hagyom√°nyhŇĪ magyar katolikusok

SZŇįZ M√ĀRI√ĀNAK, MAGYARORSZ√ĀG KIR√ĀLYNŇźJ√ČNEK
felaj√°nlott honlapja

"B√ćZZATOK, MERT √ČN LEGYŇźZTEM A VIL√ĀGOT"

KATOLIKUS-HONLAP F√ďRUM BEJELENTKEZ√ČS REGISZTR√ĀCI√ď
 
A hozz√°sz√≥l√°sok nem a honlap szerkesztŇĎj√©nek, hanem az egyes hozz√°sz√≥l√≥knak a v√©lem√©ny√©t t√ľkr√∂zik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) V√©gidŇĎ ??
(157) Pius-√ľgy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz√°g
(121) Vil√°gegyh√°z
(54) J√∂vŇĎ/Rem√©ny
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) M√°sok helyett
(199) Kérdések
(34) Hit√ľnk
(77) Fatima
(16) Assisi-√ľgy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASS√ĀG
(88) Evol√ļci√≥
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A vil√°g
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib√°s?
(50) Mag√°n √ľzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) √Ėr√∂meink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendŇĎ?
(28) Vit√°k
(9) Anglikán-kérdés
(2) Al√°√≠r√°sgyŇĪjt√©s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudom√°ny √©s fejlŇĎd√©s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
Gondolatok
 Olyan megjegyz√©sek, amelyek nem illenek m√°s t√©m√°ba...

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]
 Jagiello adatok | 2011.03.23 06:44 | 165
K√ČRD√ČSEIM: mi a helyzet a p√°pa √ļj k√∂nyv√©vel, amiben √ļgy tŇĪnik sok a modernizmus, √©s a progresszivista tan√≠t√°s. Csak a k√ľl√∂nf√©le h√≠rekbŇĎl vettem ezt ki, a k√∂nyvet m√©g nem olvastam. Az abban le√≠rtaknak milyen s√ļlyuk van? Olyan mint egy veresk√∂tet? Mag√°nbesz√©lget√©s? Monol√≥g? Lehet √≠lym√≥don mag√°nember mag√°nv√©lem√©nnyel? Vagy a p√°pa, amikor nyilv√°noss√°g el√© l√©p, akkor mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎen, mint p√°pa besz√©l √©s amit mond, az j√≥? Van a k√∂nyv√©n imprimat√ļr?

GONDOLATAIM: a tudom√°nyban minden olyan √≠r√°s sz√°m√≠t, amit tudom√°nyos c√©llal adnak ki, teh√°t minden tudom√°nyosnak sz√°nt foly√≥iratban megjelent cikkel sz√°molni kell. A t√∂bbivel (ismeretterjeszt√©s, elŇĎad√°sok, stb.) nem kell foglalkozni, a tud√≥s nem k√∂teles azokat ismerni - b√°r lehetnek ott is fontos megl√°t√°sok. A komolyabb foly√≥iratokban megjelent cikkeket refer√°ltatj√°k, ez amolyan cenz√ļra, ugyanaz a m√≥dszer, ahogy r√©gen az Egyh√°zban az imprimatur megszerz√©se mŇĪk√∂d√∂tt (milyen sz√©pen le√≠rta X. Piusz hogy ezt szigor√ļan kell venni - hol van ez ma? Mit ad ki ma a Szent Istv√°n T√°rsulat, √©rdemes megn√©zni, egyszerŇĪen fabtasztikus...). Ha ez m√°r nem sz√°m√≠t, akkor ez is egy biztos jele annak, hogy a zsinati egyh√°z nem az Egyh√°z folytonoss√°ga, hanem valami √ļj megreform√°lt k√∂z√∂ss√©g, mert nincs feje, √©s P√©ter m√°r nem vezeti az ŇĎ teljes autorit√°s√°val.

 Jagiello adatok | 2011.03.15 09:37 | 164
AZ ELŇźZŇźEKHEZ

1. Minthogy a S√°t√°nnak, a Bukottnak nincs teste, olyan teremtm√©nyeket vesz r√°, hogy elpuszt√≠tsa Isten Teremt√©s√©t, akik testtel rendelkeznek: saj√°t teremt√©s√©t ford√≠tja az Atya ellen. Min√©l ink√°bb elhatalmasodik a bŇĪn, ez ann√°l szembesz√∂kŇĎbben megmutatkozik. ElŇĎsz√∂r az embert, majd rajta kereszt√ľl a teremtm√©nyeket ford√≠tja az √©let ellen.

