hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
Gondolatok
 Olyan megjegyzések, amelyek nem illenek más témába...

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]
 Jagiello adatok | 2011.03.23 06:44 | 165
KÉRDÉSEIM: mi a helyzet a pápa új könyvével, amiben úgy tűnik sok a modernizmus, és a progresszivista tanítás. Csak a különféle hírekből vettem ezt ki, a könyvet még nem olvastam. Az abban leírtaknak milyen súlyuk van? Olyan mint egy vereskötet? Magánbeszélgetés? Monológ? Lehet ílymódon magánember magánvéleménnyel? Vagy a pápa, amikor nyilvánosság elé lép, akkor magától értetődően, mint pápa beszél és amit mond, az jó? Van a könyvén imprimatúr?

GONDOLATAIM: a tudományban minden olyan írás számít, amit tudományos céllal adnak ki, tehát minden tudományosnak szánt folyóiratban megjelent cikkel számolni kell. A többivel (ismeretterjesztés, előadások, stb.) nem kell foglalkozni, a tudós nem köteles azokat ismerni - bár lehetnek ott is fontos meglátások. A komolyabb folyóiratokban megjelent cikkeket referáltatják, ez amolyan cenzúra, ugyanaz a módszer, ahogy régen az Egyházban az imprimatur megszerzése működött (milyen szépen leírta X. Piusz hogy ezt szigorúan kell venni - hol van ez ma? Mit ad ki ma a Szent István Társulat, érdemes megnézni, egyszerűen fabtasztikus...). Ha ez már nem számít, akkor ez is egy biztos jele annak, hogy a zsinati egyház nem az Egyház folytonossága, hanem valami új megreformált közösség, mert nincs feje, és Péter már nem vezeti az ő teljes autoritásával.

 Jagiello adatok | 2011.03.15 09:37 | 164
AZ ELŐZŐEKHEZ

1. Minthogy a Sátánnak, a Bukottnak nincs teste, olyan teremtményeket vesz rá, hogy elpusztítsa Isten Teremtését, akik testtel rendelkeznek: saját teremtését fordítja az Atya ellen. Minél inkább elhatalmasodik a bűn, ez annál szembeszökőbben megmutatkozik. Először az embert, majd rajta keresztül a teremtményeket fordítja az élet ellen.

2. Az eredendő bűn növekedésének egyetlen ellenszere kizárólag a mi Urunk, Jézus ismerete és a benne való igaz hit. Ezért írja a zsidó Pál apostol, hogy Krisztus Jézusban nincs se görög, se pogány, se zsidó. Csak katolikus (= teljes) krisztusi (= keresztény) ember. A mi nemzetiségünk: katolikus. A mi döntéseinket nem a nemzet érdeke, a haza, hanem az Úr Jézusban való ismeret kell hogy meghatározza. A természeti törvény és a katolikus tanítás ezeket a mesterségesen szított politikai kérdéseket mind megoldják.

3. Az Úr Jézus nem gyűlölte a "zsidókat". De szemükre vetette a vétkeiket, mert nem az Atya törvényei, hanem az Atya törvényeit kimagyarázó törvények szerint éltek. Ez a farizeusság kapott teret a felvilágosodáskor, és most elárasztotta a zsinati egyházat is. Legszebb példa a pápa újabb mismásolása afölött, ami kétezer évig nem volt kérdés. Természetesen mint magánember megvan erre a lehetősége. De mint pápa?

 Füzesi Zsolt adatok | 2011.03.15 01:54 | 163
Frissítem a néhány heti listát újabb 2 adattal:

2010 novembere óta (tehát 4 hónap alatt) ez a csokor állt össze a pápa jóvoltából:

- a nők lektorátusának lebegtetése
- a vallásszabadság zsinati megközelítésének többszöri hangsúlyozása
- II. J.P. boldoggáavatásának bejelentése
- érthetetlen kinezevezések
- Az assisi botrány megismétlésének bejelentése
- 2017 ökumenikus megünneplése
- a S.P. kiherélése (de facto visszavonása)
- a meg nem tért zsidók kollektív felelősségének teljes elutasítása
- a zsidók megtérítésének elutasítása

