Elérhetőség    Termékek    Árak    Akció    Receptek    Linkcsere    Sikertörténetek    Főoldal

2004.09.08.

Rádió Extrém „Egészséget mindenkinek” – Táplálkozás és emésztés

 

 

Táplálkozás:

 

Az emberek többsége manapság mennyiségileg jól táplált, minőségileg azonban súlyosan alultáplált.

 

Túl sok kalóriát és finomított szénhidrátot fogyasztunk ( fehérliszt, finomított cukrok), ugyanakkor rostban nagyon szegényes az étrendünk.

A túlsózott ételeink, a magas sótartalmú ásványvizek miatt még jobban megnövekedik a szervezet folyadékigénye. Ez egy idős után felborítja a szervezet folyadékháztartását.

A rendszertelen, és a nem nyugodt táplálkozás nemcsak a gyomrot terheli meg, de a felszívódást is jelentősen apasztja.

Az ételeinket elfelejtettük rendesen megrágni. Az emésztés már a szájban a rágás közben a nyál által elkezdődik. A nem kellően előkészített táplálék a gyomrot megterheli, és a felszívódás is sokkal rosszabb lesz a belekben.

 

Szem előtt kellene tartanunk az évszaknak megfelelő táplálkozást is. A szervezetünk évezredek alatt hozzászokott az adott klímához. Minden növényt a kellő időben kell fogyasztanunk, és nem össze-vissza mindig mindent.

 

 

Emésztés:

 

Az emberi emésztőrendszer a növényevőkéhez hasonló.

Állkapocs:

-         A növényevőké mind függőlegesen, mind pedig vízszintesen képes mozogni. A húsevőknek csak   függőlegesen mozog az állkapcsuk.

Fogazat:

-         A növényevőknek az emberhez hasonlóan sok őrlőfoguk van. A húsevőknek sok rágó és szemfoguk van.

      Nekünk a 32-ből csupán 4 szemfogunk van. A hús-növény étrendnek is ebben az arányban kellene lennie.

Nyál:

-         Az ember nyálösszetétele is a növényevőkével egyezik. Az húsevők nyálából hiányzik egy enzim, mely a   növények gyorsabb előemésztéséért felelős.

Gyomorsav:

-         A húsevőknek sokkal több gyomorsavuk van mint a növényevőknek ill. az embernek

Bélcsatorna:

-         Növényevők: A bélcsatorna hosszú, mivel a rost dús táplálékot hosszabb ideig kell emészteni, és sokkal  tovább tart a tápanyag felszívódás is.

-         Húsevők: a bélcsatorna rövid, mivel a meg nem emésztett állati fehérjéket minél előbb ki kell takarítani a szervezetből. Ellenkező esetben a felhalmozódott “anyag” elkezd erjedni, rothadni. Elszaporodnak a rothadási baktériumok, melyek méreganyagokat termelnek. MÉRGEZZÜK A SZERVEZETET !!!

 

Az ilyen emberekre jellemző a bűzös széklet és a bűzös izzadság.

 

Akár már 2-3 hónap alatt is felhalmozódhat annyi méreganyag a bélrendszerben, ami már tünetekhez is vezethet.  Ezért ajánlott a több húst fogyasztóknak 3 havonta béltisztítást csinálni. (lsd. Előző adás. Letölthető)

Ha a bélrendszer nem megfelelő állapotú, és nem megfelelő “tisztaságú”, az egész szervezetet megbetegíti, “tönkreteszi”.