2. Az eredendŇĎ bŇĪn n√∂veked√©s√©nek egyetlen ellenszere kiz√°r√≥lag a mi Urunk, J√©zus ismerete √©s a benne val√≥ igaz hit. Ez√©rt √≠rja a zsid√≥ P√°l apostol, hogy Krisztus J√©zusban nincs se g√∂r√∂g, se pog√°ny, se zsid√≥. Csak katolikus (= teljes) krisztusi (= kereszt√©ny) ember. A mi nemzetis√©g√ľnk: katolikus. A mi d√∂nt√©seinket nem a nemzet √©rdeke, a haza, hanem az √ör J√©zusban val√≥ ismeret kell hogy meghat√°rozza. A term√©szeti t√∂rv√©ny √©s a katolikus tan√≠t√°s ezeket a mesters√©gesen sz√≠tott politikai k√©rd√©seket mind megoldj√°k.

3. Az √ör J√©zus nem gyŇĪl√∂lte a "zsid√≥kat". De szem√ľkre vetette a v√©tkeiket, mert nem az Atya t√∂rv√©nyei, hanem az Atya t√∂rv√©nyeit kimagyar√°z√≥ t√∂rv√©nyek szerint √©ltek. Ez a farizeuss√°g kapott teret a felvil√°gosod√°skor, √©s most el√°rasztotta a zsinati egyh√°zat is. Legszebb p√©lda a p√°pa √ļjabb mism√°sol√°sa af√∂l√∂tt, ami k√©tezer √©vig nem volt k√©rd√©s. Term√©szetesen mint mag√°nember megvan erre a lehetŇĎs√©ge. De mint p√°pa?

 F√ľzesi Zsolt adatok | 2011.03.15 01:54 | 163
Friss√≠tem a n√©h√°ny heti list√°t √ļjabb 2 adattal:

2010 novembere óta (tehát 4 hónap alatt) ez a csokor állt össze a pápa jóvoltából:

- a nŇĎk lektor√°tus√°nak lebegtet√©se
- a vall√°sszabads√°g zsinati megk√∂zel√≠t√©s√©nek t√∂bbsz√∂ri hangs√ļlyoz√°sa
- II. J.P. boldoggáavatásának bejelentése
- érthetetlen kinezevezések
- Az assisi botrány megismétlésének bejelentése
- 2017 √∂kumenikus meg√ľnnepl√©se
- a S.P. kiherélése (de facto visszavonása)
- a meg nem t√©rt zsid√≥k kollekt√≠v felelŇĎss√©g√©nek teljes elutas√≠t√°sa
- a zsidók megtérítésének elutasítása

A zsid√≥k kollekt√≠v felelŇĎss√©g√©rŇĎl:

Ez is olyasmi, mint a vall√°sszabads√°g. Sokan nem √©rtik, hogy ezzel a sz√≥val mi bajunk van. Ugyan√≠gy sokan nem √©rtik, hogy hogyan tehetj√ľk kollekt√≠ve felelŇĎss√© az istengyilkoss√°gban azokat a zsid√≥kat is, akik 2000 √©vvel k√©sŇĎbb √©ltek.
J√≥l meg kell √©rteni. Ez nem faji k√©rd√©s, hanem vall√°si. Itt a "zsid√≥k" alatt azokat a zsid√≥kat √©rtj√ľk, akik a zsinag√≥ga k√∂z√∂ss√©g√©hez tartoznak, vagyis a mai ortodox √©s neol√≥g zsid√≥kat √©s talmudist√°kat. Ňźk, mint a "n√°z√°reti eretnek" (azaz J√©zus) ny√≠lt ellenl√°basai, k√∂z√∂ss√©get v√°llalnak azokkal, akik hajdan meg√∂lt√©k J√©zust. Ez√©rt nincs jelentŇĎs√©ge az eltelt idŇĎnek. Mint ahogyan, ha valaki egy (val√≥ban) neon√°ci vagy egy kommunista p√°rt tagja, az nem mentheti mag√°t azzal, hogy ŇĎ a II. VH alatt m√©g nem is √©lt, s ez√©rt nem felelŇĎs a diktat√ļr√°k tettei√©rt. De igenis! Az√°ltal, hogy tagja egy ilyen szervezetnek, lelki k√∂z√∂ss√©get v√°llal az ŇĎs√∂kkel, √©s ilyen √©rtelemben "kollekt√≠ve" bŇĪn√∂s. J√©zus is besz√©l ilyesmirŇĎl:

"azt mondj√°tok: Ha aty√°ink idej√©ben √©lt√ľnk volna, nem lett√ľnk volna r√©szesek, mint ŇĎk, a pr√≥f√©t√°k v√©re ont√°s√°ban. Ezzel magatok is megvallj√°tok, hogy a pr√≥f√©t√°k gyilkosainak vagytok a fiai.T√∂lts√©tek csak be aty√°itok m√©rt√©k√©t!"
(Mt 23, 30-32)

A hajdani nagypénteki könyörgés nagyon jól megmutatta, hogy a zsidó-misszió vallási kérdés:
"K√∂ny√∂r√∂gj√ľnk a hitetlen zsid√≥k√©rt is, hogy a mi Urunk Isten√ľnk t√°vol√≠tsa el a leplet sz√≠v√ľkrŇĎl, hogy ŇĎk is megismerj√©k a mi Urunkat, J√©zus Krisztust! Mindenhat√≥ √∂r√∂k Isten, aki a hitetlen zsid√≥kt√≥l sem tagadod meg irgalmass√°godat, hallgasd meg k√∂ny√∂rg√©seinket, melyeket e n√©p vaks√°g√°nak elh√°r√≠t√°s√°√©rt n√©ked f√∂laj√°nlunk, hogy megismerv√©n igazs√°godnak f√©ny√©t, Krisztust, ŇĎk is kibontakozzanak a s√∂t√©ts√©gbŇĎl!"

Itt teljesen vil√°gos, hogy nem faji k√©rd√©srŇĎl van sz√≥. Ez l√°tszik a ‚Äěhitetlen‚ÄĚ (perfidis) sz√≥ haszn√°lat√°b√≥l is, mely jelzi, hogy itt a nem h√≠vŇĎ, nem kereszt√©ny zsid√≥k√©rt im√°dkozunk, √©s nem √°ltal√°ban minden zsid√≥√©rt.

Amikor a zsid√≥k azt ki√°ltott√°k: "v√©re rajtunk √©s fiainkon" az nem egy kiker√ľlhetetlen √°tok volt, amely mintegy var√°zssz√≥ minden zsid√≥t utol√©r. Csak azokra √©rv√©nyes, de azokra √©rv√©nyes, akik ma is azt mondan√°k: "Fesz√≠tsd meg!"
Szerkesztve: 2011.03.15 01:59

 kovj0813 adatok | 2011.03.13 22:45 | 162
V√°lasz a 161. sz√°m√ļ √ľzenetre:
Kedves Tiburtius!
Nagyon megk√∂sz√∂n√∂m sz√≠ves v√°lasz√°t. Az elsŇĎ link k√ľl√∂n√∂sen nagyon √©rt√©kes sz√°momra. [Csak z√°r√≥jelben gondolkodom: az itt l√°that√≥ sok szent √©pen maradt teste vajon kiz√°r√≥lag a balzsamoz√°s eredm√©nye, vagy √©ps√©g√ľkh√∂z a balzsamoz√°s is hozz√°j√°rult, vagy a test √©ps√©ge balzsamoz√°s n√©lk√ľl t√©nylegesen a transzcendenci√°b√≥l k√∂vetkezik?]
Tisztelettel
J√°nos

 Tiburtius adatok | 2011.03.13 18:00 | 161
V√°lasz a 157. sz√°m√ļ √ľzenetre:
Kedves J√°nos!
Most megfogott, leírva ugyan valóban sehol sem találtam, de itt egy link, ahol a képek kozt megtalálhatja Szent Ubaldesca épen maradt testérol készult fotót. A Szent egyébként egy johannita lovagrendi novér volt (csatolok egy másik linket is az életérol).

http://www.escuelacima.com/santosincorruptos.html
http://www.smom-za.org/saints/ubaldesca.htm