A zsidók kollektív felelősségéről:

Ez is olyasmi, mint a vallásszabadság. Sokan nem értik, hogy ezzel a szóval mi bajunk van. Ugyanígy sokan nem értik, hogy hogyan tehetjük kollektíve felelőssé az istengyilkosságban azokat a zsidókat is, akik 2000 évvel később éltek.
Jól meg kell érteni. Ez nem faji kérdés, hanem vallási. Itt a "zsidók" alatt azokat a zsidókat értjük, akik a zsinagóga közösségéhez tartoznak, vagyis a mai ortodox és neológ zsidókat és talmudistákat. Ők, mint a "názáreti eretnek" (azaz Jézus) nyílt ellenlábasai, közösséget vállalnak azokkal, akik hajdan megölték Jézust. Ezért nincs jelentősége az eltelt időnek. Mint ahogyan, ha valaki egy (valóban) neonáci vagy egy kommunista párt tagja, az nem mentheti magát azzal, hogy ő a II. VH alatt még nem is élt, s ezért nem felelős a diktatúrák tetteiért. De igenis! Azáltal, hogy tagja egy ilyen szervezetnek, lelki közösséget vállal az ősökkel, és ilyen értelemben "kollektíve" bűnös. Jézus is beszél ilyesmiről:

"azt mondjátok: Ha atyáink idejében éltünk volna, nem lettünk volna részesek, mint ők, a próféták vére ontásában. Ezzel magatok is megvalljátok, hogy a próféták gyilkosainak vagytok a fiai.Töltsétek csak be atyáitok mértékét!"
(Mt 23, 30-32)

A hajdani nagypénteki könyörgés nagyon jól megmutatta, hogy a zsidó-misszió vallási kérdés:
"Könyörögjünk a hitetlen zsidókért is, hogy a mi Urunk Istenünk távolítsa el a leplet szívükről, hogy ők is megismerjék a mi Urunkat, Jézus Krisztust! Mindenható örök Isten, aki a hitetlen zsidóktól sem tagadod meg irgalmasságodat, hallgasd meg könyörgéseinket, melyeket e nép vakságának elhárításáért néked fölajánlunk, hogy megismervén igazságodnak fényét, Krisztust, ők is kibontakozzanak a sötétségből!"

Itt teljesen világos, hogy nem faji kérdésről van szó. Ez látszik a „hitetlen” (perfidis) szó használatából is, mely jelzi, hogy itt a nem hívő, nem keresztény zsidókért imádkozunk, és nem általában minden zsidóért.

Amikor a zsidók azt kiáltották: "vére rajtunk és fiainkon" az nem egy kikerülhetetlen átok volt, amely mintegy varázsszó minden zsidót utolér. Csak azokra érvényes, de azokra érvényes, akik ma is azt mondanák: "Feszítsd meg!"
Szerkesztve: 2011.03.15 01:59

 kovj0813 adatok | 2011.03.13 22:45 | 162
Válasz a 161. számú üzenetre:
Kedves Tiburtius!
Nagyon megköszönöm szíves válaszát. Az első link különösen nagyon értékes számomra. [Csak zárójelben gondolkodom: az itt látható sok szent épen maradt teste vajon kizárólag a balzsamozás eredménye, vagy épségükhöz a balzsamozás is hozzájárult, vagy a test épsége balzsamozás nélkül ténylegesen a transzcendenciából következik?]
Tisztelettel
János

 Tiburtius adatok | 2011.03.13 18:00 | 161
Válasz a 157. számú üzenetre:
Kedves János!
Most megfogott, leírva ugyan valóban sehol sem találtam, de itt egy link, ahol a képek kozt megtalálhatja Szent Ubaldesca épen maradt testérol készult fotót. A Szent egyébként egy johannita lovagrendi novér volt (csatolok egy másik linket is az életérol).

http://www.escuelacima.com/santosincorruptos.html
http://www.smom-za.org/saints/ubaldesca.htm

