Brutal Assault


 

2007. augusztus 10-12. - Brutal Assault
Csehország, Jaromer-Josefov

aug. 10.

Ötszáz kilométer és három átszállás után érkeztünk Jaromerbe, Csehország szívébe, Prágától 150 kilométerre keletre. A fesztivál területe amolyan Wackenesen a kempingtől nem messze található, egy 1800-as évek elején épült erődrendszerben. Hangulat garantálva. Jegyvétel után (mindössze 1000 cseh korona, kevesebb mint tízezer forint) elindultunk feltérképezni a környéket. Két egyforma színpad egymás mellett, köztük kivetítővel. Jó megoldás, mivel így senki nem fog lemaradni egyik zenekar műsoráról sem, és az átszerelés is sokkal kevesebb időt vesz igénybe, hiszen amíg az A színpadon játszanak, addig vígan rámolhatnak a B-n.
További megelégedettséggel töltött el az, hogy ételt-italt csak előre megváltott zsetonra adnak (25 korona volt egy), így megmenekülhetek a pénzválogatás és a visszajáró nyűge alól. Szóval bíztató kezdetnek tűnt, amit sajnos gyorsan lelohasztott az első általam látott fellépő, a legendás cseh ROOT koncertje. Úgy tudom itt szinte kultikus státuszuk van, minden évben fellépnek a Brutal Assaulton, és húsz éve tolják a black metalt, számtalan lemezt kiadva, de amit a színpadon műveltek, hát... Adva van egy középszerű zenekar, aminek az élén egy 55 (!) éves énekes, Jiří "Big Boss" Valter áll. Az öregúr hol kopasz, összemázolt fejjel és eszelős tekintettel próbál acsarogni a mikrofonba, hörgést imitálva, hol pedig papként prédikál és áriázik, de mindezt úgy, hogy szinte elkergetett a környékről. Szívesen meghallgatnám néhány lemezüket, mert a színpadon egyszerűen szarok. Erőltetetten teátrálisnak tűnt, gyenge produkció.
Viszont ami utánuk következett... A
SUFFOCATION bulija. Láttam már néhány brutális death metal zenekart, de ilyet még soha. Annyi energia volt bennük, hogy egyszerűen hihetetlen. Frank Mullenen pedig nem fog a kor, olyan lendülettel vetette magát a hörgésbe, felszántva a deszkákat hogy leírhatatlan. Az egész csapat vadállat módon teljesített, a közönség nemkülönben. Frank egyébként meg is jegyezte, hogy szereti a cseh bulikat, ezek tartják életben őt és a death metalt. Külön öröm volt hallani Mike Smith játékát, főleg a régebbi nótákban. Bőven kaptunk a kilencvenes évek terméséből, úgyhogy még a régi fanoknak sem okoztak csalódást. Igazán elhívhatná őket valaki Magyarországra is mostanság.
Nagy kár, hogy a
DARK TRANQUILLITY utánuk lépett fel. Egy ilyen brutális buli után nehéz átállni a göteborgi riffekre. Kitettek magukért, elsőosztályú bulit nyomtak, főleg az új dalokat előtérbe tolva, de sajnos nem volt elég egy Suffocation után. Jobb lett volna, ha a durvább vonalat hozzák előtérbe, így kis híján altatódalnak festett néhány dal. Mindemellett viszont a profizmus sütött a színpadról. Nehéz volt felfogni hogy most Niklas Sundin ott gitározik előttem tíz méterre!
Az utánuk következő DODHEIMSGARD (most már DHG) indusztriális metaljától sem voltam elájulva, noha a régebbi dolgaik tetszettek. Kínszenvedés volt végighallgatni. Az utánuk következő SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY viszont kellemes meglepetés volt. Először valami hegedűs goth metalra számítottam a megjelenésük alapján, de a koncert közepe felé kezdett tetszeni a dolog, a végére pedig már a tömeg közepén álltam és füleltem. Doomos, folkos zenét játszanak hol angolul, hol csehül, és úgy vettem észre, őket itt imádják. A srácok a színpad előtt megőrültek, nem számítottam rá hogy ekkora sikerük van. Igaz, hazai pályán játszanak, hibázni nem nagyon lehet.
A nap uccsó fellépője a finn
ENSIFERUM volt, akik egy csuklóból kirázott, kissé fáradt koncertet adtak úgy éjjel kettő felé. A tavalyi Szigetes fellépésükkel összehasonlíthatatlan. Eljátszották az új lemez felét, meg pár nótát az első két lemezről, aztán háromnegyed óra után elköszöntek. Hát...többet vártam volna.
Még első este megfigyeltem, hogy a csehek milyen iszonyatosan képesek lerészegedni. Nem sok nép van a világon, ami ehhez hasonlítható, az biztos :)

 

2007. augusztus 10-12. - Brutal Assault
Csehország, Jaromer-Josefov

augusztus 11.

