Blogok

Vissza a főoldalra
Egymás terjesztésével foglalkoztak májusban a vírusok
A VirusBuster májusra vonatkozó toplistájának élén egy olyan trójai áll, amely további kártékony programokat juttat fel a számítógépekre.
 

"Nem meglepő, hogy a lista első helyén a Trojan.DL.Small szerepel. A trójai letöltőprogramok ugyanis változatlan intenzitással terjednek. Ami figyelemreméltó az a második helyen álló Trojan.DR.TDSS. Ez egy úgynevezett dropper, magyarul pottyantó - olyan program, amellyel a számítógépes bűnözők más rosszindulatú kódot juttatnak be az áldozat gépébe. Toplistánk ezüstérmese egy botnetekhez köthető, rendkívül veszélyes rootkit becsempészésére szolgál. Ez a fajta kártevő a legmélyebb szintű rendszerfájlokat fertőzi meg, és bizalmas adatok gyűjtésére alkalmas. Ha egy rootkit felkerül a gépre, akkor nagyon nehéz felismerni és megszabadulni tőle" - mondta a májusi vírus-toplista kapcsán Szappanos Gábor, a VirusBuster szakértője.

Sok trójai program számítógépes bűnözők által ellenőrzött robothálózatból érkezik, majd megpróbálják botnetbe szervezni az áldozatul esett PC-ket. Számos fajuk hamis riasztást jelenít meg, majd hamis antivírus-programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem még pénzt is követel, vagy egyéb kárt okoz.

"Akkor is távolítsuk el mielőbb a rosszindulatú programokat, ha látszólag nem okoznak nekünk kárt. Ha ugyanis gépünkből zombi lett - tudtunkon kívül botnetbe szervezték -, akkor az kiberbűnözők eszközévé vált, és bűncselekménybe is bevonhatják" - tette hozzá Szappanos Gábor.

A VirusBuster májusi toplistája a következőképpen alakult:
1. Trojan.DL.Small (31,92%)
2. Trojan.DR.TDSS (19,99%)
3. Backdoor.VanBot (19,57%)
4. Worm.Rbot (5,83%)
5. Trojan.Buzus (4,09%)
6. Trojan.Agent (2,22%)
7. IRC.Flood.AQ (1,39%)
8. BAT.Noshare.AD (1,32%)
9. Trojan.Buzus.CADC (1,25%)
10. Trojan.Kryptik (0,97%)

Forrás : computerworld.hu/egymas-terjesztesevel-foglalkoztak-majusban-a-virusok-20110615.html

Bejegyzések