Elérhetőség    Termékek    Árak    Akció    Receptek    Linkcsere    Sikertörténetek    Főoldal

Hivatkozás: www.medlist.com/HIPPOCRATES/II/3/163.htm

Prof. Dr. Halmy László

A táplálék kiegészítők szerepe fogyókúrák során

A mai ember táplálkozása a rendelkezésére álló élelmiszer-kínálattól függ. Így a táplálkozást nemcsak az egyéni igény, hanem az élelmiszerpiacon megjelenő élelmiszerek, azok árai és a szezonális változások alakítják. Számos korábbi felmérés szerint táplálkozásunk zsiradékbevitele nagy, fehérjefogyasztásunk meghaladja a szükséges mértéket, az összetett szénhidrátok fogyasztása, vagyis a főzelékfélék, gyümölcsök és gabonafélék termékei nem kellő mennyiségben jutnak szervezetünkbe. Ugyanekkor só fogyasztásunk igen magas. Mindezekkel ellentétben számos vitamin és ásványi só (makroelemek és mikroelemek) a szükségesnél kisebb mértékben találhatók meg táplálkozásunkban.

Ezt a jelenséget a magyar népesség diszalimentációja névvel illettem, tekintettel arra, hogy a normálistól eltérő táplálkozás egyes tápanyagok bevitele szempontjából nagyobb, mások esetében kisebb beviteli lehetőséget jelent. Ebből következik, hogy lépéseket kellene tennünk a helyes táplálkozás vagyis az eualimentáció érdekében.

Mint ismeretes, Magyarország népességét legnagyobb mértékben a kardiovaszkuláris mortalitás sújtja. Ezzel összhangban van disz alimentációnk, amely a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából kardiopatogén étrendnek fogható fel. Több évtizeddel ezelőtt Sós József dolgozta ki törpe sertéseken a kardiopatogén étrend összetételét. Az így tartott állatokon miokardiális infarktus alakult ki. Ha egybevetjük a jelenleg általánosan észlelhető táplálkozást ezeknek a sertéseknek korábban adott diétájával, alig találunk eltérést. Lehet, hogy egy ország él kardiopatogén étrenden?

A csökkent mennyiségben fogyasztott ásványi sók és vitaminok, az energiaszegény diétával járó fogyókúrák idején még kisebb mennyiségben jutnak be a fogyókúrázók szervezetébe. Gondoljuk meg, hogy egy 3000 kcal/nap energia értékű táplálkozás után a járóbeteg ellátásban ajánlott 1500 kcal/nap energia tartalmú étrendre áll át a fogyókúrázó. Könnyű belátni, hogy nemcsak a zsiradékból és a szénhidrátokból fogyaszt ebben a szakaszban kevesebbet, hanem lényegesen kisebb számos vitamin és az ásványi só felvétele is.

Nem hagyható figyelmen kívül, hogy egyes elemek, például a jód vagy szelén Magyarország egyes területein a szükségesnél kisebb mennyiségben találhatók a talajban. Korábbi vizsgálatok szerint az ország területének 80%-a jódhiányos és ennek megfelelően a jódhiányos ivóvíz fogyasztása következtében a golyva előfordulása a fiatalok körében 20% körül mozog a megyei átlagokat tekintve. Újabb vizsgálataink hasonló mértékű jódhiányra utalnak. Időszerű lenne jódtartalmú gyógyvizeink szélesebb körű fogyasztása, amely számos betegség megelőzése szempontjából is előnyös lenne.

Fogyókúrázók tápanyagfelvételének vizsgálatát 30 beteg esetében fél éven át végeztem. Kezdeti kéthetes 800 kcal/nap energiatartalmú étrend után öt és fél hónapig 1200 - 1500 kcal/nap előírású étrenden voltak. 2x3 napos diétás interjú, továbbá a közbülső időszakban dietetikus vizitek során került sor a fogyókúrázók ellenőrzésére.

A vizsgálat eredményeként megállapítottuk, hogy az állati és növényi eredetű zsír felvétele csökkent, amelyet a szénhidrát és sajnálatos módon az élelmi rostfogyasztás csökkenése is kísért. A kezdeti előnytelen nátrium/kálium arány a kezelés végére megközelítette a normális értéket. A vasbevitel mind alaphelyzetben, mind a 24. héten az ajánlottnál kevesebb volt, és a kezelés során jelentősen csökkent. Hasonlóan csökkent az eredetileg is alacsony kalcium bevitel a féléves kúra végére.

A vitaminháztartás vizsgálata is figyelmeztető adatokat szolgáltatott. A többségében alacsony kiindulási értékhez képest a zsírban oldódó vitaminok közül az A és az E vitamin, a vízben oldódó vitaminok közül a B1, B2, B12 vitaminok bevitele jelentősen csökkent.

Mindezek alapján azt hiszem, egyértelműen ajánlható fogyókúra idején vitamin, makro- és mikroelem tartalmú készítmények adása a fogyókúra során kialakuló hiányállapot kezelésére. Magában adott táplálék kiegészítőtől nem várhatunk fogyókúrás eredményt.

Ezt az elvet a gyakorlatba átültetve, több táplálék kiegészítővel (Fat Burners, Ultra Diet-Quick, Herba Life l-2, Power Lean, Koenzim Q-10) végeztem vizsgálatot fogyókúrák során.

Valamennyi esetben a fogyókúra végén a futószőnyeg vagy kerékpár terheléssel végzett munka nőtt, vagyis a kezelt személyek metabolikus edzettsége fokozódott.

A fogyókúra idején a járóbetegek részére a korábbi energia-bevitelüknél 4-500 kcal/nap értékkel csökkentett táplálkozást kell előírni. Az alsó határ 1500 kcal/nap lehet.

Az orvosi gyakorlat számára táplálék-kiegészítőknek nevezhetők azok a tápanyagok amelyeket a szervezet szükségleteit mennyiségi vagy minőségi szempontból nem kielégítő bevitel vagy felhasználás esetén juttatunk be a szervezetbe, koncentrált formában.

A magában adott alacsony energiatartalmú étrend restriktív hiányállapotot jelent. Ennek megszüntetése javítja a fogyókúra eredményét, a beteg együttműködését, az életminőséget, a gyomor teltségérzését fokozza és egyes esetekben az erőnléti állapotot is javítja.

Lényegesnek tartom hangsúlyozni, hogy a táplálék kiegészítőkkel bővített fogyókúrás étrend mellett alkalom nyílik az egészség megőrzését vagy fejlesztését szolgáló életmód elsajátítására is. A megfelelő étrend és a testedzés rendszerszerű, hosszú távú beiktatása az életstílusba tartós eredmény elérésére is lehetőséget ad. Ez utóbbi nélkül a fogyókúra hosszú távon rendszerint hatástalan marad.

Prof. Dr. Halmy László

Belügyminisztérium

1121 Budapest, Budakeszi út 48/b.