Miután feltápászkodtunk kissé kényelmetlen fekhelyünkről (a sátrunknak csak a domboldalon jutott hely), felfedezőútra indultunk Josefovban. Érdekes helynek bizonyult, ez a városrész inkább erődrendszer, nem kimondottan polgári lakosok részére épült. 1780-ban kezdték felhúzni II. József parancsára. A központ egy nyolcszög alakú erőd, ami rengeteg kis szárnnyal és tekintélyes méretű földalatti folyosórendszerrel rendelkezik. A járatok teljes hosszúsága 45 kilométer körül mozog, de ebből csak 5 kilométer látogatható. Aki esetleg járt már a komáromi erődrendszerben, az tudja milyen érzés a kazamatákban kóborolni. Hát nem hétköznapi.
Az első zenekar, amit megnéztünk aznap az
OBTEST volt. Litván pogány-black horda, eszelős zenészekkel és kisszámú de fanatikus rajongótáborral. A korai időpont és a nehezen ébredő közönség ellenére élvezhető fél órát nyújtottak néha már-már folkos black metaljukkal.
Az állóvizet egy kissé a
SHE SAID DESTROY próbálta felzavarni. Nevük alapján valami metalcore bandára számítottam, de ehelyett korrekt melodikus death szólt. Az énekes, Ugmod elsőre az Empyemás Kokóra hasonlít, hangja is közelít hozzá. Amúgy a tagokkal valami nem oké, elnézve az olyan neveket mint a Ventilator, Ace Washington, Bruce Cadillac. Ez azért nem hátrány, mert mondhatni remekeltek a norvégok.
Ekkor még mindig nem volt túl késő, javában világos volt, ezért a dán
MNEMIC fellépésének a felét skippeltem, de amit láttam az nem tetszett túlságosan. Annakidején egy hardcore-fan tetováló cimborámtól kölcsönkaptam az Audio Injected Soul című lemezüket, amivel nem kápráztattak el túlságosan. Nos ez most is így volt. De az utánuk következő THE BLACK DAHLIA MURDER... A klipjeik alapján valami ostoba tucatmetalcore-ra számítottam, de ezek őrültek! Akkora bulit csináltak, csak a fejemet fogtam. Szerintem tudatosan úgy válogatták össze a nótáikat, hogy inkább a death-be, grind-ba hajló dalok legyenek túlsúlyban, elvégre nem az Ozzfesten vannak, ahol minden szemetet megesznek a fizetővendégek. Ez egy emlékezetes 40 perc volt, mint egy brutális lórúgás! Igyekszek elintézni velük egy interjút, megígérem.
Biztos páran az anyámat emlegetik, de a
MALEVOLENT CREATION teljesen elment mellettem. Mintha ott sem lettek volna, ennyi.
Ennél azért több nyomot hagyott bennem a NYHC legenda, a
MADBALL koncertje. Tökéletes iskolapéldája volt annak, hogy kell húsz év után is hiteles, arcbamászó hc-t tolni, még akkor is ha minden tag szemmel láthatóan a fáradtság tüneteivel küzd.
Bevallom őszintén, a
KATATONIA bulijára csak Blackheim miatt voltam kíváncsi. Imádom a Diabolical Masquerade lemezeket, különösen az elsőt. Amúgy a katatóniások koncertje alatt eléggé elálmosodtam, pedig biztos kurvajó volt, de nem a Madball után.
Összefutottam a Sin of Kainos Catharral, aki melegen ajánlotta a
PAIN koncertet. A Hypocrisy jó zene, de ez a Pain dolog nem jön be. Nem is ismerem annyira a lemezeiket hogy véleményt tudjak mondani róla.
A fesztivál főzenekara a
SOULFLY volt, akik egyenesen a Szigetről érkeztek Csehországba. Az öreg Max Cavalera hangján ez hallatszott is, néha csak az énekbeszédig jutott el a hörgés helyett, de becsülettel sikált azért a cimbalmával. A zenekar viszont csúcsformában van, ezekkel a srácokkal öröm lehet végigmenni a világon. A Fuel the Hate kivételével egy nótát sem hiányoltam szinte, az pedig külön jó pont, hogy egy Metallica - Creeping Death riffel zárták a bulit.
A setlist (nagyjából) a következő volt:

Babylon
Prophecy
Seek'n'Strike
Living Sacrifice
Roots Bloody Roots
Jumpdafuckup
Mars
Refuse/Resist
Carved Inside
Porrada
Dobszóló
Bleed
Back to the Primitive
The Song Remains Insane
Innerself
Eye for an Eye

A buli közepén elhangzott egy dobszóló, amiben Max is aktívan részt vett, a keverőpultig ugráló közönség pedig lelkes üvöltéssel díjazta. Új nótát sajnos nem kaptunk, legalábbis nekem nem rémlik hogy lett volna.
Vártam a
GORGOROTH buliját, de nem úgy sült el ahogy gondoltam. A hangzás szar volt, a zenekar kedvetlen, pedig jobbnál jobb black himnuszokat játszottak. Nagyon kerestem a katarzist, de nem jött el, ez a buli talán szó szerint az ördögé volt, méltatlan egy ilyen legendához.
Setlist nagyjából:

Procreating Satan
Forces of Satan Storms
The Rite of Infernal Invocation
Carving a Giant
Destroyer
Incipit Satan
Posessed by Satan
Unchain My Heart
Prosperity and Beauty
Revelation of Doom


augusztus 12.


Azért a harmadik nap sikerült a legdurvábbra. Már kora reggel útra keltünk Milán barátommal, hogy bevegyük a jaromeri Penny Marketet. Kiadós reggelit vásároltunk: két puding, egy chips, lapka-sajt, három üveg Jelcin vodka. Miután ezt együltőhelyünkben (!) elfogyasztottuk egy litván sráccal, Ramsassal kiegészülve, békés egyetértésben visszamentünk a sátorhoz, ahol megittuk vadásznak Milán Ausztriából származó borát, ami ihatatlanul erős volt üresen.

A koncertezést a
SEAR BLISS bulijával kezdtük. Meglepődtem, milyen sokan jöttek megnézni a kb. 11 órakor húrok közé csapó szombathelyi srácokat, ennyien nem szoktak a délelőtti csapatokra összegyűlni. A koncerten jól szerepeltek, ugyan az első szám helyett valami durvábbat raktam volna be kezdésnek, és a sok intro sem tett jót, ennek ellenére nagyon tetszett életem hatodik Sear Bliss koncertje. Az utolsó nóta (Metallica - Motorbreath, na ez vajon hogy jött? :) után az énekes magyarul is köszöntötte a honfitársait, ami különösen jól esett.
Később összefutottunk a Rockline egyik oszlopos szervezőjével, Virággal, aki mindent elkövetett, hogy lemaradjunk a Die Apokalyptischen Reiter koncertjéről. Láttunk viszont a svéd
CARNAL FORGE-ot. A Kuusisto-tesók nem egy gitármágusok, de azért sikerült valami tombolást kicsikarniuk a gyér közönségből. Nagyobb durranásnak ígérkezett az amcsi death metal legenda, az IMMOLATION koncertje. Ez megint egy olyan amiről csak áradozni tudnék. Iskolapéldája a death metalnak. Nagyon kevés ilyen régi, hiteles arc maradt az odabaszós zene történetében, ezeknek a srácoknak, lassacskán negyvenes családapáknak a zsigereikben van a death! Igaz, minden törtetésük ellenére sem tudták elérni azt, amit a lengyel VADER véghezvitt. Nagyon rákészültem erre a koncertre, hetek óta a Vader diszkográfiát hallgattam otthon. Nem okoztak csalódást, pontosan ilyen darálásra számítottam, mint amit az arcunkba vágtak. Vadállat módon szóltak, a dobok pontosan stúdióminőségen szólaltak meg. Amin meglepődtem az az, hogy milyen sokat játszanak az Impressions in Blood-ról, legalább négy dalt hallhattunk róla, pedig már nem olyan friss a cucc, hogy lemezbemutató koncertet kelljen tartaniuk. Igazából ez sem baj, mert valljuk be, vadállat lemezt hoztak össze tavaly a lengyelek. Szóval tessék minél előbb visszatérni Magyarországra.
A SATYRICON legalább akkora csalódást okozott, mint a Gorgoroth. Az első nótánál nem szólt a gitár, a dobok se, csak valami zörgést lehetett hallani. Végül nagy nehezen belőttek egy közepes hangzást, és azzal tolták végig a bulit, fapofával. Nem is tudtam végignézni, annyira illúzióromboló volt. Érdekes, mert talán tavaly télen volt Pesten Satyr és Frost, arról a buliról csupa jókat hallottam. Erről ez nem volt elmondható, most nagyon nincsenek formában.

Minden nehézség ellenére megérte az összesen 1000 kilométer vonatozás keresztül két országon. A látottak alapján jövőre is ott a helyünk a XIII. Brutal Assaulton!

 

Sonny