsidőben üzemelő (kora reggel, és délután), vonal jött létre. Bár a két viszonylatszám megváltozott, maga a két járat útvonala továbbra is változatlan maradt, 10 perces (vonalonként 20 perces) követési távolsággal, és további átszerelésekkel, továbbá megtörtént az Ikarus 405- ös midibuszok végleges kivonása Káposztásmegyerről, így helyüket teljes üzemben az Ikarus 260- as buszcsalád vette át az eddigre nagy számban megnövekedett lakosságra és az Auchan áruházba való eljutásra való tekintettel.

 

2008. 09. 06.- án történt az utolsó változás a 126- os vonalcsoportban, amikor is a 2007- es változások óta 4 db Ikarus 260- al kiadott vonalcsoport egyik forgalmiját átvette a Nógrád Volán Zrt., Volvo B7R típusú autóbuszaival. A Volvo buszok a 3 db BKV Zrt.- s Ikarus 260- as mellett, napjainkban is szállítják Káposztásmegyer lakosságát a megszokott 10 perces (vonalonként 20 perces) követési távolsággal Káposztásmegyer Szilas-pataktól Káposztásmegyer, Mogyoródi-patakig, illetve Dunakeszi, Auchan áruházig.

Ha van valakinek bővebb információja kérjük, hogy írja meg a fent feltüntetett e- mail címre.
Előre is köszönjük!