Aetherius Obscuritas


 

 

1. Mennyit változott a gondolkodásod az első anyagod óta?

Idősebb vagyok, folyamatosan változok, beleértve a személyiségemet és a gondolkodásomat is. Szerintem ez teljesen rendjén való dolog. A fekete fém iránti elkötelezettségem viszont nem gyengült, sőt, erősödött!

2. Milyenek találod a hazai black metal színteret?

Vannak olyan magyar előadók, akiknek szívesen hallgatod a zenéjét?Kevés hazai csapat áll a szívemhez közel, a hazai bandák dallamvilága nem nagyon fogott meg, ill. a mondanivalójuk sem. Nekem ez a trúkodás, a 2-3 hangos black metal nem fekszik, szeretem a zeneibb zenékét, pl. régi Dissection, Ragnarok, Dawn, Arkheth, Taake meg hasonlók. Szerintem nem szabadna rettenet hangzású szemetet sem kiadni, de úgy látszik, hogy van egy réteg amelyik azt is megkajálja, ezzel viszont már mind a két oldalt lehet minősíteni. Idehaza a Blizzard áll hozzám a legközelebb, nagyon jól muzsikálnak a srácok, és mindemellett igazán baráti arcok. Hail to Pallos! : )

3.Mit tartasz a 3 legfőbb emberi tulajdonságnak?

Hm, jó kérdés. Még sosem gondolkodtam el ezen. Amin mostanában marhára kiakadok, az a körülöttem lévők hanyagsága, figyelmetlensége és megbízhatatlansága. A 3 tulajdonság közül az egyik biztosan a megbízhatóság. A másik kettőn meg majd öregkoromban agyalok.

4. Bár a lemezeid nem igazán kaptak reklámot, elég sok emberhez eljutottak. Törekedtél erre?

Nem arra törekedtem, hogy sok emberhez eljussanak, hanem, hogy a megfelelőekhez, bár nyilván így is került belőlük „illetéktelen” kezekbe. Biztosan nagyon sokan hallgatnák az AO-t, vannak akik ki vannak éhezve a hasonló zenékre, remélem, hogy hozzájuk egyszer majd eljut ez a név. Nekem is nagy kincs, ha találok egy bandát, amely megfelel az ízlésemnek. Nem könnyű.

5. Minden egyes lemezed egy lépcsőfok az AO történetében, a zene egyre dallamosabb, a szöveg egyre kifejezőbb. Könnyebb most dalokat írni, mint mikor elkezdted a zenekart?

Ez így van, minden lemez egy lépcsőfok. Az ősszel megjelenő „Víziók” c. lemeznél, amely a Paragon-nál fog megjelenni, elég magasra tettem a mércét és hiszem, hogy sokak fülét megtalálja majd. A zene nem lett dallamosabb, mint azt már sokszor korábbi interjúkban is elmondtam, a második kiadvány utolsó dalaival (Álom, Sötét felhők jönnek, Fagyos ölelés) megtaláltam a helyes utat és ezen haladok tovább, talán csak a hangzás tisztult le. Minden dal más körülmények között születik, szóval nehéz lenne megválaszolni, hogy mikor volt könnyebb dalt írni.

6.A szövegekből áradó érzéseket és állapotokat megélésükkor veted papírra?

Volt már rá számos példa. Többnyire csak a csírája van meg és az közé építkezek. Általában egy vagy két kulcsszóból lesznek a szövegek, vagy pedig egy erős, mély benyomásból.

7.A honlapodon ez az információ olvashastó:A zenekar aláírt egy exklúzív szerződést a vezető görög metal kiadóval, a Sleaszy Rider Records-sal egy split kiadványra: THOKKIAN VORTEX - AETHERIUS OBSCURITAS - The Saturnine Alliance címen. Mesélnél erről a készülő split lemezről? Honnan az ötlet? Elmesélnéd a történetét?
 

A split idén június 30-án fog megjelenni, 2-2 nóta plusz egy bónusz lesz rajta. Elég nagy rendszerességgel zajlik Kaiaphas (Thokkian Vortex, ex-Ancient énekes) és köztem a metakommunikáció és az egyik korábbi beszélgetésünk alkalmával jött ez az ötlet. Aznap vettem fel 2 új dalt, amiből küldtem neki, aztán tetszett a dolog a cimbinek. Ő már 2006-ban felvett két számot, és szinte egyértelműnek tűnt, hogy mi legyen a sorsuk. Egyből jöttek az ötletek valamiféle bónuszra és a borítóra. Mondta, hogy a felesége jó képeket csinál, így rábíztuk a borító megtervezését, szerintem jól döntöttünk.

8. Mi a helyzet a Sudden Death háza táján? elégedett vagy a koncertlehetőségekkel?

Szeptemberben fog megjelenni a lemez, most meg ugye itt a nyár, koncertszezon stb. Nem vagyunk az a kimondott koncertezős banda, évente max. 20 bulink van, én meg vagyok elégedve, 1-2 kivétellel.

9. Mit üzensz azoknak, akiket megérintett a zenéd?

Nem kell üzennem semmit azoknak, akiket tényleg megérintett.