 Élthes Eszter adatok | 2011.03.08 21:03 | 160
Igazán megható, hogy végre van olyan téma a fórumon, ami megmozgatta az eddig hallgató olvasókat. Kár, hogy ez a legkevésbé fontos téma, sőt, egyáltalán nem fontos.
Úgy tudom, mindössze két kötet jelent meg a műből, amivel csak annyi a bajom, hogy a Soros Alapítvány pénzelte (ez a nálam levő kötetben szó szerint így szerepel), és hogy olyan valaki fordította, aki - bármit is mesél róla a legenda - nem tudott jól latiinul, azon felül aposztata pap, köztörvényes bűnőző és kommunista ügynök volt. Úgy hogy nagyszerű dolgot vett a védelmébe, gratulálok hozzá!

 p.zadravecz adatok | 2011.03.08 18:05 | 159
Válasz a 158. számú üzenetre:
Kedves Ezster asszony,
gondolom akkor az Aquinoi Szent Tamás féle Summa Theologiae-t sem tűri el a kiadótól, ami azért egy elég hiánypótló kiadvány (a mai) teológiai képzésben. De nem kívánom reklámozni a kiadót.

 Élthes Eszter adatok | 2011.03.08 15:46 | 158
Kedves Tibor, engem nagyon érdekel ez a téma, én örülnék, ha megosztaná velünk mindazt, amit tud, persze akkora formátumban, ami elég arra, hogy megértsük, de nem veri szét a fórum kereteit. Például egyfajta sorozatban mesélhetné el a legfontosabbakat.
Nem a Maga hibája, hogy topir elment, nem kell bocsánatot kérnie. Nekem is van annyi ismeretem a templomosokról, hogy nem engedtem volna sokáig fent maradni azt az anyagot. És hát, mint írtam, attól a kiadótól semmit nem tűrök el.
Aki emiatt megsértődik, nos, az nem a mi hibánk. Magának és minden katolikusnak kötelessége a hibákra, tárgyi tévedésekre, hamis adatokra felhívni mások figyelmét. Ezt megköszönni illő, nem pedig megsértődni miatta.

 kovj0813 adatok | 2011.03.08 11:50 | 157
Kedves Tibortius!
Szeretnék olvasni Szent Ubaldesca lovagról, akinek a teste épen maradt az alábbi bejegyzése szerint. A Szentek élete c. két kötet még nevét sem említi.
Tisztelettel János

 Tiburtius adatok | 2011.03.08 09:58 | 156
Válasz a 155. számú üzenetre:
Kedves Topir!
Végtelenul sajnálnám, ha végleg elhagyná a honlapot, és annak fórumát, ezt igazán nem akartam. De a véleményemet fenntartom: ha elolvassa az általam említett Molnár Máté-konyvet, szinte biztos vagyok, hogy megváltoztatja a hozzáállását. Az a konyv sok-sok év kutatómunkájának a gyumolcse, életemben nem láttam annyi forráshivatkozást, mint ami abban a muben talalható, ráadásul jónéhányukról még csak nem is hallottam (ennyit arról, hogy a téma kiváló ismeroje lennék). A templomosoknak is megvoltak a maguk hullámvolgyei, mint ahogy majd' az osszes szerzetesrendnek vagy lovagrendnek, bár ismeretes jónéhány lovagrendi boldog vagy szent életszentsége pl: Szent Nicasius vagy Szent Ubaldesca, akinek a teste romlatlanul megmaradt (rendben, elismerem: ok johannita lovagrendi személyek voltak, de az életszentségre való torekvés megtalálható a templomosoknál is, lásd a Regulájukat). Egy kulon topicot lehetne errol nyitni, hogy mit is csináltak a templomosok igazából, vagy idevehetnénk a johannitákat, és a Német Lovagrendet is. Vagy, -mint ahogy a torténészek a mai napig is teszik,- elkezdhetnénk boncolgatni, hogy keresztényi-e a kereszteshadjárat. Hatalmas irodalma van ezeknek a kérdéseknek, lassan egy emberélet nem lenne elég, hogy végigolvassuk az egészet, és emiatt abban is biztos vagyok, hogy nem Eliphas Levi muveivel kell kezdeni a kutatást, nem o a megfelelo szaktekintély ebben a kérdésben.
Osszegezve: túl sok okkultista maszlag rakódott le az évszázadok alatt a templomosok torténetére, ami nagyon, de nagyon megtéveszti az érdeklodoket, sot bizony még a katolikus híveket is sokszor. Molnár Maté konyve lerántja a leplet ezekrol a téves mítoszokról; ezért olyan értékes az a konyv, tényleg érdemes elolvasni. Hozzászólásommal nem akartam meghasonlást, vagy bármilyen torést okozni itt a fórumon, mint valami apokaliptikus lovas. Mivel igy tortént, tisztelettel kérem, ne menjen el, nyissunk topicot, és írjunk a témáról.
Mea culpa.
Maradok tisztelettel:
Székely Tibor