 √Člthes Eszter adatok | 2011.03.08 21:03 | 160
Igaz√°n meghat√≥, hogy v√©gre van olyan t√©ma a f√≥rumon, ami megmozgatta az eddig hallgat√≥ olvas√≥kat. K√°r, hogy ez a legkev√©sb√© fontos t√©ma, sŇĎt, egy√°ltal√°n nem fontos.
√ögy tudom, mind√∂ssze k√©t k√∂tet jelent meg a mŇĪbŇĎl, amivel csak annyi a bajom, hogy a Soros Alap√≠tv√°ny p√©nzelte (ez a n√°lam levŇĎ k√∂tetben sz√≥ szerint √≠gy szerepel), √©s hogy olyan valaki ford√≠totta, aki - b√°rmit is mes√©l r√≥la a legenda - nem tudott j√≥l latiinul, azon fel√ľl aposztata pap, k√∂zt√∂rv√©nyes bŇĪnŇĎzŇĎ √©s kommunista √ľgyn√∂k volt. √ögy hogy nagyszerŇĪ dolgot vett a v√©delm√©be, gratul√°lok hozz√°!

 p.zadravecz adatok | 2011.03.08 18:05 | 159
V√°lasz a 158. sz√°m√ļ √ľzenetre:
Kedves Ezster asszony,
gondolom akkor az Aquinoi Szent Tam√°s f√©le Summa Theologiae-t sem tŇĪri el a kiad√≥t√≥l, ami az√©rt egy el√©g hi√°nyp√≥tl√≥ kiadv√°ny (a mai) teol√≥giai k√©pz√©sben. De nem k√≠v√°nom rekl√°mozni a kiad√≥t.

 √Člthes Eszter adatok | 2011.03.08 15:46 | 158
Kedves Tibor, engem nagyon √©rdekel ez a t√©ma, √©n √∂r√ľln√©k, ha megosztan√° vel√ľnk mindazt, amit tud, persze akkora form√°tumban, ami el√©g arra, hogy meg√©rts√ľk, de nem veri sz√©t a f√≥rum kereteit. P√©ld√°ul egyfajta sorozatban mes√©lhetn√© el a legfontosabbakat.
Nem a Maga hib√°ja, hogy topir elment, nem kell bocs√°natot k√©rnie. Nekem is van annyi ismeretem a templomosokr√≥l, hogy nem engedtem volna sok√°ig fent maradni azt az anyagot. √Čs h√°t, mint √≠rtam, att√≥l a kiad√≥t√≥l semmit nem tŇĪr√∂k el.
Aki emiatt megs√©rtŇĎdik, nos, az nem a mi hib√°nk. Mag√°nak √©s minden katolikusnak k√∂teless√©ge a hib√°kra, t√°rgyi t√©ved√©sekre, hamis adatokra felh√≠vni m√°sok figyelm√©t. Ezt megk√∂sz√∂nni illŇĎ, nem pedig megs√©rtŇĎdni miatta.

 kovj0813 adatok | 2011.03.08 11:50 | 157
Kedves Tibortius!
Szeretnék olvasni Szent Ubaldesca lovagról, akinek a teste épen maradt az alábbi bejegyzése szerint. A Szentek élete c. két kötet még nevét sem említi.
Tisztelettel J√°nos

