Kezdőlap
Halászlé





|
Babgulyás
Igazi Magyar étel, amely jól elkészítve az egyik legfinomabb ételünk.
A legjobb nyáron bográcsban elkészíteni.
Íme, a babgulyás receptje.
Hozzávalók:
• 20 dkg nagy szemű szárazbab,
• 40 dkg marhalábszár,
• 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér,
• kis darabka zeller és karalábé),
• 2 zöldpaprika,
• 1 paradicsom,
• 1 nagy fej vöröshagyma,
• 3 evőkanál olaj,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika,
• 1 mokkáskanál törött fekete bors,
• ízlés szerint só.
Elkészítés: A megmosott és
átválogatott babot előző este beáztatom.
Másnap az áztatóvizet leöntöm, és
7,5 dl tiszta vízbe teszem. Puhára főzöm.
(Kuktában negyedannyi idő alatt megfő, mint hagyományos
fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és
leszárított húst kis kockákra vágom,
a megtisztított zöldséget felkarikázom, a
zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és
felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. A
megtisztított vöröshagymát finomra
metélem, majd a felhevített olajon üvegesre
fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a
pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2
evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve,
ráteszem a húskockákat. Állandó
keverés közben fehéredésig pirítom,
majd ráöntök 5 dl vizet. Megsózom, borsozom,
és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a
főtt babot és a húst (mindkettő levével
együtt) összeöntöm. Zúzott
fokhagymával fűszerezem, és a zöldséget is
beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem
hozzá a paradicsomszeleteket, és éppen csak egyet
forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután
tálalom. Letöltés
Csülkös
babgulyás
Hozzávalók:
1 hátsó füstölt csülök (1,5-2 kg), 70 dkg bab, 20 dkg zsiradék, 3 gerezd
fokhagyma, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 4 pirospaprika, 40 dkg
vegyes zöldség, cseresznyepaprika, piros arany, liszt a rántáshoz, liszt,
tojás, só a csipetkéhez
Elkészítés:
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, diónyi
darabokra összevágjuk. 5 percre feltesszük főni, hogy
a füstös íze elmenjen, és ne legyen túl
sós. Ezt a vizet ne használjuk fel a főzéshez. A
csülköt nagyobb edénybe tesszük,
hozzárakjuk az előző este beáztatott tarkababot, a
megtisztított, megmosott és csíkokra vágott
zöldségeket, a fokhagymát, a
vöröshagymát, és a kockára vágott
burgonyát. Tehetünk bele kevés piros aranyat,
és ízlés szerint cseresznyepaprikát.
Felöntjük vízzel, és addig főzzük,
amíg a csülök és a bab puha nem lesz. A
felhevített zsíron bő paprikás-fokhagymás
rántást készítünk, és
besűrítjük vele a levest. A tojásból,
lisztből csipet sóval kemény
csipetketésztát gyúrunk. Vizet nem teszünk
bele. A tésztából morzsányi darabokat
csipegetünk, és a babgulyásba főzzük. Amint a
csipetkék feljönnek a felszínre,
elkészült a sűrű leves, és máris lehet
tálalni a laktató egytálételt. Letöltés
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|