 Topir adatok | 2011.03.08 08:11 | 155
Nem értek egyet a honlap szerkesztőjével, de tiszteletben tartom, hogy ez az ő honlapja. Törlöm a templomosok és a szabadkőművesség összefonódásáról feltett három írást, és befejeztem a honlap látogatását.
Egyúttal bűcsűzóul a köszönetemet is ki szeretném fejezni, mert nagyon sokat jelentett nekem a honlap tartalmának az olvasása.

Szerkesztve: 2011.03.08 09:18

 Élthes Eszter adatok | 2011.03.07 22:50 | 154
Kedves topir, elkezdtem olvasni az elejétől, és már néhány sor után igazat adtam Tibertiusnak, így nyomatékosan arra kell kérjem, hogy törölje az egészet.
Nem csak Tibertius, aki ennek a témának kiváló ismerője, de én is, aki kevesebbet tudok a lovagokról, de azért ennél az írománynál többet, tisztelettel kérem erre. Ha nem teszi meg, én fogom törölni.
Egyébként ez az írás újabb bizonyíték számomra, hogy annál a kiadónál nem jelenhetnek meg igaz és jó dolgok. Valami vagy jó fa és akkor jó gyümölcsöt terem, vagy rossz, és akkor el kell vetni. Olyan nincs a katolicizmusban, hogy hétfőn jó gyümölcsöt hoz a fa, kedden meg rosszat. Ha valakinek egy súlyos bűne van, akkor nincs a kegyelem állapotában. Mondhatnám, vagy az egész vagy semmi.

Törölni úgy tud, hogy belép, és a bejegyzésénél a "Szerkesztésre" kattint, és akkor törölheti az egész szöveget. Köszönettel a honlap készítője

 Élthes Eszter adatok | 2011.03.07 22:29 | 153
Még nem olvastam topir begépelt szövegét, de a kiadó neve olvastán, egyszer s mindenkorra tessék végre elfogadni, hogy ez a honlap és fórum nem ad helyet olyan emberek munkásságának, akik olyan kiadványokat jelentetnek meg, amelyikben az áll, hogy Hitler és Szálasi a világtörténelem legnagyobb emberei voltak. Én a saját szememmel láttam ezt, úgy hogy itt a Gede kiadótól ne tessék feltenni semmit. (Kívétel Lefebvre érsek úr könyve, amely csak félreértés miatt jelenhetett meg ott. Weigl atya annak idején a Thököly úton az egész közösség előtt elmondta, hogy mennyire sajnálja, hogy ott az elégtelen információ miatt ott adták ki a könyvet.) Én is csatlakozom Tibertius-hoz. és annak örülnék, ha topir maga törölné a bejegyzéseit.

Bár (a másik topic kérdezője) nem érdemli meg a választ sem, de mások okulására elmondom, hogy csak a nagyon primitív emberek gondolják úgy, hogyha valaki valamit visszautasít, akkor azt gyúlöli is. Dehát erről is teméntelen sok cikkben volt már szó, úgy látszik valóban hiába, aki érti, az tudja magától is, aki pedig nem érti, annak egy angyal is hiába mondja. Jézus Urunk senkit, semmit nem gyűlölt, mégis csomó dolgot szigorúan megtiltott követőinek.