 Tiburtius adatok | 2011.03.08 09:58 | 156
V√°lasz a 155. sz√°m√ļ √ľzenetre:
Kedves Topir!
Végtelenul sajnálnám, ha végleg elhagyná a honlapot, és annak fórumát, ezt igazán nem akartam. De a véleményemet fenntartom: ha elolvassa az általam említett Molnár Máté-konyvet, szinte biztos vagyok, hogy megváltoztatja a hozzáállását. Az a konyv sok-sok év kutatómunkájának a gyumolcse, életemben nem láttam annyi forráshivatkozást, mint ami abban a muben talalható, ráadásul jónéhányukról még csak nem is hallottam (ennyit arról, hogy a téma kiváló ismeroje lennék). A templomosoknak is megvoltak a maguk hullámvolgyei, mint ahogy majd' az osszes szerzetesrendnek vagy lovagrendnek, bár ismeretes jónéhány lovagrendi boldog vagy szent életszentsége pl: Szent Nicasius vagy Szent Ubaldesca, akinek a teste romlatlanul megmaradt (rendben, elismerem: ok johannita lovagrendi személyek voltak, de az életszentségre való torekvés megtalálható a templomosoknál is, lásd a Regulájukat). Egy kulon topicot lehetne errol nyitni, hogy mit is csináltak a templomosok igazából, vagy idevehetnénk a johannitákat, és a Német Lovagrendet is. Vagy, -mint ahogy a torténészek a mai napig is teszik,- elkezdhetnénk boncolgatni, hogy keresztényi-e a kereszteshadjárat. Hatalmas irodalma van ezeknek a kérdéseknek, lassan egy emberélet nem lenne elég, hogy végigolvassuk az egészet, és emiatt abban is biztos vagyok, hogy nem Eliphas Levi muveivel kell kezdeni a kutatást, nem o a megfelelo szaktekintély ebben a kérdésben.
Osszegezve: t√ļl sok okkultista maszlag rak√≥dott le az √©vsz√°zadok alatt a templomosok tort√©net√©re, ami nagyon, de nagyon megt√©veszti az √©rdeklodoket, sot bizony m√©g a katolikus h√≠veket is sokszor. Moln√°r Mat√© konyve ler√°ntja a leplet ezekrol a t√©ves m√≠toszokr√≥l; ez√©rt olyan √©rt√©kes az a konyv, t√©nyleg √©rdemes elolvasni. Hozz√°sz√≥l√°sommal nem akartam meghasonl√°st, vagy b√°rmilyen tor√©st okozni itt a f√≥rumon, mint valami apokaliptikus lovas. Mivel igy tort√©nt, tisztelettel k√©rem, ne menjen el, nyissunk topicot, √©s √≠rjunk a t√©m√°r√≥l.
Mea culpa.
Maradok tisztelettel:
Székely Tibor

 Topir adatok | 2011.03.08 08:11 | 155
Nem √©rtek egyet a honlap szerkesztŇĎj√©vel, de tiszteletben tartom, hogy ez az ŇĎ honlapja. T√∂rl√∂m a templomosok √©s a szabadkŇĎmŇĪvess√©g √∂sszefon√≥d√°s√°r√≥l feltett h√°rom √≠r√°st, √©s befejeztem a honlap l√°togat√°s√°t.
Egy√ļttal bŇĪcsŇĪz√≥ul a k√∂sz√∂netemet is ki szeretn√©m fejezni, mert nagyon sokat jelentett nekem a honlap tartalm√°nak az olvas√°sa.

Szerkesztve: 2011.03.08 09:18

 √Člthes Eszter adatok | 2011.03.07 22:50 | 154
Kedves topir, elkezdtem olvasni az elej√©tŇĎl, √©s m√°r n√©h√°ny sor ut√°n igazat adtam Tibertiusnak, √≠gy nyomat√©kosan arra kell k√©rjem, hogy t√∂r√∂lje az eg√©szet.
Nem csak Tibertius, aki ennek a t√©m√°nak kiv√°l√≥ ismerŇĎje, de √©n is, aki kevesebbet tudok a lovagokr√≥l, de az√©rt enn√©l az √≠rom√°nyn√°l t√∂bbet, tisztelettel k√©rem erre. Ha nem teszi meg, √©n fogom t√∂r√∂lni.
Egy√©bk√©nt ez az √≠r√°s √ļjabb bizony√≠t√©k sz√°momra, hogy ann√°l a kiad√≥n√°l nem jelenhetnek meg igaz √©s j√≥ dolgok. Valami vagy j√≥ fa √©s akkor j√≥ gy√ľm√∂lcs√∂t terem, vagy rossz, √©s akkor el kell vetni. Olyan nincs a katolicizmusban, hogy h√©tfŇĎn j√≥ gy√ľm√∂lcs√∂t hoz a fa, kedden meg rosszat. Ha valakinek egy s√ļlyos bŇĪne van, akkor nincs a kegyelem √°llapot√°ban. Mondhatn√°m, vagy az eg√©sz vagy semmi.

