Kezdőlap
Halászlé

 

 

 

 

 

 

 

Babgulyás
Igazi Magyar étel, amely jól elkészítve az egyik legfinomabb ételünk.
A legjobb nyáron bográcsban elkészíteni.
Íme, a babgulyás receptje.
Hozzávalók:
• 20 dkg nagy szemű szárazbab,
• 40 dkg marhalábszár,
• 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér,
• kis darabka zeller és karalábé),
• 2 zöldpaprika,
• 1 paradicsom,
• 1 nagy fej vöröshagyma,
• 3 evőkanál olaj,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika,
• 1 mokkáskanál törött fekete bors,
• ízlés szerint só.
Elkészítés: A megmosott és átválogatott babot előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm, és 7,5 dl tiszta vízbe teszem. Puhára főzöm. (Kuktában negyedannyi idő alatt megfő, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és leszárított húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve, ráteszem a húskockákat. Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet. Megsózom, borsozom, és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a főtt babot és a húst (mindkettő levével együtt) összeöntöm. Zúzott fokhagymával fűszerezem, és a zöldséget is beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket, és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom
.
Letöltés

Csülkös babgulyás
Hozzávalók:
1 hátsó füstölt csülök (1,5-2 kg), 70 dkg bab, 20 dkg zsiradék, 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 4 pirospaprika, 40 dkg vegyes zöldség, cseresznyepaprika, piros arany, liszt a rántáshoz, liszt, tojás, só a csipetkéhez
Elkészítés:
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, diónyi darabokra összevágjuk. 5 percre feltesszük főni, hogy a füstös íze elmenjen, és ne legyen túl sós. Ezt a vizet ne használjuk fel a főzéshez. A csülköt nagyobb edénybe tesszük, hozzárakjuk az előző este beáztatott tarkababot, a megtisztított, megmosott és csíkokra vágott zöldségeket, a fokhagymát, a vöröshagymát, és a kockára vágott burgonyát. Tehetünk bele kevés piros aranyat, és ízlés szerint cseresznyepaprikát. Felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a csülök és a bab puha nem lesz. A felhevített zsíron bő paprikás-fokhagymás rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. A tojásból, lisztből csipet sóval kemény csipetketésztát gyúrunk. Vizet nem teszünk bele. A tésztából morzsányi darabokat csipegetünk, és a babgulyásba főzzük. Amint a csipetkék feljönnek a felszínre, elkészült a sűrű leves, és máris lehet tálalni a laktató egytálételt.
Letöltés

© 2009-2016 Kaszás Csaba