 Topir adatok | 2011.03.07 17:24 | 152

Szerkesztve: 2011.03.08 08:12

 Tiburtius adatok | 2011.03.07 13:28 | 151
Válasz a 150. számú üzenetre:
Tisztelt Topir!
Ajánlom kedves figyelmébe Molnár Máté: A templomos lovagrend alkonya c. nemrégiben megjelent muvét. Ha végigolvassa, meglehet, hogy el fogja távolítani a két elozo hozzászólását. Komolyan, Guillaume de Nogaret elégedetten bólogatna...

 Topir adatok | 2011.03.06 22:30 | 150

Szerkesztve: 2011.03.08 08:12

 Topir adatok | 2011.03.06 22:28 | 149

Szerkesztve: 2011.03.08 08:13

 credo adatok | 2011.03.05 22:55 | 148
Kérdés a 147. üzenettel kapcsolatban

Kedves Eszter! Örülnék, ha részletesebben kifejtené, mit ért azon, hogy a tradicionalista papok ugyanazokat a hibákat követik el, mint a modernisták.

 Élthes Eszter adatok | 2011.03.05 21:12 | 147
A honlapra nemrég feltett "Isten nélküli világ" című cikk írója,Professzor Thomas E. Woods jr. könyvében („Hogyan építette fel a katolikus Egyház a nyugati civilizációt”), melyből ez a fejezet való, sokat emlegeti Jáki Szaniszló műveit és véleményét, miszerint a tudomány nem "nyugati", hanem "keresztény", azaz a tudomány művelése kizárólag a kereszténység alatt kezdődhetet el. Vagyis csak azután, hogy a világnak kezdetet és véget, és Teremtőt adtak, aki céllal teremtette a világot, így az logikus, tehát kutatható törvényszerűségekkel rendelkezik.

Jáki Szaniszló azt mutatta meg, hogy az újkori felfedezéseknek megvoltak a középkori előzményei. Miközben ezeket olvastam, bukkantam rá a következő nagyon lényegs és elmés gondolatra:

Jean Barudin teológus (meghalt 1358 után), a párizsi egyetem professzora, skolasztikus, aki Jáki Szaniszló szerint először fogalmazta meg a tehetetlenség törvényét, a névadója a "Barudin szamara" példának, bár a lexikon szerint, ezt már őelőtte megfogalmazták.
"Barudon szamara" azt példázza, hogy egy szamár, két tökéletesen egyforma szénacsomag közé állítva, okvetlenül éhen halna, mert nem tudná magát elhatározni, hogy melyikhez nyúljon.
Ebből nem az következik, hogy a "szabad választás" (aequilibrium arbitrii) lehetetlen, hanem, hogy az akaratnak, hogy egyáltalán elhatározásra juthasson, egy a többi oknál erősebb indító okra van szüksége.


Különösen azért tetszik nekem ez az elmélet, mert az impulzus fontosságán kívül arra is vonatkozik, hogy választani csak két olyan valami között lehet, mely jelentősen eltér egymástól. Ezért nem értem, hogy miért akar például a német keresztény-szocialista és keresztény-demokrata párt hasonlítani a szocialista párthoz, meg a tradicionális katolikus a modernistához. Hogy miért kell egy tridenti misére járó hívő-közösségnek úgy kinéznie, mint a NOM-ra járóknak, és hogy a tradicionalista papoknak miért kell ugyanazokat a hibákat elkövetnie, mint a modernistáknak.
Hogy miért nem lehet az egyik jobb és a másik bal, és miért kell mindennek langyosnak lennie.

 Füzesi Zsolt adatok | 2011.02.19 22:01 | 146
"Az ember likvidálása" c. dokumentumban szó esik Szt. Ágoston egyik gondolatáról (ordo amoris), melyet olyan fontosnak tartok, hogy idemásolom:

"Az az ember él igazságos és szent életet, aki a dolgokat részrehajlás nélkül ítéli meg. Ilyennek pedig azt tartjuk, akiben rendezett a szeretet, úgyhogy nem szereti azt, amit nem kell szeretni, és szereti, amit szeretni kell; nem szereti jobban azt, amit kevésbé kell szeretni, de nem is szereti egyenlő mértékben azt, ami kevesebb vagy több szeretetet kíván; végezetül, amit egyenlőképpen kell szeretni, azt nem szereti jobban vagy kevésbé." (De doctrina christiana I./27.)


  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!