T√∂r√∂lni √ļgy tud, hogy bel√©p, √©s a bejegyz√©s√©n√©l a "Szerkeszt√©sre" kattint, √©s akkor t√∂r√∂lheti az eg√©sz sz√∂veget. K√∂sz√∂nettel a honlap k√©sz√≠tŇĎje

 √Člthes Eszter adatok | 2011.03.07 22:29 | 153
M√©g nem olvastam topir beg√©pelt sz√∂veg√©t, de a kiad√≥ neve olvast√°n, egyszer s mindenkorra tess√©k v√©gre elfogadni, hogy ez a honlap √©s f√≥rum nem ad helyet olyan emberek munk√°ss√°g√°nak, akik olyan kiadv√°nyokat jelentetnek meg, amelyikben az √°ll, hogy Hitler √©s Sz√°lasi a vil√°gt√∂rt√©nelem legnagyobb emberei voltak. √Čn a saj√°t szememmel l√°ttam ezt, √ļgy hogy itt a Gede kiad√≥t√≥l ne tess√©k feltenni semmit. (K√≠v√©tel Lefebvre √©rsek √ļr k√∂nyve, amely csak f√©lre√©rt√©s miatt jelenhetett meg ott. Weigl atya annak idej√©n a Th√∂k√∂ly √ļton az eg√©sz k√∂z√∂ss√©g elŇĎtt elmondta, hogy mennyire sajn√°lja, hogy ott az el√©gtelen inform√°ci√≥ miatt ott adt√°k ki a k√∂nyvet.) √Čn is csatlakozom Tibertius-hoz. √©s annak √∂r√ľln√©k, ha topir maga t√∂r√∂ln√© a bejegyz√©seit.

B√°r (a m√°sik topic k√©rdezŇĎje) nem √©rdemli meg a v√°laszt sem, de m√°sok okul√°s√°ra elmondom, hogy csak a nagyon primit√≠v emberek gondolj√°k √ļgy, hogyha valaki valamit visszautas√≠t, akkor azt gy√ļl√∂li is. Deh√°t errŇĎl is tem√©ntelen sok cikkben volt m√°r sz√≥, √ļgy l√°tszik val√≥ban hi√°ba, aki √©rti, az tudja mag√°t√≥l is, aki pedig nem √©rti, annak egy angyal is hi√°ba mondja. J√©zus Urunk senkit, semmit nem gyŇĪl√∂lt, m√©gis csom√≥ dolgot szigor√ļan megtiltott k√∂vetŇĎinek.

 Topir adatok | 2011.03.07 17:24 | 152

Szerkesztve: 2011.03.08 08:12

 Tiburtius adatok | 2011.03.07 13:28 | 151
V√°lasz a 150. sz√°m√ļ √ľzenetre:
Tisztelt Topir!
Ajánlom kedves figyelmébe Molnár Máté: A templomos lovagrend alkonya c. nemrégiben megjelent muvét. Ha végigolvassa, meglehet, hogy el fogja távolítani a két elozo hozzászólását. Komolyan, Guillaume de Nogaret elégedetten bólogatna...

 Topir adatok | 2011.03.06 22:30 | 150

Szerkesztve: 2011.03.08 08:12

 Topir adatok | 2011.03.06 22:28 | 149

Szerkesztve: 2011.03.08 08:13

 credo adatok | 2011.03.05 22:55 | 148
K√©rd√©s a 147. √ľzenettel kapcsolatban

Kedves Eszter! √Ėr√ľln√©k, ha r√©szletesebben kifejten√©, mit √©rt azon, hogy a tradicionalista papok ugyanazokat a hib√°kat k√∂vetik el, mint a modernist√°k.

 √Člthes Eszter adatok | 2011.03.05 21:12 | 147
A honlapra nemr√©g feltett "Isten n√©lk√ľli vil√°g" c√≠mŇĪ cikk √≠r√≥ja,Professzor Thomas E. Woods jr. k√∂nyv√©ben (‚ÄěHogyan √©p√≠tette fel a katolikus Egyh√°z a nyugati civiliz√°ci√≥t‚ÄĚ), melybŇĎl ez a fejezet val√≥, sokat emlegeti J√°ki Szaniszl√≥ mŇĪveit √©s v√©lem√©ny√©t, miszerint a tudom√°ny nem "nyugati", hanem "kereszt√©ny", azaz a tudom√°ny mŇĪvel√©se kiz√°r√≥lag a kereszt√©nys√©g alatt kezdŇĎdhetet el. Vagyis csak azut√°n, hogy a vil√°gnak kezdetet √©s v√©get, √©s TeremtŇĎt adtak, aki c√©llal teremtette a vil√°got, √≠gy az logikus, teh√°t kutathat√≥ t√∂rv√©nyszerŇĪs√©gekkel rendelkezik.

J√°ki Szaniszl√≥ azt mutatta meg, hogy az √ļjkori felfedez√©seknek megvoltak a k√∂z√©pkori elŇĎzm√©nyei. Mik√∂zben ezeket olvastam, bukkantam r√° a k√∂vetkezŇĎ nagyon l√©nyegs √©s elm√©s gondolatra:

Jean Barudin teol√≥gus (meghalt 1358 ut√°n), a p√°rizsi egyetem professzora, skolasztikus, aki J√°ki Szaniszl√≥ szerint elŇĎsz√∂r fogalmazta meg a tehetetlens√©g t√∂rv√©ny√©t, a n√©vad√≥ja a "Barudin szamara" p√©ld√°nak, b√°r a lexikon szerint, ezt m√°r ŇĎelŇĎtte megfogalmazt√°k.
"Barudon szamara" azt p√©ld√°zza, hogy egy szam√°r, k√©t t√∂k√©letesen egyforma sz√©nacsomag k√∂z√© √°ll√≠tva, okvetlen√ľl √©hen halna, mert nem tudn√° mag√°t elhat√°rozni, hogy melyikhez ny√ļljon.
EbbŇĎl nem az k√∂vetkezik, hogy a "szabad v√°laszt√°s" (aequilibrium arbitrii) lehetetlen, hanem, hogy az akaratnak, hogy egy√°ltal√°n elhat√°roz√°sra juthasson, egy a t√∂bbi okn√°l erŇĎsebb ind√≠t√≥ okra van sz√ľks√©ge.


K√ľl√∂n√∂sen az√©rt tetszik nekem ez az elm√©let, mert az impulzus fontoss√°g√°n k√≠v√ľl arra is vonatkozik, hogy v√°lasztani csak k√©t olyan valami k√∂z√∂tt lehet, mely jelentŇĎsen elt√©r egym√°st√≥l. Ez√©rt nem √©rtem, hogy mi√©rt akar p√©ld√°ul a n√©met kereszt√©ny-szocialista √©s kereszt√©ny-demokrata p√°rt hasonl√≠tani a szocialista p√°rthoz, meg a tradicion√°lis katolikus a modernist√°hoz. Hogy mi√©rt kell egy tridenti mis√©re j√°r√≥ h√≠vŇĎ-k√∂z√∂ss√©gnek √ļgy kin√©znie, mint a NOM-ra j√°r√≥knak, √©s hogy a tradicionalista papoknak mi√©rt kell ugyanazokat a hib√°kat elk√∂vetnie, mint a modernist√°knak.
Hogy miért nem lehet az egyik jobb és a másik bal, és miért kell mindennek langyosnak lennie.

 F√ľzesi Zsolt adatok | 2011.02.19 22:01 | 146
"Az ember likvid√°l√°sa" c. dokumentumban sz√≥ esik Szt. √Āgoston egyik gondolat√°r√≥l (ordo amoris), melyet olyan fontosnak tartok, hogy idem√°solom:

"Az az ember √©l igazs√°gos √©s szent √©letet, aki a dolgokat r√©szrehajl√°s n√©lk√ľl √≠t√©li meg. Ilyennek pedig azt tartjuk, akiben rendezett a szeretet, √ļgyhogy nem szereti azt, amit nem kell szeretni, √©s szereti, amit szeretni kell; nem szereti jobban azt, amit kev√©sb√© kell szeretni, de nem is szereti egyenlŇĎ m√©rt√©kben azt, ami kevesebb vagy t√∂bb szeretetet k√≠v√°n; v√©gezet√ľl, amit egyenlŇĎk√©ppen kell szeretni, azt nem szereti jobban vagy kev√©sb√©." (De doctrina christiana I./27.)


  MAGYARORSZ√ĀG KIR√ĀLYNŇźJE, K√ĖNY√ĖR√ĖGJ √ČRETT√úNK!